Varmrökt lax & spenatpaj
INGREDIENSER (4-5 personer)
Pajdeg:
50g smör
2,5dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1dl lättkesella eller 4 msk kallt vatten
Fyllning:
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
125g färsk spenat
Olivolja till stekning
Salt och peppar
1 knippa sparris
300g varmrökt lax
1 light/vanlig mozarellakula
2 ägg
2 dl grädde
1. Gör pajdegen genom att blanda samman ingredienserna och placera smeten kylskåpskallt i cirka 30 minuter
2. Gör fyllningen. Skär salladslöken och vitlöken fint. Låt spenaten mjukna i en stekpanna med olivolja tillsammans med salladslöken och vitlöken. Krydda med salt och peppar. Fördela i botten på pajdegen
3. Sätt ugnen på 175 grader. Koka sparrisen lättsaltat i vatten cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och fördela sparrisen tillsammans med mindre bitar av laxen i pajskalet.
4. Riv mozarellan grovt och blanda med ägg och grädden. Krydda med salt och peppar och häll ner i pajskalet. Grädda i ugnen cirka 35 minuter (för mig tog det ca 20 min till).