Äppelpaj muggkaka med kanelsås!

Morgens allesammans! :)
 
Testade ett mugcake recpet från Sanna denna morgonen, en Äppelpaj muggkaka med kanelsås den var god men jag har även provat ett annat recept innan från henne men då var det en Applepie zoats with vanilla and cinnamon cream "OIAJ". Den var otroligt mycket godare tycker jag (recept kommer),  så jag hade ju lite för höga förväntningar på denna muggkaka så den blev lite av en let down, men den var giventvis god men inte lika god som "OIAJ" versionen av gröt i äppelpaj version. Det kan ju vara för att jag är svagare eller mer av ett fann av zoats så det kan vara en orsak att jag tycker den var godare ^^.
 
Jahopp kan man tänka sig på måndag så fyller man 19, skit vad fort tiden går ibland :o. Så imorgen kommer det bli lite firande med familj och släkt så då vet jag inte om jag kommer att hinna uppdatera något men vå får se hur det blir med det. Jag kommer bjuda på mat och fika. Det kommer lagas en chokladpaj som är vegan vänlig, som ser super smarrig ut på bilden, den ser ut som en missisippitårta eller vad den nu heter och stavas.
På måndag så kommer jag också få lite besök från faster och kanske eventuellt några av mina kusiner då blir det ännu mer lite fika :p.
 
 
 
 
 

Äppelpaj muggkaka med kanelsås!


1 portion
 
Muggkaka:
1,25 dl (40g) Havregryn
1 msk Kokosmjöl
1 tsk Bakpulver
2 tsk Stevia strö/sukrin
1/2 tsk Kardemumma
1 tsk Vaniljarom
1 msk Lättkesella/kvarg
2 Äggvitor
2,5 msk Osötat äppelmos
2,5 msk Osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
1/2 Litet äpple (50g)
 
Kanelsås:
150 g Lättkesella/kvarg
2-3 tsk Stevia strö/sukrin
1 tsk Kanel
4 msk Osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)

 

  • Mixa samman alla ingredienser, utom äpplet, till muggkakan. Hacka äpplet och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål. "Baka" den sedan i ca 1-2 minuter i micron. Kolla så det inte svämmar över.
  • Blanda ihop ingredienserna till såsen. Vänd upp muggkakan på ett fatt och häll över såsen, pudra även på lite kanel, lite extra äppelbitar och eventuellt nötter (valfritt).

 
Kram Johanna! :)

Cinnamon-pumpkin zoats with chunky banana bits!

Hallå! :)
 
Här kommer ett sent inlägg (a).
Jag fick gå upp tidigare idag är vanligt för jag skulle till vården och ta lite tester och se hur mitt närningsvärde ligger till eftersom det var så länge sedan vi kollade upp det plus eftersom jag håller på och går ner sakta i vikt hela tiden :(. Jag vill verkligen inte bli inlagd på sjukhuset (akuten) för 3:e gången. Om jag skulle bli tvungen att bli inlagd igen så kommer det bli på vuxenavdelningen och ensam, nää usch så läskigt och hemskt med massa blandade läskiga typer, skulle bara bli ännu deprimerad än vad man redan är nu :o.
Vi får alltså se hur mina värden ligger till förns nästa vecka när jag får provsvaren via posten eller om inte Lotta (min ätstörnings sjuksköterska, ingen anning vad man ska kalla henne :s) hinner berättar för mig innan, håller tummarna och hoppas på att det inte är för dåliga!
 
Så denna frukosten fick det bli något snabbt och enkelt. Det var ju ett tag sedan jag åt mina älskade zoats så det fick det bli det idag till frulle. Passade på att använda en banansnutt som har blivit över och då fick det bli lite pumpa i också eftersom jag tycker det är en sån god kombination och som toppen över i:et så toppade jag lite av waldens choklad dipp, yummy! ;D
 
 
 
 

Cinnamon-pumpkin zoats

 

with chunky banana bits!


1 portion
 
Zoats:
1,1 dl Havregryn
4-5 msk (60g) Finriven Zucchini
4-5 msk Pumpapuré
1 msk Sötning
1 tsk Vaniljarom
1 tsk Kanel, mer eller mindre
1/3 tsk Smör extrakt (köpte på Iherb)
2 dl Valfri mjölk, (jag tog sojalight)
0,5-1 Hel banan i bitar, beroende på storlek
2 Äggvitor
Valfritt: 1-2 tsk Lin-, chia- eller psylliumfrön
 
 
  • Blanda ner alla ingredienserna till gröten i en kastrull på medium värme, förutom äggvitorna i ca 4-5 minuter. Lägg ner bananbitarna i början eller i mitten av koktiden beroende på hur mosiga du vill ha dem. Tillsätt sedan äggvitorna under konstant omrörning och låt det koka i ytterligare 2-3 minuter.
  • Toppa gärna gröten med lite valfri chokladsås eller dipp sort eller tillsammans med en chokladkräm :).
 
 
Kram Johanna! :)
Ps, dubbel stats av min portion!

Svampröra med quorn & grönt!

Nu här till middagen så slängde jag ihop en liten krämig grönsaks- och svampröra samt lite quorn strimlor i till mig själv som serverades med ångkokt blomkål och lite sallad ^^.
Jag hade ju lite förvällda kantareller kvar som inte gick åt sedan jag använde några sist till en delikat gryta/gratäng. Så det vore ju en skam att slänga skogens guld när den ändå inte luktade lurt :p, speciellt när det var så dåligt med svamp i skogen denna höst/vår (när det nu är säsong för det).
 
"Grytan" eller vad man nu ska kalla det blev jätte god, inga krångligheter alls. Detta var verkligen enkelt och gott, perfekt tillsammans med blomkålen och salladen också :).
Ingredienserna får ni nedan men ni får experimentera med mängderna själva och styra över hur ni vill ha den ^^.
 
Man kan ju även skippa att tillsätta qourn och använda denna rätt som ett gott tillbehör det fisk, kött osv...
 
 
 

Grönsaks- & svampröra med quorn!


 
Ingredienser:
Jag använde förvällda kantareller som varit frysta men nu tinade
Purjolök
Zucchini
Grönsaksfond/buljong
Havregrädde
Bladspenat
Quorn strimlor eller valfritt vegetariskt alternativ
Salt & peppar
 
Rekomenderar blomkål och sallad som tillbehör ^^.
Inga konstigheter med få ingredienser :p
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Vegansk chokladkaka med vaniljswirl!

Hejhej! :)
 
I morse efter jag hade ätit upp frukosten så brukar jag alltid ladda upp en bild på instagram men naturligtvis så ville inte den j*vla skiten funka, så nu kan jag inte göra någoting. Jag har provat att stänga av telefonen 2 ggr men nää det funka inte heller så vi får väl se ifall jag ska ta bort appen och installera den igen och se om det funkar då. Blir så himla trött på det ibland när det ska krångla hela tiden -_-" .
 
Aja nu skiter vi i det! Till frukost så blev det ännu mer choklad till, hehe. En varm och god vegansk chokladkaka med vaniljswirl, enkelt, nyttigt och gott ^^.
Har glömt bort att jag hade köpt Alpros soyas vaniljsås för ett bra tag sedan så nu har den tyvärr gått ut i datum men jag är inte så petig med datumena eftersom det bara är en rekomendation. Jag använder den tills den inte luktar eller smakar konstigt, då är det ju inga problem. Så nu måste jag hitta på lite recept som jag kan använda vaniljsåsen till på något fyndigt sätt :p.
 
Som ni ser så blev den ju inte direkt så vacker men, utseendet är inte allt. Smaken fanns ju där iaf! :p ^^
 
 
 
 

Vegansk Chokladkaka med vaniljswirl!

 
1 portion
 
Ingredienser:

2 msk Havregryn
2 msk Valfritt mjöl, (jag tog pofiber)
2 msk Mandel- eller hasselnötsmjöl **
0,5 -1 msk Kakao
Sötning efter smak, jag tog ca 1-2 msk
1 msk Kvarg / kesella
2 msk Pumpapuré *
3 msk Mandel- eller hasselnötsmjölk
 
** Om du inte har nöttmjöl så kan du ersätta med mer valfritt mjöl.
 
* Kan ersättas med mosad banan, osötad/vanlig äppelmos eller yoghurt. Smaken kan bli lite annorlunda och mängden tillsatt sötning kan variera så du få smaka av och se hur mycket du tycker det behövs.

Topping:
50g (ca. 0,5 dl) Alpros soya vaniljså, eller något liknande
 
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla torra ingredienserna först,tillsätt sedan det blöta ingredienserna och blanda samman till en smet. Smaka av och se ifall det behövs mer sötning eller kakao.
  •  Häll smeten i en liten ungsform, gör sedan ett "djupt" spår med en sked så att du kan hälla ner vaniljsåsen i "spåret".
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 12-20 minuter, beroende på hur du vill ha den (jag gräddade min i ungefär 15 minuter, det tyckte jag blev lagom).
Servera med eller utan valfria tillbehör! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)

En favorit frukost i repris!

Hejsan! :)
 
Hemma i våran kyl så har det legat/ligger lite skalade apelsiner som vi har bara användt skalet på som egentligen har legat lite för tok för länge så den jag to hade blivit lite torr och tråkig i köttet. Det som var hyfsat bra passade jag på att göra denna himmelska Hot & cold chocolate and orangepie som var så länge sedan man gjorde. Den är verkligen en av mina favoriter som jag har skapat själv. Kommer säkert att göra denna igen så småning om eftersom det finns en riven apelsin i kylen kvar som måste ätas upp och för att den är så gudomligt goood (förlåt för jag tjatar om att den är så god men jag tycker verkligen att den är det. jag är väldigt svag för kesoröror när dem är inblandade i ett recept).
I den lilla pajen finns det så mycket av det jag gillar (speciellt keso >.<), älskar kombinationen av choklad och apelsin plus den söta syrligheten som finns där.
 
Rekomenderar denna stark (enligt mina smaklökar), ät den som frukost, mellis/fika eller dessert, you name it! ;)
 
Jag gjorde den liiite lite annorlunda denna gång men ni ser nedan hur jag exakt gjorde min denna gång annars så kan ni kika på det gamla receptet på länken ^^ . Jag tror även att det skulle vara riktigt smarrigt med mandelbotten, det är nog något jag måste testa nästa gång! ;D
 
 
 

Varm & kall chokladpaj med

 

fräsch apelsinfyllning!

 
1 portion 

Pajskalet:
2 msk Valfritt mjöl, tips: mandelmjöl (jag tog pofiber)
2 msk Havregryn
1 msk Pumpapuré *
1 msk Yoghurt
ca. 0,5 msk Stevia
1 tsk Kakaopulver, (mer el. mindre)
2 krm Bakpulver
Lite vätska mjölk/vatten, eller mer puré/yoghurt
 
*Om du inte orkar orkar göra egen pumpapuré, inte har hemma eller av en annan anledning så kan du ersätta med mosad banan eller osötad/vanilg äppelmos.

Apelsinröran:
ca. 1/3  (50g) Apelsinkött, av en medel stor apelsin (mer eller mindre)
0,5 dl Kvarg
0,25 dl Keso*
0,25 dl Mild lättyoghurt eller vanlig
ca. ½ msk Stevia/sötning
Lite vaniljpulver eller essens
Lite rivet apelsinskal


  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda samman allt till chokladbotten efter smak i en skål och tillsätt lite vätska eller mer yoghurt/pumpapuré osv. Bre ut smeten i en liten ungsform (jag använde min svarta lilla tartlett elle vad den nu heter som botten sitter löst på), ett tips är att blöta skeden lite i vatten i mellan åt då blir det lättare att trycka ut "degen".(Jag gjorde min tunnare på botten med tjockare kanter med du väljer själv hur du vill att ditt pajskal ska vara.)
  • Sätt sedan in den i ugnen och grädda den i ca 8-12 minuter. Ett förslag är att sätta på ugnen på grilleffekt efter ungefär halva tiden för krispigare pajskal.
  • Under tiden pajskalet gräddas så skär du upp apelsinen i små bitar (jag tog även bort själva skalet runt om själva kött delen men du gör som du vill). Ha sedan ner alla ingredienserna i en skål och tillsätt rivet skal efter smak och mer sötning om du vill ha sötare.
När skalet har gräddats klart så är det häller du bara i apelsinröran och toppar med lite apelsinkött och rivet skal!
 
 
 

Kram Johanna! :)

Rödbetsbiffar med rosmarin & vitlökscréme + en gammal goding!

Hejhej! :)
 
Igår så var jag väldigt trött i kropp och själ orsaken är nog för jag går på sparläge och minskar ännu mer och kroppen börjar säga ifrån så jag orkade inte uppdatera mig något, tyvärr. Men igår vid lunch så gjorde jag några jätte smarrig och enkla rödbetsbiffar som serverades med tzatsiki (det blev det för vi har så mycket gurka hemma ^^) och lite grönsaker. Dem lagade dessa biffarna i skolan och jag tyckte dem var så goda så jag var tvungen att fråga efter receptet så nu har jag det hemma ;).
 
Denna morgon så gjorde jag en gammal goding som jag gjorde för ett bra tag som dagens frukost, nämligen min Fluffy banana-pumpkin pie with chocolate crust, nomnom! Så det är ett tips på en god frukost eller mellanmål.
Fram över så kommer jag laga lite gamla recept till frukost som jag lagat förut lite då och då för jag har blivit sugen på att göra några igen eftersom jag kommer ihåg att dem var så goda. Jag kommer att tipsa er om dem eftersom jag brukar skriva vad jag har ätit under dagen (dock inte allt då men :p).
 
 
 
Dagens frukost! :)
 
 
 
 

Rödbetsbiffar med

 

rosmarin & vitlökscréme!


4 portioner (räcker till fler tycker jag)
 
Ingredienser:
2 förp Kikärter (à 380 g)
ca. 6 Normalstora rödbetor (6 motsvarar 600 g)
2 Vitlöksklyftor
2 msk Majsstärkelse (Maizena)
2 Ägg
2 tsk Hackad färsk eller torkad rosmarin
Salt & peppar
2 msk smör eller margarin
 
Vitlökscréme:
Gräddfil, syrlig yoghurt eller créme fraiche
Lätt majonäs
Pressad vitlök
Salt & peppar
 
  • Skölj kikärterna och låt de rinna av. Skala rödbetor och vitlök. Riv rödbetorna och vitlöken fint.
  • Mixa kikärterna i en matberedare (funkar med stavmixer också). Tillsätt majsstärkelse, ägg och rosmarin. Vänd ner rödbetor och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma 8 biffar. Stek dem sakta i matfettet i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter på varje sida under lock.
  • Blanda samman hälften av gräddfil (eller något av dem andra förslagen) och lätt majonäs med pressad vitlök i önskad mängd och behag. Smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med vitlökscrémen eller tzatsiki tillsammans med ex bulgur eller ungsrostad potatis och en god grön sallad eller grönsaker .
 
 
 
Kram Johanna! :)

Banan fylld kanelpumpa muggkaka med vaniljsås!

Godmorgens! ^^
 
Idag testade jag att göra en muggkaka med kanel och pumpa med banan fyllning som jag åt tillsammans med vaniljsås samt toppade med lite av waldens sockerfria pannkakssirap (dock efter bilden) Enkelt och gott blev det! (Y) Smeten blir så god också när man tillsätter smör extrakt det gör den mer kakaktig så jag rekomenderar verkligen att ni ska köpa den och testa i era kakor/mugcakes osv.. ^^
 
Jag gjorde en vaniljsås på hälften kvarg och yoghurt men som jag blandade med lite vaniljpulver och sötning men det tycker jag inte var en höjdare men det blev mycket bättre när jag tog lite wf pannkakassirap ;). Tips på andra vaniljsåser/krämer som jag tror och förhoppningsvis passar bättre finner du där nere ;P.
 
Hoppas att alla har haft en härlig helg och en mysig start för dagen! :)
 
 
 
 

Banan fylld kanelpumpa muggkaka

 

med vaniljsås!


1 portion
 
Mugkakan:
ca. 1,2 dl Havregryn, (40g)
1 msk Kokosmjöl
1 tsk Bakpulver
2 Äggvitor
3 msk Pumpapuré
2,5 msk Valfri mjölk (jag använde soja light)
2 tsk Stevia
0,5-1 tsk Vaniljarom
ca. 0,5-1 tsk Kanel
1/3 tsk Smör extrakt, (finns att köpa på Iherb)

Ungefär 1,5-2 msk mosad banan till fyllningen.

Vaniljsås ex:
75g Keso
18g av kvarg & yoghurt, (lite mer än 1 msk)
Några droppar vanilla cream sweetsdrops
alt.
Vaniljpulver/arom plus sötning

  • Blanda ner alla ingredienserna till muggkakan i en skål och mixa samman allt med en stavmixer. Häll sedan smeten i en smord mugg/skål. Klicka sedan ner mosad banan i mitten och försök att täcka den lite med smeten. Micra den på högsta effekt mellan 1,5-2,5 minuter, kolla till så att det inte svämmar över.
  • Mixa sedan allt till såsen efter smak, med en stavmixer så att det blir till en slät sås/kräm. Toppa med med lite WF pannkakssirap och kanske lite nötter om har möjligheten eller vill ^^.
Om du vill så behöver du inte göra denna kräm/sås du kan antingen ta ex, vaniljyoghurt, bara mixa keso och kvarg eller bara kvarg som kräm ^^.
 
 
Kram Johanna! :)

Krämig Kolagröt med chokladkräm toppat med hallon!

Godmorgon allihopa! :)
 
Idag blev det lite ännu mer zoats till frukost :D, en smarrig krämig kolagröt (carob) med chokladkräm toppat med hallon! Guud vad jag älskar frukost, det är verkligen en av dem bästa måltiderna över dagen ^^.
 
 
 

Kola zoats med chokladkräm

 

toppat med hallon!


1 portion
 
Zoats:
1,2 dl (40g) Havregryn
2 dl Mandelmjölk eller valfri sort
1 msk Stevia
2-3 tsk Carob, efter smak
ca. 60g Finriven zucchini
2 Äggvitor
Valfritt: 1-2 tsk Chia-, lin- eller psylliumfrön
 
Chokladkräm:
 75g Keso
75g Kvarg/kesella
ca. 0,5-2 tsk Walden farms Choklad dipp eller sås, mer eller mindre *

Hallon
 
* Om du inte har WF choklad så kan du tillsätta kakao & sötning efter smak eller ersätta med ett annat märke.
 

  • Koka gröten som vanligt med alla ingredienserna i en kastrull förutom äggvitorna i ca 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan äggvitorna under omrörning, koka ytterligare 2-3 minuter.
  • Mixa sedan samman alla ingredienserna till chokladkrämen till en slätt smet. Häll krämen över gröten och toppa med önskad mängd tinade eller värmda hallon och njut! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)

Tomatsalsa tillsammans med ärtiga majsbiffar!

Hejsan! :)
 
 Här kommer ett lätt och smarrigt vegetariskt recept på ärtiga biffar med tomatsalsa som jag har provat. Dem var riktigt goda och enklt att blanda samman och forma dem till biffar som sedan höll ihop väldigt bra också. Jag gjorde dock inte tomatsalsan men jag tänker att jag tar med den ändå, jag hann tyvärr inte laga den så jag tog salsa på burk. Provade även med någon annan sås dock så kommer jag inte vad det var och den tyckte jag passade bättre en burk salsan jag hade hemma :p.
 
Man naturligtvis göra denna rätt vegan och laktos vänlig genom att ersätta med alternativen nedan, ifall det skulle intressera någon där ute ^^.
 
Som ni märker så är det inte så mycket fika eller bak inlägg längre. Orsaken till det är att jag inte gör något speciellt plus så har jag mitt lilla keso "beroende" som brukar förstöra mitt intag underdagen ifall jag har tryckt i mig en hel del plus måltiden som jag ätit. När det händer så brukar jag skippa eller minska på måltiderna ännu mer under resten av dagen och som lösning så brukar jag ofta göra lite olika kesokrämer/röror som jag ibland äter på macka eller annat tillbehör eller enbart det för att slippa att det ska ske. Så jag inte skippar eller miskar ännu mer på maten. 
 
 
 
 

Ärtiga majsbiffar

 

med tomatsalsa!


4 portioner
 
Biffar:
380 g Kokta kikärter
380 g Kokta vita bönor
300 g Majskorn
1/2 Kruka persilja
1 tsk Sambal oelek
2 msk Majsstärkelse (Maizena)
1 dl Riven ost
Salt & peppar
 
Tomatsalsa:
1/2 Gurka
4 Tomater
1 Rödlök
1 Lime
2 msk Olja
65 g Salladsmix
1 dl Matyoghurt (10%)
 
  • Skölj kikärtorna och bönorna i en sil under kallt vatten och låt dem rinna av. Låt majsen rinna av. Strimla persiljan.
  • Lägg ärtorna och bönorna i en mixer och mixa slätt. Lägg ärt- och bönmixet i en bunke.
  • Vänd sedan ner majskorn, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ost. Krydda med salt och peppar.
  • Skala och dela gurkan på längden och kärna ur den. Finhacka den och tomaterna. Skala och fin hacka rödlöken.
  • Blanda grönsakerna. Pressa över limesaft och ringla över hälften av oljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma till 8 biffar (för 4 port) och stek dem i resten av oljan i en stekpanna tills de är gyllenbruna.
  • Servera biffarna med bulgur eller annat gryn, sallad, yoghurt och salsan.

 

För alla:

Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.

Gör mjölkproteinfri: uteslut osten. Byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja).

 
 
 
Kram Johanna! :)

Fruity fruit moist mugcake with orange-lime sauce!

Hellu!
 
Har inte haft tid eller ork sen efter jag slutade efter skolan att uppdatera mig. Jag har känt mig väldigt konstig idag i magen och haft lite på och av huvevärk :(.  Så jag är lite orklös plus att jag har en del uppgifter i skolan att göra så nu har jag stressat upp mig med det så det är väldigt påfrestande samtidigt  som man "måste" uppdatera sig på bloggen. Det tär väldigt mycket på mig psykiskt, det är inte erat fel det är bara jag som har inbillat mig att jag måste uppdatera mig ganska ofta på bloggen för att inte svika er eller för att inte förlora mina få läsare :/.
 
Men imorse så blev det en härligt saftigt och fruktig muggkaka som inte är som dem "typiska" kakaktiga muggkakorna brukar vara. Den här är mer "frukt och äggaktig" i konsistensen, det låter ju inte direkt så gott men det är faktiskt godare både än vad det ser ut och låter att var, så du får inte bli rädd nu när jag säger äggaktig ;P.
Till muggkakan gjorde jag en egen apelsin och limesås som passade riktigt fint ihop! ;D
 
Denna portion är inte stor så du får kanske göra två stycken eller prova att dubbla receptet (vet ej hur det blir men) om du tänker äta till frukost men det är en lagom stor portion för mellanmålet/fikat :).
 
 
 
 

 

Fruity fruit moist mugcake

 

with orange-lime sauce!


1 portion
 
Muggkaka:
 50g Banan, mosad (ca. ½)
½ dl Äggvita, ca. 2 äggvitor
2 msk Valfritt mjöl (jag tog 1 pofiber & 1 fullkorns mjöl)
1 krm Vaniljpulver
1-2 krm Bakpulver
Några hallon, ca. 2 msk
Valfritt: 0,5-1 tsk Sevia
 
Apelsin & limesås:
36g Keso
18g Lätt yoghurt el. vanlig*
18g Kvarg / kesella*
ca. 0,5-1 tsk Walden farms apelsin marmelad eller annan apelsin marmelad alt. sylt
Lite rivet limeskal
 
* (18g = lite mer än 1 msk)

  • Blanda samman alla ingredienserna till muggkakan, vänd ner hallonen sist. Häll smeten sedan i en smord mugg/skål micra den sedan på högsta effekt i ca 1,5-2 minuter (eller tills den stelnat) kolla till den och se så att den inte körs förlänge. 
  • Mixa samman alla ingredienserna till citrussåsen förutom limeskalet till en slät kräm. Tillsätt sedan lite rivet lime skal efter smak. Om du inte använder WF marmelad så kanske du behöver lite mer marmelad beroende på vilken sort/märke du använder för WF marmelad är väldigt söt
 
 
Kram Johanna! :)
 

Gratinerad "klyckling" med curry-kantarellsås!

Hejsan!
 
Igår kväll så gjorde jag ett recept på en super smaskig fetagratinerad "kyckling" med annorlunda kantarellsås med kokosmjölk, ärtor och curry. Den var himmelskt god, såsen var sååå smarrigt god! Smak kombinationen låter väldigt konstigt och annorlunda men jag lovar curry och kantareller tillsammans det var suuupper goott! Ni måste verkligen pöva den var så god, mums! ;D
 
Jag gjorde om orginal receptet lite så att den blev i vegetarisk version man kan även göra den vegan vänlig genom att skippa fetaosten eller kanske ersätta den med mjölkfritt alternativ av ost ^^.
Rätten räcker till ungefär 2-3 personer beroende på hur mycket man tillsätter av alla ingredienserna. Den är inte så tidskrävande och tar kanske tar 30 minuter att göra beroende på hur händig man är i köket som sagt ^^.
 
 
Frukost tips! Till frukosten så var jag sugen på att göra en muggkaka så det blev en repris på ett recept jag har gjort tidigare, nämligen den ljuvliga Pumpa mugkakan med vanilj & jordnötskräm! ;)
 
 
 
Den nedre lilla bilden blev mörk av någon mysko anledning, so I'm sorry for that!
 

Fetagratinerad "klyckling"

 

med curry-kantarellsås!


2-3 portioner
 
Ingredienser:
2-3 st Quorn "kycklingfiléer" eller annan vegetarisk ersättning för kyckling
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
Gula kantareller (valfri mängd, jag använde förvällda som vi hade fryst)
1 Grönsaksbuljongtärning + en skvätt vatten
3 dl Kokosmjölk
0,5-1,5 dl Gröna ärtor
Curry efter smak,
(jag gissar på att jag tog mellan 0,5-1 msk men ha i lite pöompö så det inte blir för mycket för säkerhetens skull)
½ -1 pkt Fetaost

  • Skär kycklingen i mindre bitar och bryn så de får lite färg (kan skippa detta om man vill). Lägg dem sedan i botten av en ugnsform.
  • Bryn lök hackad/skivad och pressad vitlök, tills den är genomskinlig. Tillsätt kantarellerna, smula ner buljongtärningen och med det en skvätt vatten. Sänk värmen och låt puttra ihop. Häll sedan ner kokosmjölken och smaka av med curry, stäng av värmen och rör samman allt så det blandas.
  • Strö ärtorna över "kycklingen" i formen, och sen häller du över kantarellsåsen. Smula över en önskad mängd fetaost och grädda sedan i ugnen på 175-200 grader tills osten fått färg, ca 10-20 minuter.
Servera med valfria tillbehör och njut! ;D
 
 
 
Kram Johanna! :)

Exotisk Kokos cheesecake!

Godmorgon!
 
Denna morgonen så blev det en Kokos cheesecake till frukost, receptet på botten är inte min men jag använde min fyllning som jag använde till den senaste cheesecaken dock lite annorlunda, blev även lite mycket >.<.
Kokos skalet tyckte jag faktiskt inte om, jag vet inte riktigt men jag gillade inte smaken eller om det var min fyllning som inte riktigt passade som en smäck. Njjää tror mer på skalet att jag bara inte gillade kombinationen på det viset. Aja så det var lite trist att det inte blev bra, men jag tänkte att jag delar med mig av recepet på "pajbotten" ifall någon annan skulle vilja testa eller är intresserad ^^.
 
 
 
 
 

Kokos cheesecake botten!


1 liten portion
 
Kokos "skalet":
30g Banan, mosad (ca. 2 msk)
1 msk Kokosmjöl
2 msk Kvarg
 
Förslag på fyllning:
2 msk Cream cheese*
1 msk Kvarg/kesella*
Lite valfri frukt/bär
Rivet citrusskal kanske lite saft också?
ev. sötning
Olika smak tillsatser ex, vaniljpulver, arom eller något annat spännade
 
* så mycket ost och kvarg använde hon i sitt recept. Jag tog 3 msk ost & 2 msk kvarg men det blev nog lite väl mycket för detta lilla skal.
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader.
  • Micra den mosade bananen i micron tills den blir geggig (jag skippade detta moment). Blanda sedan samman allt till botten och tryck ut det i en liten ungsform (smord eller ej) eller forma den till en boll på ett bakplåtspapper och gör det till en liten skål (degen får inte vara för tunn för då kan den gå sönder).
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Blanda sedan till din valfria creamcheese fyllning efter dina smaker. När botten har gräddats färdigt så lägger du i fyllningen och gräddar den i ytterligare 10-15 minuter.
 
Servera med eller utan valfria tillbehör! ^^
 
 
Kram Johanna! :)

"Biff"salsa wok!

Till middagen så slängde jag bara ihop något lätt av det vi hade hemma eftersom jag bara skulle laga till mig själv, som blev en typ av "biff"salsa wok som smakade gött :p. Den så kallade "biffen" är vegetariska quorn strimlor men man kan ju ersätta den med vad som helst efter vad man har eller är sugen på :p. Dock så vet jag inte mängden jag använde men ni får slänga i lite efter måfå efter tycke och smak ^^.
 
 
 
 
 

"Biff" salsa wok!


 
Ingredienser:
 
Krossade tomater
Salsa
Wok grönsaker (valfri), fryst
Zucchini
Valfritt vegetarisk kött (quorn strimlor)
Soya yoghurt (Alpros tjocka på burk)
Red pasta
Salt
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Morot zoats med vaniljkräm!

Hejsan!
 
Igår så blev det ingen uppdatering för jag mådde inte så bra efter lördagen och hade inte så mycket ork på morgonen när jag hade tänkt att publicera ett inlägg, men det kommer dyka upp en dag ska du få se.
Denna morgonen innan man far iväg till skolan så gjorde jag ännu en version av zoats, denna gång så blev det Morot zoats med vaniljkräm som påminner lite om OIAJ Carrot cake som jag har gjort tidigare. Som alltid så tycker jag giventvis att det var guddomligt smarrigt eftersom jag älskar zoats ^^.
 
Det tråkiga denna morgon var att jag faktisk fick ångest och skuldkänslor över frukosten (jag har inte haft ångest över frukosten på ett bra tag). Jag hade läst av receptet lite fel så jag tog lite för mycket så det blev mer kalorier än vad det "skulle" (trots att det bara gällde några kcal fler), även att jag blev så mätt och tyckte att portionen var och kändes så "stor". Det var ingen rolig känsla att känna igen, hate it!! :(
 
 
 
Ps! Jag gjorde bara hälften av portionen (as always) så min portion är lite mindre på bilden!
 
 
 
 

Morot zoats med vaniljkräm!


1 portion
 
Zoats:
 
1 dl (40g) Havregryn
ca. 60g Finriven gul zucchini, alt. grön
4 msk Finriven morot
  4-5 msk Morotspuré
2 dl Mandelmjölk eller vanlig
2 Äggvitor
1 tsk Vaniljarom
1 msk Stevia strö
1 tsk Kanel 
Valfritt: 1-2 tsk Pysillium-, chi- eller linfrön.
Ger en bra mättnads känsla och ger bra hälsoeffekter :)


Vaniljkrämen:
75 g Kvarg/lättkesella
75 g Minikeso eller valfri *
1-2 tsk Stevia
0,5 tsk Vaniljarom
 
*Om du inte har keso eller inte vill ha det så kan du ersätta det med mer kvarg, då kanske du inte behöver lika mycket sötning heller men det är en smaksak ^^.
 
  •  Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull till gröten förutom äggvitorna. Koka på medelhög värme i ca 3 -4 minuter. Ha i äggvitorna och rör om hela tiden så att det inte blir äggklumpar. Koka några minuter ytterligare.
Mixa samman alla ingredienserna till vaniljkrämen med en stavmixer. Toppa sedan gröten med vaniljkrämen, gärna också med en gnutta kanel, riven morot och walnötter eller mandel-/nötsmör för lite extra lyx på morgonen! ;)
 
 
 
Kram Johanna! :)

Kardemummakaka med banan & kanelfyllning!

Till dagens eftermiddags fika så testade jag ett recept från Sanna på en nyttig kardemumma kaka med banan och kanel fyllning. Tyvärr så tycker jag det blev en besvikelse och jag gillade den inte speciellt mycket alls, så nu får jag hoppas att mina päron blir mer förtjusta i den än mig och hoppas att dem kan äta upp den. Annars så får jag väl tvinga i mig den själv och det vill jag helst inte :/...
Jag vet inte riktigt exakt vad som gör att jag inte gillar den men jag gillar bara inte smaken, det var inget som passade mig, tyvärr :(.  Jo en sak kan jag nämna att jag tyckte det var för mycket kanelsmak i fyllningen trots att jag tog hälften enligt receptet >.<.
 
 
 
 
 

Banan & kanelfylld kardemummakaka!


1 Liten kaka
 
Ingredienser:
2 dl (60g) Havregryn
2 msk Valfritt mjöl, Sanna använde bovetemjöl vilket ger en lite "grövre smak"
1 tsk Bakpulver
1-2 msk Stevia strö/sukrin, eller valfri sötning
1 tsk Vaniljarom
0,5 tsk Kardemumma
50 g (ca 0,5 dl) Osötat äppelmos (eller banan)
3,5 msk Osötad mandelmjölk
2 Äggvitor
 
 
Fyllning:
50 g Mosad banan 
1 tsk Kanel

  • Blanda ihop alla ingredienser till kakan med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll smeten i en smord liten form (Sanna använde en hjärtformad form med löstagbara kanter, ca 10x10 cm, fast jag tog en rund i samma storlek).
  • Klicka ner bananfyllningen i mitten av smeten och täck över med smet. Grädda i ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter. Servera gärna med egen valfri vaniljsås eller kanske vaniljglass! ^^
 (Kopierat från hemsidan, dock några ändringar i texten)
 
 
 
Kram Johanna! :)

Mandeltarté med vanilj fruktkräm!

Godmorgon! :)
 
Igår så mådde jag inte så bra, jag kände mig jätte konstigt inut i kroppen och magen, gjorde till och med lite ont ibland, obehaglig känsla. Så jag var lite hängig och livlös. Man börjar bli lite rädd eftersom jag tydligen har gått ner ännu mer i vikt och blev så här konstig i kroppen, tänk om jag bara faller ihop nån dag eller något annat händer. Jag är nog mycket sjukare än vad man kan tro och har väldigt svårt att hitta motivationen och lämna min "säkerhets zon". Ibland så orkar man bara inte bry sig och det är det jag har slutat göra, man vill inte leva ibland för man vet inte hur eller vad man ska göra för att slippa detta helvete. Jag vill bara lägga mig i soffan och sjunka in...
 
Förlåt för denna trista början och för att ni kanske inte bryr er ett skit men det känns bara lite skönt ibland att bara skriva hur det känns och släppa ut det på ett vis utan att gå till någon kurator eller liknande, blää.
 
 
Till frukost så gjorde jag en liten Mandeltarté med frukt fyllning med smak av vanilj. Den blev jätte god, visste inte riktigt vad jag skulle ha för tillbehör men jag provade med 3 olika Walden farms produkter choklad-, koladipp samt sirap och alla tre passade bra till. Min favis vaniljkräm på keso, kvarg, vaniljpulver/arom plus sötning skulle nog också sitta riktigt fint, creamcheese kräm eller chokladkräm kanske? Det är bara att välja och vraka ;p.
 
Eftersom det inte är så stor portion så kan ni ju testa att dubbla satsen om ni tänker äta den till frukost annars så passar den som mellis eller kanske till och med som dessert om tycker det och kanske gör några ändingar ^^.
 
 
 
 
 

Almond tarté with

 

vanilla-fruit filling!


1 liten portion
 
Tarté:
2 msk Mandelmjöl
1 msk Havregryn
1 msk Valfritt mjöl, (jag tog pofiber)
ca.4-6 sweetdrops Amaretto, alt. 1-2,5 tsk Sötning
1 msk Kvarg / kesella
1 msk Osötad äppelmos eller vanlig
ca. 0,5-1 tsk Valfri mjölk eller vatten
 
Jag tog även 1 krm bakpulver men jag tror det inte gjorde så stor skillnad kanske om man tar 1 krm till så men det får du välja själv. Funkar bra med och utan :).
 
Fyllning:
ca. 0,75 msk Kvarg / kesella
60g Persimon i små bitar **
En nypa vaniljpulver
ca. 0,25-0,5 tsk Osötad äppelmos alt. vanlig
 
** Om du inte vill använda persimon frukt så kan du ta ca 1 dl valfri frukt/bär som du antingen mixar eller skär i små bitar beronde på vad du väljer för frukt/bär. Då kanske du också behöver lite sötning beroende på valet av för frukt.
 
 
  • Börja med att sätta ugnen på 200 C grader.
  • Blanda sedan alla ingredienserna till botten efter smak, tryck sedan ut "degen" i en liten ungsform (den ska vara lite tjock så gör den inte för tunn, botten kan vara lite tunnare men inte "vägarna").
  • Till fyllningen så blandar du bara samman allt i en liten skål efter tycke och smak (kan även mixa samman allt till en slät smet), häll sedan ner det i pajskalet och grädda den mellan 12-18 minuter berroende på hur du vill ha den.
 
Servera med valfria tillbehör.
Några förslagfinns som du kan finna i texten där uppe som jag tycker/tror skulle passa riktigt fint till! ;)
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Banan chocolate pb oats with raspberry sauce!

Gooood morgon fredag! ;D
 
Denna morgonen så gjorde jag en ljuvlig Banana chocolate pb oats med hallonsås. Kombinationen av banan och jordnötssmör är himelsk tillsammans och tillsammans med choklad och hallon så blir det ju bara ännu smarrigare.  I detta recept så använde jag Pb2 choklad (köpt på Iherb) men det funkar lika bra att ersätta det med vanligt jordnötssmör tillsammans med kakao ^^.
Ett enkelt recept på en portion gröt som passar utmärkt att göra när man har riktigt mogna bananer hemma! ;)
 
 
 
 

Banana chocolate pb oats


 with raspberry sauce!


1 portion
 
Ingredienser:
1-1,2 dl Havregryn
2 dl Valfri mjölk, (jag använde mandelmjölk)
1 Mogen banan, mosad
2 tsk-1 msk Chocolate Pb2 **
eller jordnötssmör plus 2 tsk-1 msk Kakao
En nypa salt
Ev. lite sötning om du inte tycker bananen är tillräckligt mogen och söt.
 
** Du kan antingen bara tillsätta pulvret som det är eller blanda ut det med lite vatten till önskad konsistens.
 
  • Koka gröten som vanligt i ca 4-5 minuter, micra sedan den mosade bananen tills den blivit "gojsig". Tillsätt sedan bananen i gröten och låt det koka i några minuter till eller tills du är nöjd med konsistensen.
  • Hallonsåsen gjorde jag med lite yoghurt och några värmda hallon som jag sötade med några droppar vanilla cream sweetdrops, kan använda valfri sötning också. Toppa gröten med hallonsåsen och njut! :) 
 
 
Kram Johanna! :)

Krämiga nudlar med zucchinisås!

Hejhej!
 
Imorse så blev mitt experiment inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tanken var att det skulle bli en fruktig yoghurt mugcake men den höll inte ihop så jätte bra när jag hade värmt den, skulle kanske hålla ihop ifall jag körde den lite mer i micron men ville inte över "baka" den. Tänkte först slänga den eftersom den såg förfärlig ut men det kan man ju bara inte göra (inte jag iaf) man måste ju ge den en chans åtminstone även om den ser hemsk ut. Det var tur det för den smakade faktiskt riktigt gott trots sitt fula utseende så det blev ett misslyckande till lyckad succé trots allt ;). Blev mer som en microkaka än en mugcake men det funkar ju det med :p.
 
Dagens recept som jag har lagat tidigare är en super smarrig krämig vegansk zucchinipasta som är ljuvlig och lättlagad! Rekomenderas verkligen speciellt för dem som är förjust i zucchini! :D
Jag åt min med fitness nudlar men ni får välja själva vad ni vill använda för sort om ni vill ha pasta eller nudlar det funkar vilket som, mums kan jag bara säga er, mums! ^^
Jag testade även att tillsätta lite tomatsås/krossade tomater och då blev det nästan ännu godare då kan jag tycka, så det kan vara ett tips om det skulle intressera er ;).
 
 
Bjuder även på en dålig instagram bild på den fula frukostkakan! :p
 

 

Krämiga nudlar med zucchinisås!


4 portioner
 
Ingredienser:
400 g Torkad spagetti eller nudlar
1 Gigantisk zucchini eller 2 små
2 msk Olivolja
1 tsk Salt
4 Vitlöksklyftor
2 tsk Salvia
1½ dl Vitt vin
3 dl Osötad sojamjölk
1 msk Fryst persilja
Peppar
Eventuellt mer salt
Valfritt: 1 dl Riven veganost, t.ex. Astrid & Apornas ”Italiensk smak”

 

  • Koka pastan/nudlarna enligt anvisningar på paketet.
  • Riv zucchinin grovt. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och släng ner zucchinin tillsammans med saltet. Låt den fräsa på tills nästan allt vatten har kokats bort.
  • Riv vitlöksklyftorna och blanda ner tillsammans med salvian. Häll på det vita vinet och låt koka in. Tillsätt sedan den osötade sojamjölken och eventuellt veganost. Låt bubbla ihop några minuter så att såsen tjocknar till. Rör ner persiljan och krydda med svartpeppar och eventuellt mer salt.
Blanda zucchinisåsen med pastan och servera!
 
Tips! Du kan även tillsätta lite tomatsås/krossade tomater efter smak, det gjorde jag i efterhand som jag hade värmt upp och ev kryddat lite om det bara var krossade tomater.
 
 
Kram Johanna! :)

Pastel De Naranja Pegajoso!

Här kommer ett riktig chokladbomb nedslag!
Har ju lovat att publicera receptet på en chokladkaka toppad med ganache med apelsinsmak i ett tidigare inlägg som jag hade bakat på farsdag till de lá familja, så här kommer de smarriga och läckra receptet på chokladkakan. Hoppas det gillas! :D
 
 
 
 

Pastel de naranja pegajoso!

 

1 Kaka
 
Ingredienser:
100g Smör
100g Mjölkchoklad
2 dl Socker
2 Ägg
Rivet skal från 2 apelsiner
2 msk Cointreau
2,5 dl Vetemjöl
 
Ganache:
1 dl Grädde
0,5 dl Sirap
200g Mjölkchoklad
2 msk Cointreau
Rivet skal från en apelsin
 

  • Sätt ugnen på 200 C grader. Värm sedan smöret och chokladen sakta tillsammans på spisen i en kastrull. Smörj en ca 24 cm stor kakform (jag bröade även våran med det stod inte att man skulle i receptet).
  • Medan chokladen och smöret smälter sig samman och sköter sig själv så vispar du socker och ägg med en elvisp så att det blir ljust och pösigt.
  • Mortla eller mixa rivet apelsinskal från kakan tillsammans cointreaun (då får man fram apelsinsmaken mycket mer). Blanda sedan ner det i äggsmeten och häll ner mjölet lite i taget, rör om. Tillsätt sedan det smälta smöret och chokladen, blanda sedan samman allt så att det blir choklad i hela smeten. Häll det sedan i den smorda formen och grädda den ungefär i 20 minuter.
  •   Nu över till ganachen. Börja med att värma upp grädden och sirapen i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg det i en skål. Häll sedan över den varma grädden och rör om så att all choklad smälter. Till sist så häller du ner likören (cointreau) och rör om.
  • När kakan har svalnat så brer du över ganachen och toppar med rivet apelsinskal. Servera gärna kakan med en klick grädde!
 
 
Kram Johanna! :)

Chocolate zoats with fruit cream!

Hejhej allesammans!
 
Det var ett tag sedan jag gjorde zoats så jag började sakna mina kära zoats, så jag var ju bara tvungen att göra en portion imorse till frukosten och dem blev himelskt goda som vanligt! <3 ;D
En otroligt smarrig choklad zoats med touch av mandel tillsammans fruktkärm av persimon (igen >.<) samt så toppade jag med lite hackade nötter och kola dipp från Waldens som jag hade vid sidan av, lovely!
 
Ni kanske det blir lite tjatigt med massa recepet med persimon frukt men det tar lite tid att använda dem för mig för jag använder typ bara 1/4 varje gång och dem klarar ju inte av att ligga för länge så dem måste jag prioritera, tyvärr men själv så lider jag inte speciellt av det. Jag tänker mest på er andra att ni kanske det blir tjatigt eller nåt :p, men om ihåg att det går att byta ut mot andra alternativ det måste inte vara just denna frukt eller om du bara vill ha en vaniljkräm så funkar absolut det också ^^.
 
Recepten som jag lagas prioriteras alltid efter vad som behövs användas först i hemmet så det blir så lite som möjligt som man måste slänga, I'm just telling you (a)
 
 
 
 

Choklad zoats med fruktkräm!


1 portion
 
Gröten:
1,2 dl Havregryn
2 tsk Kakao
2 dl Mandelmjölk, alt. valfri
1 msk Stevia / sötning
50g Finriven zucchini
2 Äggvitor
Valfritt: 2 tsk Lin-, pysillium- eller chiafrön
 
Fruktkräm:
50g (ca. ½ dl) Kvarg
0,5 dl Yoghurt
ca. 6 droppar sweetsdrops amaretto eller vanilla cream *
Valfritt: ca. 70g Persimon eller 0,5-1 dl valfri frukt/bär
 
* Det är mellan 1-2 tsk sötning, tillsätt lite vanljpulver om du vill.
 
  • Koka gröten som vanligt med alla ingredienserna förutom äggvitan i ca 4-5 minuter. Sänk värmen och tillsätt vitan under omrörning, koka ytterligare 2-3 minuter.
  • Blanda samman alla ingredienserna efter smak, om du vill ha frukt i krämen så hackar du den i bitar (om det behövs) och tillsätter det i krämen. Toppa den sedan på gröten och kanske lite valfria nötter om det skulle gillas! ;)
 
Obs! Dubbelsats av min lilla portion på bilden.
 
Kram Johanna! :)

Enkel & lätt Blomkåls och grönsaksröra!

Idag så åt mina päron upp dem sista karré bitarna som vi var tvungna att steka upp vid farsdag. Då passade jag på att göra en god men lätt smal krämig Blomkål och grönsaksröra medans dem åt upp köttet. Rätten är ganska lik min krämiga grönsaksnudlar fast utan nudlar och lite annan krydda.
 
En super lätt och snabblagad rätt som passar utmärkt ifall man inte är så hungrig för man åt kanske mycket vid mellanmålet, lunchen eller bara är sugen på något lätt ^^.
 
Jag tycker denna rätt är väldigt praktisk och god, man kan variera med innehållet och smakerna så himla mycket. Ett tips och förslag är att du kan byta ut hälften av blomkål till broccoli om du vill testa det också ^^.
 
 
Förlåt för den mörka dåliga bilden! (a)
 

God & enkel

Blomkåls och grönsaksröra!


1 portion
 
Ingredienser:
ca. 200g Blomkål
0,5 dl Soya yoghurt (Alpros tjocka på burk) eller cremé fraiche
0,25-1 dl Riven smakrik ost efter tycke & konsistens
ca. 1 tsk Grönsaksfond eller annan fond
Valfria grönsaker
(jag använde fryst thai wook plus lite zucchini denna gång)
ca. 1 tsk Walden farms honungs majonäs*
Salt & peppar
 
* Kan ersättas med vad som helst det var mer för smakens skull, så du kan ju ta något liknande eller annan krydda för annars så blir det lite trist smak.
 
 
  • Börja med att skära blomkålen i bitar, ångkoka/koka dem tills dem nästan blivit mjuka. Mosa dem sedan lite slarvigt till önskad konsistens med en stomp. Hacka eventuellt valfria grönsaker och kanske stek dem lite innan beroende på vad du väljer för några grönsaker så klart.
  • Blanda ner soya yoghurt tillsammans med krydda i "blomkålsriset", låt det koka samman en stund och tillsätt grönsakerna, låt det koka ytterligare en stund (om du använder frysta grönsaker så kan du lägga ner dem direkt med soya yoghurten).
Tillslut så tillsätter du osten i önskad mängd (ju mer ost du använder så blir den mer krämigare), smaka av med salt och peppar. Låt det värmas upp och rör om tills osten har smält sedan är det klart, servera med eller utan valfria tillbehör! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)

Amaretto mugcake with tropic vanilla cream!

Hejsan! :)
 
Idag till frukost blev det en enkel men god amaretto mugcake med fruktig vanilj kräm. Jag använde persimon frukt igen, hehe men det går naturligtvis att byta ut mot annan sorts valfri frukt/bär. Just det om man inte har exempel stevia söt sweetdrops amaretto smak så kan man också byta ut det mot annan smak av sweetdropps eller ersätta med tillexempel kakao plus sötning ifall man inte har sweetdrops alls ^^.
 
 
Obs! Receptet nedan är dubbel sats av min portion eftersom jag bara gör små portioner, dock så ser den mycket större ut på bilden än vad den egentligen är.
 
 
 

Amaretto mugcake with

 

tropic vanilla cream!


1 portion
 
Mugcake:
1,2 dl Havregryn
2 Äggvitor
1,5 msk Pumpapuré **
1 tsk Bakpulver
5-10 Amaretto sweetdrops eller annan smak, sötning
ca. 2-2,5 msk Valfri mjölk, (jag använde mandelmjölk)
 
**Funkar att ersätta med osötad äppelmos eller mosad banan men smaken blir lite annorlundare speciellt med banan.
 
Tropic vanilla cream:
4 msk Kvarg / kesella
4 msk Philadelphia, valfri fetthalt
ca. 6 dropar stevia sweetdrops vanilla cream *
ca. 40g Mogen Persimon i bitar, (ca. 1/4)
Du kan byta ut persimonen mot valfri frukt/bär.
 
* Om du inte har sweetdrops så kan du ersätta det med ca 1-1,5 tsk sötning plus lite vaniljpulver eller 0,5-1 tsk vaniljarom.
 
  • Mixa samman alla ingredienserna till muggkakan med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll sedan smeten i en smord mugg/skål och micra den mellan 1-1,5 minut eller tills den blivit fast.
  • För krämen så blandar du bara samman allt i en skål efter smak och toppar det sedan på kakan eller serverar det brevid, toppa gärna med några tinade eller färska hallon! :)
 
 
Kram Johanna! :)

Farsdags middag + Lakritsdessert!

Hejhej!
 
Igår så var det ju farsdag, som jag fixade en enkel middag med marinerad stekt karré, timjanrostad potatis och kålrot samt kantarellsås. Till dessert så blev det en onyttig men väldigt god Lakrits pannacotta med hallonlager samt en klick grädde över hela moset! ;P
 
Har aldrig gjort något med lakrits förut eftersom jag själv inte gillar lakrits men min mor köpte lakritspulver för väldigt länge sedan så jag bestämde mig för att gör någon dessert med lakrits.
Själv så åt jag inget av dessa godheter men jag provsmakade pannacottan för det luktade så ljuvligt när jag tillagade den. Det blev inte alls samma lakritssmak som på godis när man använde pulver och de andra övriga ingredienserna, så då gillade till och med jag smaken som blev! (Y)
Kommer även göra mer recept med lakritspulver fram över eftersom min käre mor lär förmodligen inte använda det som lär glömma bort att det finns som hon har gjort hittills, så någon måste ju ta tag i rodret! ;)
 
Pannacottan går giventvis att göra nyttigare genom att byta ut mot tex stevia eller något annat liknande sötning samt byta ut vaniljsocker mot mindre mängd vaniljpulver som du får prova dig fram till önskat resultat. Då får du genast en hälsosammare dessert i mer lchf stuk.
 
Till fikat så bakade jag en härligoch riktigt chokladig chokladkaka med apelsinsmak och likör, recept kommer imorgon eller på onsdag så stay turned! ^^
 
Middagen blev lite senare än vad den brukar bli så jag hade inte tid att uppdatera mig på kvällen det är därför jag gör det idag istället (a).
 
 
 
 

Lakrits pannacotta med hallongelé!


 4 portioner
 
Ingredienser:
1 msk Lakritspulver
2 Gelatinblad
4 dl Vispgrädde
3 msk Socker / stevia osv...
2 dl Hallon
1 tsk Vaniljsocker eller vaniljpulver efter smak

Första lagret:
  • Till första lagret blandas 2 dl vispgrädde, 1/2 msk lakritspulver  1/2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 msk strösocker och 3/4 gelatinblad .
  • Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten och blanda resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp.
  • Det är viktigt att du blandar  gelatinet i pannacottasmeten när den har slutat koka. Är det för varmt skär det sig.
  • Häll upp till ca hälften i dina serveringsglas och ställ i kylen 1-1/2 timme.
 
Hallonlagret:
  • Hallonlagret. Lägg hallonen i kastrull och koka upp med en nypa socker.
  • Låt reducera en aning så lite vätska försvinner, blanda med 1/2 gelatinblad som har legat i kallt vatten.
  • Häll hallonen över det första lagret och låt stelna i kylen ytterligare en timme.

Sista lagret:
  • Sista lagret gör du precis som det första, låt stelan en timme eller två innan det är dags att servera
  • Toppa med färska hallon och cintronmeliss.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Choklad tarté med exotisk cream cheese!

Godmorgon allesammans & glad farsdag! :)
 
Idag så blev det ett ännu mer persimon frukt plus philadelphia till frukosten eftersom dem måste användas så det blev två flugor i en smäll ;P. Gjorde en otroligt god och nyttig Choklad tarté med exotisk cream cheese fyllning med persimon (så klart :p), mandel, lite apelsinskal med en touch av vanilj. Det blev riktigt himmelskt och väldigt mättande faktiskt, blev förvånad och glad över att det blev ett så bra reultat med allt! *pure heaven*
 
Du behöver självklart inte äta denna till frukost du kan även dela den med någon till fikat eller ha som en liten dessert, vad vet jag! ;)
 
Just det på tal om fars dag så kom min far hem från Finland som jag inte har sätt på två veckor faktiskt så idag så ska jag laga lite gottigheter och middag till mor och far (inte för att det är jätte ovanligt men det blir lite extra idag ;P)
 
 
 
 

Choklad tarté med

 

exotisk cream cheese!


 1 portion
 
Botten:
2 msk Havregryn
2 msk Valfritt mjöl (jag använde pofiber)
1 msk Kvarg / kesella
2 msk Pumpapuré
1 tsk Stevia + ca. 3-4 droppar Sweetdropps amaretto *
 1-2 tsk Kakao
2 krm Bakpulver
ca. 1 tsk Valfri mjölk eller vatten
 
* ca. 1,5-2 tsk Sötning eller mer efter behov.
 
Exotisk cheese:
3 msk Cream cheese, valfri fetthalt
2 msk Kvarg / kesella
40g (ca. 1/4-1/3) Persimon i bitar **
1 kapsyl Mandelarom
Lite rivet apelsinskal
ca. 0,5 tsk Stevia + ca. 3 droppar stevia sweetdrops vanilla cream ***
 
** Dem bitar som blir med skal kan bli lite konstiga i konsistensen men om du inte tycker om det så kan du försöka ta bort skalet. Jag lät mina vara kvar och jag tyckte det inte blev så farligt men det är en smaksak.
 
*** Om du inte har sweetdrops så kan du ta ca. 1-1,5 tsk sötning plus lite vaniljpulver.
 
 
  • Sätt ugnen på ca 200 C grader.
  • Blanda samman alla ingredienserna till botten efter smak, tillsätt sedan lite vätska i taget för att så så att smeten inte blir för kletig. Pressa sedan ut "degen" i en liten ungsform (min är ca 12 cm i diameter), även på kanterna så att du får den som ett pajskal i lagom tjocklek.
  • Till fyllningen så blandar du samman kvargen och cream cheesen så att dem blandas samman väl i en liten skål. Tillsätt sedan de övrigaa ingredienserna, smaka av och se ifall du vill tillsätta något mer.
  • Häll ner fyllningen i pajskalet och grädda den mellan 13-18 minuter (tills fyllningen har blivit fast), sen är det bara och äta och njuta.
 
 
 
Hoppas det smakar,
Kram Johanna!

Morotsbiffar med svampsås!

Här kommer en repris (tydligen, hade missat att jag gjort denna förut och lagt ut den på bloggen det var synd) på ett jätte gott recept på vegetariska Morotsbiffar med curry som jag lagade idag till middag som serverades med en jätte enkel men god svampsås plus lite grönsallad, mums! ;)
Enklare svampsås kan du inte hitta som smakar gott också! ;p
 
 
Receptet på Morotsbiffarna finner du HÄR! Svampsåsen finner du längre ner i inlägget! ^^
 
 
 
 
 
 

Enkel men god Svampsås!


 ca. 3-4 portioner, beronde på mängd
 
Ingredienser:
4 dl Havre-, sojagrädde (eller valfri)
2/3-1 Svampbuljongtärning
Champinjoner
ca. 3 msk Brun maizena redning, funkar säkert med vit med
Salt & lite peppar
 
Börja med att hacka/skiva svampen i bitar, stek dem sedan i en stekpanna med lite smör/fett. Koka upp grädden tillsammans med buljongtärningen, red sedan av med maizena och tillsätt den stekta svampen. Smaka sedan av med salt och peppar och låt det tjockna till sig. Servera såsen tillsammans med morotsbiffarna eller kyckling, kött eller vad som helst! ^^
 
 
Kram Johanna! :)

Vanilj-lime gröt med exotisk persimonkräm med kokos & choklad drizzle!

Godmorgon alla pigga och glada! ^^
 
Igår när jag fick fara iväg och handla lite mat till hushållet så såg jag att dem hade ett extra erbjudande på Persimon frukter, 3 för 10 annars så var det 6 kr st. Då såg jag att dem hade smakprov på frukten och jag har aldrig ätit den förut så jag testade en bit, det var goda men jag vet inte om det är så gott att äta dem som dem är i stor mängd direkt :/ . Aja så jag passade på att köpa 3 par mogna frukter eftersom det är säsong för dem (tror jag).
 
I morse så testade jag att använda en del a frukten till frukosten. Jag har ju aldrig lagat med denna frukt förut så jag började att testa med några enkla smaker som brukar passa till det mesta, då blev det en kombination av en krämig vanilj och lime gröt med en god söt liten persimonkräm med kokos och choklad. Det blev riktigt gott faktiskt, tummen upp för det! ;D 
 
 
 
 

Krämig Vanilj-lime gröt

 

med exotisk kräm & choklad drizzle!


1 portion
 
Gröten:
1,2 dl Havregryn
2 tsk Rivet limeskal
1 tsk Vaniljarom
1 msk Stevia / sötning
2 dl Valfri mjölk (jag tog soja light)
2 Äggvitor
Valfritt: 2 tsk Chia-, lin- eller psylliumfrön (ger bra hälsoeffekt & mättnad)
Limesaft efter smak
 
Exotisk kräm:
75 g Kvarg / kesella
75 g Keso eller Creme cheese
ca. 1/2 Mogen persimon i bitar, (ca. 80g)
2 tsk Stevia / sötning, mer om de önskas
ca. 1,5 -2,5 msk Koksflingor
1/3-0,5 tsk Kokos extrakt, (jag använde denna) **
Waldens farms Choklad dipp eller sås
(eller något annat märke/sort)
 
** Kan skippas men det blir mer kokossmak med aromen.
 
  • Koka upp alla ingredienserna för gröten i ca 4-5 minuter, men vänta med äggvitorna. Tillsätt sedan vitan under omrörning, sänk värmen och koka i ytterligare 2-3 minuter.
  • Mixa allt förutom frukten och chokladen till en slät kräm. Blanda ner den hackade frukten, smaka av och se ifall du vill tillsätta något mer. Toppa gröten med krämen, ta önskad mängd chokladsås/dipp och ringla runt det i krämen toppa eventuellt med lite mer persimon frukt och kokosflingor sen är den klar att ätas ;).
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Gul fisk & räksoppa med saffran!

Idag så har jag lagat en god skaldjurssoppa med saffran och basilika till mig och min käre mor. Den var lite annorlunda i smaken tyckte jag men på ett bra sätt den var lite het men ändå söt på samma gång pga av saffranssmaken och sambal oeleken. Creme frachien var pricken över i:et för hela soppan, även gott tillsammans med broccolin till enligt lilla mig :). Man kan ju tillsätta lite mer grönsaker och så också men då kanske man ska tillsätta lite mer vätska också ^^.
 
Ett bra och gott recept för två om man vill laga något lätt och snabbt men som ändå är lite lyxigt, passar även utmärkt nu denna tid när det är lite burrigare och kallare om man vill värma sig med en värmande fisk och saffranssoppa! :)
 
 
 
 
 
 

Gul fisk & räksoppa med saffran!


 2 portioner
 
Ingredienser:
2 Fiskfiléer (jag använde en lax & en torsk)
500 g Räkor med skal
1 Lök
1 Stor vitlök
1/2 kruka Basilika
1 pkt Saffran
1 tsk Sambal oelek
2 dl Vitt matlagningsvin
2 dl Havregrädde, eller valfri grädde
1 Fisk- eller grönsaksbuljong
Salt & peppar
Olja

  • Skala räkorna. Hacka lök, vitlök och basilika. Fräs sedan allt i en gryta med olja och saffran. Häll på vin, grädde, sambal oelek, buljong, salt och peppar. Koka upp och lägg sedan i fisken som du skurit i bitar. Låt koka på låg värme några minuter innan du lägger i räkorna (spara några till garnering) och rör om. Häll upp i två skålar, lägg några räkor och en klick creme fraiche. Passa på att baka eller köpa något gott bröd som du kan suga upp det sista av soppa med! ;)
 
 
Kram Johanna! :)

Pepparkaks muggkaka med söt kanelkräm!

Godmorg godmorgon! :)
 
Denna morgonen blev det en god pepparkakas muggkaka med en söt kanelkräm från Sanna som smakade som det oftast gör (gjorde bara några ändringar), ljuvligt må jag säga ljuvligt! ;D Jag är egentligen inte så förtjust i pepparkakas kryddmixen som finns att köpa men jag tog den i mycket mindre mängd och då blev det jätte gott. Det blir sån konstig och äcklig smak tycker jag när det blir för mycket, nä usch >.<
 
Det blev lite jul feeling denna kyliga morgon med lite julgott fattades bara lite snö och julmusik så skulle det vara riktigt julmys. Tänk att man faktiskt fyller år snart men har inga tankar alls på presenter eller något av det nu längre. Jag vet inte ifall det beror på att jag är sjuk och inte har något behov av något eller för att man blir äldre och inte bryr sig lika mycket som man gjorde när man var liten? :/
Det var ju så mysigt och spännande alltid när man fyllde år eller när det var jul, man var så nyfiken på vad som fanns och kunde knappt bärga sig att öppna presenterna. Man fick bara klämma och känna på presenterna och vänta på att tiden skulle komma. Det var så härligt egentligen att vara barn (a).
 
 
 
 
 

Pepparkaksmuggkaka

 

med kanelkräm!


1 portion
 
Mugkaka:
1,25 dl (40 g) Havregryn
1 msk Kokosmjöl
1 tsk Bakpulver
2 krm-2 tsk Pepparkakskrydda, efter smak
2 tsk Stevia / sötning
2 msk Osötat äppelmos, alt. vanlig
1 msk Kvarg / kesella
1 tsk Vaniljarom
2 msk Valfri mjölk, (jag tog soja light)
2 Äggvitor
 
Kanelkräm:
50g Kvarg / kesella
2 msk Philadelphia / cream cheese, valfri fetthalt
2 msk Sockerfri pannkakssirap
ca ½-1 krm Vaniljpulver, mer eller mindre
(funkar säkert med vaniljarom också)
1 tsk Kanel
 
Önskad mängd valfria nötter till garnering
 
  • Mixa samman alla ingredienserna till muggkakan efter smak tills du får en slät smet. Häll sedan smeten i en smord mugg eller skål, micra den på högsta effekt mellan 1-2 minuter tills den blivit fast.
  • Blanda sedan alla ingredienserna till krämen. Vänd upp kakan på ett fat och häll över krämen och toppa med valfria nötter.
 
 
Kram Johanna! :)

Coconut pumpkin zoats with chocolate cream!

Hejhej!
 
Här kommer mitt vanliga sena torsdags inlägg kring dagens härliga frukost :).
Igår kväll så kom jag på en ny annorlunda smak kombination av zoats som jag inte sätt någon gjort eller kommit på ännu. Kombinationen passade gudomligt gott tillsammans, himelska zoats indeed! ;D
Så imorse gjorde jag ännu ett recept på zoats med pumpa, kokos och en touch av vanilj smak som jag varvade med en enkel härlig chokladkräm med waldens choklad dipp, mumsfilibaba!
 
 
 
 

Coconut pumpkin zoats

 

with chocolate cream!


1 portion
 
Zoats:
1,2 dl (40g) Havregryn
ca. 2 dl Valfri mjölk, (jag använde soja light)
50g Finriven gul zucchini, alt. grön om du inte har gul
0,5-1 tsk Vaniljarom
4-5 msk Pumpapuré
0,5 tsk Kokos extrakt (köpt på Iherb)
2 Äggvitor
1 msk Stevia / sötning
Valfritt: 2 tsk Psyllium-, chi- eller linfrön
ca. 2-4 msk Kokosflingor (jag hade inte det min)
 
Chokladkräm:
75g Kvarg
75g Keso
Waldens farms Choklad dipp efter smak*
 
* kan bytas ut mot kakao plus sötning efter smak, eller någon annan chokladsås/dipp.

  • Koka samman alla ingredienserna förutom äggvitan i ca 5 minuter eller tills den tjocknat. Tillsätt sedan äggvitorna under omrörning så att det inte blir äggklumpar, koka ytterligare ca 2-3 minuter på längre värme.
    • Mixa samman allt till chokladkrämen efter smak och tycke tills det blivit en slät kräm. Varva sedan gröten med chokladkrämen eller så toppar du hela krämen på allt bara, puddra över lite kanel och lite bär! ^^
 
Kram Johanna! :)

Morotsfrallor á la low carb!

Efter skolan på onsdagar och torsdagar så kommer jag alltid hem precis till mellanmålet. Då blir det alltid något som är enkelt och snabbt som finns i frysen tillexempel eller som redan är klart som jag har förberätt innan.
 
 
Dagens smarriga eftermiddags mellanmål blev en morotsfralla som jag har bakat tidigare som jag frysit in som jag rostade lite och hade en nyttig och proteinrik kesokola-kräm på, låter säkert konstigt och inte så gott men det var det faktiskt har även testat med choklad och det var lika smarrigt det :p ^^
 
Bröden är kalori och kolhydratssnåla, enkla att göra men det blir inte så många frallor men det kan vara bra ifall man bara vill ha några stycken. Dem går att göra med eller utan proteinpulver (mina är utan). Själv så tycker jag dem inte är så jätte goda med bara smör på så pålägget är väldigt viktigt för att det ska smaka gott, enligt mig. Om man inte tycker dem var goda att äta som vanliga mackor så går dem utmärkt att äta som hamburgarebröd för exempelvis fisk-, veg-, köttburgare osv eller så fyller du frallorna med något annat matigt innehåll som du gillar :).
 
 
 
 

Smalt morotsbröd!


ca. 4 frallor
 
Ingredienser:
100 g Finriven morot
1,5 dl Äggvita
2 msk Valfri mjölk
1 dl Valfri mjöl sort
0,5 dl Pofiber
2 msk Koksmjöl
2 tsk Fiberhusk
2 tsk Bakpulver
Valfritt: 1 msk skalade sesamfrö till topping
1 skopa (1/2 dl) naturellt proteinpulver
 
  • Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop mjölk och äggvita och rör ner i den torra blandningen tillsammans med den rivna moroten. Klicka ut på en plåt, strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills de fått fin yta och är genomgräddade.
 
Tips! Mitt pålägg som jag hade består av hälften keso och kvarg (37g) som jag har blandat med ca 0,5-1 tsk Walden farms caramel dip som jag har mixat samman till en slät kräm men det funkar ju självklart att bara blanda samman allt om vill det ^^. Det blir ganska mycket röra för en halv fralla men jag brukar äta det vid sidan av, mumsigt värre! ;D
Man kan även toppa krämen på muggkakan, gröten osv beroende på hur "äventyrlig" man är ;P.
 
 
Kram Johanna! :)

Choklad mugcake med blåbär & limekräm!

Hejsan!
 
Det var ett tag sedan man gjorde en mugcake nu och speciellt en med choklad smak gud det var evigheter sedan man gjorde det. Så jag startade min onsdags morgon med en god choklad muggkaka med blåbär och limekräm som lite variation istället för gröt :p (a).
 
Det fick bli en kräm med philadelphia ost i för jag har en hel liten burk som jag måste använda som går ut idag tror jag faktiskt så det kommer kanske bli en del recept med cream cheese. Fast själv klart så funkar det oftast att byta ut mot annat i alla fall i detta recept ifall ni inte skulle ha det hemma eller av en annan orsak ^^.
 
 
Ps! Jag dubblar receptet som jag oftast brukar göra eftersom jag gör så liten portion!
 
 

Choklad mugcake med

 

blåbärs-lime kräm!


1 portion
 
Mugkaka:
1,2 dl Havregryn
1 tsk Bakpulver
1 msk Kokosmjöl
ca. 2 tsk Stevia / sötning
 1,5 tsk Kakao
2 Äggvitor
1 tsk Vaniljarom
1 msk Kvarg / kesella
2,5 msk Osötad/vanlig äppelmos eller mosad banan
2,5 msk Mandel-, sojamjölk eller valfri mjölk
 
Blåbärs-limekräm:
4 msk Cream cheese *
4 msk Kvarg / kesella
ca. 2 tsk Rivet limeskal
Några droppar limesaft
20g (ca. 2 msk) Blåbär, eller andra bär om du vill
ca. 12-17 droppar Stevia sweetdrops vanilla cream**
 
* Kan bytas ut mot mer kvarg eller keso om du hellre vill det.
** Om du inte har sweetdrops så kan du byta ut det mot valfri sötning tillsammans med antingen vaniljarom eller pulver efter smak.

  • Mixa samman alla ingredienserna till muggkakan i en skål/bunke tills den blivit slät med en stavmixer. Häll sedan smeten i en smord mugg eller skål, "baka" den i mircon på högsta effekt i ca 1,5-2,5 minuter tills den blivit fast.
  • Blanda samman alla ingredienserna i en skål efter tycke och smak, jag mosade några av blåbären som blandades ner. Vänd sedan upp muggkakan på ett fat och bre/ häll över krämen, sen är det bara att äta och njuta! :)
 
 
 
Kram Johanna! :)

Kåldolmar med gräddsås i vegetarisk tappning!

Till middag så gjorde jag ett par veganska Kåldolmar med egen gräddsås (eventuellt egna rårörda lingon också) till mor och mig efter jag kommit hem från skolan och snabb handlat lite. Rätten kanske är en aning krånglig för vissa beroende på hur duktig man är i köket och så men det är verkligen värt att testa.
Har bara ätit kåldolmar en ända gång i mitt liv då var det en med riktigt kött då jag inte hade slutat att äta kött. Det var när jag var inlagd 1 eller 2 gången kommer inte ihåg vilken av dem det var men då testade jag att äta det på sjukhuset, det var gott men dessa var mycket godare och är även utan ris. Passar perfekt för mig som har svårt att äta ris, pasta, potatis osv ^^.
 
Rekomenderar dessa, ett gott husmans recept på en klassiker fast i vegetarisk version. Mycket bättre miljö val och bättre för djuren (dem som behandlas illa), green food and living! ;D
 
 
Det blev några snabb bilder så det är inte direkt dem bästa men, mina är även blekare för jag hade inget smör på dem så dem får lite färg >.<.
 
 
 

Vegetariska kåldolmar med

 

gräddsås & rårörda lingon!


ca. 4 portioner
 
Kåldolmar:
1 Vitkålshuvud
300 g Vegetarisk/vegansk färs
(eller dubbla mängden svamp och tillsätt 100 g mixade hasselnötter och 1 extra ägg)
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
200 g Champinjoner
1 msk Sojasås
1,5 tsk Stött kryddpeppar
0,5–1 tsk Salt
1 dl Alpros tjocka soya yoghurt på burk, alt. crème fraiche
2 Ägg
Smör
Persilja
 
Gräddsås:
2,5 dl Grädde eller havre-, soyagrädde
1 tsk Sojasås
1 tsk Worcestershiresås
Salt & peppar
 
Rårörda lingon:
2 dl Frysta lingon
2 tsk Stevia strö eller motsvarande sötning
 
 
How to do:
  • Skär bort roten på vitkålen och lägg den i saltat vatten med botten upp. Koka tills bladen börjat mjukna och lossnar lätt. Plocka bort några i taget och lägg dem på hushållspapper för att torka.
  • Stek finhackad lök, vitlök och svamp i smör. Lägg i färsen när de fått lite färg. Häll i soja och kryddor. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i soya yoghurt/crème fraiche och smaka av med eventuellt mer salt. Blanda i äggen.
  • Skär bort den tjockaste, nedre delen på kålen, som en tårtbit i formen. Lägg en klick av färsen i mitten. Vik in båda sidorna och rulla ihop. Lägg i en smörad form med den fina sidan upp. Lägg på några klickar smör. Stek i ugnen i 200 grader i cirka 15–20 minuter, eller tills de fått lite färg.
  • Rör ihop ingredienserna till såsen och låt sjuda till den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda lingon och sötning i en kastrull. Rör runt tills sötningen smält samman med lingonen. Stäng av värmen.  

Servera kåldolmarna tillsammans med gräddsås, hackad persilja, lingon och kanske en god sallad.

 
 
 
Kram Johanna! :)

Saffran Zoats med Kanelkräm!

Godmorgon!
 
Idag så blev det en julig frukost start på dagen. Testade Sannas recept på Saffran zoats med kanelkräm, nomnom. Älskar GRRÖÖÖTT! (a) Det var så härligt att känna denna ljuvliga doften av saffran och tanken på den mysiga julen ^^.
 
Detta recept är inte en av dem bästa zoatsen jag har testat men den var definitivt god men det kan vara för att kanelkrämen sänker rätten lite. Jag vet inte riktigt om jag tyckte kanelkrämen var så god till, den tog över lite för mycket med all kanel men jag använder en keso som är gammal och är lite sisådär smakmässigt så det kan ju vara en orsak att jag tycker den smakar lite B. Jag tror ändå att det skulle vara godare med någon bär-, vaniljkräm eller något liknande ^^.
 
 
 
 
 

Saffran zoats med kanelkräm!


1 portion
 
Zoats:
1,25 dl Havregryn
75 g Finriven zucchini (helst gul)
2 dl Valfri mjölk
0,5 msk Stevia / sötning (jag tog mer)
1 tsk vaniljarom (Dr Oetker)
1/2 pkt Saffran
2 Äggvitor
 
Kanelkräm:
75 g Kvarg / kesella
75 g Keso
1 tsk Kanel
0,5 tsk Vaniljarom
2 tsk stevia / sötning (jag tog mer)
Topping (valfritt): Hackade mandlar

  • Koka upp alla ingredienser, utom äggvitan, i en kastrull. Låt koka några minuter och tillsätt sedan äggvitan under omrörning. Låt koka ytterligare några minuter.
  • Mixa ihop ingredienserna till kanelkrämen med en stavmixer tills det blir en slät kräm. Toppa gröten men krämen och de hackade mandlarna.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Now I'm back, med mer pumpa!

Hejhej!
 
Jag vill bara börja med att säga förlåt för det plötsliga blogg pausen men jag nämde ju tidigare att jag skulle åka till Åland och hälsa på mina kusiner ett tag. Först visste jag inte riktigt om jag skulle åka på onsdagen eller torsdagen men det blev onsdag morgon som jag lämnade huset så jag hann inte meddela er som följer mig så jag får be om ursäkt för det.
Jag har haft det mysigt och bra, åt även på en ganska ny fin restaurang på Åland som öppnade förra året som heter Smakbyn, den kan jag verkligen rekomendera till er matälskare om ni besöker Åland någon gång. Jag tog en vegetarist rätt med rödbetsbiffar som bla serverades med grönsaksragu, någon dressing samt lite roccula (stavning? :s), fick även kantarellsås vid sidan av ifall jag ville ha, den rätten var otroligt himmelskt god! *drool*
Igår kväll så kom jag hem och då orkade jag verkligen inte uppdatera mig något, det är alltid trevligt att åka bort men som man brukar säga "borta bra men hemma bäst"! ;) Typiskt nog när jag väl också kommit hem så for min pappa över till farmor uppe i Finland och ska vara där en vecka så nu är det bara mor och jag hemma >.<.
 
Idag så bjuder jag på ett recept på en ungsbakad Choklad och pumpagröt, som jag har testat att göra till frukost för ett tag sedan. En saftig gröt som tar lite längre tid att tillaga men om man har sovmorgon eller har tid att göra den så kan man ju passa på. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag tyckte om den men jag har för mig att den var okej ^^.
 
 
 

 

Ungsbakad Choklad & pumpagröt!


1 portion
 
Bas gröten:
1,2 dl Havregryn
En nypa salt
1 msk Sötning
0,6 dl Yoghurt / kvarg
0,6 dl Valfri mjölk (jag tog osötad mandelmjölk)
Valfritt: ½ skopa MRM vanilj protein*
 
*Protein pulvret går att skippas, funkar säkert att byta ut mot annan vanilj sort med.
 
Lager 1:
0,5 msk Kakao
ev. mer sötning
 
Lager 2:
2 msk Pumpapuré
Mer sötning om det önskas
 

  • Sätt ungen på 175-200 C grader (ju högre värme desto kortare gräddnigstid bör det bli).
  • Blanda först alla ingredienserna till grundsmeten. Dela sedan upp smeten till två smetar, i den första tillsätter du kakaon och kanske mer sötning efter tyckte. Smörj sedan en ungsform och häll chokladsmeten i botten.
  • Resten av smeten tillsätter du pumpapurén (ev sötning), häll sedan blandningen över chokladen, försiktigt så att det inte blandas samman. Kör in den i ugnen och grädda den mellan 15-30 minuter beroende på önskad konsistens och värme.
Toppa gröten gärna med en vaniljkräm ex gjord på kvarg och keso eller bara kvarg blandat med sötning och vaniljpulver eller arom.
 
 
 
Kram Johanna! :)

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0