Morot & Zucchinibullar

Hejhej!
Det blev några "bollar" idag som jag har tänkt att pröva från en bra vegetarisk blogg som jag följer. Behövde göra dom idag för hade massa linser, kikärter och en halv zucchini som bör användas innan jag åker imorgon så att det inte ligger i kylen och blir dåligt >.< .
I receptet så ska det ju vara bara kikärter men jag hade lite blandade linser i också för jag hade några slattar som jag inte har behövt använda till några recept som gjorts innan. Jag tror nog att det funkar med vilka linser och bönor som helst eftersom jag gillar alla sorter, iaf alla jag har prövat än så länge ^^.
Det gjorde inget att ha i linser mer än vad det var av kikärter det blev mumsigt ändå ! ;) 
 
 
Bollarna blev inte så snygga heller eftersom man är lite snål med olja och ströbröd, men gott smakade dom i alla fall! (a)
 
 
Morot & zucchinibullar serverade med grön grönsaksbädd samt kryddig sås (:
 
 
 
Morot-Zucchinibullar 3-4 port
 
1 morot
1 lök
1 vitlöksklyfta
0,5 liten zucchini
1 msk olivolja
1 burk kikärter
1 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
3 msk ströbröd
1 ägg
ströbröd på ytan
olja till stekning
 
  • Skala och riv morot, lök och vitlöksklyfta fint. Riv zucchini och pressa ur vätskan. Stek morot, zucchini, lök och vitlök kort i en kastrull med olja. Mixa sedan alla ingredienser i en blender. Forma till bollar och rulla dem i ströbröd. Stek dem i stekpanna med olja.
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Morotscréme

Visste inte riktig vad jag skulle hade lust att laga eftersom man är lite nere, har ingen ork ,sovit dåligt och har ont i huvudet efter bortgången efter våran hund. Aja nog med det vill ej prata om det hemska bara deprimerande...
 
Idag så blev det morotscréme som jag hade som tillbehör till sojakorv samt grönt. Aldrig gjort detta recept så det blev något nytt som vanligt ^^ . Tillsatte även gröna ärtor i efter på min tallrik och det blev gott tillsammans med allt annat! (Y)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morotscréme

 
400 g Morötter
10 cm Purjolök
1 Vitlöksklyfta
2 msk Smör
1 dl créme fraiche
Salt & Peppar
 
Gör så här:
  • Koka morötterna mjuka, häll sedan av vattnet och lägg det varma i en skål/mixer.
  • Grov hacka all lök, lägg det tillsammans med smör i mixern och mixa tills du har en slät smet. Tillsätt créme fraichen och krydda med salt och peppar, mixa tills allt har blandats.
  • Serveras kallt eller varmt som tillbehör tex till grillat, bröd eller som fyllning osv.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Kesokaka med frukt & bär!

Hejhej!
Igår gjorde jag en Kesokaka som jag har ätit nyligen som mellis (kan ätas till frukost också), blev mycket bra faktiskt tanken på hur den ser ut xD. Jag fick göra den igår för jag hade en halv banan och en äggvita som behövdes användas.
 
Gjorde inte direkt som receptet nedan, dom i paranteserna efter är hur jag gjorde. Jag vet inte om valet av form var så bra för det blev lite fullt sen när man tryckte ner frukten och det, så det ran över lite vätska ur formen när den gräddades. På grund av valet av formen så blev gräddnings tiden mycket längre än 15 minuter så gör bättre val än jag gjorde med valet av form ^^.
 
Bilden är tagen igår och kakan har även svalnat när jag tog kortet, så det är därför den är lite ful och ihop sjunken.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kesokaka med frukt & bär

 
 
Ingredienser för en person:
1 dl Keso
          1 Ägg  (1 äggvita)
              2 msk Kokos (några nypor)
Lite honung & kanel (mkt kanel)
   Lite salt (1 nypa)
   ½ Banan (några slantar)
     ½-1 dl Hallon (använde frysta)
 
 
  • Sätt ugnen på 225 grader. Blanda keso, ägg, kokos, honung och kanel. Lägg det i en ugsäker form.
  • Lägg hallon och banan på toppen och strö lite kokos och honung över.
  • Ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan får en ljusbrun yta.

Pancakes tower with two flavours

Åt dessa pannkakor igår riktigt smarriga och nyttigare (som det flesta recepten jag lagt upp) än många andra sorters pannkakor som finns i världen. BÖR TESTAS, super enkla att göra och så goda! ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pancakes tower with two flavours  1port


1 Ägg
3 msk Havregryn
2 msk Kesella/kvarg
½ tsk Bakpulver
½ Banan
Lite honung eller annan sötma
smaksättning
 Lite  jordnötssmör eller annat nötsmör
Önskad mängd hallon
 
(Smaksättningen kan bytas ut med valfria ingredienser om du vill variera på smakerna mera)

  • Mosa bananen med en gaffel ,blanda ner sedan resten av ingredienserna till pannkakan förutom smak tillsatsen.
  • Dela sedan upp smeten i två skålar. Häll hallonen i ena, hela eller mosade och lite jordnötssmör eller annat nötsmör i  den andra skålen. (Jag hade ner frysta hallon som jag mosade lite grovt det är därför pannkakorna inte är så jätte rosa)
  • Stek på låg värme.
  • Topping jag använde på mina pannkakor var raspberrycremecheese såsen som användes till pannkakorna i receptet innan, hade även bananslantar och hallon i mellan. Annars så kan du äta med keso, hallonsås (varma hallon blandat med vaniljyoghurt) eller chokladsås (kvarg/kesella blandat med kakao och sötning).
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 

Kikärtsbullar med kryddig sås!

Här kommer en annan variant på goda kikärtsbullar som blev min lunch idag! (:
 
 
 
 
 

Kikärtsbullar Med Kryddig Sås

 
INGREDIENSER FÖR 4 PORT:
5 dl Kokta kikärter
4 st Salladslökar
2-3 Vitlöksklyftor
1 Ägg
2 msk Potatismjöl
2 tsk Salt
1 krm Cayennepeppar
 
SÅS:
2 dl Matyoghurt
1 msk Honung
1 tsk Spiskummin
½-1 tsk Chilipulver
½ tsk Salt
½ dl Hackad bladpersilja eller mynta
 
 
  • Mixa/mosa kikärterna med gaffel eller mixer. Finhacka salladslöken tillsätt sedan dem tillsammans med  pressad vitlök i kikärtsmoset. Tillsätt ägg, potatismjöl samt kryddor i skålen med moset. Efter du har rört om till en jämn smet så formar du dom till bollar.
  • Stek sedan bullarna i olja i ca 5 minuter eller längre tills dom har fått fin färg.
  • Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och servera den med couscous och sallad till kikärtsbullarna.
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 

Ungsstekt lax omringad av grönt

Glad morsdag alla mammor där ute! (:
Idag blev det en hel enkel ungsstekt lax kryddad med dragon, salt, peppar och även citron skivor ovanpå hela laxen tillsammans med gröna grönsaker och dillsås som består av endast dill, cremé fraiche och en klick majonäs. Kokade även potatis till my parents to. Hade velat laga något mer lyxigt och speciellt till mor men laxen behövdes användas och hon har även jobbat idag så man kunde inte ge henne en lyxig frukost :/ .
 
Lax är så himla gott och fisk i huvetaget, oavsett bara man gör någon enkel rätt med fisk så blir det så gott! ;D
 
 
 
 
 
Hoppas ni har haft en bra dag!
Kram Johanna
 
 
 
 
 

Lins & Mandel Bullar I Salsa Sås!

Hejhej!
Provade att göra några linsbullar med salsa sås idag. Dom var godare än vad jag trodde dom skulle va, även utseendet är kanske inte speciellt frästande. Går fort att ordna ihop innan dom skjuts in i ugnen i 20 min. Det är bara tillagningen som tar tid men det är ändå kort tid för att få i ordning en hyfsad middag tycker jag för att vara så chockerande goda.  I orginalreceptet så var det tomatsås men eftersom man hade salsa kvar från en burk så tog jag den, blev suuuper! ;)
Är glad att jag struntade i utseendet och testa dom, det bör du också göra tycker jag! (:
 
 
 
 
 
Linsbullar i salsa sås med grönsaker! (:
 
 
 

Lins & Mandel Bullar I Salsa Sås

 
Ingredienser för 4 stora bullar:
2 dl Kokta gröna linser
1 dl Mald mandel
1 Ägg
Franska örter
Salt & Peppar
1 Burk salsa
(i önskad mängd beroende på hur mycket sås du vill ha)
 
  • Sätt ugnen på 200 grader, mosa linserna lite grovt med gaffel.
  • Mixa/krossa mandeln om du använder hela annars så finns det mandelmjöl att köpa. Tillsätt ägget och rör om, krydda sedan eftersmak.
  • Forma sedan smeten till bullar i önskad storlek, lägg sedan ner dom i en ungsform. Häll salsa såsen runt om bullarna och stoppa sedan in den i mitten av ugnen i 20 minuter.
Servera med en grönsallad och även ris/gryn/pasta till om du vill.
 
 
Kram Johanna! ;)
 
 

Home made Snickersbars!

KOLLA HIT  ALLA GOTTEGRISAR!
Här kommer ett riktigt farligt smarrigt recept på hemma gjorda snickers som man har ätit mycket när man var yngre. Inte särskillt nyttigt men otroligt gott och går snabbt att göra!
 
Tänker alltid på när min syster bakade dessa hemma till skoldiscot eller till annat, man var alltid där och pillade lite och ville ha godiset, små åt lite här och där :p .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemma Gjorda Snickers, ca 20 st.
 
Ingredienser:
1 Burk crunchy jordnötssmör, ca 340g
1 dl Socker
2 dl Sirap
1 dl Kokos
1 liter Rispuffar
200g  Ljus blockchoklad
 
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna som är ca 20 x 25 cm.
  • Blanda ner jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt det koka upp på svag värme under omrörning så att allt blandas ihop.
  • Ta katrullen bort från plattan och häll i kokos och riset, blanda väl. Bre ut "smeten" i långpannan.
  • Smält Chokladen över vattenbad i en skål. När allat sedan har smält så häller du ut chokladen på kakan och brer ut det så det blir jämt fördelat.
  • Ställ sedan långpannan i kylen tills chokladen har stelnat (eller längre). Kan sedan skära i önskad storlek i rutor och ätas.
Kan förvaras i tätt burk i kylen eller frysas in.
 
 
 
KRAM JOHANNA! ;D
 
 

Raspberrycheese Pancakes!

Hallå alla glada!
Blev sugen på pannkakor för det va ett tag sedan nu ^^. Då testade jag göra dessa mumsiga plättar med cheesecake stuk, dock så glömde jag att tillsätta lite mjölk så dom blev ju lite mer kompakta än vad dom förmodligen skulle varit men dom smakade gott ändå, tur som!
Testa dessa fräscha plättar om du är en pancake lover! ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ingredienserna 1 port:

 
1 Ägg
1 dl Havremjöl
½-1 msk Honung
1 krm Bakpulver
1 msk Kvarg
1 krm Vaniljpulver eller 1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk Citronskal
Lite Mjölk
Några hallon
 

Topping:
1 ½ msk kvarg
1 msk cream cheese light eller vanlig
½ -1msk mjölk
1-2 tsk sötning
½ dl hallon

  • Blanda samman alla ingredienser utom hallonen till pankakorna i en bunke. Rör försiktigt ner hallonen (ta inte för många för då kommer pannkakorna inte hålla samman) och grädda sedan som vanliga pannkakor i en stekpanna på medelhög värme.
  • Toppingen görs genom att blanda samman alla ingredienser utom hallonen till en rinnig sås, värm sedan hallonen separat i micron och mosa till en sylt. Toppa pannkakorna med cheesecakesåsen och sedan hallonsylten. Sedan är det bara att hugga in! ;D
 
 
 
Kram Johanna! (:

Lins- Morot & Zucchiniröra!

Till middagen så gjorde jag en jätte mumsig Zucchiniröra som jag hittade på en av mina bloggar som jag nyligen börjat följa.
Jag är jätte glad att jag hittade hennes hemsida för hon har jätte många intressanta vegetariska recept som jag vill och kommer att testa, väldigt tacksam för det för det mesta recepten som finns som man söker på recept sidor är ungefär samma och inte så mycket jag vill laga :).
Man kan äta röran som den är med grönsaker/sallad, använda som fyllning till exempel taco/pitabröd eller som tillbehör för fisk/kött osv, i liten mängd.
Det ser kanske inte så gott ut på bilderna men personligen tycker jag den är super mumsig och lätt att fixa i ordning. Kunde ju igentligen ha lagt upp det mycket bättre och finare men det kom jag på efteråt jag slevade upp maten på tallriken! x)
 
 
 
 
 
 
 
Lins-morot-zucchiniröra , ca 3-4 port
 
3 dl linser, kokta
1-2 morot, grovt riven
0,5 zucchini, grovt riven
1 röd lök, fint hackad
salsa
jordnötssmör
salt
peppar
 
  • Stek lök, morot och zucchini ca 10 minuter och blanda sedan i resterande ingredienser.
  • Tillbehör som passar till,  tomat, hummus, soltorkad tomat, avocado, crème fraiche...
 
 
 
 
Hoppas du har haft en bra dag!
Kram Johanna (:

Nyttigare Tigerkaka med twist!

Hallå där ute!
Usch idag är det inget roligt väder tråkigt  och grått plus bara regn regn regn, kan då istället fördröja tiden med en av mina största intressen nämligen mat/bakning! ;D
 
När man kom hem från skolan så blev jag sugen på att baka något. Fick då bli denna skapelse, en mellis tigerkaka med twist. Enkel att göra och mycket nyttigare än en vanlig tigerkaka, är icke lika söt heller som kakor brukar vara men har istället en naturlig sötma från frukten och riktigt saftig med. Om man vill ha den ännu sötare så kan man ju tillsätta lite honung. Rekomenderar denna ifall du är sugen på hembakat men nyttigt som är söt ändå! (:
 
 
 
 
 
 
 

Tigerkaka med twist

 
 
INGREDIENSER (1 portion)
- Mosad banan 1 st
- Ägg 1 st
- Havremjöl, lite mindre än en halv dl
(det går bra med vanliga havregryn också beroende på vad du vill ha för konsistens)
- Bakpulver 1/4 tsk
- Kakao ½ msk

1. Blanda banan, ägg, havremjöl och bakpulver. 
2. Fördela smeten i två olika skålar och tillsätt kakao i den ena skålen.
3. Smöra/olja och bröa en ugnsform och häll i smeten utan kakao och sedan smeten med kakao över. Rör sedan om försiktigt med en gaffel för att bilda ett mönster.
5. Stoppa in i ugnen i 15-20 minuter på 200C.
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Korvgryta med sötma!

Hejsan!
Idag så åt jag inget speciellt men fick istället laga mat till mor och far eftersom mamma jobbar kväll och min käre far inte fixar att laga mat förutom makaroner och korv kanske, men han hade förmodligen ätit mackor istället än att stå vid spisen x). Aja det spelar ju inte så stor roll när jag är hemma än så länge och om jag inte lagar något avacerat till mig samtidigt. Nu får ju mor min även lunch låda till jobbet i morgon.
Hade ingen lust att göra våran typiska korvstroganoff så jag improviserade ihop en söt gryta med mango chutney. Såsen smakade riktigt bra, jag tror även att det passar till dom övriga ingredienserna :). 
 
 
 
 
 
Pappas tallrik med korvgrytan och fullkorns makaroner (:
 
 
 
 
 
 

Korvgryta med sötma 4 port

 
Grytan består av:
½ Falukorv
1 pkt Bacon
1 Stor gul lök
Några matskedar mild mango chutney
(vet inte exakt hur mkt jag tog men du får testa dig fram)
Salt & peppar
ca 4 dl Grädde
En knuta gurkmeja & muskotnöt
Ingefära
olja till stekning
 
  • Skar korven till små stavar, remsor av baconet och grov hackade löken. Stekte dem sedan i olja i stekpannan till dom fått fin färg. Tillsätt grädde i önskad mängd beror på hur mycket såsig du vill ha grytan sedan mango chutneyn tills du är nöjd med smaken. Salta och peppra, känn sedan om du behöver mer chutney och tillsätt övriga kryddor tills du har en bra balans i rätten
Servera med pasta/ris/potatis/annat gryn och va duktigare än min pappa och ät grönsaker till! ;D
Hoppas du hittar balansen i rätten för när jag smakade av såsen (svalde ej) så smakade det bra, plus så tyckte min far att den var god! (:
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Indiska linsbullar med sås

Hej igen!
Middagen så gjorde jag ett par Indiska linsbullar från ett recept men jag har ändrat några saker inom receptet. Orginalet var för 8 personer igentligen men det är tok för mycket för oss ^^.
Mynta såsen som jag skrivit där nere hade vi inte till men något snarrliknande eftersom vi inte hade alla ingredienser.
Våran sås vi hade till var gjord av creme fraiche, salt, honung, korriander eftersmak men det tyckte jag blev gott det också men myntan har ju speciell smak, så det blir nog annorlunda jämfört med korriander ^^. 
Dessa var enkla (tyckte jag) att göra som är full av smaker, dom var riktigt goda! Kommer verkligen att göra dessa igen i framtiden någon dag eftersom jag gillar vegetarisk så mycket :P.
Jag tycker självklart att du ska prova dem och berätta gärna vad du tyckte om dom, även hur det blev med mynta såsen! ;D
 
 
 
Ser lite trist ut med dom tillbehören jag hade till men det var riktigt gott! (:
 
 

Indiska linsbullar 3-4 port

 
1 Gul lök
3 dl vatten
1 Grönsaksbuljongtärning
2 dl Röda linser
1 Kruka bladpersilja
1 1/4 dl Keso
1 dl Stöbröd fullkorn
1 tsk Spiskummin
½ tsk Koriander
1 krm Cayennepeppar
1 krm Nymald peppar
Lite mer än ½ tsk salt

Myntasås:
2 dl Matyoghurt
1 msk hackad mynta
ca ½ msk Honung
½ tsk Salt
 
 
 
  1. Skala och grovhacka löken. Fräs den i olja i ca 2 minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningen och linserna. Låt koka under lock ca 15 minuter, tills linserna är mjuka och vätskan kokat in.
  2. Hacka persiljan. Blanda linser med persilja, keso och ströbröd. Rör till en tjock smet. Blanda i spiskummin, koriander, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Forma smeten till runda bullar.
  3. Stek bullarna i olja tills det har fått fin färg och ett "hårt" skal om sig.
  4. Såsen gör du genom att blanda yoghurten med mynta, honung och salt. Smaka av så du är nöjd med smaken.
  5. Servera med såsen, varma naanbrödoch grönsallad eller också couscous/bulgur för lite mer till maten.
 
 
 
Ha det bra,
kram Johanna! :)
 
 
 
 

Rödbetsfärs med Sojaburgare!

Hejsan!
Idag så skulle man igentligen ha ätit på sjukhuset men skippade det idag för dom serverade vegetariska vårrullar som jag inte tycker är goda >.<. Det gör ingen för mig för jag tycker om att laga mat, konstigt va? :P
Även en regning dag så passar det att spendera sin tid med matlagning.
Jag märkte att vi hade några rödbetor som började bli lite dåliga som behövdes användas. Lyckligt vis när jag skulle kolla upp en sak i kokboken så fann jag ett intressant recept som passade väll eftersom det innehöll rödbetor.
Ett gott tillbehör som är super enkelt som passar som fyllning tex för hamburgaren eller så kan du äta det till stekt kassler med potatis som dom visar i min kokbok. Eftersom jag inte äter kött (förutom fisk) just nu så åt jag min Rödbetsfärs med soja burgare och en enkel sallad just det även kesella, det var mumsigt det med! (:
 
 
 
 
 
 
 
 

Rödbetfärs 4 port

 
1 Gul lök
4 st Färska rödbetor
1 msk Olja
1-2 st Äpplen
1 msk Honung
1 msk Vinäger
½ -1 tsk Salt
1 krm Peppar
 

  • Skala och hacka löken. Skala sedan rödbetorna och riv dem sedan på ett rivjärn eller matbredarens rivskiva.
  • Fräs löken och rödbetorna i oljan i en traktörpanna (går med en vanlig också). Tärna äpplet och tillsätt det i pannan. Tillsist så tillsätter du honungen och vinägern, samt smakar av med salt och peppar till du är nöjd. Stek tills du känner att konstistensen bra och tillagat.
Servera med valfritt tillbehör även en klick matyoghurt passar till eller något liknande.
 
 
Hoppas det smakar, kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morotsbiffar

Dagens lunch blev ett par morotsbiffar som jag har haft på min "att laga lista", så nu kan jag bocka av dom :P.
Gjorde till alla i familjen och mamma gillade dom, jag själv tyckte dom var okej dom gick att äta men jag kommer nog inte att laga precis som dom hära igen i somna fall med andra kryddor och lite ändringar. Smaken är ju olika, för dessa biffar har fått många kommentarer att dom var goda så du behöver inte lyssna enbart vad jag tycker för jag är bara en av få ^^.
 
 
 
 

Morotsbiffar 4 port

 
Ingredienser:
 

400g Morötter
200g Rotselleri
1 Liten purjolök
1 msk Olja
1 msk Curry
1 tsk Spiskummin, mald
2 msk Vatten
1 tsk Salt
½ dl Vetemjöl (fullkorn funkar med)
1 msk matfett till långpannan
½ dl Ströbröd
 
 

  1. Ställ in ugnen på 225 grader. Skala och riv rotsakerna grovt. Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.
  2.   Fräs allt i oljan och strö över curryn samt spiskummin och häll på vattnet. Låt allt bli mjukt. Salta.
  3.   Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och blanda ner ägg samt vetemjöl. Forma till biffar som läggs på en långpanna som först smorts med matfett. Strö lite ströbröd på varje biff.
  4. Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds efter halva tiden.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 
 

Broccoli- & sesamfrittata

Hejsan folket!
Inget nylagat vid lunch eftersom vi har så mycket mat kvar som lagats. Nu på kvällskvisten så lagade jag en Broccoli- och sesamfrittata. En god rätt ååh enkel rätt som inte kan gå fel, är även ingen "tung" mat om man bara vill äta något lätt som måltid. Det blev dock inte precis som det är i receptet men nästan eftersom man inte hade precis alla ingredienser.
 
Check it out! ;)
 
 

 
 
 
 
 

Broccoli- & sesamfrittata  2 port

 
INGREDIENSER
175g Broccoli, delade i små buketter
85g Grön sparris, skivad på sneden
1 msk Olivolja 
1 Gul lök, skuren i små klyftor
2-4 Vitlöksklyftor, finhackade
1 Stor orange paprik, hackad (själv hade jag röd)
4 Ägg
3 msk Kallt vatten
Salt & peppar
25g Sesamfrön
15g Nyriven parmesan (jag hade inte ost)
3 salladslökar, tunt skivade (hade inte)
 
 
 
 
 
  1. Koka broccolin i lättsaltat vatten i 4 minuter. Lägg ner sparrisen efter 2 minuter. Låt grönsakerna rinna av och doppa dem sedan i kallt vatten. Låt dom rinna av på nytt och lägg åt sidan.
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna på svag värme. Stek lök, vitlök och paprikan i 8 minuter eller tills de har mjuknat. Rör om ofta.
  3. Vispa upp äggen med vatten, salt och peppar i en skål. Häll smeten i stekpannan, tillsätt broccolin och sparrisen och rör om försiktigt. Stek frittatan på medelgod värme i 3-4 minuter och för smeten från kanten till mitten så den lösa smeten kan rinna ut mot kanten. Sätt på ungsgrillen.
  4. Strö sesamfrön och osten över frittatan och grilla den i 3-5 minuter eller tills den är gyllenbrun och fast. Strö över salladslök, skär upp frittatan i bitar och servera den varm eller kall.
 
 
Kram Johanna! :)
 
 

Three layers and raspberrymash

Här kommer ännu ett sent inlägg om det jag har lagat under dagen. Jag provade göra three layers and raspberrymash som jag har hittat på en blogg jag följer med tre duktiga tjejer.
Den var riktigt god passar att äta till frukost och även till en större mellis.
När jag gjorde dessa så är det smörgåspapper på dom två övre eftersom dom fasnade i pappret så klippte jag bara runt dom istället som ni kan se på bilderna. Tyvärr så hade vi ju inget smörpapper så jag tog smörgåspapper men det blev inte bra, så pröva inte det! x)  
Det går nog att lägga direkt på plåten också men jag orkade inte diska en stor plåt sen så jag tog det vi hade hemma och la på plåten (a).
 
Provade att äta med keso också det var gott med men godast med endast dom varma hallonen det är dom som är pricken över i:t och fulländar rätten!
 
Smarrigt och lätt! ;)
 
 
 
 
 

Three layers and raspberrymash, 1 port

½ - 1 banan  (resultatet blir mer degigt om du använder endast en halv.)
1 dl havregryn
3 msk kesella/yoghurt/turkisk yoghurt
½ tsk bakpulver

Topping
Varma hallon
alternativt lite kesella eller keso

  • Blanda banan, havregryn, kesella och bakpulver i en liten mixer. Och sedan platta ut degen i tre delar på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Sedan in i ugnen i cirka 15 min på 185 grader. Fördela sedan de mosade hallonen mellan dessa lager och ät.
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 
 
 

Palt hos mormor!

Hej!
Idag vid lunch så var vi borta hos min mormor och åt palt enligt gammelfarmors recept, fast jag åt faltpalt som mormor kallar det^^. Det var gott som vanligt och alltid lika trevligt att få träffa mormor och morfar plus två kusiner :).
Palt är inte så vanligt nu för tiden men ännu så lever det vidare i våran familj/släkt, man åker alltid till mormor om det blir något palt ätande för oss. Jag undrar vem som kommer att ta över palt lagandet när inte mormor eller morfar finns längre men jag hoppas dom lever ett bra tag till.
Alla kanske inte heller vet vad palt är men det består av potatis, mjöl och fläsk. Oftast om man inte har ätit det förrut så brukar dom oftast inte vara så förtjusta i det, i alla fall dom som har smakat hos mormor när jag varit där. Det är ju en väldigt speciell rätt som inte äts av många nu förtiden.
Flatpalt är samma sak fast utan fläsk då, eftersom jag inte äter kött längre men innan så åt jag det med och det är ju såklart godast med men det är gott utan också. Man kan nog ha någon annan fyllning till men jag vill inte besvära mormor med mer fix. Flatpalt blir oftast också när inte fläsket räcker till, så det finns inte alltid flatpalt men då brukar jag bara peta bort fläsket inuti och frågar någon om någon annan vill ha mitt fläsk ^^.
 
 
 
 
Det ser inte så gott ut men jag själv tycker det är godare än vad det ser ut.
Min mors tallrik, hon han dock redan huga in lite innan jag hann ta kort för hon var så hungrig :P.
 
 

Kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(sent lunch inlägg)
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Mumsig vegoburgare!

Hejsan!
Det var ett tag sen sist men det är för jag har ätit "tråkiga grejer" som inte är speciella och även ätit ute!
Idag så blev det i alla fall ett par goda vegetariska burgare, jätte smarriga bör testas! ;)
Det känns som att vegetarisk mat är underskattad och många bara tror att man lever på tex sallad men folk bör få upp ögon för det vegetarisk för det är mer än bara sallad, det kan smaka lika gott som annan mat!
Hoppas folk börjar tänka på framtiden, miljön och djuren mer snart eftersom kött är den värsta miljöboven enligt forskare! (a)
 
 
Close up! ^^
 
 
 
 

Vegoburgare (8 portioner)

  • 2 dl röda linser
  • 200 g broccoli
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 kub grönsaksbuljong
  • 1/2 purjolök
  • 2  vitlöksklyftor
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • gärna lite chilisås
  • ströbröd (gärna panko)
  • rikligt med rapsolja
 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj linserna. Koka linserna i 10 min.
  3. Koka upp ca 1 l vatten och tillsätt buljongen.
  4. Tärna alla morötter. Lägg i dem i den kokande buljongen.
  5. Tärna palsternackan. Lägg de i grytan!
  6. Dela broccolin i små buketter. Ner i grytan! Låt allt koka ca 5 min. På detta vis blir alla grönsaker lika mjuka.
  7. Häll av vattnet från grönsakerna och mixa dom med en stavmixer i en stor skål.
  8. Hacka purjon och vitlöken och lägg i en skålen.
  9. Blanda ner de väl avrunna linserna samt ärtor.
  10. Salta och peppra och blanda ner den hackade basilikan samt mjölet.
  11. Forma till biffar och vänd i ströbrödet.
  12. Stek i rikligt med rapsolja tills de är gyllenbruna. Ställ ev in i ugnen en stund så att de blir lite fastare.
 
Förslag på serverings tillbehör:
  • Hamburgerbröd, grönsaker och en god coleslaw!
  • Pasta/gryn och syrlig/smakrik sås
  • Sallad, dressing/sås
Till mina biffar hade jag en enkel sallad samt ajvar men bytte sedan det mot en dillsås gjort på cremé fraiche/kvarg, svartpeppar och dillen så klart. Jag tyckte dillsåsen passade bättre med något fräscht! ^^
 
 
Hoppas du uppskattar dessa, kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 
 

Grönsaksplättar

 Hej!
 Idag visste jag inte vad jag skulle laga för något av sånt vi behövde användas hemma. Då kom jag på att jag kunde göra som dom gjorde i skolan förra veckan. Konstigt nog så har man faktiskt inte tänkt på att man kan göra så med bara en vanlig pannkaksmet, skolans var väldigt goda med någon fisk röra som fanns (dom hade panerad fisk med någon sås över dom) den såsen blev god att ha till dessa men jag hade dock inga typ av  ingredienser hemma som jag tror bla fanns i som bostongurka tex. Mina egna plättar smakade inte riktigt som deras men dom var goda ändå, det kan bero på att jag använde fullkorns dinkel istället för vanligt vetemjöl.
Testa att göra det du också!
Följ bara ett grundrecept av pannkaksmet och tillsätt gönsaker och rotfrukter du gillar!
Jag hade zucchini, palsternacka och röd paprika i mina. Till dom hade jag en dillsås gjort av cremé fraiche, peppar och dill, prövade också att blanda i lite ajvarr sås i också det funka med^^. 
 
 
 
 

Grönsaksplättarna med sallad och dillsås.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rotfruktspasta med mumsig sås!

Hejsan!
Till kvällen så fick det bli en ny rätt som jag inte har smakat eller gjort förut, Rotfrukspasta med sås. Den var otroligt enkel och lätt att göra men ändå väldigt god. Det tar ca 15 minuter att göra denna rätt beroende på hur snabbt man skär allting eller om man har någon maskin eller något liknande som gör det åt en. I receptet så står det att man kan använda burktomater i texten men det står inte bland ingredienserna man ska använda, så jag vet inte hur mycket man ska använda av burktomater men om du använder det istället för färska tomater så får du prova dig fram och hälla lite åt gången för själv använde jag färska tomater. Använde även en mjukost med smak (räkor) det blev väldigt gott tycker jag så man måste inte ta vanlig mjukost det kan även va smaksatt med något som går ihop med dragon.
Man kan äta rätten som den är eller ha något till som kyckling, köttbit, fisk, vegetarisk filé osv., beroende på hur hungrig du är. Idag så åt jag den som den var men kokade sparris till och hade lite sallad (inte på bilden).
 
 
 
 
 
 

Rotfruktspasta med sås 4 port:


3 st Morötter
200g Rotselleri
2 st Gul lökar
2 st Tomater
1 msk Olja
½ tsk Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 tsk Dragon
1 ½ tsk Mjöl
2 dl Mjölk
1 dl Mjukost (naturell eller med passande smak)
 
 

Tillagning av pastan:

 
1. skala morötter och rotselleri och skär dem i tunna strimlor. Skär löken i tunna skivor.

2. Fräs löken och rotfrukterna fettet i en traktörpanna.

3. Doppa färska tomater i kokande vatten. Flå och hacka dem.

4. Tillsätt tomathack eller burktomater samt kryddorna och låt småkoka under lock i ca 10 minuter.

5. Strö över mjölet och späd med mjölken och koka i ytterligare några minuter. Rör ned osten.

6. Värm utan att koka tills osten har smält.
 
Servera med något kött/fisk osv för att göra maträtten matigare!
 
 
 
 
Enkelt men gott kan inte bli bättre för den som inte vill lägga ner så mycket tid eller har bråttom!
Kram Johanna! (:
 

Hemmagjord Falafel!

Hallå hallå!
Idag så blev jag sugen på några form av biffar för det var väldigt länge sedan jag gjorde några sist. Ett tag så gjorde jag bara olika typer av bönbiffar, haha >_<. Eftersom jag hade saker hemma för att tillaga falafel så fick det bli så fast jag gjorde bara hälften av receptet nedan eftersom det bara är till mig själv. Falfel är ju så enkelt att göra igentligen och det är ju så himla gott också :). Dock så har man ju lite svårt att ha så mycket olja eller annat stek fett när man lagar mat till en själv så dom blir ju inte riktigt så krispiga som när man tar och äter falafel ute på restaurang. Första gången var det också som jag gjorde falafel själv annars så har jag köpt färdiga eller tagit det när jag ätit ute ibland. Gott var det! ;D
 
 
 
 
 
Falafel serverat med tzatziki, sallad, tomat & broccoli! (:
 
Recept Falafel, ca 20 bullar
 
Ingredienser
6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)
 
 
  • Mosa eller mixa kikärterna till en massa, hacka persilja om du använder färsk. Annars så är det bara att tillsätta alla övriga ingredienser och röra om. Forma till bollar och stek dom i olivoljan till dom har fått fin färg.
  • Servera med dom klassiska tillbehören grönsallad, bulgur och tzatziki, mums! (:
 
 
Kram Johanna! (:
 

Inviger årets första grillning & nya grillen!

 
Hej!
Middagen så grillade jag olika grönsaker och en qourn filé med sås. Vi skaffade en ny grill nyligen eftersom vår gamla hade gått sönder, eftersom vi inte grillar super duper mycket så köpte vi ingen värsting men den funkade fint fint tyckte jag. Det var även som rubriken säger första grillningen för i år så det var mumsigt :). Hela familjen kommer snart att äta likadant fast riktig kyckling istället och min bror och hans tjej skulle även ha med sig dessert men vet icke vad det blir men det kan nog bli något roligt eftersom Netten (min syster) är där hos dom just nu och hon är mycket för att fixa och dona ^ ^.
 
Ja, det finns inte så mycket att säga om den maten :P.
Har du själv hunnit grillat ännu när det har varit så fint dom senaste dagarna?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förlåt för det slarviga upplägget det ser inte så apptitretande ut!
 
Deras kyckling och veggies, det tycker jag ser godare ut än mitt upplägg! :P
(Mobil bild)
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 

Havrevåfflor med hallonröra!

Hejhej!
Här lyser solen för fullt och det är varmt och skönt, efter gårdagen regn.
Lunchen idag blev några smaskiga Havrevåfflor som jag hade en hallonröra till. Jag har gjort ett par liknaden våfflor fast då hade jag tillsatt äpple och kanel. Detta är basreceptet som man kan tillsätta olika smaker i om man vill eller bara äta dom "naturella" men något gott tillbehör som jag gjorde idag :).
Det är super lätt och gott, nyttigare än vanliga våfflor också. Själv så tycker jag att man blir mer mätt på dessa, dom känns mer matigare än vanliga. Du kan även halvera receptet och äta dom till en lyxig frukost, eller öka det om det är fler som ska ha ^^.
 
Mörk och tråkigt bild, gillar ej denna men tog inte så många eftersom dom blir kalla så fort^^.
 
Recept
Havrevåfflor 4 st:
2 dl Havremjöl (vanligt mixat havregryn)
1 tsk Bakpulver
2 Nypor salt
2 tsk Honung, socker, stevia...
4 msk Mjölk
2 Ägg
100g (1dl) Kvarg/kesella

 
Hallonröra: Kvarg/kesella blandat med varma hallon och sötning i önskad mängd.
  • Mixa havregrynen till mjöl, blanda samman alla torra ingredienser och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om, ev smaksättning om du vill det.
  • Servera hallonröra, vaniljkvarg/kesella, valfri sylt med eller utan grädde eller något annat gott.
 
 
 
 
Ha en trevlig och förhoppningsvis solig dag, kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Banan & Chokladfudge!

Hejhej!
Idag så blir det bara rester för mig så inga nya mat recept men då passar jag på att laga något annat som man kan äta som mellanmål eller dessert som går snabbt att fixa i ordning på ett fix om du blir sötsugen.
Väldigt gott och så himla enkelt, även nyttigare än typiska desserter! ;)
 
 
 
Lite för mörka och ljusa bilder tyvärr men ni ser ju denna smarriga skapelse! ;)
 
 

Banan & Chokladfudge 1 port:
1 Banan
1 msk Jordnötssmör
(den nyttiga sorten som består av endast jordnötter ex Green Choiche)
1 msk Kakao


  • Mixa alla ihop alla ingredienser i en skål eller form som går att micra, du kan minska/öka på mängden av jordnötssmör och kakao om du vill, det är dina smaklökar som avgör! ;P 
Ställ skålen i micron på högsta effekt i 1-2 minuter beroende på hur "fugey" du vill ha den, jag micra min i ca
1, 30 minuter och det tyckte jag blev precis lagom :).
 
 
Hoppas det smakar, kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 

Norrköpning

Hejhej!
Idag tänkte jag tipsa om en bra restaurang i Norrköping som jag har varit och ätit lunch på i måndags med familj. Jag tyvärr inte lagat någon ny mat idag eftersom jag har massa rester, plus så åt jag lunch i skolan också.
 
I måndags så var jag, mor, moster samt mormor och vandrade runt i Norrköpings centrum för att min mamma och hennes syster skulle bjuda mormor på mat och titta runt lite men dock så var hon inte så kry. Vi sa till henne om hon mådde för dåligt så skulle hon säga till så skulle vi skippa det men nej då hon följde med hon :p.
Vi var och åt lunch på Mimmis Visithus som ligger i Knäppingsborg. Dom är en krav restaurang och miljö vänliga, lagar mat av det som är i säsong. Det finns även vegetariska rätter, nyttigare fika/godis, raaw food så det tyckte jag lätt så intressant när jag kollade på internet. Vädret var soligt och skönt så vi satt ute på lilla uteplatsen, det var även väldigt fint och mysigt inne :).
 
Ett annat tips till alla te-drickare är ett choklad te som jag testade för några dagar sedan. Själv så dricker jag varkene te eller kaffe. Jag såg på en sida om detta te som smakar choklad som är calorifri så jag tänkte jag testar väl men te är fortfarande inget för mig. Tycker att det inte smakar något speciellt men så smakade min mor som är en te-drickare, hon tyckte det smakade choklad så det är nog bara något för dom som är vana att dricka te. Kommer inte ihåg vad den heter men ni kan se på bilden längre ner. Den finns att köpa i matvarubutiker och hälsobutiker, säkert på flera ställen också men det är vart jag har sätt dom.
 
 
 
Hann dock äta lite av maten innan jag fick mobilen av mamma och skulle ta kort så det blev inte så jätte bra bilder. Jag var så himla hungrig så det fick duga med första bilden! (a)

På bilden ser du dom vegetariska biffarna dom sålde under dagen och sallad till. Man var lite osäker om man skulle ta biffarna eller inte för dom som låg framme i disken såg inte så roliga ut när dom inte var stekta och uppvärmda, men jag är verkligen glad att jag valde dom för dom var riktigt goda! :D
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Nudelgratäng experiment!

Hejsan!
Idag så behövdes det sista av varmrökta laxen användas. Tanken var då att jag skulle göra en krämig pastagratäng med lax och spenat men några ändringar, från ett recept som jag frågat sjukhuset om jag kunde få eftersom den var så himla god. Istället så blev det mesta ändrat utan några direkta tankar så det blev inte så jätte krämigt men tur som så blev det i alla fall gott eftersom jag själv ska äta upp detta.
När det var försent så kom jag ju på att zucchinin, frysta bladspenaten avger vätska plus att nudlarna är ju redan klara och då suger ju inte dom åt sig såsen som pasta vanliga fall gör. Nåja shit the same gjort är gjort och det smakade ju ändå gott så då får man bara tänka på det nästa gång man improviserar :).
 
Jag tänkte att ni skulle få receptet som jag har utgått ifrån som sjukhuset har lagat, dock så vet jag inte hur många portioner det är för dom hade inte skrivit det den här gången.Jag kan tänka mig att det kanske räcker till 3-4 personer kanske. Just det ska passa på att säga att receptet är lite jobbigt eftersom dom gör alltid storkok så är det lite krångligare när man ska minska portionerna men man kan ju laga på ett ungefär.
 
Bilderna nedan är på mitt lilla experiment som består av konjak nudlar, zucchini, creme fraiches + ost (egen ostcreme), bladspenat, varmrökt lax, vitsås och krydda ^^.
 
 
 
 
 
 
Krämig pastagratäng med lax & spenat
Ingredienser:
 
156g Pastaskruvar
140g Gravad eller rökt lax
5 dl Mjölk
17g Vetemjöl (jag har för mig att 1 msk är 15g)
20g Smör
150g Hackad spenat
117g Ostcreme
Salt & peppar

  1. Koka pastan nästan klar.
  2. Koka den vita såsen av mjölet, smöret och mjölken.
  3. Tillsätt spenaten, ostcremen, laxen i den vita såsen, smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan i smeten och häll upp i en ungsform och grädda i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter.
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 

My new love, Kesoscones!

Godmorgon alla glada! (:
Till frukost så åt jag faktiskt något annat idag (kan ha lite svårt ibland att variera när jag känner mig säker med vissa rätter pga anorexian), men åååh vad jag är nöjd med det beslutet. Dom var så himla goda så jag skulle kunna äta upp allesammans *dregel*! ^^
Min start på dagen har varit väldigt god med toppen väder och sol. Vid lunch tiden så ska jag till sjukhuset för stödlunch och äta deras super smaskiga vegetariska kålpudding, dan kan inte bli bättre i smak väg! ;)
Hoppas du också har det varmt och där du befinner dig och så måste ni måste bara testa dessa dom är bara så awsoooome!! ;D
 
 
 
 
Inga bra bilder jag vet ): , men kunde bara inte vänta. Jag var tvungen att sätta tänderna i dom! (a)
 
 
Kesoscones
Antalet kan variera beroende på storleken du gör i.

INGREDIENSER

2 dl grahamsmjöl
1 dl havremjöl (havregryn som mixats till mjöl)
1,5 dl keso
1 mosad banan
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
Lite vatten
Valritt: Linfrön, pumpafrön, solroskärnor, kanel, russin...

Jag tillsatte solrosfrön i mina(Y)

 

1. Blanda samman mjöl, havregryn, salt och bakpulver i en bunke
2. Tillsätt keson, mosad banan och lite vatten om det behövs. Rör eventuellt ner valfria tillbehör
3. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills sconesen är genomgräddade.

 

Till mina scones så åt jag lite blandat dels hade ost på en del, endast smör på den andra, sedan hallonröra (kvarg + värmda hallon ev. honung om man vill det), SUPER SMARRIGT! :D
 
 Ha en forsatt trevligt och förhoppningsvis solig dag ,Kram Johanna! (:

 
 

Chokladmuffins, take away!

Hej igen!
Här kommer ett muffins recept som du kan äta som mellanmål eller till frukost, valet är ditt! ;)
Lagade dessa idag för jag hade en äggvita som behövdes användas, goda och matigare muffins som jag för första gången lagade. toppingen kan man variera hur mycket som helst , det är bara att välja något man tycker är gott som passar med choklad. Dom är väldigt lätta att ta med sig så man kan alltid ta dom någonstans på vägen om man har bråttom om man gör dom innan förstås!^^
 

 
muffinsen utan topping!
 
Topping med keso och hallon.
 
 
Frukostmuffins, 2 st 
1 msk kakao
1 dl havregryn
1 msk sötning. Honung/stevia/vaniljpulver osv
1  helt ägg eller endast äggvitan
1 tsk bakpulver
1,5 msk vatten

  • Blanda ihop alla ingredienser och in i ugnen på 210 grader i cirka 15-20 min.
  • Topping förslag: varma hallon kanske en klick grädde för lite lyxigare muffins, någon kesellablandning ex med bär/frukt, jordnötsmör eller keso som den är eller blandat med frukt/bär, honung.
 
Kram Johanna! (:
 

Morotspannkaka

Hejhej alla glada!
Vid lunch så blev jag sugen på pannkakor då testade jag en ny variant som smakar som morotskaka fast i pannkaksform, riktigt smarriga faktiskt. Dessa kommer jag definitivt gör igen!
Bör testas om du gillar morotskaka och pannkakor som mig! ;) 
Receptet är bara anpassat för en portion men du kan du alltid dubbla till det antal ni är :).

 
 
Ljuset blev lite konstigt på denna bild men det får ni tåla denna gång ^^,
eftersom man försöker ta bilderna lite snabbt innan maten blir kall så blir bilderna lite B.
 
 
Morotspannkaka

INGREDIENSER (1 portion)

1 dl fiberhavregryn/vanliga havregryn

1 dl grovriven morot

1 äggvita eller 1 ägg

1 msk kvarg
1 krm bakpulver

ca. ½ msk kanel
½-1 krm kardemumma
(mer/mindre av gör du)

1 tsk sötning

1 krm vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
ca. 1 ½ msk mjölk

 

  • Grovriv moroten, blanda samman alla ingredienser till en tjock smet och stek till pannkakor på medelhög värme. Servera med vaniljyoghurt/kvarg som du gör själv eller köpt. Kan även testa att ha glasyren till som man har på den riktiga morotskakan om man vill vara lite onyttigare ;)
Tips! Om du får överbliven morot så kan du ha som topping till pannkakorna, använda till bakning/matlagning eller äta som snack med någon dipp som mellanmål. Spara den eller vad som helst men släng bara den inte pågrund av lathet! (a)
 
 
Trevlig forsättning på dagen, kram Johanna! (:

Varmrökt lax & spenatpaj

Hejhej! (:
Det var tänkt att jag skulle äta laxpajen nu till middagen men eftersom tillagningen i ugnen tog mycket längre tid än vad dom angav på receptet så fick jag ta någon akutlösning från frysen eftersom jag har mina ättider. Jag vill inte äta så tätt inpå nästa mål och visste inte när pajen skulle bli klar efter att väntat ett tag så det fick bli så men får isället äta den imorgon, dock så smakade jag den lite när den sedan blev klar och jag tyckte den va riktigt god, man får istället njuta mer imorgon ;).
Enligt mig så är det mesta med lax nästa alltid gott, bara om den inte är blir torr ^^.
Testa den och se! ;)
 
 
 
Det ser inte så gott ut nu när man har lagt upp det på fatet men låt inte utseendet lura dig, den är värd att pröva! ;)
 

INGREDIENSER (4-5 personer)

Pajdeg
:
50g smör
2,5dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1dl lättkesella eller 4 msk kallt vatten

Fyllning:
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
125g färsk spenat
Olivolja till stekning
Salt och peppar
1 knippa sparris
300g varmrökt lax
1 light/vanlig mozarellakula
2 ägg
2 dl grädde


1. Gör pajdegen genom att blanda samman ingredienserna och placera smeten kylskåpskallt i cirka 30 minuter
2. Gör fyllningen. Skär salladslöken och vitlöken fint. Låt spenaten mjukna i en stekpanna med olivolja tillsammans med salladslöken och vitlöken. Krydda med salt och peppar. Fördela i botten på pajdegen
3. Sätt ugnen på 175 grader. Koka sparrisen lättsaltat i vatten cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och fördela sparrisen tillsammans med mindre bitar av laxen i pajskalet.
4. Riv mozarellan grovt och blanda med ägg och grädden. Krydda med salt och peppar och häll ner i pajskalet.  Grädda i ugnen cirka 35 minuter (för mig tog det ca 20 min till).
 
 
 
Hoppas du gillart och att det smakar väl, kram Johanna! (:
 

Chilikycklings gryta

Gokväll!
Middagen blev något enkelt, jag visste inte heller vad jag va sugen på eftersom man varit ute i solen hela dan och blivit seg så har man lite hjärnsläpp xP.
Grytan består av chilisås, tomatpure, grädde och tillsist Hälsans Köks vegetariska "kyckling bitr" som består av soja. Det blev väldigt gott med sallad och broccoli till. Det ser inte så aptitligt ut men det var gott ^^ , ser även grynigt ut men det är bitarna som har lossnat lite "flaggor" eller vad man ska kalla det >.<.
 
 
Inte så vackert eller snyggt upplagt som ni ser men :p
 
 
Kram, Johanna! (:

Jordärtskockssoppa Recept!

 
Jordärtskockssoppa 4 port:
 
500g Jordärtskockor
2 st Scharlottenlökar
3 dl Vitt vin
4 dl Matlagningsgrädde 15%
2 msk Knorr fond kyckling
Salt & svartpeppar
 
Topping: Varmlu
Detta går självklart att utesluta om man vill det.

Tillagning

1. Skala schalottenlök och jordärtskockor. Skär i bitar. Lägg i en bunke med citronvatten, så missfärgas de inte. Fräs löken på medelvärme tillsammans med margarin. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i 3–5 minuter. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår.

2. Tillsätt matlagningsgrädde, Knorr Kycklingfond och låta sjuda i 15 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av soppan med salt och peppar.

3. Serranoskinka: Torka Serranoskinkan i ugn på 100 °C i cirka 20 minuter eller steka bacon i pannan/ugnen.

4. Lite olivolja eller tryffelolja på tar soppan till nya höjder!
 
 
Ha det bra, Kram Johanna! (:

Gratinerade havskräftor & Jordärtskockssoppa!

Hej hej underbara soliga dag!
Idag blev det lite lyx vid lunchen med förrätt, Vitlöksgratinerade havskräftor. Vi köpte ett antal igår eftersom Ica Maxi hade 10kr/st så då passade vi på och testa att köpa några eftersom ingen av oss har ätit dom förut. Dom blev riktigt goda inte direkt som våra vanliga röda kräftor men det beror alltid på hur dom tillagas så klart men det var gott! (Y)
 
Huvudrätten är en av mina favorit soppor, så himla god! Jag gillar konstistensen, den fylliga smaken och den där lilla sötman mmmh me love! ;D  Man kan även ha soppan som förrätt ^^.
Igentligen så kanske man inte är sugen på soppa i denna tid när det börjar bli varmare, men vi var tvugna att göra den idag eftersom grädden hade gått ut och jordärtskockorna behövdes användas. Tur som så hade man blivit sval när man lagade maten i köket eftersom man har stängt av värmen inne så då var man i alla fall inte varm, man kan ju alltid passa på att laga den när det är lite burrigt eller kalla vindar, för denna soppa lär inte svika er! ;)
 
Ps! Jordärtskocka receptet kommer i inlägg efter för den blev för mycket text så det blev konstigt när man publicerade det! :/
 
Havskräftorna direkt ur ugnen.
 



Förlåt för dom dåliga bilderna blev lite snap-shots tyvärr :/
 
 
 
Jordärtskockassoppa med knaper stekt bacon samt en kvist dill, jag hade dock utan bacon eftersom jag inte äter kött! ^^
 
 
Vitlöksgratinerade Havskräftor:
Sås: 2 Vitlöksklyftor
1 Liten knippe dill
2 Äggulor
2 dl Olja
1 tsk Fransk senap ( använde diljon)
3/4 tsk salt
Svartpeppar eller Vitpeppar
 
I receptet står det två havskräftor men vi tyckte att det var väldigt mycket sås för så få kräftor så vi tog 2 extra kräftor till tror jag. Du kan ju själv välja antalet kräftor beroende på hur mycket sås du vill att vare kräfta ska ha.

  • Sätt ugnen på 225 grader, lägg kräftorna med ryggen uppåt, sträck på stjärten och krossa klorna lite. Klyv dom i mitten och ta bort tarmen och magsäcken, placera dom i en ungssäker form.
  • Såsen, skala sedan finhacka vitlöken och dillen. Vispa upp äggulorna i en skål, tillsätt oljan droppvis först sendan i en fin stråle sen senapen. Krydda med salt och peppar, gratinera dom sedan i 10-15 minuter i ugnen.
 
 
 
 
 

Låter tråkigt men ååh så otroligt gott!

Hejsan hejsan!
Idag så blev det inget matstöd på sjukhuset så då fick jag äta i skolan istället men det gjorde inget för då hade jag missat en jätte god rätt ;) , vegetarisk stroganoff med morötter, kål och ris. Jag tog även massa sallad och keso då blev det aldente ;D. Super gott!! bad om receptet också men dom hade improviserat lite så man får se om det blir lika bra för man kan ju glömma ingredienser och måtten kan ju vara svårt också när man bara gick på känsla, får hoppas på att dom kommer ihåg! ^^  Småning om så kommer den läggas ut på bloggen när jag själv har lagat den också ;). När man hör det så låter det ju ganska trist men jag tyckte det var mums fillibaba! :P
 
Dagens mellanmål så var det inte det vanliga alpro soya dessert istället så invigde man mjukglassen för i år, självfallet med nötter på det är ett måste för mig så gooottt! (:
 
 
Eftersom man inte var så hungrig så till middags tiden och kände sig mätt fortfarande så blev det Zucchinipasta, stekt svamp, keso (inte med på bilden dock) och så hade jag köpt en av felix nya italenska pastasåser för jag gillar ju att prova nya grejer ^^. Den jag köpte var Pomodoro e Formaggio krämig tomat och ostsås, riktigt god och kryddig så den kan jag rekomendera om man behöver någon akut lösning eller inte orkar göra något avancerat :).
 
Mumsiga mjukglassen med rostade hasselnötter! <3
 
Zucchinipastan med stekt svamp samt ost och tomatsåsen! (:
 
 
Ha det bra, kram Johanna!

Marinerad & panerad tofu!

Dagens middag blev resten av tofun som jag inte använde igår.
I denna marinad så var det en halv grönsaksbuljong, vatten, dill, salt och tomatpure på känn för receptet jag andvänt kunde man inte få veta exakt måtten på allting, man skulle va medlem och inloggad för att få veta exakt. Då struntade jag i det och smakade av hela tiden tills det blev bra.
 
Man ska koka upp marinaden med tofun i och låta det puttra i 10 minuter, man ska även låta tofun helst ligga och dra så länge som möjligt så dom drar åt sig smaken, min har legat sen måndag.
 
Paneringen använde jag ett asiatiskt ströbröd, panko men det går med vanligt också. 
Det doppade jag i äggvita (kan ta hela ägget), citronpeppar, dill, salt och hälften utan mjöl med då blir det inte samma sak så man bör ha i mjöl för det blir inte riktigt den där vanliga paneringen man är ute efter.
Doppa sedan den marinerade tofun i äggblandningen och till sist ströbrödet, stek dom i olja/smör på medelhög värme tills dom har fått fin yta/färg.
Servera med vallfria tillbehör te x, potatis som man äter tillsammans med vanliga "fiskpinnar", nudlar, grönsaker och sås.
Jag provade med keso till först eftersom jag inte visste hur det smakade, men det tyckte jag inte passade bra ihop så då provade jag chilisås och det blev gott så det kan du ha till. Jag tror även att sötsursås går bra! (:
Dessa kommer jag att göra igen dom var faktiskt riktigt goda! ;D
 
 
 
 
Vädret är otroligt bra, solen skinner och det är varmt. Nu känns det som riktigt vår man får hoppas att det håller i sig!
Ha en trevlig forsättning på första maj, kram Johanna! (:
 

Kerstins Kaka!

Nemen hej igen, 
idag så blir det ovanligt mycket inlägg men det är väl bra antar jag :p. Mamma frågade om jag kunde baka något till vårat mellanmål som vi brukar ha, då undrade jag vad hon ville att jag skulle göra då blev det Kerstins Kaka som är ett gammalt recept, tror jag ^^.
 
 
 
 
 
Kerstins kaka recept:
Smeten:  3 Ägg
3 dl Socker
3 dl Mjöl
2 tsk Bakpulver
1 dl Kokande vatten
2 tsk Vaniljsocker
 

Smet/sås att hälla på eller som fyllning:
125g Smör
1 dl Mjölk
4 msk Vaniljsocker
1 Äggula
½ dl Socker
 
 
  1. Sätt på ungnen till 175 grader, smöra och bröa formen med kokos.
  2. Vispa ihop äggen och sockret till smeten så att det blir vitt och fluffigt, blanda samman alla torra ingredienser till semten i en annan skål och häll i det i skålen med fluffet, tillsätt som sist det kokande vattnet och vispa, häll sedan smeten i formen med kokos i och grädda kakan i mitten i ca 35-40 minuter.
  3. När kakan har gräddats klart så kan du smälta smöret tillsammans med mjölken, när det har smält samman så kan du tillsätta resten av ingredienserna till såsen. Om du ska ha såsen ovanpå så ska du picka kakan innan såsen hälls på, strö sedan över kokos. Om du vill använda det som en fyllning istället som vi gjort (bilden), dela kakan i två delar och fördela smeten jämt på den undre delen, lägg sedan locket på och strö över lite kokos. Innan du fixar såsen/fyllningen så får kakan inte bara för het men ska vara jumen även när den serveras.
 
Hoppas du gillar denna saftiga hederliga kaka!
Kram, Johanna! (:
 

Fattigare riddare style!

 Hejsan!
I köket så såg jag en ensam liten mogen banan som låg där alldeles själv. Då kom jag på att jag kan göra en rätt till lunch som är en typ av fattigare riddare som man åt väldigt ofta när man var yngre och som är väldigt god. Man kan göra dessa till alla typer av mål under dagen det är ju bara att ändra på mängden så passar det som mellis och frukost också! (:
 
Tips!
Fyllningen kan man variera oändligt mycket man kan tillexempel ha jordnötsmör eller äpple, MUMSIGT! ;D
 
 Så här ser den "pannkakan" innan jag dela den.
 
 
 
 
Fattiga riddare style
Recept för 3 dubbel mackor:
 
6 skivor bröd vit/fullkorn (bara inte för kompakta sorter)
2 Ägg
ca 2 Bananer (beror på hur mkt du vill ha)
2 dl Mjölk
½ dl Socker/sötning (mer el. mindre beroende på hur sött du vill ha)
Kanel
 

  • Skiva bananerna i slantar och lägg dom mellan två bröd bitar som fyllning.
  • Blanda mjölken, äggen och sockret i en skål och vispa lätt ihop allt. Doppa brödskivorna i smeten och krydda med kanel på båda sidorna. Stek dom sedan i smör i medelhög värme bara så att dom inte blir brända tills dom känns bra och fått fin färg (inte för gegiga).
Om du får banan över så kan du alltid steka dom eller göra en smoothie/milkshake av resten! (:
 
 
Ha det bra, kram Johanna! (:
 
 
 
 

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0