Ungsbakad havregröt med kanel & mandel!

Hejhej,
hoppas ni har en trevlig start på sista dagen av veckan!
Idag så gjorde jag en jätte saftig och "gojsig" (inte för att det låter så gått när man säger då kanske men) gröt. Detta recept gjorde jag själv men inspererades av ett annat recept från Sanna som jag gjorde om lite. Den blev jätte mumsig tycker jag, speciellt när det innehåller kanel och äpple dem kombinationerna är perfekt tillsammans passar så bra ihop! Fast jag har lite svårt att inte tycka att saker smakar gott speciellt gröt eftersom det är så himla gott, (är inte så kräsen av mig)! ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ungsbakad havregröt

 

med kanel & mandel

 
 
1 portion,
 
ca 1 dl (ca 40g) Havregryn
0,5 dl (ca 50g) Osötat äppelmos...eller mosad banan
0,5 dl Mandelmjölk
(eller vanlig mjölk om du inte vill testa med mandel, men då försvinner mandel smaken som finns)
2 krm Kanel
1 krm Vaniljpulver
 
valfritt: Lite sötning
1 tsk kokosolja eller mindre om du vill ha en lite "djupare" smak
  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Blanda alla igredienser och lägg smeten sedan i en smord/oljad form. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter, jag brukar sätta på grill effekten dem sista fem minuterna för knaprig yta :).
  • Ta ur den bakade gröten på en tallrik eller ät den direkt ur formen. Servera med valfria tillbehör.
Till min gröt så åt jag med vaniljkräm denna gång som är gjort av kvarg, vaniljpulver, lite sötning och keso (keson kan uteslutas om du vill det) som mixas samman, dock så behövs det inte mixas ifall du utesluter keson då räcker det med att bara röra om så allt blandas.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Kidneyburgare med groddar!

 Middagen så blev det ett par kidneyburgare med groddar. Dem var väldigt enkla att göra och smakade gott. Min smet var kanske lite lös om jag får tro det själv, där jag har tagit receptet ifrån men dem blev bra ändå. Mina potatis kanske var lite små och behövde förmodligen lite mer för att dem ska hålla samman ännu bättre. Tummen upp för dessa! (y) ^^
 
 
 
 
 
 

Kidneyburgare med groddar!


Ingredienser:
 
1 pkt Kidney bönor
En liten lök
1,5 dl Böngroddar
1 Ägg
2-3 Kokta potatisar
Salt & Peppar
 
  • Mixa alla ingredienser med en mixer eller i en matbredare, krydda sedan efter smak.
  • Ställ helst smeten i kylen ett tag så den blir lite mer fastare.
  • Klicka ut smeten i en stekpanna så dem liknar biffar eller forma dem till biffar innan dem läggs i pannan med smör eller olja.
  • Servera dem som hamburgare eller med sallad,gryn osv...
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Banana mugcake with warm banan and cinnamon filling!

Till mellis idag blev det en jätte mumsig Banan mugcake.
Var sugen på något varm eftersom det inte var/är så roligt väder ute, annars så hade tänkt att smaka på en av mina portions cheesecakes som jag håller på och experimenterar med just nu men man är inte direkt sugen på något kallt när det är sånt här väder hemma :/.
Själv så lider jag inte av det eftersom jag fick chansen att testa en av Sannas smarriga recept. Denna muggkaka påminner om bananpannkaka samt kanelbulle när man har kommit in i fyllningen, muma! ;)
 
Råkade tyvärr glömma muggkakan lite i micron så den blev lite för hårt tillagad och blev lite kompakt och stampig men jag tyckte den var god ändå. Var försiktig när du vämer muggkakor för hårt för då är det oftast resultatet blir om den blir tillagad för mycket och inte alla kakor är goda när dem blir kompakta.
Jag fick heller ingen vätig bild på fyllningen för den hade tillagats lite lustigt när micra den i "glaset" som jag använde, men man ser ju ganska hyfsat ändå. Jag gjorde även hälften av satsen så den är lite mindre än orginalet ^^.
 
 
 

 
 
 
 
 

Banan mugcake with varm

 

banan and cinnamon filling!


1 Mugcake

50 g Havregryn
50 g Banan
2 Äggvitor
2 tsk Stevia strö
1 tsk Bakpulver
1/2 msk Kokosmjöl

Fyllning:
25 g Banan, i bitar
1 tsk Kanel

1. Mixa ihop ingredienserna till muggkakan med en stavmixer tills det blir en slät smet. Häll i en smord stor mugg eller skål.
2. Blanda ihop bananen och kanelen och klicka ner blandningen i mitten av smeten.
3. Ställ in i micron och laga på full effekt i ca 1-1,5 minut.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Citrondavos toppat med varma kardemummabär!

Hejsan!
Idag blev dagens start på dagen en citrondavos med varma kardemummabär. Själv så tyckte jag att den var okej lite udda men okej, när jag äter davos/overnight oats så känns det inte så mättande tycker jag somna fall ska den vara lite chuncky. Det är nog inte så mycket för mig som vill känna mättnads känslan samt helst kunna tugga lite på maten iaf ^^.
 
På bilderna ni ser så är det halva satsen som gjorts.
 
 
 
 
 
 
 

Citrondavos med varma kardemummabär!

 
Ingredienser för 1 port
förberdes kvällen innan:

0,5 dl Havregryn
0,5 dl Havrekli
1,5 dl Yoghurt
1-2 msk Äppelmos
Saft från ca, 1/4 citron
(smaka av hur mycket du vill ha)
Lite vaniljpulver
Valfritt: Gul hushållsfärg
 
Kardemummabär:

1,5 dl Valfria bär
½ tsk Kardemumma
  • Blanda alla ingredienser för davosgröten kvällen innan, ställ in den i kylen över natten med lock på eller plastfolie.
  • Dagen efter så plockar du ut davosen och häller upp den i en skål eller något som du kan äta ur ^^. Värm dem frysta hallonen i micron så dem tinar, mosa dem lite slarvigt med gaffel och blanda sedan ner kardemumman, rör om. Häll sedan bärsåsen över davosgröten, nu är den klar att ätas! ;)
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 

Morots- & rödbetspaté med saffran samt potatissallad!

Igår kväll så gjorde jag en Rödbets och morotspaté med saffran. Dem flesta vana matlagarna vet så tar ju patér tid att tillaga, jag hade tänkt att äta den igår men eftersom jag råka slarv läsa lite så blev det lite fel med inställningen på värmen med ugnen så jag fick forsätta tillaga den efter vi hade handlat igår.
Jag fick istället äta den till lunch idag som passade perfekt, allt är klart bara att värma upp patén lite och äta med sallad samt potatisallad som är hemmagjord men funkar utmärkt ändå (a).
 
Den var riktigt god faktisk påminner lite om lussebullar i en sekund men saffran har ju sin koppling ditåt så det blir ju lite så ^^. Mamma förväntade sig inte att den skulle smaka så mycket men hon tyckte att den smakade mer jämfört men fiskpatén som jag har gjort tidigare, även pappa tyckte den var god. Han som kan vara lite sisådär när man lagar vegetarisk mat vill helst ha någon form av kött att äta till eller nått >.<.
Det skulle nog vara en rolig rätt för små barn eftersom den är så färg glad och fin! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Hela patén!
 
 
 

Morots- & rödbetspaté med saffran

 

 

Ingredienser:
ca 300 g Morötter
ca 300 g Rödbetor
2 dl Kesella/kvarg
1 msk Maizena majsstärkelse
4 Ägg
1 pkt (0,5g) Saffran
6 krm Salt
1 krm SvartpepparIngredienser
2 krm Spiskummin

 

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och riv morötterna grovt. Låt koka i några minuter. Koka rödbetorna hela tills de mjuknat. Skala och grovriv dem.
  3. Häll av vattnet från morötterna. Blanda morotsrivet med hälften av kesellan, hälften av maizenan, hälften av äggen, saffran samt hälften av saltet och hälften av pepparn.
  4. Blanda rödbetsrivet med resten av kesellan och maizenan, resten av äggen, spiskummin samt resten av saltet och pepparn.
  5. Smöra en 1 1/2 liters paté-/brödform (för 10 bitar) och lägg bakplåtspapper i botten. Fördela rödbetsblandningen i formen.
  6. Fördela morotsblandningen ovanpå rödbetsblandningen. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 95°C, ca 1 timme och 20 minuter. Låt patén stå kallt några timmar.
  7. Skär patén i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dem med lite olivolja. Grilla patéskivorna tills de är genomvarma och har fått fin färg på båda sidor.
 

1 Minuts morots-mugcake!

Hejhej!
Idag så skiner solen för fulla muggar i alla fall nu på morgonen ^^. Startade this wounderful day med en morots-mugcake, nyttig, lowcarb och god kaka! Detta recept är ännu ett nyttigt och smarrigt recept från Sanna (y).
 
Idag så fyller även min älskade mor år så jag frågade om hon vill ha något speciellt till frukost eftersom hon ska åka och jobba senare. Då vill hon ha mannagrynsgröt och kokt ägg så det ordnade jag åt henne för att jag tycker det är kul att laga mat åt andra och för jag vill göra något "extra" för henne, dock så ville hon ju inte ha något speciellt men men, bara hon blir mätt och glad så blir jag glad! :)
 
 
 
 
 
 
 

1 Minuts morots-mugcake

 

1 port
 
 
Mugg-kaka:
1 Äggvita
1 msk Lättkesella
1.5 msk Kokosmjöl
1 msk Mandelmjöl (eller havremjöl/jordnötsmjöl)
0,5-1 msk Stevia strö
0,5 tsk Bakpulver
1/2 tsk Kanel
1 msk Morotspuré
1 msk Finriven morot
2,5 msk Vatten eller mjölk
 
Frosting:
20 g 5% Philadelphiaost eller vanlig
50 g (ca. ½ dl) Lättkesella
1/2 msk Stevia strö
 
 

  • Smörj en normalstor mugg eller en form om du vill det med naturell olja.
  • Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och häll sedan över i muggen. Kör på full effekt i 1 minut. Kolla efter att den är fast, det är möjlig att den behöver lite mer eftersom det kan variera mellan olika microvågsugnar.
  • Vänd muggen upp och ner på en tallrik, skär den på hälften och lägg lite frosting i mitten och på toppen. Strö över lite kanel och toppa kakan med lite valnötter för lite extra smak!
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Varm Chokladröra med smältande jordgubbar!

Vid mellis så var jag sugen på lite choklad så då gjorde jag hälften av denna juvliga skapelse. Den var riktigt smarrig och god, dem smältande jordgubbarna var pricken över i:t!
LOVE IT! ;)
 
Kan ätas som frukost och mellis, mycket hälsosamare och nyttigare än en vanlig chokladkaka, toppen toppen toppen! Food can be lovely! :D
 
 
 
 
 
 

Varm Chokladröra Med Smältande Jordgubbar

 
 
Ingredienser för chokladröran:
1,5 dl Keso
3/4 Banan
1 msk Kokosmjöl
1 msk Kakao
  •  Mixa alla ingredienser till en hyfsat slät smet. Häll smeten i en microsäker form och kör den i ca 1,5 minut (mer eller mindre beroende på micron, får bevaka den lite och se) på högsta effekt.
 
Smältande jordgubbarna:
Önskad mängd frysta jordgubbar
Lite mjölk till önskad konstistens,
(dock inte för mycket eftersom glassen smälter på den varma chokladen)
Valfritt: Sötning
 
  •  Mixa alltsammans till en glass liknande konstistens, häll mjölken lite i taget istället för massor på engång. Placera "glassen" på chokladröran, toppa med fäska jordgubbar eller andra bär. Sedan är det bara att njuta! ;)
 
 
 
Kram Johanna! :)

Ungsbakad Bärgröt!

Gomorgon godmorgon!
Imorse så var jag sugen på gröt så det blev en saftig bärgröt med hallon & vaniljkräm från igår, toppat med lite pumpakärnor :). Den är lätt att fixa i ordning och går snabbt, gräddningstiden är det ända som tar tid fast då så kan man ju passa på att klä på sig osv. Man kan ju även köra i micron, går säkert på spisen också men blir nog inte samma effekt men vad vet jag, man har ju inte testat.
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Ungsbakad bärgröt med bärkräm

 
 
Ingredienser:
1 dl Havregryn
3 msk Osötat äppelmos eller vanlig
4 msk Mjölk
1 tsk Chiafrön
(kan uteslutas, själv så använde jag inte det denna gång)
1 tsk Vaniljextrakt
Ca. 5 Hallon och 10 blåbär

  •   Blanda ihop och häll i en ugnsfast form. Baka på 175C i ca 20-25 minuter. Ät den som den är eller gör någon bärkräm av tex, kesella, keso, sötnig, vaniljpulver och valfri frukt/bär som mixas till en slät smet eller banan blandat med kesella/keso....
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Chokladpannkaksrulle fylld med hallonkräm & jordnötssmör!

Middagen blev det ännu mer pannkaka >.<.
En chokladrulle fylld med vanilj, hallon & jornötssmör, den var
mumsig och god. Jag använde inte lika mycket fyllning som Sanna använde i receptet så mina ser lite lama ut och garnerade inte min pannkaka med något heller, då skulle det nog se lite mer godare ut och inbjudande.
 
Eftersom jag har lite svårt att äta "mycket" av vissa saker så ser mina bilder tråkigare ut än vad jag egentilgen skulle vilja dem såg ut, med mindre fyllning och tillbehör osv. Ibland så lägger jag bara på det för fotot skull och för att det ska se godare ut för er andra, tar sedan bort tillbehören/garneringen osv när jag har fotat klart :/ ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Chokladpannkaksrulle

 

med hallonkräm & jordnötssmör

 
 
En stor Pannkakan:
1/2 dl (ca 25g) Havregryn
1/4 tsk Bakpulver
2 tsk Kakao
2 Äggvitor
1 msk Stevia strö
1 msk Äppelmos eller mosad banan

1. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer tills du får en slät smet.
2. Stek i stekpanna i ca 1 minut. Vänd och stek i ytterligare 30 sekunder.

Vanilj & hallonkräm:
100 g Lättkesella
100 g Minikeso
1/2 msk Stevia strö
1/2 Kapsyl vaniljarom
10 Frysta hallon
  • Mixa med stavmixer tills du får en slät kräm.

3. Bred 1/2 msk naturellt jordnötssmör på pannkakan, bred ut krämen (allt kanske inte får plats i) och rulla ihop. Sedan är det bara att äta! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 
 

Squashkaka med honungsfrosting

Hejhej!
Dagens nya frukost blev en Squashkaka med honungsfrosting. Den var ganska annorlunda jämfört med dem jag har provat hit tills, den var okej dock så skulle jag nog tillsätta lite mer sötning i smeten för den är inte så söt som dem andra som gjorts. Mängden kryddor avgör nog ganska mycket med hur hon fick till sin kaka för kryddorna gör ju ganska mycket av jobbet och påverkar kakans karaktär, så den skulle kanske smaka bättre om man fick veta exakta måtten. Det kan vara så ibland, det vet jag själv när jag håller på och kryddar lite pö om pö för att se efter hur det blir och då har man ju inte riktigt koll på hur mycket som kryddats :/ .
 
Förlåt för dessa hemska, förfärliga bilder dem ser inte vackra ut med garneringen med det är för dem där förbaskade blåbären tinade så snabbt och gav ifrån sig massa vätska så det ser kladdigt och slarvigt ut! :(
 


 
 
 
 
 

Squashkaka med honungsfrosting

 
 
Kakan:

1 Ägg
2 msk Mandelmjöl
2 msk Grahamsmjöl
½ dl Kvarg
50g Riven Zucchini
1 tsk Bakpulver
2 tsk Stevia strö
Kanel, krademumma, muskotnöt & vaniljpulver
 
  • Blanda alla torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan de blöta och rör om. Häll smeten i en eller två mindre form(ar) (i receptet så stog det inget om att smörja formen men jag gjorde det ändå så att det blir lättare för kakan att lossna hel rån formen om man vill plocka ur kakan). Kör kakan i micron på högsta effekt i ca 2 minuter.
 
 
Honungsfrosting:
1 dl Kvarg
1 tsk Honung
 
  • Kör honungen i micron i ca 10 sekunder så den blir lite mer lös och blir lättare att röra ner i kvargen. Toppa sedan kakan eller kakaorna med honungsfrostingen när dem har svalnat något, toppa med valfria frukter/bär, nötter, osv... Receptet som jag har tagit från så toppade hon med kakaonibs och physilialis (eller hur det nu heter/stavas igen), jag har inte kakaonibs hemma och gillar inte frukten så jag fick ta något annat som fanns hemma ^^.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Glutenfria minipizzor med mandelmjöl & linfrön!

Hej igen!
Till middagen så testade jag en lowcarb och glutenfri pizza, riktigt gott! Tallriken var soppren när jag var klar, topnotch! ;D
Jag kanske kavlade ut degen lite för mycket men det funkade utmärkt detta också man kan välja själv på tjockleken. Pizzorna är även väldigt enkla och går snabbt att göra, helt fantastiskt att dem är enkla, nyttig och ortroligt goda, det kan inte bli bättre!
Min pizza som jag gjorde med toppingen och allt blev så gooott, speciellt med het chillisås blandat med lite ketchup, mmhmh me like a lot! ;)

Bilderna blev inte så vackra för jag tänkte inte på att jag hade fel objektiv så det fick bli lite tråkiga närbilder på pizzan eftersom det är ett macro objektiv, så enligt mig så ger bilderna inte pizzan rättvisa (eller vad man ska säga).
 
Just nu så håller jag även på och bakar lite bröd som jag förmodligen kommer att lägga upp imorgon. Hade tänkt att jag skulle få äta lite fäskt bröd till mitt kvällsmål men dem kommer kanske inte hinna bli klara tills des får hoppas på det, men annars får smaka på dem imorgon istället och hoppas att dem är goda och blev bra ^^.
 
 
 
 
 
 
 

Glutenfria minipizzor på

 

mandelmjöl & linfröbotten

 
 
4 små pizzor
 
Botten:
1,5 dl Mandelmjöl
0,5 dl Krossade linfrön (går säkert bra med hela också)
1/4 tsk Bakpulver
2 tsk Olivolja
1 Ägg
En nypa salt & peppar
Valfria kryddor: timjan, oregano, basilika

Förslag på topping:
Tomatsås, pesto, soltorkade tomater, kyckling, pinjenötter, 10% ost, lite parmesan
Jag använde zucchini, aubergin, champinjon, tomat, keso, ketchup blandat med het chillisås & lite romansallad. Petade dock bort salladen för den smakade konstigt (gjorde det innan också) men för övrig var det "apgott" ! (a)
 
 
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla igredienser och forma till en "deg". Dela degen i 4 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg på ett ark bakplåtspapper över bollarna. Tryck till en i taget och kavla sedan ut en deg i taget med en liten kavel (fortfarande bakplåtspapper över så att de inte fastnar på kaveln) till en rund platt botten. Fortsätt med de andra 3 bollarna.
3. Grädda i ca 10-15 eller tills de fått lite färg. Ta ut och lägg på valfri topping. Ställ in i ugnen igen tills osten smält.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Over night oats med smak av vanilj, päron & mandel!

God morgon!
Dagens frukost blev en overnight oats, har faktiskt aldrig gjort en så det blir första gången för mig så det är alltid kul att pröva nya grejer tycker jag, även om det inte är "nytt nytt"! ^^
Den var helt okej, den funkade att äta varkene oätbar eller super lovley men den var okej (bra). Skulle nog tillsätta lite mer päron kanske ^^

D
enna förberdes dagen innan på kvällen och är klar att ätas på morgonen dagen därpå, förutom om du kanske vill toppa den med något gott men det tar ju inte speciellt lång tid ^^.
Jag gjorde hälften av statsen eftersom man vill ju inte göra massa om det inte är speciellt gott när man inte vet hur det smakar. Jag gillar inte att kasta grejer som man kan igentligen äta/använda (a).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Overnight Oats Med Mandel,

 

Päron & Vanilj


1 port

1 dl (35g) Havregryn
2/3 Päron (ca 75g), i bitar
ca, 1 krm Vaniljpulver
1 msk Valfri sötning
50 g Finriven zucchini
(kan uteslutas men gör det krämigt och ger volym)
2 tsk Chiafrön
(kan bytas ut mot psylliumfrön/linfrön eller utslutas helt)
150 g Lätt kesella/kvarg
ca 1/4 - 0,5 dl Mandelmjölk
(eller vanlig mjölk, vatten om du vill det)
 
  • Blanda alla ingredienser till "gröten" i en skål eller burk, täck den sedan med plastfolie eller lock. Placera den sedan i kylen över natten. Dan efter så är det bara att ta ut den och äta ev. med någon topping. Om det är för tjockt kan du späda med lite vatten eller mjölk.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Vegetariska biffar som smakar som pannbiffar!

Nu så blev det lite annan mat istället för pannkakor :P.
Gjorde ett antal vegetariska biffar med keso och böngroddar, super goda var dem faktiskt även om dem inte ser direkt goda ut så de smakar som pannbiffar nästan. Dem påminner om dem väldigt mycket, speciellt om man äter med lingonsylt och potatismos! Bör prövas man blir förvånad att det smakar som det så mycket utan att det är kött i biffarna! :O ( tycker jag iaf ^^)
 
Varkene mina dåliga bilder eller utseendet ger dem rättvisa ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vetegroddsbiffar med keso

 
Ingredienser för ca 5-6 portioner:
5 dl Vatten
6 dl Havregryn
2 Lökar
Ett Ägg
2 dl Vetegroddar
1 dl Keso
Salt & Peppar
 

  • Koka upp vattnet och tillsätt havregrynen, ställ åt sidan och låt det svalna.
  • Riv löken lägg i det i havregrynssmeten, tillsätt även vetegroddar, keso och ägget. Krydda sedan rikligt med salt och peppar.
  • Forma till tunna och runda biffar, ca 5 mm.
  • Stek dem i en medelvarm stekpanna i några minuter per sida tills dem blivit välstekta och krispiga på utsidan.
Servera med potatismos och lingonsylt, för att få ännu mer känsla att det smakar som pannbiffar! ;)
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 

Choklad & banan proteinpannkakor med vanilj & banankräm

Gjorde ännu ett pannkaks recept, förlåt kära folket som följer mig. Är lite i en pannkaks och frukost/mellis fas just nu så det blir mycket sådant tyvärr. I fall du saknar mer matiga recept, sorry! (a)
 
Detta recept är baserat på ett protein pulver men jag testade att byta ut det mot mer mjöl, dock så blev dom lite svåra att klicka ut på stekpannan så jag fick blöta fingrarna och smeta ut dem lite för hand. Dem blev lite mer kompakta jämfört med Sannas med protein pulver men funkar utmärkt att äta endå tycker jag.
För mig så gjorde det inget för jag tycker om när jag får tugga maten mera om man jämför med vanliga pannkakor som bara slinker ner. När dem blev mer så här så känns det också som man får i sig något och det känns att man blir mätt.
Jag tror att om man inte använder proteinet och tillsätter mer mjöl så bör man nog ha i lite vatten, mjölk eller äggvita för att få lite bättre konstistens på smeten.
 
Pannkakorna tyckte jag blev goda även om dem blev lite kompakta och det blev jätte mumsigt med banankrämen ett riktigt plus på kanten för den! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Choklad & banan proteinpannkakor

 

med vanilj & banankräm!

 
 
port, ca 5-6 små pannkakor
Pannkakor:
Lite mer än 1 dl (40 g) havregryn
 1/2 Skopa (ca 15g) whey complete choklad
Eller så kan du byta ut whey mot mer havre eller annat mjöl
1/2 msk Kokosmjöl
2 tsk Kakao
1 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö
2 Äggvitor
1,5 msk Lättkesella
30 g Banan
 
Om du inte använder whey pulvret så bör du tillsätta lite vatten/mjölk/äggvita för att inte få så kompakt och bökig smet!
 
 
 
Vanilj & banankräm:
50 g (ca. ½ dl) Minikeso
30 g Banan
1 tsk Vaniljessens
2 tsk Stevia strö
 
1. Lägg i alla igredienserna till pannkakorna i en bunke. Mixa med stavmixer tills du får en slät tjock smet.
2. Klicka ut hälften av smeten i 3 små cirklar i en stekpanna. Stek i ca 1 minut, vänd och stek i ytterligare 30 sekunder (överstek inte, då blir de torra). Gör likadant med resten av smeten.
3. Blanda ihop ingredienserna till banankrämen med en stavmixer tills du får en slät kräm. 
4. Stapla upp pannkakorna, toppa med banankrämen och ca 20 g skivad banan. Lägg på lite kakaonibs om du har det hemma.
 
 
(Kopierat direkt från hemsidan plus några grejer jag la till)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Microkaka med smak av päron, jordnötssmör & kanel!

Hejsan!
Idag så är det jätte varmt och skönt ute. Startade denna härliga dag med en jätte god och saftig microkaka, som även kan ätas som mellis man kan då göra halva satsen för det är det jag har gjort nu till frukosten eller äta hela såklart beroende på hur mycket påfyllning av energi man behöver.
Rekomenderar denna väldigt saftig och full av smak, är enkel att göra och går snabbt också!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Microkaka med smak päron, jordnötssmör & kanel

 
Ingredienser:
½ dl Havregryn
1 msk Kokosmjöl
½ dl Kvarg/kesella
1 msk Jordnötssmör (mer eller mindre)
½-1 msk Kanel
 En nypa salt
½ tsk Bakpulver
½ Mosad banan
½ Rivet päron
 
½ dl Äggvita (2 äggvitor)
 
  • Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan det övriga ingredienserna. Häll smeten i en micro vänlig skål/form och micra kakan i ca 5-6 minuter på högsta effekt eller tills den har stelnat (tiden kan variera beroende på hur micron är).
  • Toppa gärna kakan med keso och kanel ev kokosflingor, då blir det ännu godare! Det funkar även att äta kakan precis som den är eftersom den är så saftig och god! ;D
 
 
 
Hoppas ni får en bra dag!
Kram Johanna! :)
 
 
 

Citronrutor med vanilj & kokosfrosting!

Dagens fika blev en smaskig citron kaka med även lite frukt. Ännu ett recept från duktiga Sanna, riktigt god och fräsch! ;D  Dock så var det whey complete pulver men glömde att ersätta det så min blev lite mer "kompakt" men ändå jätte saftig. Det är det som är + 40 gram havremjöl efter 80 gramen som var protein pulvret. Förmodligen om ni ersätter det så blir den högre och fluffigare/lufftigare.
Tycker att dessa bör provas för ett nyttigare fika alternativ av kakor, mycket goda och mindre kalorier! :)
 
 
 
 
 
Citronrutor med vanilj & kokosfrosting
 
9 Rutor
 
2 dl (85g) + 40g Havremjöl
2 msk Stevia strö
1,5 tsk Bakpulver
2 msk (15g) Kokosflingor
Rivet skal från ½ medelstor citron
2 tsk Citronsaft
2 Äggvitor
0,75 dl (70g) Osötad äppelmos
1 dl Mjölk
 

Frosting:
1,5 dl (150g) Lättkesella/kvarg
2 msk Cream cheese extra light
2-3 tsk Stevia strö
1 msk Kokosflingor
½ Kapsyl vaniljarom eller 5 droppar sweet life stevia vanilla cream
 

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Blanda först alla torra ingredienser i en skål, tillsätt sedan de blöta ingredienserna och mixa smeten till det blir en slät smet.
  • Smöra och bröa en ungsform i ca 20x20 cm med kokosflingor. Häll sedan smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter. Låt kakan svalna lite.
  • Rör ihop allt till frostingen i en skål. Bre sedan frostingen över kakan när den har svalnat, garnera även kakan med nyrivet citron skal!
 
Endas en kaka av 9 med frosting innehåller endast 93 kcal! :)
 
 
 
 
Kram Johanna!
 
 
 
 
 
 

Ungsbakad gröt med smak av päron & jordnötssmör!

 Godmorgon!
Som ni ser så blev det gröt till frukost idag, en ungsbakad med smak av jordnötssmör och päron.
Den var god och det blev ännu smarrigare med som mjuka varma päron bitarna i botten! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ugnsbakadgröt med smak av päron- och jordnötsmör

1 portion

  • 1 dl Havregryn
  • 3/4 dl Mjölk
  • 1 Ägg eller 2 äggvitor
  • 1/2 Stort päron
  • 1/2 krm Bakpulver
  • Jordnötsmör efter smak, ungefär 1-1,5 msk
  • Valfritt: kokosflingor, kanel, kardemumma osv
     (Kan strös över gröten eller läggas i smeten)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda allt förutom päronet i en skål. Ta fram en ugnssäker form och tärna päronet och lägg i botten av formen. Häll smeten ovanpå päronet och toppa med kokosflingor/kanel/kardemumma osv. om du vill. Grädda i ugnen i 10-15 min. Den är klar när den börjar se fast ut och får en fin gyllenbrun färg. Nu så är det bara att ta ut gröten och äta med vilka tillbehör du vill! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 

Quornpanini med keso & grönt!

Lunch of the day!
Quornpanini med grönsaker och keso, riktigt gott och enklare kan det nästan inte bli ;D.
Ett lowcarb tortilla bröd men mumsigt innehåll. Ett gott samvete kan du äta denna torilla beroende på för fyllning du använder, de är det som är avgörande för en kalorisnål måltid om du nu vill eller behöver äta sådan. Ett hälsosamt mål helt enkelt! :)
Just det gjorde hälften av satsen så den är lite mindre så det funkar också om du inte är så hungrig eller vill ha en liten måltid!

Om du undrar vad det prickiga lilla ägget är för något så är det ett litet vaktelägg ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 
Grillad Quornpanini Med Keso & Grönt

1 port

Tortillabröd:
3 Äggvitor
20 g Havregryn
1 tsk Fiberhusk
1/4 tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
Valfritt: Oregano & timjan eller andra kryddor

  • Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer. Stek i lite valfri olja i en het stekpanna, bred ut smeten med en sked så den blir tunn. Stek ca 45 sekunder-1 minut per sida.
Jag fyllde min Panini med quornfärs, lite ajvar, keso, romansallad, tomat, röd paprika.
Ett förslag: Tunnt skivad kyckling filé, tomat, philadelphia, ost/keso, spenat. Åt även min panini med créme fraiche ;P.
Variationen är enorm, släng i det du gillar i tortillan så blir det nog super! ;)
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Red Velvet Mugcake with frosting

Godmorgon!
Startade morgonen men en ljuvlig Red Velvet Mugcake. Det är naturlig röd färg som kommer från rödbetan så det är ingen karamellfärg eller något liknade. En sak som är bra om man inte gillar rödbetor är att man inte känner någon smak av den den ger bara mugcaken en härlig färg på kakan :).
 
Har ni ätit eller testat att göra en mugcake? Ifall inte så bör ni göra det!
Det är väldigt enkelt och går snabbt att laga, ett lyxigt men snabbt mål som start på dagen eller ett mumsigt mellanmål!
 
Var försökt men att du inte micrar den för länge för då kan den bli lite kompakt och hård i yttredelarna av kakan. Jag råkade göra det denna gång så den blev lite hård, då blir den inte lika gojsig och god eller lika njutbar. 
 
 
 
 
 
 
Red Velvet Mugcake with frosting
 
1 port

Mugcake:
1,3 dl (ca. 45g) Havregryn
1 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö
1 krm Vaniljpulver
2 Äggvitor
2  msk Puréad rostad eller kokt rödbeta (ca. 35g)
2 msk Mjölk

Frosting:
ca. 3/4 dl (75g) Lättkesella/kvarg
ca. 3/4 dl (75g) Minikeso
1,5 msk Philadelphia
2 tsk Stevia strö
1 krm Vaniljpulver
 
  • Mixa ingredienserna till muggkakan med mixer. Häll smeten i en smord mugg eller någon form. Micra den i micron på högsta effekt i ca 1 - 1,5 minuter, låt den svalna lite.
  • Frostingen så mixar du ihop alla ingredienser till en slät smet.
  • Vänd kakan på ett fat och bre sedan över frostingen på kakan. Ett tips är att du kan dela kakan i två delar på höjden och lägg även lite frosting i mellan för mer effekt, dock så gjorde jag inte det denna gång men kanske man gör nästa ^^.
  • Servera gärna med färska jordgubbar samt rostade kokosflingor, då blir den ännu mumsigare! ;D
 
 
 
Kram Johanna! :)

Lemon Cheesecake

Glad midsommar allihopa!
Igår så testade jag en smal variant av Citron Cheesecake som en tjej hade gjort. Jag åt denna som mellanmål men kan ätas som dessert också. Jag fick två stycken små kakor, de var väl okej. Bestämde i sista minuten att jag skulle göra dessa till mellanmål igår så man hann ju inte riktigt hitta balansen mellan sötman och syrligheten eftersom man inte smakade av så mycket. Här får ni receptet om ni bläddrar ner lite! ^^
 
 
 
 
 
 

Lemon Cheesecake

 
Botten:
3 msk Havremjöl
1 msk Kokosflingor
1-2 msk Vatten
 
Fyllning:
1 msk Havremjöl
4 msk Keso
1 msk Citronsaft
2 msk Kvarg/kesella
2 Äggvitor
Sötning
 

  • Sätt på ugnen på 185 grader.
  • Blanda samman alla ingredienser till botten och tryck ut det i ugnsformen. Förgrädda pajskalet i ca 6 minuter.
  • Blanda sedan allt till fyllningen i en skål, häll i lite citronsaft åt gången och smaka av det så det är så mycket du vill ha och tillsätter så mycket sötma som du önskar. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 22 minuter eller tills den känns fast. Sedan är den klar att ätas! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 
 

Morots-pannkaksrulle med cream cheese

Nu blev det kära pannkakor till lunch, kommer komma mycket pannkakor framöver men ska försöka och inte bara lägga upp bara pannkaks recept och variera lite så det inte bara blir pannkakor osv. Det är viktigt för hälsan med variation så det är nog inte så bra att bara äta massa av olika typer av pannkakor även om dem kanske är nyttiga! ^^
Gjorde ett annan Morotspannkaka med fyllning, recept från sanna the fittness trainer ^^. Dem är nyttigare än vanliga pannkakor men riktigt goda ändå tycker jag, tummen upp för mig! ;D
 
Jag delade på smeten och gjorde två mindre rullar så mina rullar blev inte så snygga. Tror dock att det kanske håller bättre ifall man kör hela smeten direkt man får nog en finare pannkaksrulle då som Sanna fick :).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morotskaka-pannkaksrulle med
 
cream cheese fyllning

1 port

Pannkaka:
1 dl (35g) Havregryn
0,5 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö
1 tsk Kanel
1 msk Morotspuré
2 Äggvitor
2 msk Mjölk
1 msk Finriven morot

Fyllning:
75 g Minikeso
75 g Lättkesella/kvarg
2 msk Philadelphiaost
1 tsk Stevia strö
1/2 Kapsyl vaniljarom

  •   Mixa ihop alla ingredienser till pannkakan med en stavmixer tills du får en slät smet.Tillsätt sedan den rivna moroten och rör om. Häll smeten i en het stekpanna och stek i ca 1 minut, vänd och stek i ytterligare 30 sekunder. Har du inte en bra stekpanna kan det vara bra att ha lite olja eller annat i stekpannan.
  • Mixa ihop ingredienserna till fyllningen med en stavmixer. Bred fyllningen på pannkakan och rulla ihop den.

  Toppade mina pannkaksrullar med 1 msk av fyllningen blandat med lite vatten så det blev som en sås och mer rivna morötter.
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Oven Porridge with Banan and Raspberry flavour!

Hej!
Gjort ännu en juvlig ungsbakad gröt med banan och hallon, mhmm lovely! ;D
Till det hade jag en till favorit som inte är så svår att gissa nämligen min älskade keso ^^. För mig så blev det pricket över i:t! ;)
Nästa gång så ska jag göra något liknande fast göra om den lite och se om det skulle vara gott med keso i också, det ska bli intressant att prova när det nu kommer ske eftersom man har så mycket recept man vill testa och smaka som man funnit på nättet >.< ^^.
 
Just det min form är lite "smutsig" för jag mosade min banan i den sedan så tänkte jag ju inte på att torka bort det lilla som blev kvar, så det blev ju "bränt" i ugnen och ser därför inte så fint ut men man får tänka på det nästa gång om man gör något liknande att inte ha för bråttom! ^^
 
 
 
 
 

Ungsbakad Banan & Hallon Gröt

 
Ingredienser för 1 portion:
1 dl Havregryn
½ Mosad banan
1 dl Mjölk
½ tsk Bakpulver
1 dl Hallon

  • Sätt på ungen på 225 grader. Blanda samman alla ingredienser i en skål och häll sedan det i en ungsform (jag hade en som var ca 15 cm i diameter).
  • Ställ in det i mitten av ugnen och grädda den i ungfär 20 minuter. Servera med en kvarg/kesella blandat men banan och annan frukt/bär sort eller endast keso. Variationen är stor det är bara din fantasi som hindrar! ^^
  • Ett tips är att du sätter på grill effekten på ugnen när det är ca 5 minuter kvar av återstående tid. Då får du ett krispigt härligt skal på din förhoppingsvis mumsiga gröt! ;)
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Ratatouille...

Lagade Ratatoullie vid lunch fast med créme fraiche, skulle velat ha haft i bönor också men det var så mycket och fullt i stekpannan och då skulle det bli ännu mer mat :/...
Har ätit en krämig Ratatoullie på sjukhuset så jag tänkte att dem bara hade tillsatt créme fraiche men så var det inte för den var varkene krämig eller lika god som dems! :(
Skulle kanske funka bättre ifall man använde fettare créme istället för endast 15% fetthalt, jaja man får väll fråga efter receptet och improvisera ihop lite tills det blir bra, eftersom dem skriver ut så jobbiga recept, där det står i gram och sånt. Man är ju lite lat och tycker det är jobbig att räkna om till mått ^^.
 
 
 
 
 
Ingredienser jag använder:
  • Zucchini
  • Aubergin
  • Gul lök
  • Krossade tomater
  • Röd & grön paprika
  • Timjan
  • Salt & peppar
  • Créme fraiche
  • Lagerblad
 
Jag tror det var allt om jag inte glömt något... ^^
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 

Appel and Oatmeal tarte!

Godmorgon godmorgon!
En Havretarte med äpple blev dagens frukost, gjorde några ändringar från orginal receptet. Det blev väldig gott, äpple och kanel kan aldrig bli fel tycker jag! (a) ^^
Tarten passar att äta till frukost och mellanmål, om den äts till frukost så bör man nog äta något mer till en bara tarten. Kanske inte om man inte är så stor i maten eller har svårt att äta mycket till frukost.
 
Vad brukar ni äta till frukost, brukar ni äta olika från dag till dag eller har ni en "standard" frukost?
 
 
 
 
 
 
 

Havretarte med äpple  1 port

 
Tarten:
3 msk Havregryn
ca. 1 tsk Kanel
2 msk Kvarg/kesella
1 msk Mandelmjöl eller annat valfritt mjöl
ca. ½ tsk Honung eller annan sötma
(du får smaka av hur mkt sötning du vill ha, jag tror man inte behöver så mkt om man använder mandelmjöl)
Valfritt: Lite frön eller nötter (inte för mkt bara så det inte går att få ihop degen)
 
Fyllning:
½ Äpple
1 tsk - 1 msk Jordnötssmör
(du får smaka och se hur mkt jordnötssmak du vill ha)
 
  • Sätt på ugnen på ca 185-200 grader.
  • Blanda ihop alla ingredienser till degen för tarten och ev. lite frön/nötter om du vill ha det i. Tryck ut degen i en ca 10 cm stor form, pressa inte ut degen för tunt för den ska vara lite tjock.
  • Mixa ett halft äpple tillsammans med önskad mängd jordnötssmör med en stavmixer eller något liknande till du får en slät smet.
  • Ställ in tarten i mitten av ugnen och grädda i ca. 20 minuter eller tills den har fått fin brun färg. Servera med valfria tillbehör och sedan är det bara att hugga in! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 
 
 
 

Snabbt, Nyttigt & Enkelt Hamburgarbröd

Till middagen så visste inte jag riktigt vad jag skulle laga (av allt på min "To do list") eller vad jag var sugen på. Klockan började ticka iväg så då fick det bli ett snabbt och nyttigt hamburgarbröd med sojaburgare, sås och grönsaker!
Resultatet blev inte som hennes men jag vet inte vad hon använde för mjöl sort för hennes såg mer kompakt och mörkare ut. Jag använde havregryn så man kanske ska ta någon annan sort nästa gång i fall jag gör just detta recept. Grädd tiden blev längre för mig för jag tyckte dem såg så bleka ut så dem fick så lite längre, vet dock inte hur länge jag lätt dem vara i ugnen men inte super länge iaf.
Dem funkade bra att äta och smakade bra, men ska nog ta fullkornsdinkel nästa gång och hoppas på bättre resultat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snabbt & Nyttigt Hamburgarbröd

 

INGREDIENSER 1 port:
1 äggvita
2 ½ msk valfritt mjöl eller havregryn
1 krm bakpulver
1 tsk linfrön (kan uteslutas)
ev. kryddor salt och peppar eller annan kryddsmak
Tillbehör: Valfri burgar sort och ugnsgrillade rotfruktsstavar/klyftpotatisar osv.

 

  • Vispa äggvitan hårt till ett skum och rör sedan ner övriga ingredienser. Olja ett bakplåtspapper och dela upp smeten i två olika cirklar och gör dem inte för tunna. Baka in ugnen 5-6 minuter på 200 grader. Servera med ditt val av burgare, sås och andra tillbehör som du gillar eller brukar äta med.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Mandelmusslor med Kesokräm & Björnbär!

Hejsan!
I morse så la jag inte ut ett recept på min frukost för jag exprementerade lite men tyckte inte att det  inte blev bra, dock så tycker jag det såg/ser gott ut :P. Jag tänkte att jag iaf kan bjuda på en bild på ett misslyckat försök^^.
 
Till mellanmålet så gjorde jag några super goda mandelmusslor fast i mycket nyttigare version, som jag har tagit receptet från Sanna. Välsigne henne för detta recept!
Jag åt även lite Galia melon till, fräscht och gott! ^^
Måste prövas av fika "nördar"! ;)
 
 
 
 
Mitt misslyckade frukost experiment! :(
 
 
 
 
 
 
 
Mandelmusslor med kesokräm
 
& björnbär
 
5 st

Mandelmusslor:
1 dl + 2 msk (45g) Mandelmjöl
2,5 msk Kokosmjöl
1 krm Vaniljpulver
2 msk Stevia strö
1 Äggvita
 

  • Sätt ugnen på 200 C.
  •   Ha i alla ingredienserna i en skål och blanda väl med en sked. Tryck ut smeten i botten på 5 silikonmuffinsformar, en smord muffinsplåt går säkert också bra. Grädda i ca 10 minuter, eller tills de fått fin färg(mina gräddades i ca 15-20 minuter). Låt dem sedan svalna.
 
Vaniljkeso-kräm:
ca 50 g ( ½ dl) Minikeso eller mer beroende på hur mycket fyllning du vill ha.
1 krm Vaniljpulver
1/2-1 msk Stevia strö
(Jag spädde ut min med lite vatten tills jag var nöjd, för jag tyckte den inte var så "rining" som hennes)
 
Mixa keson slät med en stavmixer.
Ha på lite kesokräm på varje mandelmussla och toppa med 1-2 färska hjortron/björnbär/hallon osv...
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Kanel & Mandel Muggcake Med Cream Cheese!

The snack of the day!
Har hittat ännu en intressant blogg, då är det en fitnesstjej som ger tränings tips, hälsosamare och nyttigare recept av mat. Dock så kan det vara ganska mycket protein pulver och sånt i vissa recept men då får man ändra lite. Jag valde idag att faktiskt äntligen göra min första muggcake, en kokos och mandelkaka med frosting. Den var okej går att äta men faller inte riktigt mig i smaken. Kommer nog inte göra precis som denna, blir nog min egna variant nästa gång eller använda receptet som insperation.
 
 
 
 
 
 
 
 
Mandel & kanel muggcake med cream
 
cheese frosting, blåbär och mandlar
 
1 portion

Mugg-kaka:
1 Äggvita
1 msk Lättkesella/kvarg
1.5 msk Kokosmjöl
1 msk Mandelmjöl (eller havremjöl eller jordnötsmjöl)
0,5-1 msk Stevia strö eller annan sötning
0,5 tsk Bakpulver
2 krm Kanel
2,5 msk Vatten eller mjölk
 
Frosting:
20 g Philadelphiaost
Lite vaniljpulver
1 tsk Stevia strö
Vatten till önskad konsistens
 
  • Smörj en normalstor mugg med kokosolja eller annan naturell olja.
  • Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och häll sedan över i muggen. Kör på full effekt i 1 minut. Kolla efter att den är fast, kan behövas upp till 30 sekunder.
  • Vänd muggen upp och ner på en tallrik, toppa kakan med frostingen och strö över blåbär och hackade mandlar.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Choklad täckta bär!

Hejhej!
Idag så det jätte skönt väder och soligt ute :D.
Startade min dag men lite bär och choklad, en typ av chokladgröt med hallon under samt keso blandat med kanel som man gör i micron går förmodligen att göra i ugnen också men det tar ju lite längre tid om man inte orkar hålla på med det på morgonen eller har bråttom. Min portion är lite mindre eftersom jag gjorde halva satsen, det funkar också ifall du vill äta något mer än bara gröt eller gör det till brunch ;).
 
 
 
 
 
 
 

Choklad Täckta Bär

 

1-2 dl Hallon
1 Liten banan
½dl Havregryn
½dl Vatten ev. lite mer
1-2 msk Kakao
1 Äggvita eller ett helt ägg
2 krm Bakpulver

  •  Fyll en microvänlig tallrik med hallon så att hallonen täcker botten och tina i micron tills de blivit varma.
  • Blanda mosad banan, havregryn, vatten, kakao i en annan microvänlig skål och kör i micron ungefär 1 minut på högsta effekt.
  • Blanda i äggvitan / ägget och bakpulvret. Häll smeten över hallonen och kör in tallriken i 2-3 minuter på högsta effekt i micron! Toppa gröten med vad du vill, jag använde keso blandat med kanel :) (Y)
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Linsgryta med kokos!

Lagat en Linsgryta med kokos, den var mumsig den! (:
Egentligen så skulle man ha grönsaksbuljong i men det hade vi inte hemma så jag tog en ½ grönsakstärning med 2,5 dl vatten men den blev lite mer soppaktig då men när den fick stå och dra lite efter jag hade ätit så blev den mer "kompakt" och inte så såsig, hackade även moroten i stora bitar märkte förns nu att det skulle vara små (a) .
Linsgrytan räcker till ungefär 4-5 personer. Tillsammans med grytan åt jag grönsaker samt keso, mmmh me like! ;)
 
 
 
 
 
 
 
Linsgryta med kokos
 
100 g Röda linser
250 ml Grönsaksbuljong
1 Liten lök, finhackad
1 Stor morot, skuren i små bitar
1 burk Tomatkross
0,5 tsk Gurkmeja
1 tsk Garam masala
1 Röd chili, finhackad
1,5 dl Kokosmjölk
Salt
 
  • Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk och koka ytterligare 10-12 minuter.
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 

Green Spinach Roll

Idag provade jag ett low carp wrap med spenat. Går jätte fort att laga, super gott och nyttig beroende på vad du väljer för fyllning. Ett hälsosamt val av enkel och snabb måltid.
Kommer verkligen att göra om denna med annan fyllning och krydda fram över, great! ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 Spenat wrap
1 stor wrap

3 Äggvitor

1 msk Kokosmjöl
2 tsk Krossade linfrön eller 1 tsk fiberhusk
(jag tog 1 tsk linfrön & ½ tsk fiberhusk)
2 krm Bakpulver
Valfria kryddor, jag hade örtsalt, peppar och oregano.
  • Mixa ingredienserna med en stavmixer så att smeten blir slät. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja elelr neutral kokosolja. Häll i smeten i stekpannan och "vicka" på den så att smeten sprids ut eller bre ut den med en sked, så blir så tunn som möjligt. Stek i ca 2-3 minuter och vänd sedan försiktigt på wrapen. Stek i ytterligare ca 2 min.
  • Ta ur wrapen ur stekpannan och fyll med valfritt innehåll. Jag fyllde min med sallad, röd paprika, gurka, tomat & cream cheese, hade även lite créme fraiche och keso brevid. Mumsfilibaba! ;)
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 

Tigergröt!

Godmorgon alla pigga och glada! (:
Idag blev det en ungsbakad Tigergröt, den var mumsig eftersom jag älskar gröt så! ^^
Ungsbakad gröt är så gott det blir ett skrispigt/hårt skal runt om sedan mjuk och god inut i, love it!
Jag tycker personligen att den första ungsbakade gröten var godare eftersom jag älskar kanel och äpple. Det kommer ni nog förmodligen märka på mina recept att det blir mycket med kanel, äpple, gröt, keso och fruk/bär. Ibland så kan det bli lite ensidigt för er kanske men jag lagar ju det jag tycker verkar gott och intressant, men om ni gillar det jag gillar så kan det nog vara roligt för er jämfört med dem som vill ha lite andra förslag! (a)
 
 
 
 
Denna bild blev väldigt ljus, sorry!
 
Inside the porridge! ^^
 
 
 

Tigergröt

 
Lager 1:
½ dl Fiberhavregryn
½ Mosad banan
1 Äggvita
2 krm Bakpulver
2 msk Mjölk
Valfritt: Sötning, vaniljpulver/vaniljsocker
 
Lager 2:
½ dl Fiberhavregryn
1 Äggula
1 msk Kakao (mer eller mindre)
3 msk Mjölk
1-2 msk Stevia/socker/honung osv.
 
  • Blanda ihop alla ingredienser till lager 1 och 2 i separata skålar.
  • Häll smeterna i en ungsform (jag använde en rund pajform, 15 cm i diameter), varva lagrena eller häll första lagret och sedan kakao smeten ovan och bilda spår med en gaffel.
  • Grädda gröten i 225 grader i ca 20 minuter, eller i micron på högsta effekt i 3-4 minuter. Toppa med det du gillar eller ät den som den är!
 
 
 
Hoppas ni får en mysig söndags morgon,
Kram Johanna! (:
 
 

Ostfylld Sojafärs Limpa

Hejhej!
Nu är det sommarlov, så sköönt! ;)
Testade en Ostfylld Sojafärs Limpa idag, enkel att göra men tar lite tid i ugnen för tillagning men god och kryddig var den. Bilderna blev inte så vackra eftersom min "limpa" gick sönder när jag försökte vända upp och ner på den som hon jag har tagit receptet av gjort. Förmodligen så var jag väl lite snål med oljan så den fasnade i formen så det blev för det mesta bara en röra, tyvärr :/. Jaja gjort är gjort, man får tänka på det nästa gång man gör den och ett tips till dig om du vill prova den ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ostfylld Sojafärs  4 port
 
4 dl Sojakross
3 dl Vatten
1 Vegetabilisk buljongtärning
2 lök
2 Vitlöksklyftor
½ dl ketchup
½ dl Ströbröd
1-2 Ägg
1 tsk Salt
1 msk Soja
1 tsk Basilika
1 tsk Oregano
Valfri riven ost 
 
  • Hacka lök och vitlök. Koka upp vatten, blanda i buljontärning. Blanda sojakross, vatten, lök, vitlök, ketchup, ströbröd. Låt stå i 10 minuter. Blanda resten av ingredienserna i smeten. Olja en brödform och tryck ut hälften av smeten och strö på riven ost, täck med resterande smet. Man kan även forma smeten till en färs på plåt. Grädda i ugnen i 175 °C i 45 minuter.
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Spenat & Linsgryta

Middagen så provade jag en Spenat och Linsgryta som jag lagade till hela familjen. Den var okej, eftersom jag inte är så van med rätter som innehållet kokosmjölk så är jag inte direkt van vid smaken så det är därför den bara är okej för mig. Den var ju god och så men kommer nog inte göra exakt som detta recept framöver pga kokosmjölken (a).
Om du gillar kokosmjölk så kanske du gillar den mer än mig ^^.
Det blev inte så bra bilder pga ljuset men får duga :/ ....
 
 
 
 
 
 
 
 
Spenat-linssås 4 port
 
2 msk Olivolja
1 Stor morot, tärnad
Halv eller en liten zucchini, tärnad
1 Vitlöksklyfta, finhackad
1 Lök, finhackad
300 g Färsk spenat
5 dl Linser, kokade
2,5 dl Kokosmjölk
Sambal oelek
nypa Kanel
nypa Chili
1 msk Sojasås
Salt & Peppar
 
  • Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme. Stek morot, zucchini, lök och vitlök i 5 minuter, rör om då och då. Blanda i spenat och stek ytterligare en stund. Rör i linser sojasås, sambal oelek, kanel, chili och kokosmjölk. Koka några minuter,salta och peppra.
  • Servera med ris eller annat gryn.
 
 
 
Kram Johanna! (:

Chokladgrötpudding!

Godmorgon!
Idag så är det lite mulet och blöt ute så det är inte speciellt roligt väder ute :/.
Tur som så började jag min dag med en spännade god frukost, Chokladgrötpudding.
Jag gjorde två små grötpuddingar en men Chokladjordnötssmör och ena med Jordgubbssås, men den passade inte till detta så jag rekomenderar Jordnötssåsen till! ^^
 
 
 
 
 
 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Chokladgrötpudding

1 portion


1 dl Fiberhavregryn
2 dl Mjölk/vatten (eller ta hälften av båda)
En nypa salt
1 msk Kakao
En banan (micrad)

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser förutom bananen i en kastrull. Koka som vanlig gröt. Medans gröten kokar skär du bananen i slantar och micrar tills dem är mjuka och geggiga. Blanda sedan ner bananen i gröten och koka tills du tycker konsistens är bra. Häll då i den i en form/skål/kopp och ställ i kylen över natten. Dagen efter lägger du upp gröten på en tallrik och toppa med jordnötsmörsfrostning eller med kakao i också (mosa/mixa önskad mängd banan och blanda sedan med jordnötssmör eventullet kakao). Granera med frukt och nötter!

Den går att värma men dagen efte också men jag tycker den var godare kall när den var mer som en pudding! ;)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 
 
 
Kram Johanna! (:

Bananasplit Pancakes

Middagen blev idag Bananasplit Pancakes, för vi har några väldigt mogna bananer som behöver användas innan dem blir för dåliga.
Enklare kan det knappt bli med bananpannkakor, går även fort att göra och steka. Goda är dem såklart också! ;)
Vaniljsåsen nedan hade inte jag men du kan ju göra det^^, om du inte vill använda vanilj yoghurt eller vaniljsås istället det funkar också, jag hade vanilj yoghurt funkade jätte bra blev jätte gott! (:
 
 
 
 
 
 
 
 

Bananasplit Pancakes  1 port

Ingredienser:
1 Banan
1 Ägg
1 krm Bakpulver
1 msk kvarg/yogurt

Vaniljsås
½ dl kvarg/yoghurt
½ tsk sötning
ca. 1 krm vaniljpulver

Chokladsås
ca. 1 msk kvarg
1 msk smält kokosolja eller vatten
1-2 tsk kakao
1 tsk honung

 

  • Mixa ingredienserna till pannkakorna i en mixer till en slät smet. Stek pannkakorna på låg värme tills dem går att vända (tar en stund).
  • Blanda under tiden vaniljsåsen och chokladsåsen. Toppa pannkakorna med banan, vaniljsås, chokladsås och lite kakaonibs/nötter/choklad bitar!
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 

Grönsaksröra med solrosfrön!

Hallå hallå!
Skoldan blev inte direkt lång idag så jag åkte hem och lagade mat eftersom man blev klar tidigt med det som behövdes göras. Då fick det bli en Grönsaks röra med solrosfrön, som jag slängde ihop vid lunchen. Självklart så innehåller den aubergin och zucchini eftersom jag gillar det så mycket ^^. Blev jätte mumsig men skulle blivit ännu godare om vi hade färska champinjoner hemma för vi hade bara en liten burk men små hela svampar men det fick duga i detta fall, men rekomenderar färska!
 
Röran är super enkel, går snabbt att göra och passar till väldigt mycket tex, pasta, fyllning, tillbehör eller äta som den är med sallad!
Hoppas du gillar den! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grönsaks & Solrosröra

 
  INGREDIENSER:
1 Zucchini
1 Aubergin
Champinjoner
1 Röd paprika
ca ½ burk (stor) Lätt créme fraiche
Solrosfrön
Salt, Peppar & Franska örter
 
 
  • Skiva champinjonerna, hacka grönsakerna i bitar. Stek svampen i en stekpanna, efter en stund så tillsätt dem övriga grönsakerna. Krydda men salt, peppar och franska örter, låt det steka en stund tills grönsakerna hyfsat tillagade.
  • Tillsätt önskad mängd créme fraiche beroende på hur "såsig" du vill ha den. Smaka av och se om du behöver mer krydda. Låt det puttra en stund tills såsen inte är så rinning och mer krämig av sig eller tillsätt eventuellt majzena om det behövs. Som sist så lägger du så mycket solrosfrön du vill, kanske inte för mycket bara, hehe ^^.
  • Röran passar jätte bra tillsammans med pasta, som fyllning, tillbehör eller bara äta som den är.
Ingredienserna varierar lite i mängd beroende på hur mycket du har tänkt att göra, så du får tänka på det innan men min mängd jag gjorde räcker till ca 4 personer (beror på vad man använder röran till).
 
 
Hoppas det smakar,
Kram Johanna! :)
 
 
 

Hjärtformad Frukost "Pizza"

Godmorgon!
Idag provade jag att göra en så kallad frukost "pizza" fast dock hjärtformade sådan som ni ser ^^.
När man smakade smeten när det inte hade gräddats så var den inte speciellt god så man blev lite, "kommer det här verkligen smaka gott? " men ooja det blev mycket godare när den hade fått gräddats klart. Toppade den sedan med frukt och Choklad och Jordnötsfrosting då blev allt mycket gott tillsammans! (:
Som ni ser så blev den andra lite "slafsig" och ser inte så fin ut men så blir det när man flyttar frukten och man redan har lagt ner den >.<. Jag har även bara gjort hälften av pizza receptet eftersom jag bara gjorde till mig själv så det kan ni också göra om ni bara ska testa den själva! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 

Frukost ”pizza”

2 portioner

1,5 dl mjöl
(jag använde dinkelfullkorn)
1 msk bakpulver
1,5 dl mjölk
ca 3 msk mosad banan
en nypa salt
Kanel
Önskad mängd bär/frukt, jag använde röda vinbär
 
Choklad och Jordnötsfrosting:
Använd resten av bananen eller mer och tillsätt önskad mängd jordnötssmör och kakao.
Mixa sedan med mixer till en slät smet, kan gärna göras dan innan eller bara att frostingen får stå i kylen ett tag.

Gör så här:

  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör sedan i de blöta och rör tills det har blivit en jämn smet.Lägg sedan i valfri mängd bär/frukt. Ta fram en ugnssäker form (rund om du vill ha pizza form) och smörj med smör. Häll i smeten i formen och ställ in i ugnen på 215 grader i ca 15-20 minuter. Man får hålla koll på den för när ytan börjar spricka lite är det ett teckan på att den börjar bli klar!
  • Om du vill så kan du toppa den med Choklad och jordnötsfrosting sedan valfria bär/frukter/nötter.

 

 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Fiskpaté med gröna grönsaker

Har provat att laga fiskpaté för första gången och jag tror det är första gången jag äter en med men är dock inte säker. En sak är säker är att det är första gången jag gör en själv, haha^^.
Super enkel att göra men tar lite tid i ugnen, tiden för mig räckte inte till så den fick stå längre ca ½ timme mer kanske men eftersom jag har mina ättider så tog jag i kanterna av patén det funka det med :P.
T
ummen upp till denna! (Y)
 
Har du själv smakat eller gjort en paté, i somna fall hur gick det och vad tyckte du?
 
 
 
 
Hela patén...
 
 
 

En God Fiskpaté 4 port

 
Ingredienser:
400g Fiskfilé (torsk, gös, gädda)
1-1½ tsk Salt
1 krm Vitpeppar
½ krm Riven muskot
2 Ägg
2 msk Potatismjöl
2 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
120g Surimi
 
  • Skär fiskköttet i mindre bitar och kör det i matberedaren eller med mixer tillsammans med kryddorna. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i potatismjölet och späd det med mjölk och grädde, lite åt gången. Var försiktig så "färsen"  inte arbetas för mycket, rör runt med för hand istället om du är osäker.
  • Smörj en 1 liters avlång form. Varva färsen med surimin. Täck sedan formen med aluminiumfolie och grädda den i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme (enligt receptet, men för mig tog det minst en halvtimme extra).
  • Låt patén svalna i formen. Stjälp upp den och skär den i skivor. Du kan även äta den varm, det gjorde jag med grönsaker och créme fraiche blandat med dill och en klick majonäs^^.
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 

Breakfastbar with Peanut Butter and Appel filling!

God morgens every body! ^^
Till frukosten så testade jag en Breakfastbar som jag har sätt på en av mina favis bloggar. Det lät intressant som vanligt så man är ju "tvungen" att testa eftersom jag tycker det är spännande med nya saker. Den var väldigt god blev ännu smarrigare med Jordgubbssås till (enligt mig).
 
Som ni märker så är det mycket recept som jag inte har kommit på själv men det kommer komma mer som jag själv har kommit på (som jag inte sätt att det finns iaf). Måste först bli lite mer självsäker i köket och veta vad som passar till vad, kryddor och sånt osv.
Jag hoppas ändå att ni får någon nytta av detta för jag tycker så mycket om att laga, fota och äta mat ^^.
 
 
 
 
How it looks inside the breakfastbar (:
 
 
 

Breakfastbar


                                    INGREDIENSER:                                   
2 msk havregryn
2 msk fullkornsdinkel eller annat mjöl
  2 krm Bakpulver
½ tsk kanel
1 msk mosad banan
2 msk kvarg
1-2 tsk sötning
ca. 1/4-½ äpple beroende på storlek
1-2 msk jordnöttsmör

 

  • Blanda havregryn, bakpulver, mjöl, sötning och kanel tillsammans. Häll ner mosad banan och kvarg, blanda tills du får en kletig smet.
  • Smöra/olja en liten, helst rektangulär, bakform. Dela upp smeten i två och smeta ut den ena i bakformen men gör den inte för tunt.
  • Mixa äpplet i en mixer tillsammans med jordnötssmöret till en smet.
  • Fördela äppelsmeten jämnt över lagret i formen och fördela sedan resterande havregrynsmet över äpplet och forma så att den ”täcker” äpplet. Grädda ca. 10 minuter på 180 grader. Låt baren svalna lite innan den äts för att "stelna" lite (speciellt om du ska lyfta den ur formen så måste den få stelna lite).
 
Tips! Jag åt med Jordgubbssås (frysta jordgubbar mixat med en skvätt vanilj yoghurt) till, muums! ^^
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

 

My own Kiwicake, that fits for breakfast and snack!

Här kommer ett sent upplägg om mitt super yummiga mellanmål som ni bara måste testa! ;D
En typ av "krämig" cheesecake gröt med kiwi, så himla smaskig den var tycker jag den tog slut så snabbt när man åt den ^^.
Passar att äta som mellis men även som frukost fast för att göra den mer frukost aktigare så bör du tillsätta frön eller rostade nötter i "degen" (solrosfrön, pumpafrön, linfrön, mandel eller hasselnötter), your choice! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kiwicake

 
Deg:
½ dl Mixat fiberhavregryn eller vanlig
ca ½ Mosad banan, beroende på storlek
½ tsk Bakpulver
2 msk Kvarg/kesella
1 tsk Stevia/socker
 
Topping:
1 msk Creme cheese
1 msk Kvarg
1 tsk Mjölk
1 tsk Stevia/socker/honung
ca 1 Kiwi (beror på storlek)
 
  • Sätt på ugnen på 180 grader.
  • Smöra en 15 cm i diameter rund form, bröa den sedan med fullkorns ströbröd eller vanligt.
  • Blanda alla torra ingredienser till "degen", tillsätt mosad banan och kvarg, blanda. Lägg smeten i den bröade ungsformen och bre ut den till ett jämnt lager.
  • Blanda alla ingredienser till toppingen förutom kiwin i en liten skål. Häll det över degen och fördela det så jämt som möjligt, eftersom det är ganska lite.
  • . Mosa kiwin lite slarvigt (inte för stora bitar bara),spara ca två skivor kiwi till garnering om den inte är för liten innan du mosar allt, om du vill. Fördela kiwin lite fint och jämt över kakan.
  • Ställ in den mitt i ugnen och grädda den i ca 20 minuter tills övre lagret är lagom fast, gör inget om det är lite vätska kvar från kiwin i mitten. Klar att ätas!
Jag åt min med lite jordgubbssås (frysta jordgubbar mixade med liiite vanlij yoghurt) men funkar utmärkt att äta som den är! (:
 
 
 
 
Hoppas du gillar den lika mycket som jag,
kram Johanna! ;D

Grönsakspaj med soja!

Hejhej!
Här kommer en smaskigt god paj med krydda, som jag och min mor åt till middag idag.
Enkel rätt för ca 4 personer, passar för hela familjen (beroende på hur mycket krydda du tillsätter om någon är känslig för kryddig mat). Tar inte lång tid heller att laga! ^^
 
 
 
 
 
Hade inga grönsaker på fotot så det ser lite tråkigt ut, men tog sedan en enkel sallad till ^^
 
 
 

 
Paj med soja och grönsaker
Deg:
1 dl havregryn

2 dl fullkornsdinkel
½ tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl olivolja
½ dl kvarg
½ dl vatten
 
fyllning:
1,5 dl sojakross
1,5 dl vatten med ½-1 grönsakstärning
1 liten zucchini, i mindre bitar
1 paprika, i mindre bitar
ketchup
senap
sambal oelek
paprikakrydda
salt
peppar
 
Garnering:
tomat, i skivor
riven ost
 
  • Blanda de torra ingredienserna och rör i olja, yoghurt och vatten. Tryck degen i en form och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader 10 minuter.
  • Blanda sojakross med kokande vatten och låt stå i 5 minuter. Blanda sedan i resten av  ingredienserna till fyllningen och lägg i det i pajskalet.
  • Lägg på skivade tomater och riven ost. Grädda i 200 grader tills osten smält och fått en gyllene färg.
 
Servera gärna med créme fraiche och en enkel sallad! (:
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Fräsch Citronröra

Här kommer ett smarrigt fräsch recept som passar utmärkt som frukost eller mellanmål en varm sommar dag.
Super enkelt och fräscht påminner om citron yoghurt som finns att köpa ^^.
 
På Bilderna nedan så har jag bara gjort halva satsen av receptet så det är därför det inte är så mycket.
 

 
 
 
 
 
 
 

Fräsch Citronröra för en

 
1,5 dl Keso
1 dl Kvarg
1 Citron
ca 2 msk Honung/ socker
(beroende på hur syrligt du vill ha den)
Frysta eller fäska blåbär, andra bär går nog också att ta
Kan nog vara godare med frysta om du tänker äta den på en varm dag så svalkar det lite också ^^.
 
  • Blanda samman keson och kvargen sedan lite sötning. Riv bort lite citronskal och lägg i skålen, tillsätt sedan lite citron i taget. Smaka av och se om du vill ha mer citronsaft eller mer sötning.
  • Toppa kesoröran med önskad mängd blåbär eller andra bär du gillar och njut!
 
 
 

Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 

Yoghurt täckta bär med mandel

Godmorgens allesammans, ännu en skinnande solig dag! :D
 
Frukost så blev det lite av ett experiment av min egna version av yoghurt täckta bär. Jag blev faktiskt nöjd med den, var ju faktiskt första gången och har inte ens smakat eller gjort orginal receptet som jag har utgått ifrån.
Jag tycker det blev ett perfekt fräscht mål för en bra och god start på dagen! (Y)
Hoppas du gillar den! ^^
 
 
 
 
 
 
Tänkte vissa hur det såg ut inut i men det blev inte så bra pga av ljuset och skålen, plus så var det björnbären som syntes så det hjälpte ju inte direkt heller ^^.
 
 
 
Yoghurt täckta bär med mandel 1 port

1 dl Vanilj yoghurt
2 krm Bakpulver
½ dl Havregryn
1 Droppe bittermandel
 
Fyllning:
Lite mer än 1 dl bär
(Hallon, björnbär &  några röda vinbär, kan skippa vinbären om du vill)
 
Valfritt:
Hackad sötmandel som garnering eller ca 1-2 msk i smeten.
 
 
  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Lägg frysta/färska bären i en ungsform (jag hade en i ca 12 cm rund form).
  • Blanda i alla ingredienser till smeten och eventuellt sötmadel om du vill. Häll sedan smeten över bären.
  • Grädda den i mitten av ugnen i ca 20 min. Den ska vara lite fast och fått lite färg längst kanterna men vara lite "geggig" i en liten del av mitten.  Sedan är den klar att ätas, hoppas du gillar min första egna version av yoghurt täckta bär! (:
 
 
Kram Johanna! (:
 

Ungsbakad Pannkaka Med Äpple & Kanel!

Hittat ännu ett gott pannkaks recept som räcker till flera en bara en.
Var dock rädd att det skulle vara för sött men tur så var det inte det, riktigt gott och super enkelt att göra!
Barnen lär nog gilla denna godhet, mycket barnvänlig! :)
 
Förlåt för upplägget av maten inte speciellt vackert men men, gott var det!
 
 
 
 
 
 
Ugnspannkaka med äpple och kanel
 
Ingredienser för en ungsplåt:

3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl socker 
1 tsk bakpulver     
1 tsk salt    
1 tsk vaniljsocker    
8 dl mjölk     
2 ägg     
50 g smält margarin
2 äpplen
kanel
 
  • Blanda torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och det smälta margarinet. Låt smeten vila 30 min. Häll smeten på en ugnsplåt och lägg skivade äpplen på och strö över kanel. Grädda i 200 grader ca 30min. Servera gärna med vaniljglass eller keso!
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
 
 

Frukostpaj med jordgubbar!

Hejsan underbara väder!
Hoppas ni har lika skönt väder där ni befinner er som jag har hemma hos mig :).
Till frukost så lagade jag en somrig frukostpaj med jordgubbar, riktigt mumsig och fräsch. Smakade sommar med ett krispigt grötfrö skal, super! (tummen upp) ;)
Satt ute och njöt av solen denna morgon också som dem senaste dagarna, äter för det mesta alla mina mål ute nu när det är så fint ute. Passar ni också på att äta ute när det är fint väder eller tycker du bara att det är jobbig med alla kryp och det?
 
Receptet är för en person och är väldigt enkel att göra och går snabbt att fixa ihop. Det som tar längst tid är gräddningen. Gjorde några få ändrigar från det receptet jag tog ifrån men jag skriver orginalet och mitt inom parantes! ^^
 
 
 
 
 
 
 
 
Frukostpaj med jordgubbar  1 port
 

3 msk Havregryn
1 msk Solrosfrön
1 tsk Linfrön
1 msk Melonkärnor
2 msk Kvarg/yoghurt
1 tsk Kokosolja
(jag uteslöt det dock och det funkade bra det med)
 
Fyllning:
ca 2 dl Jordgubbar
ca 1 msk Vanilj yoghurt
 
(Jordgubbarna går att byta ut mot vilka frukter & bär du vill)
 
  • Sätt in ugnen på 180 grader.
  • Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda sedan ut den i en ungsform.
  • Hacka frukten/bären i bitar eller mixa allt tilsammans med en skvätt yoghurt. Häll sedan fyllningen i pajskalet och grädda den mitt i ugnen i ca 15 minuter eller mer.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Aubergine & Zucchini Lasagne

Lunchen blev en jätte god Aubergin och Zucchini lasange. Det är lite moment som man ska göra, dock så sköter det sig själv under den tiden så man behöver inte stå och bevaka under under tiden. Det är skönt då kan man passa på att göra andra saker som måste göras under tiden om man har sånt som måste bli gjort under dagen. Den var riktigt god så tycker inte att du ska känna att du inte orkar för det är det värt som du lyckas få bra balans med kryddorna då blir den riktigt smarrig ;). Jag kommer verkligen att göra om den igen!
 
Du kan också lägga till lasagne plattor i men jag tycker den var fantastisk god utan, man saknar inte dem alls! (:
Lasangen räcker för ungefär 3-4 personer beroende på portion storlek.
 
 
 
En liten suddig och snabb bild men man ser hyfsat bra ^^.
 
 
 

Aubergine-Zucchini Lasagne 3-4 port
 
1 aubergine, skivad tunnt
1 zucchini, skivad tunnt
 
Tomatsås
1 Burk  krossade tomater
1 Lök
1 Pressad vitlöksklyfta
Oregano
Basilika
Salt
Peppar
Socker
1-2 msk Crème fraiche
 
Mild ost i önskad mängd, riven
1 paket (150g) Fetaos, smulad
 
  • Tvätta och skiva aubergine och zucchini, strö på salt och låt grönsakerna vattnas i 30 minuter. Därefter skölj dem och torka av. Stek dem i stekpanna, ca 2 minuter på var sida.
 
  • Stek lök och vitlök i en kastrull med lite olja. Häll på tomaterna och låt småkoka 30 minuter. Krydda och blanda i 1-2 msk crème fraiche. Täck botten av en ugnsform med lite tomatsås, lägg sedan på zucchini och aubergine. Strö på önskad mäng ost. Varva med grönsakerna, osten och tomtsåsen, sluta  sedan med tomatsås och ost. Grädda i 200 graders ugn 25-30 minuter.
 
 
 
Kram Johanna! (:
 

Ungsbakad Äppelpajsgröt!

God morgon allesammans!
Idag så är det ju sveriges nationaldag som dem flesta säkert vet. Jag lyxade till frukosten idag och tog en paus från müsli/granola ätandet till frukost. Eftersom jag är en gröt älskare och har länge velat prövat massa gröt recept som 4 par tjejer lägger ut på sin blogg. Idag så gjorde jag en av deras suuuppper goda ungsbakade äppelgröt, många tänker säker att "va vadå ungsbakad gröt är det gott" (iaf mamma lite skeptiskt). Då ska jag berätta det för er alla att det var jätte mumsigt och ni måste bara testa detta om ni är ett fann av gröt! ;D
 
Det tar lite tid i ugnen men det är det verkligen värt tycker jag, går säkert att micra i också men då blir det ju inte riktigt samma sak!
 
Passade även på att sitta ute och äta min frukost på vår terass på baksidan eftersom det är så fantastikt skönt väder ute! Trodde även att jag inte skulle kunna äta upp allt eftesom jag äter lite lite ibland (syns dock inte på bilderna jag lägger upp) och har svårt att variera mål där jag inte vet hur mycket kcal och kolhydrater osv den består av. Men jag kunde bara inte sluta äta denna underbara gröt för att den var så himla god, så nu har man lite dåligt samvete men det är ju detta jag kämpar för att kunna äta vad som helst utan att bry mig vad det består av och innehåller.
 
 
 
 
 

Ful/dålig utebild när jag satt ute och åt frukost!
 
 
 

Ungsbakad Äppelpajsgröt  1 port

1 dl Havregryn
1-2 msk Jordnötssmör
½-1 msk Kanel
1 tsk Bakpulver
En nypa salt
1 Äggvita
1 Äpple
1 msk Honung
2 msk Mjölk 


  • Sätt ugnen på 200-225 grader.
  • Blanda havregryn med kanel, bakpulver och salt.
  •  Grovriv äpplet, men spara några skivor till granering om du vill. 
  • Blanda ner äpplet, mjölken, jordnötssmöret och till sist äggvitan i havregrynsblandningen, smaka av hur mycket jordnötssmör du vill ha.
  • Rör ner sötningen. Smaka även av och se om du vill lägga krydda mer. Jag hade ca 1 msk kanel och jordnötssmör i min och det tyckte jag blev bra :).
  • Häll smeten i en ungssäker form och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter beroende på valet av för form. Jag använde en 15cm stor pajform och gräddade i 15 minuter i 225 grader.

Kan ätas med mjölk, vanilj yoghurt eller äta den som den är! 

 
 
 
Hoppas du får en bra start på dagen,
kram Johanna! ;D

Soja & Morotssås!

Dagens middag blev det en smarrig Soja & Morotsås med ångkokt broccoli och zucchini.
En enkel, snabb och god gryta som kan serveras till hela familjen, som är full av smak.
Själv så tycker jag att det smakar som  en kryddig svamp gryta, jätte god^^. Passar att servera med potatis, zucchini- och pasta. Jag hade även keso som tillbehör det passade jätte bra ihop, prova du med om du gillar keso! (:
 
 

 
 
 
 
 
 
Soja-Morotssås 4 port:
 
1 lök
1-2 morot, skivad tunnt
2 dl sojakross, blötlagd
salt
svartpeppar
paprika
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
0,5-1 burk crème fraiche
2 tsk senap
 
  • Hacka lök och skiva morot. Stek lök och morot i en stekpanna och sedan det blötlagda soyakrosset. Krydda med salt, peppar och paprika. Blanda i tomatpuré och mjöl.
Rör en minut och häll sedan i grönsaksbuljong. Låt småkoka i 10-15 minuter. Tillsätt sedan crème fraiche och senap. Smaka av och kän ifall det behövs mer krydda. Koka några minuter till.
 
 
 
 
Kram Johanna! (:

Varm Raspberrycurd Cake

Hejhej!
Testade idag att göra en varm kesella kaka med hallon till mellis som räcker för två eller fler beroende på storleken av portionerna.
I receptet nedan så innehåller det banan men jag testade att utesluta det men det blev inte så bra så rekomenderar att ha i banan, det blir nog bättre konstistens och mer smak.
Får prova det någon dag fram över! ^^
 
Med eller utan banan funkar att äta som den var innan den gräddas i ugnen, det är också gott. Kan även ha som fyllning till pannkakor, användning desserter osv... (:
Denna rätt är super enkel och går snabb att göra, om du gräddar den så tar den lite mer tid men ska endast grädda i ca 10 minuter! ^^
 
 
 
 
 
 
 
Varm hallonkesella kaka
 
1 Äggvita
0,75 dl Kesella/kvarg
0,25 dl Vanilj yoghurt
½ dl Hallon
½ dl Mosad banan
Kanel & Honung
 
  • Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Vispa äggvitan till hårt skum först och tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda samman.
     Krydda efter smak och till du är nöjd.
  • Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller ät den som den är ogräddad! (:
Ät den som mellis eller till frukost med varma hallon!
 
 
 
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 
 

Appel crumble with peanut butter!

Hejsan!
Var några dagar sedan jag la upp något recept men det är för att jag har varit över på Åland och firat min kusin som har tagit studenten! (:
Så eftersom jag inte kommer laga något huvudmål idag eftersom man har lite rester kvart, så passar jag på att laga ett mellanmål istället för att äta soya dessert som jag brukar äta (oftast).
 
En typ av äppelpaj som är precis lagom för en person som mellis. Går snabbt att göra och väldigt simpel och nyttigare en vanlig Äppelpaj. Självklart så är det god också, bör ätas med vanilj yoghurt då kommer den till nya höjder och blir ännu godare! ;)
 
 
 

 
Tråkig bild, I know but try it anyway! ;D
 
 
 

Appel crumble with peanut butter

 

Ingredienser 1 port

1 äpple
ca 1 msk jordnötssmör
1 msk kvarg
1 msk solroskärnor
1 msk pumpakärnor
1 tsk linfrön
½ msk kokosflingor/havregryn
vatten

 

  • Skär äpplet i små bitar och lägg längst ner i en microsäker form/skål. Blanda samman övriga ingredienser så att smeten blir ganska tjock, tillsätta sedan lite vatten för att den inte ska bli alldeles för fast.
  • Smula degen över äppelbitarna i små mindre ”klumpar” och sätt in i micron 1 minut på högsta effekt. Servera med vaniljyoghurt/vaniljsås/vaniljkräm...! ^^
 
 
 
Kram Johanna!

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0