Marple cream with coconut zoats!

 
Godmorgon! :)
 
Idag så är det sista dagen av året 2013. Helt sjukt vad tiden har gått fort detta år, ibland kan tiden vara svischa förbi och ibland känns det som det tar evigheter och att dagarna aldrig tar slut. Tiden är en lustig sak som man inte alltid har ett begrepp om...
Jag hoppas att alla har haft ett jätte bra år med roliga, kunskapsrika och minnesvärda händelser. Mitt år har varit ändå ganska skapligt med tanken på hur jag spenderar min vardag och så men den senare biten av året så har det ju tyvärr tippat neråt. Jag hoppas därför att jag återhämtar mig ännu starkare än någonsin så jag inte faller tillbaka i "hållet" om om igen så fort som möjligt på det nya och förhoppningsvis bättre och friskare året!
 
Jag tänkte bjuda på ett frukost recept som är så mumsigt och enkelt. Jag använde dock inte lönnsirap i min kräm men jag tog walden farms sockerfria pannkakssirap, tyckte det lätt bättre med marple cream istället för syrap cream (a). Ni kan ju giventvis använda vilka sirap som ni vill av det ni har hemma :). Jag är lite osäker på hur jag gjorde denna gröt ifall jag gjorde bara med pumpa eller med kokos extrakt också men jag tror faktiskt att jag tillsatte det i gröten, den blev jätte smaskig och god! ^^
 
 
 

Marple cream with Coconut zoats!


1 portion
 
Zoats:
1,25 dl (50g) Havregryn
4 msk Finriven Zucchini
4 msk Pumpapuré
1 msk Sötning
1/3-0,5 tsk Kokos extrakt, efter smak (köpte på Iherb)
1,6-2 dl Soja light eller valfri mjölk
2 Äggvitor
Valfritt: 1-2 tsk Lin-, chia- eller psylliumfrön
 
Marple cream:
75g Kvarg / kesella
75g Keso
1 msk Walden farms Pannkakssirap*
1/3-0,5 tsk Vaniljarom

* Eller den vanlig sirap men testa då med lite åt gången (för säkerhetens skull).
 
  • Blanda ner alla ingredienserna till gröten i en kastrull på medium värme, förutom äggvitorna i ca 4-5 minuter. Tillsätt sedan äggvitorna under konstant omrörning och låt det koka i ytterligare 2-3 minuter
  • Mixa samman alla ingredienserna till krämen efter smak med en stavmixer tills du får en slät kräm. Toppa sedan gröten med krämen tillsammans med kanel och eventuellt kanske lite nötter ^^.
 
 
 
Och jag hoppas nu att alla får ett riktigt bra slut på det gamla året medans ni får en toppen start på det nya, år 2014! ;D

Kram Johanna! :)

Söt- och saltlakritsbollar!

Här kommer det ett godis recept för er som älskar lakrits som dessutom är hälsosamma och fylld med nötter och dadlar, både färsk eller torkade går att användas. Jag bjöd på dessa Lakritsbollar i torsdaga när familjen samlades för lite sent julfirande. Då jag bara bjöd dem bara på nyttigt fikabröd, dessert och julgodis ^^.
 
Själv så äter jag inte speciellt mycket godis alls (i princip inget alls) och gillar heller inte lakrits så jag har tyvärr inte smakat dessa men allesammans gillade dem och speciellt min brors flickvän som älskar sånt här godis. Skickade även hem resten av godiset till henne när dem skulle hem och hon har redan ätit upp alla :P ^^.
 
 
 

Lakritsbollar!


Ca. 18 bollar
 
Sötlakritsbollar:
1,5 dl Mandlar
1,5 dl Hackade dadlar
1 msk Lakritspulver
Rulla i oskalat sesamfrö
 
Saltlakritsbollar:
1,5 dl Cashewnötter
1,5 dl Hackade dadlar
0,5 tsk Havssalt
Rulla i lakritsgranulat

  • Lägg de hackade dadlarna i en skål. Värm vatten och häll över dadlarna. Blötlägg i 30 minuter (detta moment kan skippas ifall du använder färska).
  • Mixa nötter till ett fint mjöl. Rör ner lakritspulver och dadlar. Mixa länge, till en jämn massa. Forma små bollar och rulla i sesamfrö för sötlakritsbollar.
  • För saltlakritsbollar rör i havssalt i massan istället för lakritspulver och rulla i lakritsgranulat. Ställ in i kylen och servera dem sedan kalla! ^^

Tips!  Om du använder torkade dadlar så kan du innan du rullar saltlakritsbollarna i lakritsgranulat så ställer du in dem i kylen en stund då de blir kladdigare i konsistensen. Blir massan för torr så kan du tillsätta en sked blötläggningsvatten för att göra den kletigare.
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Chokladiga zoats med apelsinkräm!

Godmorgens! :)
 
Ett recept som lagats för ett tag sedan är choklad zoats med apelsinkräm som jag testade att göra med walden farms apelsin marmelad som jag toppade med lite extra apelsinskal samt pudra över lite kanel ^^, himmelskt va gott!
* Marmeladen kan du giventvis ersätta med vanlig apelsin mamelad/ sylt eller bara tillsätta rivet apelsinskal och kanske saft och apelsinkött plus lite sötning förstås ^^.
Om man vill så kan man även skippa zucchinin ifall man inte vill testa med det i gröten.
 
Har gjort choklad zoats tidigare men denna gången så gjorde jag med apelsinkräm för att apelsin + choklad = awsooomme! ;D ^^
 
Receptet på choklad zoatsen finner ni HÄR, medans receptet på apelsinkrämen finner ni längre ner! :)
 
 
 

Apelsinkräm!


1 portion
 
Fruktkräm:
75g Keso
ca. 36g Kvarg / kesella
ca. 36g Yoghurt
Waldens frams Apelsin marmelad *
 
* Ersättings tips kan ni finna i texten högre upp (a)
 
  • Mixa samman alla ingredienserna efter smak med en stavmixer tills du fått en slät kräm, toppa eventuellt med lite extra apelsinskal samt kanske pudra över lite kanel ^^.
 
 
Kram Johanna! :)

Rökt tofu och brysselkålsgratäng!

Receptet för idag är en god Brysselkåls gratäng med rökt tofu som jag har testat att laga nu till julen. Egentligen så är jag inte så förtjust i vanligt kokt brysselkål men jag beslöt mig för att testa den ändå. Det var bra det för den var faktiskt god, tur nog! :)
 
Tyvärr så hittade jag inte rökt tofu i någon av dem butikerna jag kollade i där jag bor. Då fick jag ett tips på hur man kunde göra egen variant av rökt tofu så det var bra det att man fann en lösning och som blev !
Min gratäng är också lite mörkare/brunare för jag använde fullkorns mjöl istället ^^.
 
 
 
 
 
 

Brysselkåls gratäng med rökt tofu!


Ingredienser:

500 g Brysselkål
2 msk Mjölkfritt smör
1  Gul lök, finhackad
100 g Rökt tofu, finhackad
2 msk Vetemjöl
2 dl Vatten
1 dl Soja- eller havremjölk
1 dl soja- eller havregrädde
1 Grönsaksbuljongtärning
Vitpeppar
Eventuellt mer salt

 

  • Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten. Fräs gul lök och rökt tofu gyllenbrunt i det mjölkfria smöret. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten, växtbaserad mjölk och grädde, grönsaksbuljongtärning och vitpeppar. Rör runt tills du har en krämig sås och smaka eventuellt av med mer salt. Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform. Täck med den krämiga rökta tofusåsen och gratinera i 225 grader i 15 minuter.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Anorexia is taking over!

Godmorgon! :)
 
Jag tänkte bara skriva ett inlägg nu här på morgon kvisten hur det ligger till psykiskt och fysiskt kring mitt hälsotillstånd för tillfället och vad jag har för tankar kring bloggen och hur jag ska göra (tillfälligt).
 
För dem som vet och läser hela mina inlägg och inte bara kollar recepten så vet ni ju lite att det inte går så bra just nu och att jag är i ett farligt svält läge där det tar stryck på de inre organen och rent psykiskt så är jag också helt messed up. Som det är just nå så har jag tappat greppet helt och hållet och har inte alls någon uppfattning om normal portion/mängd (till min själv som jag klara att äta utan besvär/ångest) utan att jag blir helt störd i hjärnan och får ångest över det.
Det är så himla jobbigt för jag har en helt annan matsyn samtidigt som jag är medveten att detta är så himla fel medans jag samtidigt inte kan se det när jag har mat på min tallrik. När jag är som mest "klarast" i huvudet och vet att jag gör är såå fel och dumt så vet jag inte hur jag ska kunna bekämpa detta på egen hand utan att bli inlagd samt och slippa ångesten, detta gör mig tokig i huvudet!!!!
 
Rent fysiskt så börjar jag känna ibland också att jag får trötthets "vågor" som kommer och går. Jag har även ett tvångsbetende att jag måste så hela tiden (förutom när jag äter, förutom vid mellanmålen) för att bränna mer kalorier...
Jag kände igår också att det till och med var anstängande för kroppen bara att huka mig och ta upp en grej, då är det verkligen kris. Min mor som jobbar på ett ålderboende tycker att jag rör och beter mig som dem äldre på hennes jobb, då är det illa :( .
 
Tankarna kring bloggen vet jag inte hur jag ska göra eftersom jag har så så himla begränsat intag samt att det får mig mer att känna pressen att jag måste hitta på mer recept och testa olika och blogga om det. Just nu så är det inte vad jag egentligen bör fokusera på för jag det gör bara att jag har mer tankar kring mat. Min mor tycker att jag borde tänka mindre på vad jag äter och det, så då är det ju egentligen inte så bra eller smart att blogga pga min hälsa.
Det som jag tror jag ska göra med bloggen är att publicera dem senaste recepten jag gjort men sedan ta uppehåll kring matrecepten och kanske blogga lite kring min hälsa och tankar ifall jag orkar eller känner för det. Eller så gör jag en pause helt och hållet tills jag har kommit på stadigare fötter.
 
Vad tycker du jag ska göra?
Är väldigt tacksam för svar kring dina åsikter och tankar.
 
 
 
En bild från instagram som för nån/några månad(er) sedan på lite bilder på mig själv....
 
 
 
Kram Johanna! <3

Saftig Pepparkaka med citrus-& ingefärs frosting!

Här kommer ett recept på en jätte god och annorlunda nyttig pepparkaka som jag bjöd på i torsdags till familjen. Den är inte fluffig och lätt som andra kakaor (efter den stått i kylen) utan den är mjuk, kompakt men samtidigt väldigt saftig. Som toppen på detta underverk så är det en härlig syrlig citrus och ingefärs frosting, nomnom! ;D
 
Tycker absolut att du bör testa denna, passa på att bjuda någon på något nyttigt och gott istället för onyttigt och gott och var hälsosam! ;P
Receptet komme från duktiga Fanny, tack så mycket för denna underbara kaka! :)
 
 
 
 
 

Pepparkaka med citrus- & ingefärs frosting!

 
Ingredienser:
1 dl Soyamjöl (jag tog fullkorsmjöl)
1 dl Mald mandel
1/2 tsk Bikarbonat
1 tsk Bakpulver
1/2 tsk Salt
1 Ägg
5 msk Stevia strö
2 tsk Kanel
1/2 tsk Ingefära (torkad)
1/2 tsk Mald muskotnöt
ca 300 g Sötpotatis
1 dl Soyamjölk
  • Sätt ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar, koka dem sedan mjuknat. Häll av det kokande vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten så potatisen svalnar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål, och blanda resten (ägget, potatisen och mjölken) i en mixer till slät smet. Rör sedan samman de torra och det blöta ingredienserna.
  • Häll smeten i en smord form (jag använde en som är ca 20 cm i diameter), grädda kakan i 20 minuter, lägg sedan på folie och grädda i ytterligare 10-20 minuter tills kakan är klar. Låt svalna och ställ den sedan i kylen så att den saftar till sig och blir god (själv så smakade jag inte den när den var nygräddad och inte stått i kylen). Bre sedan på frostingen efter kakan svalnat eller när den fått stått i kylen ^^
 
På frostingen så fanns det inga exakta mått men det var ungefär så här,
 
Citrus- & ingefärsfrosting:
50% Färskost
50% Kvarg (funkar med syrlig yoghurt/créme fraiche också)
Färsk riven ingefära
Rivet citronskal (jag använde lime i stället, funkar med apelsin med)
Söting

  • Blanda samman alla ingredienserna efter smak. Själv så tog jag mer färskost än créme fraiche i min frosting så du behöver inte ha hälften av båda gör som du vill och själv tycker smakar godast ^^.
 
 
 
Kram Johanna! :)

Pb choco & coconut oats!

Hejsan! :)
 
Dagens frukost inlägg blev tyvärr lite sent uppdatering om, det är för att jag var så himla trött nu på förmiddagen så jag orkade inte hålla på med bloggen något just då.
Ja men på tal om en super enkel och mumsig frukost som är utmärkt att göra ifall man har kokosmjölk över som inte behövdes till någon rätt och inte vet vad man ska göra med resten. Då har jag en super enkelt men otroligt god lösning på detta.  En juvlig och krämig jordnöts- och choklad gröt med kokos smak, otroligt enkelt och super smarrig! Jag skulle kunna äta den varje dag men då kan jag ju inte göra dem andra gottigheterna som finns att göra ^^.
 
I detta recept så använder jag Pb2 choklad (rent jordnötspulver med choklad) men det finns ju att köpa vanligt jordnötssmör med choklad smak ex, Urtekrams ekologiska eller så kan du ta vanligt och tillsätta lite kakao, det funkar säkert också bra ^^.
 
 
 
 

Jordnöts-choco gröt med kokos!

 
  1 Portion

Ingredienser:
 1 dl Havregryn
2 dl Vatten
Lite salt
Sötning efter smak, jag tog kanske 0,5 msk Stevia
0,5-1 msk Pb2 choklad, mer om du vill *
 
ca, 0,5-1 dl Kokosmjölk (beroende på hur mkt du har)
 
*Ersättings alternativ 1: Vanligt jordnötssmör med choklad, ex Urterkrams ekologiska
Nr 2: Vanligt jordnötssmör plus lite kakao efter smak.
 
  • Koka samman alla ingredienserna till gröten efter smak (förutom kokosmjölken) som vanligt tills den tjocknat. Blanda sedan ner kokosmjölken, servera med valfria tillbehör. Jag toppade min med Walden farms choklad dipp samt lite hallon, otroligt gott! ;D 
 
 
Kram Johanna! :)

Mjuk butternut & saffranskaka!

Hejhej! :)
 
Igår så firade vi lite jul med familjen då det åts fika och samt 3-rätters (dock inte jag). Då var det min kära syster som hade hand om förrätten och mor som hade huvudrätten sedan var det jag som fixade det tidigare nyttiga fikabrödet samt desserten på kvällen. Recepten på desserten och fikabrödet kommer att publiceras så småning om, måste bara fixa bilderna lite i collage så att man bara behöver ladda upp en ända bild ^^, plus dem andra rätterna också.

D
et var som vanligt alltid lika trevligt och härligt att se sina nära och kära samlade. Min syster som kom hem tidigt på julaftons morgonen från en resa som hon och en kompis gjor och man kan ju undra hur pigg och var denna dagen efter tidsskillnaden som var när dem skulle äta det hedliga traditionella julbordet hos hennes mans föräldrar xD. Aja vi (dem) hade ju bestämt att det inte skulle köpas några julklappar till varandra i år men trots det så kom Netten systern min med några resklappar trots allt :p.
 
En sista sak innan receptet så träffade jag ju på ätstörningen idag och åt lunch där för att checka av min vikt om jag ska läggas in eller ej. Själv så var jag orolig att jag skulle ha gått ner nu vid julen när man inte har koll på hur mycket man äter så var jag rädd att jag skulle ha ätit ännu mindre. Tursom så var det inte så jag var bara 10 hekto tyngre sen sist. Egentligen så bör jag läggas in eftersom jag är farligt underviktigt (då det är "extra" farligt för hjärtat och det inre organen), men eftersom jag inte vill så gav dem mig mer tid på mig att gå upp för annars så om jag går ner ännu mer så blir det tvångsvård eftersom jag helst inte vill...
Själv så är jag lite kluven för egentligen så behöver jag vården för att få denna "knuff" men medans så vill jag inte missa mer av min skolgång och hamna efter samt att det kan/är oftast för jävligt att bli inlagd. Nu när jag är "vuxen" så blir det ju utan förälder så då blir det ännu hemskare och ensamare :/.
 
Dagens recept är en nyttig Saffrans och butternutkaka från Marja, dock så använde jag bara mandelmjöl i min för jag inte vågar ta hasselnötsmjöl (mer kalorier). Den var god men lite för söt enligt mig men nästa gång så kan man ju minska på sötman och anpassa den mer efter sig själv istället för det är en väldigt enkel liten kaka som dem flesta av hennes recept är :).
 
 

Mjuk Butternut & saffranskaka!

 
 2-3 Portioner

Ingredienser:
80g Butternut squash/pumpa i bitar
1 Äggvita
1 msk Mjölk
2 msk Pofiber
1 msk Kokosmjöl
1 msk Mandelmjöl
1 msk Hasselnötsmjöl
1 msk Sötströ
1 tsk Bakpulver
½ krm Saffran
1 krm Vaniljpulver
  • Sätt på ugnen på 175 C grader. Hacka butternut pumpan i bitar och koka dem tills dem mjuknat. Mixa sedan pumpan (du kan spara några bitar och ha dem hela i kakan om du vill) med vitan blanda sedan ner det övriga ingredienserna med en sked.
  • Häll sedan smeten i en smord och bröad (jag bröa inte min), grädda den sedan i ca 15 minuter. Servera med valfria tillbehör, kanske kokos eller vanlig grädde ;p.
 

Kram Johanna! :)

"Köttig" julpaté!

En annan rätt som dukades upp till julbordet var en vegansk julig "kött"paté som jag testade så man också kan få äta något juligt vid julen. Den var enkel (tycker jag) att göra samt så sköter den sig ju själv i ugnen när den ska gräddas. Jag tyckte den var god och smakade bra och hade bra konsistens dock så kanske den behöver lite mer krydda tycker både mor och jag som bara har ätit av den än så länge.
 
Där jag bor så kunde jag inte heller finna någon rökt tofu så då fick jag ett tips på att göra en egen variant, så det är därför min pate är lite ljusare (vita "kluttar"). Samt så tog jag havregrädde och fullkorns mjöl och ströbröd i våran ^^.
 
Själv så tycker jag att man lika gärna kan äta denna annars till vardags och inte bara över julen, så det är bara att laga den när ni känner för det om ni vill testa den! ;P
 
 

 

 

"Köttig" julpaté!

 
 1 Paté

Ingredienser:

100 g Rökt tofu
100 g Fast tofu
400 g Sojafärs
1 dl Sojagrädde
1 Gul lök, finhackad
1 msk Skånsk senap
0,5 dl Ströbröd
0,5 dl Vetemjöl
1 msk Kapris finhackad
1,5 tsk Timjan
1,5 tsk Mejram
1,5 tsk salt
Svartpeppar

 

Till servering
cornichons
syltlök

eller rödkålssallad / klassisk rödkål

 

  • Mixa den rökta och fasta tofun i en matberedare eller smula sönder fint med fingrarna. Blanda sedan samtliga ingredienser till patén i en bunke. Enklast är att använda händerna.
  • Pressa ner allt i en brödform och jämna till (jag använde en 1,5 liters form). Baka patén i 175 grader i 40-50 minuter. Serveras ljummen eller kall tillsammans med cornichons och syltlök. Själv så tycker jag att den var mycket godare varm än kall och passade också till rödkålssallad / klassisk rödkål ^^.


(kopierat från hemsidan)

 

Kram Johanna! :)

Saffransgröt med vaniljkräm & egen sylt!

Godmorgon alla glada! :)

Ett recept som jag bara slängde ihop en morgonkvist som blev till en god saffransgröt tillslut med vaniljkräm och egen sylt, enkelt och gott! (Y)
Man får välja hur man vill gör saffranzoats eller vanlig krämig gröt samt val av sylt och vaniljsås (ger några förslag på hur du kan göra nedan).

 
 

Saffransgröt med vanlijkräm & egen sylt!

 
 1 Portion

Ingredienser:
1,2 dl Havregryn
4 msk Pumpapuré
0,5-1 tsk Saffranarom alt. 0,5-1 pkt Saffran
1 msk Sötning
1 tsk Vaniljarom
1,5-2 dl Valfri Mjölk
2 Äggvitor
Valfritt:2 tsk Lin-, chi- eller psyilliumfrön
0,5 tsk Smör extrakt (köpt på Iherb)
4 msk Finriven zucchini
 
  • Koka upp alla ingredienserna i en kastrull efter smak (förutom äggvitorna) i ca 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan vitan och sänk värmen och koka i 2-3 minuter till. Servera med vaniljkrämen och sylten! :)
  • Vaniljkrämen kan antingen göras med bara kvarg/kesella som bas
alternativ 2: 50% av kvarg och keso mixats till en slät smet
Alternativ 3: 50% av kvarg och cream cheese
Till någon av dessa alternativ så tillsätter du antingen vaniljarom eller pulver tillsammans med sötning efter smak.
 
Sylten så tog jag hälften blåbär och hallon (eller valfria bär) som jag micrade först så att dem blev varma och mosiga, tillsätt sedan sötning efter smak. Sedan så micrade jag ytterligare en omgång efter den hade svalnat (möjligtvis så kanske den stod i kylen innan också, en stund innan det micrades igen) tills den hade blivit tjockare.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Nyttigare Risá la Malta x2!

Ett gott recept som jag testat är en eller två snarare nyttigare version av Ris á la malta (recept från Sanna). En som är i riktigt low carb version och en med råris istället för de vanliga tomteriset och med färre kalorierJag gjorde inte exakt som i receptet, jag använda inte protein pulver i min eftersom jag inte använder det plus så tillsatte jag även lite frukt i risröran och inte bara som topping.
.
Jag tycker att den med keso är giventvis super god eftersom jag älskar keso så den gillas ju lätt, plus så har man ju redan gjort denna typ av version som risifrutti med jordgubbssås. Den som man lagade med råris tyckte jag var god också men inte en lika stor hitt.
Enligt mig så tyckte jag grynen fortfarande var för hårda trots att jag lät dem stå över natten. Nästa gång ifall jag tänker göra med råris igen så tänker jag nog testa att koka med soja mjölk/mjölk istället kanske också öka vätske mängden för då bör dem ju bli mjukare än dem blev nu.
 
Det kan vara ett tips till er som är intresserade över att pröva med råris! ^^
 
 
På bilden är det råris versionen.

Hälsosam Ris á la Malta x2!

 
 1 Portion

Ingredienser med ris:
100 g Lätt kesella / Kvarg
1 krm Vaniljpulver
1 msk Stevia strö
0.75 dl Kokt råris
1/2 Clementin, eller mer
Valfritt: 2 msk (10g) Whey complete vanilj

  • Blanda alla ingredienser med eller utan clementinen i en skål. Låt stå i kylskåp i minst 45 minuter så att riset blir mjukare och suger åt sig alla smaker. Ta ut och servera eventuellt med lite extra clementin.

Utan ris:
100 g Lätt kesella / Kvarg
100g Minikeso
1 krm Vaniljpulver
1 msk Stevia strö
1/2 Clementin eller mer

  • Blanda alla ingredienser med eller utan clementin. Toppa sedan med lite extra clementin innan servering.

 
Kram Johanna! :)

Julen är här!

Godmorgon! :)
 
Än så länge under denna jultid så har det lagats lite som jag inte har pubilicerat ännu men det kommer komma lite smått var dag för jag vill inte ladda upp massa inlägg på en ända dag och sedan inte ha något att publicera (eftersom det blir en hel del mat över eftersom jag typ bara lagat till mig själv, som äter den) så det skulle känna så lite tråkigt tycker jag :/. Några rätter som jag lagade till mig som jag åt vid jul var/är Brysselkålsgratäng med rökt tofu, Julig "kött"paté och nyttig version av Ris á la malta ^^.
 
Det som jag tycker är jobbigast just nu i år vid julen är att det är så mycket man man kan välja på, att det är som en buffé eftersom man brukar ta lite av varje och sedan så vet man inte hur mycket man tar och äter och nu när det är så viktigt att jag går upp så är jag rädd att jag äter ännu mindre än vanligt och kanske går ner i vikt mer. Så jag är väldigt rädd för vad vågen kommer att visa nu på fredag...
 
Julfirandet i år har varit extra lungt för det är inga julklappar som ska köpas i år till varandra (förut Felicia mitt brorsbarn som kommer få presenter), hade de vuxna bestämt. Oturligt nog så var mamma tvungen jobba kväll så det blev bara ett litet julbord vid lunch med mor och far min. Senare på eftermiddagen så for vi över till min bror och "firade" julen där pappa och jag, inget speciellt direkt bara lite jul gott och det.
 
Men imorgon så kommer dem mesta i familjen samlas för lite julfirande och tre-rätters på menyn, så det är ju kul att vi kan samlas åtminstone en dag för att umgås.
 
Jag hoppas att alla har haft en trevlig jul med sina nära och kära med god mat och lite presenter så klart! :)
 

 
Några bilder från förra årets jul från mobilen/instagram ^^.
 
 
 
Kram Johanna! :)

Krämig Apelsingröt med chokladkräm!

Godmorgon! :)
 
Kan man förstå att det verkligen är dan för dan? Nepp inte jag i alla fall, vinter och speciellt vid jul utan snö är ingen jul alls! ;(   Man får inte alls samma julkänslor som när det är kallt och vit ute pga snön, were is Christmas? :''(
Vad tycker du, ska det vara snö nu under vintern eller är du en sån som inte gillar snön?
Jaja, så är det med naturen idag, man vet aldrig vad som kommer hända här näst...
 
 
Det var för länge sedan man gjorde zoats till frukost så jag var bara tvungen att göra en portion till frukost imorse och det slank ner så fint så fint så, missed my dearly beloved zoats! ;)
Första gången så gjorde jag (dock länge sedan, opublicerad) denna härliga Apelsingröt med chokladkräm utan zucchini men nu den andra gången så blev det med, detta är en kombination av smaker som aldrig kan gå fel! ;D
Om man vill så kan man skippa zucchinin och göra bara till en krämig gröt, det väljer du själv vad du föredrar mest ^^.
 
 
 
 

Apelsin zoats med chokladkräm!


1 portion
 
Gröten:
1,2 dl (40g) Havregryn
4 msk Pumpapuré
1 msk Sötning
1 tsk Vaniljarom
2 tsk Rivet apelsinskal
1,6 dl Valfri mjölk
2 Äggvitor
Valfritt: 4 msk Finriven Zucchini
1-2 tsk Lin-, chia- eller psylliumfrön
 
Chokladkräm:
75g Keso
Lite mer än ca. 2  msk Kvarg
Lite mer än ca .2 msk Yoghurt
Walden farms choklad dipp eller sås efter smak, jag tog ca 1 tsk kanske **
 
** Om man inte har walden farms så kan man tillsätta kakao tillsammans med sötning efter smak, eller så kan du använda en annan choklad produkt.
 
  • Blanda ner alla ingredienserna till gröten i en kastrull på medium värme, förutom äggvitorna i ca 4-5 minuter. Tillsätt sedan äggvitorna under konstant omrörning och låt det koka i ytterligare 2-3 minuter.
  • Mixa samman alla ingredienserna efter smak till chokladkrämen tills du fått en slät kräm. Toppa krämen sedan på den härliga apelsingröten! ^^
 
Kram Johanna! :)

Hälsosam Saffransostkaka!

Dagens andra recept som prövats är en nyttig och god Saffransostkaka från Sanna som jag åt tillsammans med vaniljkräm samt egen skogsbärsylt.  Om du vill så kan du även göra en vanlig ostkaka så kan du bara skippa saffranet ifall du vill eller föredrar vanlig ostkaka mer^^ .
 
Ett bra hälsosamare alternativ till fikat. Jag såg detta recept på hennes blogg och jag som älskar ostkaka var ju bara tvungen att testa denna speciellt en som är i nyttigare och sockerfri version. Den var god men måste även testa att laga utan saffran för dem som man köper så föredrar jag vanlig ostkaka framför saffransostkakan så det är lite svårt att säga att jag tycker den är suuuper god eftersom jag föredrar vanlig ostkaka mer än med saffran :P.
 
 
 
 

Saffransostkaka med vaniljkräm & sylt!

 
 ca. 4 Portioner

Ingredienser:
250 g Minikeso (eller vanlig keso)
100 g Lättkesella
2 Ägg
1/4 tsk Bittermandelarom (valfritt)
1 tsk Vaniljarom
1 paket Saffran (0,5 g)
2 msk Stevia strö
3 msk Mandelmjöl
1 tsk Fiberhusk

  •   Sätt ugnen på 175 C.
  • Ha i alla ingredienser i en bunke och rör om med en sked tills allt är blandat. Häll smeten i en smord liten ugnsform, den jag använde är ca 10x10 cm. Använder du en större form behöver kakan inte lika lång tid i ugnen. Baka i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter (eller kortare om du har en större form), kakan ska vara fast. Ta ut och låt svalna.

Servera med bärsylt (1 dl hallon eller hälften blåbär & hallon som du värmer i micron. Tillsätt 1 tsk stevia strö och 0,5 tsk potatismjöl för att få den tjockare) och vaniljkesella (50 g lättkesella, 1 tsk stevia strö, 1/2 tsk vaniljarom).
 
(kopierat från sidan)
 
 
 
Kram Johanna! :)

Pumpabiffar med kokos- & pumpasås!

Hejsan! :)
 
Har inte kunnat gå ut på internet idag för att det har krånglat och inte velat ha någon mottagning, men nu så funka det så vi får se hur det blir imorgon ifall jag kommer ut eller ej.
 
Dagens inlägg blir lite tätt inpå varandra men men. I första inlägget så bjuder jag på en rätt med mycket pumpa som jag har testat från en duktigt tjej som heter Fanny. Det blev några mumsiga veganska Pumpabiffar med pumpasås tillsammans med en enkel sallad, men det finns även två alternativ på biffarna och såsen så att det blir vegan vänlig, vegetarisk eller med kyckling! :)
 
Bara så ni vet så är det inte så mycket pumpa i rätten som man kan tro när man tänker på vad det heter! ;P
 
 
 

Pumpabiffar med pumpasås!

 
 ca. 2-3 Portioner

Biffar:
270 g Silkes tofu + 50g vita bönor eller 1 stor kycklingfilé
1 dl Pumpapuré
1 Liten gul lök
1/2 bovetekross (eller havregryn)
1/2 msk fiberhusk
1/4 dl äggvita
1,5 tsk timjan (gärna mer om du vill)
Peppar & salt
  • Hacka löken och mixa med tofu+bönor (eller kyckling), pumpapuré, bovetekross, fiberhusk, äggvita och kryddor.
  • Klicka ut i en het panna (det blir ganska kladdigt så ge upp försöket att få till bollar .) , “platta till”  dem lite och låt dem få lite yta innan man vänder biffarna och låter också andra sidan få yta. Sänka värmen och låta bli genom-klar. Servera allra helst med pumpasåsen till och en god sallad!
 
Sås:
1 Liten gul lök
2 Små vitlöksklyftor
1 Buljongtärning
1 dl Pumpapuré
1,5 dl Kokosmjölk
2 msk Näringsjäst eller cream cheese
  • Fräs lök och vitlök i en kastrull. Slå på lite vatten och smula i buljongtärningen, vattnet ska bara täcka löken, så det får småputtra lite. Sänk värmen och rör ned pumpapuré och kokosmjölk. Låt puttra tills biffarna är klara, rör ner näringsjästen/cream cheese precis i slutet.
 
 

Kram Johanna! :)

Enkel och himmelsk Saffrans och äppelkaka!

Hejhej! :)
 
Har testat ett recept från Marja som är jätte duktig ung tjej som bakar mycket. Receptet är en jätte god men så simpel äppelkaka med saffran, dock gjorde jag om receptet lite en anning. En god liten julig kaka som går snabbt att baka men som smakar fantastiskt mumsigt, en kaka som kan ätas med gott samvete som innehåller få kolhydrater och kalorier (beroende på ifall man tar ett helt ägg eller bara äggvita, och vad för kokos som används).
 
Som ni säkert har märkt så har jag ju inte bakat något speciellt mycket nu den senaste tiden men det är ju för att jag har minskat på mitt intag så mycket och äter bara en viss mängd kalorier. Eftersom jag har blivit varnad att om jag inte börjar gå upp i vikt så är jag tvungen att bli inlagd så nu försöker jag vända på det och få i mig mer. Tyvärr så är det ju väldigt svårt, får ont i magen, blir trött av mina tabletter som ska hjälpa mot ångesten. Allt detta påverkar ju mitt intag för man tappar mer intresset och orken ännu mer om att bry sig om att man äter när man blir så här och måste ständigt försöka bli påmind om att det är "do or die" nu tills fredag då min dom kommer ifall jag måste läggas in eller ej.
 
Så jag är ledsen för det lilla ni får och att mina julrecept som jag har tänkt att göra förmodligen kommer komma efter jul eller lite senare. Då kan det ju bli en besvikelse ifall man hade velat laga just den rätten till jul, så ni får förlåta mig för att jag är så här...
 
 
 
 
 

Lätt Saffrans & äppelkaka!!

 
 ca. 2 Portioner

Ingredienser:
ca. ½ Äpple
1 Ägg eller 0,5 dl äggvita (jag tog bara vita)
1 msk Kokosmjöl
1  msk Kokosflingor fett reducerade (köpt på Iherb) eller vanliga
1 msk Mandelmjöl/nötmjöl
ca. 2/3 msk Stevia
1 msk Valfri mjölk, (jag tog soja light)
2 krm Bakpulver
1/3 - ½ krm Saffran
 

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 12-centimeters springform och lägg i äppelklyftor (i  lagom tjocklek) i bottnen.
  • Blanda resten av ingredienser till en smet. Häll sedan smeten över äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills kakan börjar bli fast, men fortfarande lite kladdig i mitten. Servera med eller utan valfria tillbehör.
 

Kram Johanna! :)
 
 

Het Buttternut och curry soppa!

Har testat att laga en kryddig och len pumpasoppa med curry och kokosmjölk till la familja, den var god men lite to spicy för mig iaf den mängden jag tillsätt så blev den lite för stark (jag gillar inte för starka maträtter >.< ^^).
 
Den är jätte enkel och går fort att tillaga, servera gärna med något syrligt till ex créme fraiche/turkisk yoghurt samt lite färskt lufftigt bröd och "suga" upp det sista av soppan i skålen ;).
 
Här kommer ett hett recept på en Pumpasoppa med curry och kokosmjölk från en av mina vegetariska favorit bloggare! ;D
 
 
 
 
 

Het pumpa & curry soppa!

 
4-6 Portioner

Ingredienser:

1 Gul lök, hackad
2 Vitlöksklyftor, hackade
1 msk Färsk ingefära, riven
1 Röd chili, urkärnad och finhackad
1 msk Curry
1 Butternutpumpa, 1-1½ kg
1 burk Kokosmjölk
5 dl Vatten
2 Grönsaksbuljongtärningar

 

  • Skala pumpan och kärna ur den. Fräs gul lök och vitlök i lite olivolja tills den är genomskinlig och mjuk. Tillsätt ingefära, chili, curry och pumpabitar och låt svettas i några minuter.
  • Häll på kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Låt koka i 10-15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät och servera eventuellt med lite finhackad färsk chili, syrlig yoghurt och en brödbit.
 
 
Kram Johanna! :)

OIAJ med äpple & vaniljsmak!

Godmorgon! ^^
 
Igår så blev jag jätte trött och orkade inte tänka på vad jag skulle äta till frukost (brukar alltid förbereda så mycket som går så det går fortare att laga), men jag tog mig i kragen och gjorde ett recept från Sanna på en enkel men god OIAJ overnight oats med äpple och vaniljsmak, som du kan välja om du vill göra med eller utan proteinpulver!
 
Jag rekommenderar att toppa med mandelsmör det är mumma och gärna jordgubbar ifall du har några, helst färska men dem är ju ganska dyra just nu eftersom det inte är säsong (a).
Nu orkar jag tyvärr inte skriva mer för jag är trött i huvudet, ooh just det idag så är det första dagen på mitt jullov, jippi! ;D
 
 
 
 
 
OIAJ - Overnight oats
 
med äpple & vaniljsmak

1 port

1 dl (35g) havregryn
2/3 Äpple (ca 75g), i bitar
1/2 skopa (10g) Whey complete vanilj**
1 msk Sukrin Gold (eller annan sötning)
50 g Finriven zucchini
2 tsk Chia-, lin- eller pysilliumfrön
150 g Kvarg/kesella
ca 1,5 dl Mjölk/vatten**

Rekommenderat tillbehör: Mandelsmör och jordgubbar

  • Blanda ihop alla ingredienserna med en sked. Häll upp i en burk med lock (eller en skål med plastfolie över) och ställ in i kylen över natten. Ta ut och ät med sked. Om det är för tjockt kan du späda med lite vatten eller mjölk.
**Använder du inte proteinpulver behövs det mindre vatten/mjölk. jag tog ca 1 dl vätska plus vaniljpulver (ca. 0,25-0,5 tsk) eller 1 tsk vaniljarom.
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Orange coconut pudding!

Hejsan! :)
 
Igår så passade jag på att göra dagens frukost som jag lät stå i kylen över natten så att den var bara ta ut och äta. Då jag lagade en smarrig Apelsin och kokospudding som serverades med blandade bär nu på morgonen till frukost. Har gjort denna version förut fast med jordgubbsmak (recept), men jag bestämde mig för att testa att använda min walden farms apelsin marmelad istället för riktigt frukt/bär. Funkade riktigt bra, ett bra alternativ ifall man inte vet vad man kan använda sin Walden farms marmelad till istället för pålägg eller ifall man vill ha ett smalare alternativ, delicious! ;)
 
Om man inte har en Wf marmelad så kan man ta apelsinskal och kanske lite saft, det bör funka lika bra det! ^^
Du behöver heller inte servera den kall du kan även äta den direkt när du tillagat den, det är lika gott. Fast då blir den inte så "puddingsaktig" men väldigt len och krämig är den.
 
 
 
 
 
 
 

Apelsin & kokos pudding!

 
1 Portion

Ingredienser:
1 dl Havregryn
2 dl Vatten
½ krm Salt
 
ca 1 msk Walden farms apelsin marmelad eller med annan smak **, mer eller mindre
1 dl Kokosmjölk, valfri fetthalt
 ** Om du inte har walden farm så kan du tillsätta rivet apelsinskal (ca. 1-2 tsk) plus söting efter smak, kanske lite kanel och vaniljpulver? ^^
 
  • Koka upp havregrynsgröten som vanligt tills den blivit krämig. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt mameladen efter smak, blanda samman så att det smälts och ha sedan ner kokosmjölken, smaka av och se ifall du tycker det behövs ytterligare marmelad.
  • Om du inte hade en walden farms marmelad så tillsätter du det när du ska koka upp gröten. 
Antingen så häller du upp det i en skål och äter den varm eller låter den stå över natten i kylen och låter den bli mer puddings aktigt. Servera med valfria tillbehör!
 
 
 
Kram Johanna! :)

Citrus-pumpkin oatmeal with coconut and fluffy strawberries!

Hallå där! ^^
 
Startade denna onsdags morgon med en lite gröt och jordgubbsfluff till frukost, riktigt gott. Första målet på dagen är en av dem bästa för då kan man göra så annorlunda måltider jämfört med lunch och middag :p, älskar fruukoooost! ;D Gröten som gjordes var en Citrus-pumpagröt med kokos och ett proteinrikt jordgubbsfluff!
För att göra den helt vegan förutom gröten så kan man strunta i äggvitan och ta soya yoghurt istället för kvarg :).
 
Nu till en annan sak, angående mina piller som jag börjat ta för ångesten. Eftersom jag började ta dem igår kväll så får jag en sidoeffekt nu i början och man blir väldigt trött i huvudet mer än vanligt så vi får se om det kommer att påverka mitt bloggande något eftersom jag blir så trött av dem nu i början.
 
 
 
 
 

Citrus-pumpagröt med

 

fluffiga jordgubbar!

  
En portion
Jordgubbsfluff:
0,5 dl Kvarg/kesella
 En äggvita
ca. 1-2 tsk Walden farms Strawberry fruit spread, efter smak
(Om du inte har walden farms så kan du tillsätta detta nedanför istället)
 
Vaniljpulver
100g (ca. 2 dl) Frysta jordgubbar eller andra frukter och bär
Sötning efter smak
 
  • Vispa äggvitan så att den blir fluffig och fast. Tillsätt sedan kvargen och Walden farms jordgubbs marmelad eller så tinar du jordgubbarna och mixa sedan dem med kvargen/kesellan, lite vaniljpulver med önskad mängd sötning. Blanda försiktigt ner jordgubbsröran i äggfluffet så att det blandas väll men försiktigt så det fortfarande är fluffigt. 
 
Citrus-Pumpagröt:

1 dl Havregryn
50g (ca. ½ dl) Pumpapuré
1 tsk Sweetie skal eller skal från annan citrusfrukt
ca. 1/3 Kokos extrakt (köpt på Iherb)
0,5-1 dl Valfri mjölk (jag använde soja light)
ca, ½ msk Stevia
  • Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och koka på svag värme till den blir en "gojsig" massa. Servera gröten tillsammans med bärfluffet och eventuellt lite choklad, jag tog lite Wf choklad dipp :p
 
 
Kram Johanna! :)

Tomat & svampsås med zucchinipasta!

Till middagen så blev det en enkel men god Zucchinipasta med krämig svamp och tomatsås med lite extra grönsaker till, för jag jag hade både tomat och zucchinin som började bli dålig så jag slängde då ihop denna simpla rätten till mig själv efter vad som fanns i hemmet att tillgå. Det är en ganska lätträtt som inte är så matig av sig men man kan fylla ut den med vegetariskt kött/produkter, tofu, fisk eller vad man nu gillar eller föredrar för att göra den matigare och kanske mer mättande för vissa. Rätten innehåller inte många ingredienser och går väldigt snabbt att slänga ihop, självklart så kan du fylla ut den med lite andra gottigheter också eftersom jag vill laga så smal mat som möjligt pga the sickness :(...
 
Just det uppdatering kring den eventuella inläggningen. Det som har sagts är ifall jag inte börjar gå upp i vikt tills den 27 så kan jag eventuellt bli tvungen att bli inlagd på Eskilstunas sjukhus :(. Så nu måste jag verkligen veeerkligen försöka för jag vill inte bli inlagd ännu en gång och jag vill inte att detta ska påverka skolan så att jag blir tvungen att starta om på nytt. Det vägrar jag!! 
Idag så har jag även hämtat ut medicin mot oro och ångest som jag har tagit förut för länge sedan, som jag brukar ta innan huvudmålen för att slippa ångesten eller "lätta" på den. Så nu gäller det bara för mig att jag måste öka mina portioner. För jag har inte direkt problem att äta så många gånger om dagen som jag gjort nu under lång tid men det som är det stora problemet är mängden som jag äter och kanske också att jag är väldigt begränsad kring det jag klarar av att äta.
 
 
 
 
 

Zucchinipasta med

 

svamp & tomatsås!


Ingredienser:
Hackad tomat, funkar säkert lika bra med krossade ifall man inte har färska
Havregrädde
Créme fraiche
(jag använde kvarg men då tillsatte jag det sist eftersom den inte är gjord för den typen av matlagning)
Svampbuljong
Salt & peppar
Valfritt: Svamp, lök
 
Zucchini eller valfri pasta

  • Stek eventuellt svampen och löken först i lite fett. Koka sedan upp såsen i önskad mängd tills den blivit krämig och god och blanda samman det med zucchinipastan/pastan och gärna lite extra grönsaker eller en god sallad till det! ^^
 
 
Kram Johanna! :)

Almond and Chocolate breakfast cake with banana filling!

Godmorgon alla pigga och glada! ^^
 
Idag så gjorde jag en himmelsk god frukostkaka med några av mina favorit kombinationer som aldrig kan slå fel. Det är också faktiskt andra gången jag gör denna innan jag har pubilicerat den :p.
Jag gjorde en liten nyttig och hälsosam Choklad och mandelkaka med banan fyllning, som pricken över i:et så åt jag det med lite av walden farms kola dipp, mmhmmh mumsfilibaba! ;D
 
Man kan även förbereda denna smet kvällen innan och förvara den i kylen under natten så slipper man göra lite färre moment på morgonen ifall man skulle vilja äta denna smarriga kaka till frukost.
Om man tycker det är lustigt att äta kakor/mugcakes och liknande till frukost så kan man självfallet äta den till mellanmålet eller fikat ;).
 
 
 
 
 

Choklad & mandelkaka

 

med banan fyllning!

 
1 Portion, kaka
 

Ingredienser:
1 msk Pofiber *
2 msk Mandelmjöl
2 msk Pumpapuré
0,5 dl Äggvita eller ett ägg
0,5-1 tsk Stevia/sötning + 0,5-1 tsk
½ tsk Bakpulver
1-2 msk Valfri mjölk eller vatten
0,5-1 tsk Kakao

1/3-½ Mosad banan, (45-50g)
 
* Om du inte har pofiber så bör det nog funka att ersätta med valfritt mjöl, ex havre-, vete- eller fullkornsmjöl.
 
  • Sätt ugnen på 175-200C grader. Börja med att smörja en liten ungsform med lite fett (jag smorde en rund 12 cm i diameter springform med lite kokosolja).
  • Blanda samman alla ingredienserna förutom kakaon. Du kan antingen dela upp smeten i två skålar eller så häller du i hälften av smeten i formen och tillsätter kakaon och extra sötning efter smak.
  • Sen fördelar du den mosad bananen över smeten. Täck kakan sedan med chokladsmeten över så bra som möjligt, toppa eventuellt med några bananslantar om det önskas eller så kan du göra någon frosting av den överblivna frukten ifall du inte vill spara den tills senare eller något annat.
  • Grädda kakan i ugnen mellan ca 15-20 minuter, prova med sticka ifall du är osäker. Servera gärna med lite Wf kola dipp/sås eller ett annat märke tillsammans med kakan! ^^
 
 

Kram Johanna! :)

Enklaste Chokladtarté med vanilj!

Heejsan allesammans!
 
Nu så är jag hemma igen med familjen samt min andra kusin Linda. Igår kväll kom vi hem från vår weekend vistelse över på Åland innan kusinvitaminen Riina lämna boet och ska vandra runt i Australien med ett par kompisar. Det var lika trevligt att hälsa på mina kära kusiner. Dock när vi skulle hem så gick inte dagsturen med Viking line eftersom den hade gått på grund eller vad det nu var (ni kanske vet mer ifall ni läst eller kollat på nyheterna). Då skulle vi bli tvugna och ta sena turen men istället så bytte vi till Ekerö båten så att vi kommen hem ganska skapligt och inte så sent som det skulle blivit ifall vi tog den sena viking båten.
 
Dagens recept som bjuds på idag är en suuuper enkel liten vegan choklad tarté med vanlijsås som fyllning (jag använde Alpros soyas färdiga vaniljsås) som jag har lagat förut men inte publicerat ^^. Passar utmärkt till fikat eller mellanmålet om man behöver något sött och snabbtlagat.
Man kan antingen använda vaniljsåsen kall och hälla i den efter i pajskalet eller så kan man tillsätta lite stabiliseringsmedel som potatismjöl och grädda det med pajskalet.
Riktigt smarrigt och enkelt! ;)
 
 
 
 

Nötig Chokladtarté med vaniljsås!


1 portion eller ca. 2-3 bitar
 
Pajskal:
2 msk Valfritt nötmjöl
2 msk Valfritt mjöl
1 msk Pumpapuré, alt. mosad banan eller äppelmos
2 krm-0,5 tsk Bakpulver
1 msk Soya eller vanlig yoghurt
1-2 tsk Kakao
 1-2 tsk Sötning
ca. 1-2 tsk Mjölk/vatten
 
ca. 0,7-1 dl Alpros soyas vaniljsås, eller valfri sås
Valfritt: Potatismjöl ifall du ska grädda med vaniljsåsen så att det stabiliseras
 
  • Sätt ugnen på 200-225 C grader. Blanda sedan samman alla ingredienserna till botten efter smak. Tryck ut det sedan i en liten form (jag använde en liten tartlett form)..
  • Om du vill ha varm vaniljsås och grädda den så får du tillsätta lite potatismjöl (kolla på paketet på hur mycket det krävs), blanda samman det med vaniljsåsen och häll det i pajskalet. Grädda pajen mellan 9-15 minuter beroende på om du gräddar med eller utan fyllningen, ett tips för är att sätta på gilleffekten ungefär dem sista fem minuterna.
Servera med valfria tillbehör! ^^
 
 
Kram Johanna! :)

Away I go & en repris med clementin!

Godmorgon godmorgon fredag! :D
 
Idag så åker man iväg till kusinerna på Åland för att hälsa på min kära kusin en sista gång innan hon kommer att luffa runt i Australien, vem vet hur länge? ^^
Så nu på morgonkvisten så bjuder jag på en gammal repris av en smarrig bakad chokladgröt med pumpa, fast denna gången så testade jag faktiskt att byta ut frukten i krämen och bytte ut apelsinen mot clementin. Det funkade också bra, nomnom! ;)
Gjorde dock inte denna frukost just idag men gjorde den för någon dag sedan.
 
Receptet finner ni här!
 
 
 
 
 
 
Jag hoppas att alla får en trevligt helg nu,
kram Johanna! :)
 
(Detta är ett tidinställt inlägg)

Saftig Blåbär & mandel mugcake!

Heyhey everyone! ^^
 

H
oppas alla har haft en bra dag än så länge, min har rullat på som vanligt. Dock så har jag fått reda på att det kan bli tvång att bli inlagd igen på sjukhuset ifall jag inte börjar skärpa mig eller går upp i vikt snart. Min mor skulle berätta mer om det ikväll när hon kommit hem från jobbet så jag får reda på hur det ligger till. Jag vill verkligen veeerkligen inte bli inlagd på psykiatrins vuxenavdelningen själv utan någon närstående som min mamma vid min sida som hon har varit dem andra två gångerna jag blivit inlagd på akuten tidigare innan jag hann fylla 18. Helvete med detta!! :'(
 
Imorgon så åker jag ju iväg över helgen så jag kommer nog bara hinna göra ett inlägg imorgon kring frukosten, sedan kommer ni inte få höra något ifrån mig förns på måndag eftermiddag efter skolan. 
 
Det som blev dagens frukost idag så blev det en saftig och smarrig Blåbärs och mandel muggkaka med chokladkräm som man knappt behövde något alls av för den var så smakfull och saftig så den behöver knappt något till tycker jag. Den påminner väldigt mycket om ostkaka fast lite fruktigare av sig, så jag tycker denna var super god för jag älskar ostkaka ;D. Haha, just så så kom jag tänka på julkalendern, Greveholm när Staffan snor massa ostkaka när dem ska håller på och värmer upp det i micron, hihi sköning! ^^ ;D
 
 
 
 
 

Blåbärs & mandel mugcake!


1 portion
 
Muggkaka:
 50g Banan, mosad (ca. ½)
½ dl Äggvita, ca. 2 äggvitor
2 msk Mandelmjöl **
1-2 krm Bakpulver
Några blåbär, ca. 2 msk
 
** Om du inte har mandelmjöl så kan du ta valfritt mjöl men tillsätt sedan 1 kapsyl mandelarom.

  • Blanda samman alla ingredienserna till muggkakan, vänd ner blåbären sist. Häll smeten sedan i en smord mugg/skål micra den sedan på högsta effekt i ca 1,5-2 minuter, kolla till den och se så att den inte körs förlänge. Ett säkerhets tips är att använda något microlock ovan skålen/muggen, för det skvätte blåbärssaft ordentligt i min micro så nu är det lite fläckar som måste gnuggas bort, not so fun!
Servera med valfria tillbehör! Jag gjorde min chokladkräm med WF choklad dipp, kvarg, keso och yoghurt som jag mixade samman till en slät kräm ^^. Toppa gärna med hackade mandlar eller för lite tugg motstånd och extra mandel :p.
 

Kram Johanna! :)

Baked Persimmon oatmeal with pumpkin & cinnamon!

Hejsan! :)
 
Jag vill bara ursäkta mig för att jag är så dålig på att variera mig på recepten, mindre inlägg samt att det blir sena uppdateringar. Orsakerna till detta är att det är mycket i skolan och på fritiden, gör många repriser av en del recept som gjorts tidigare, angående att det inte har blivit så många mat recept (lunch/middag) är för att jag inte lagar något speciellt som är intressant nog att skriva om tycker jag plus så vill jag speciellt nu denna vecka inte laga så mycket för att jag ska åka bort på fredag och är borta över helgen. En annan faktor är att jag börjar äta mycket mindre och har/går ner i vikt så jag har inte så mycket energi att använda mig av, det gör också att man tappar matlusten och glädjen att laga en massa till sig själv så detta är verkligen inte bra alls. Jag är verkligen sjukt störd i huvet och är så mycket sjukare än vad man kan tro och det blir bara värre och värre nu när jag gått ner.
 
Idag så tänkte jag bjuda på ett frukost recept (standard just nu), som jag har gjort tidigare men inte publicerat. Denna goda ungsbakade gröten lagades när jag hade mycket persimon frukt hemma och jag ville inte bara lägga upp en massa recept med persimon just när jag var tvungen att använda det innan dem blev dåliga så jag sparade in lite på persimon recepten.
Jag kommer inte exakt ihåg hur den smakade men jag vet att den var god och saftig iaf, och jag vet tyvärr inte hur mycket sötning jag tillsatte så det får ni smaka och tillsätta efter behag ^^.
 
 
 
 
 

Bakad persimon gröt

 

med pumpa & kanel!


 1 port
 
Ingredienser:
Nästan 1 dl Havregryn
50g Persimon i bitar, ca 1/4-1/2 beroende på storlek
0,5 dl Mandelmjölk eller valfri
50g (ca. ½ dl) Pumpapuré
0,5 tsk Kanel, mer eller mindre
Ev. lite sötning efter behag

 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Blanda sedan bara samman alla ingredienserna efter smak och grädda den mellan ca 15-20 minuter, beroende på hur saftig du vill ha den. Servera sedan med eller utan valfria tillbehör! ^^
 
 
Kram Johanna! :)

Carbopudding with caramel!

Hejhej! :)
 
Imorse till frukost så testade jag att göra en mannapudding med kola, carobpulver och amoretto sweetsdrops. Istället för amoretto sweetdrops så kan man använda mandelmjölk, jag hade bara osötad och den är ju inte lika söt eller lika mycket mandelsmak på. Det var ett bra tag sedan jag gjorde en mannapudding så jag tyckte det var påtiden att man gjorde en. Resultatet blev gudlomligt smarrigt som resten av dem andra som gjorts, nomnom heavenly delicious!
Om ni inte har testat att göra mannapudding så tycker jag verkligen att ni bör göra det, speciellt om ni älskar gröt som mig! ;D
 
Här är några tidigare versioner som gjortsExotisk mannapudding, Banana-cinnamon pudding with chocolate swirl eller Almond chocolate semolina-pudding.
 
 
Ett tips ifall ni inte vill att eran grötpudding ska sjunka ihop så mycket är att tillsätta 1 msk valfritt mjöl, det bör göra saken bättre^^. Det funkar giventvis utan också som jag har gjort, men jag vill bara förvarna er att puddingen kommer att bli jätte fin och hög men sedan när den tagits ut ur ugnen så kommer den att sjunka ihop plus så gjorde jag bara på 0,5 dl äggvita för smalare variant men det blir nog bättre med en äggvita eftersom det är mindre (a).
 
 
 
 

Kolapudding!


 1 port
 
Ingredienser:
2 msk Mannagryn
2 tsk Carbopulver
2 dl Osötad eller vanlig mandelmjölk, alt vanlig 
Lite salt
Rekomenderar att tillsätta ca. 6-8 droppar Amaretto sweetdrops
ifall du använder osötad mandelmjölk eller vanlig
 
1 Äggvita - 0,5 dl flytande äggvita, eller ett helt ägg
1 tsk Bakpulver
Walden farms kola dipp eller sås, eller valfri kola dipp/sås
 
Valfritt: 1 msk valfritt mjöl
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Koka mannagryns gröten som vanligt kvällen innan eller bara så att den hinner svalna innan det blandas med det övriga ingredienserna. Va berädd på att vegan mjölken blir lätt varm och kan kokas över.
  • När gröten har svalnat så tillsätter du äggvita/ägget och rör om eller handvispa ordentligt så att det blandas, tillsätt sedan bakpulver och rör om så att det blandas. Tillsätt eventuellt också mjölet. Häll sedan gröten i en lagom stor ungsform, klicka/häll sedan ut önskad mängd kola dipp/sås och rör ner det i gröten hur du nu önskar, grädda den i ca 15-20 minuter. Servera med eller utan valfria tillbehör! :)
 
 
Kram Johanna! :)

Gårdagens fiskrätt med het kokos & tomatsås!

Hejsan! :)
 
Igår så blev det tyvärr ingen mer uppdatering för jag gjorde en massa saker och sedan när jag var klar så hade jag ingen lust att blogg direkt. Vid lunchen igår så lagade jag kokt färsk rödspätta med ångkokta grönsaker samt en het kokos och tomatsås till mor och mig, mamma fick även lite potatis också ^^.
Fisken blev inte riktigt som jag tänkt mig men det funka, jag har inga mått på kokos och tomatsåsen men ni kan få reda på vilka ingredienser jag använde ^^.
 
Nu till frukosten så gjorde jag min Red velvet zoats igen till frukost så det blev inte direkt något nytt, hihi! ^^. Är det någon som har börjat och julhandla och julbaka något ännu? Det som är så himla mysigt tillsammans med julmusik och tända ljus, det är riktig julstämming det ;D. Dock så går det inte åt så mycket fikabröd hemma hos oss så det blir tyvärr säkerligen inte så mycket bakande för mig :(.
 
Just det hittade en Ipad igår trots att jag alltid får beslutsångest men jag utgick ifrån det jag tänkte använda den mest till samt så behöver man inte lägga ut hur mycket som helst på en surfplatta (tycker jag). Det blev iaf en Samsung trots att jag är mer för Apple men va fan nu fick det bli en Samsung trots allt, en mini Ipad 36GB svart. Det tycker jag var en lagom storlek som man lätt kan hålla i och ta med sig överallt :). Jag kräver heller inte så mycket bara att den funkar bra och jag behöver definitivt inte det senaste.  Är det någon som redan har en sådan, är den bra? Vill gärna höra vad ni tycker om den i somna fall :).
 
 
 
 
 

Het kokos & tomatsås!


Ingredienser:

Hackad tomat
Valfri grädde
Kokosmjölk
Red paste
Sambal oelek
Salt
Tillsätt gärna lite ingefära eller kryddor
 
 
Kram Johanna! :)

Applepie zoats with cinnamoncream!

Godmorning! :)
 
Hoppas alla har haft en bra start på helgen igår och haft en mysig och god frukost. Själv så tänker jag bjuda på ett super smarrigt gröt recept som jag sätt Sanna gjort som man bara var tvungen att testa, som jag åt med smaklökarna i "skyarna" tillsammans med julkalender ;).
Det är faktiskt andra gången jag äter denna. Så himla gott och påminner faktiskt som sagt om äppelpaj/kaka, nomnomnom! ;D
Kan ätas som zoats version eller en krämigare proteinrikare variant av havregrynsgröt. Du får även välja ifall du vill äta den varm eller kall, själv så föredrar jag den varm eller åtminstone ljummen :).
 
 
Nu idag på eftermiddagen efter lunch så ska jag och min bror iväg till affären och kolla på olika Ipads och se ifall vi kan hitta någon bra till mig som jag fick i födelsedagspresent att köpa. Vi får hoppas att jag hittar någon bra och billig *finger crost*! :)
Jag vill även passa på att gratta en av mina käraste barndoms kompisar som fyller 20 idag och har varit/är en stor del av min liv under uppväxten så många härliga och några inte så härliga minnen men dem bästa väger upp det dåliga man kan komma ihåg ^^. Grattis gumman hoppas du får en awsome day!<3 (you know who)
 
 
 
 
 

Applepie Zoats "OIAJ"!


 1 portion
 
Zoats:
1,2 dl (40g) Havregryn
1 msk Stevia
1 tsk Vaniljarom
1,6-2 dl Mandelmjölk
2 Äggvitor
0,5 Rött äpple i bitar
Valfritt: 0,8 dl Finriven gul zucchini, alt. grön
2 tsk Psyillium-, chia- eller linfrön

Kanelkräm:
0,8 dl Kvarg / kesella
0,8 dl Keso, alt mer kvarg
Sötning efter smak
0,5 tsk Vaniljarom
0,5 tsk Kanel
 
+ 4 msk Osötad/vanlig äppelmos
 

  • Koka upp gröten med alla ingredienserna förutom vitorna på medelvärme i ca 4-5 minuter, tillsätt sedan äggvitorna under omrörning och låt det koka ytterligare 2-3 minuter på längre temperatur.
  • Mixa sedan samman allt till kanelkrämen med en stavmixer tills du fått en slät smet och är nöjd med smaken. Varva sedan gröten med hälften av krämen och 2 msk äppelmos, sedan resten av gröten, äppelmoset och tillsist kanelkrämen som återstår. Ät gröten direkt eller låt den stå över kylen över natten och ät den morgonen därpå. Själv så åt jag min direkt ^^ .
 
Kram Johanna! :)

Long time no see & paket leverans!

Hejhej!
 
Idag så när man tittade ut genom fönstret så snöade för fullt och gör fortfarande ^^. Äntligen så har den första snön fallit, det är så himla vackert med snö och så tycker jag inte om kylan eftersom jag blir frusen jätte lätt av mig >.<. Nu när man tittar ut så känns och ser det i alla fall ut som december och man förstår att det är vinter och julen är snart kommen.
 
Än så länge så har det bara varit lite repriser av olika måltider, frukosten var den min varma och kalla apelsin och chokladpaj som inte lagades för så länge sedan. Vid lunch så åt jag faktiskt pannkaka, det var suuuupper länge sedan nu sen man åt någon slags pannkaka. Har inte riktigt varit på sugen på det heller direkt så då blir det ju inte av ^^, men nu så passade jag på att laga Oats cookie pancake med bär och kräm (klicka på länken för recept) till lunchen för jag hade en banansnutt liggandes. Lika gott som jag kommer ihåg det! :)
 
Pannkakan på bilden är mycket mindre för jag gjorde bara halva satsen men den ser ändå ganska stor ut ändå :p.
 
Har även fått mitt paket idag på förmiddagen från Iherb som jag beställde i söndags. Det är verkligen en riktigt bra sajt med både billiga och dyra grejer med snabb leverans och fraktpris ända från the USA :p ^^.
Bläddra ner ifall du är intresserad kring vad jag beställde så finner du bild och lista på det jag köpte :).
Få 5-10% rabatt på erat första köp med denna kod KLQ225! (Y)
 
 

 

Iherb paketet!


 2 pkt Miracle noodles en med spenat och en med örter och vitlök
Walden farms Strawberry fruit spread
Wf Thousand island dressing
Wf Choklad dipp
Organisk Mandelarom, 118 ml
Barbara´s Bakery Animal cookies Chocolate chip
 

Det är bara nya grejer som köpts in som jag vill prova förutom Wf choklad dipp för den har jag köpt förut.
Detta ska bli intressant och se hur dessa produkter smakar ;D
 
 
Måste bara lägga in en instagram bild som är tagen från olika fönster.
Se så vackert det är ute nu när snön har kommit, älskar svartvita bilder!
Eller vad tycker du, gillar du snön eller vill du helst ha snöfri vinter? :)
 


Kram Johanna! :)

Red velvet zoats med sötsyrlig vaniljkräm!

Hejsan hejsan! :)
 
Imorse så blev det rosa frukostmys, framför julkalender som vanligt. Det är så mysigt det är tycker jag eller vad säger ni? :)
I alla fall för ett tag sedan så kom jag på en idé att testa att göra Red velvet cake i zoats version, för jag har faktiskt inte sätt någon göra det konstigt nog på tanken att det är så enkelt att variera med zoats grund recept. Så nu passade jag på att ta tillfället i akt när vi har rödbetor hemma som skulle kokas och skapade denna Red velvet zoats cake med vaniljkräm till frukost. Guud det var sååå gott så, zoatsen sviker mig verkligen aldrig, looove it! ;) <3 

T
esta testa teesstaaa, säger jag bara! :D ^^

 
 
 
 
 

Red velvet zoats med vaniljkräm!


1 portion
 
Zoats:
1,2 dl (40g) Havregryn
4-5 msk (60g) Finriven Zucchini
4 msk Rödbetspuré
4 msk Finriven rå rödbeta
1 msk Stevia
1 tsk Vaniljarom
2 dl Valfri mjölk, (jag tog osötad mandelmjölk)
2 Äggvitor
Valfritt: 2 tsk Lin-, chia- eller psylliumfrön
 
 Vaniljkräm:
4 msk Philadelphia, valfri fetthalt
2 msk Kvarg/ kesella
2 msk Yoghurt, (jag använde lätt yoghurt)
6-8 droppar Stevia sweetdrops vanilla cream
el.
1-2 tsk Sötning plus vaniljarom/pulver efter smak
 
  • Blanda ner alla ingredienserna till gröten i en kastrull på medium värme, förutom äggvitorna i ca 4-5 minuter. Tillsätt sedan äggvitorna under konstant omrörning och låt det koka i ytterligare 2-3 minuter.
  • Blanda samman alla ingredienserna till krämen eller mixa om du tycker det är enklare. Varva sedan gröten med vaniljkrämen eller toppa med all kräm på direkt (det gör du som du vill).
Jag toppade min sedan med lite nötter och WF choklad dipp, chokladen passade riktigt fint till där ;).
 
 
Kram Johanna! :)

Mandelpaj med vanilj & kanel-äpplen!

Hejhej!
 
Idag så blev det lite morgonmys framför dagens avsnitt av julkalendern och en repris på min jätte smarriga Banan-kola gröt som åts upp medans man kollade på avsnittet för idag. På något vis så tycker jag det är mysigare att kolla på julkalender på morgon än på kvällen, jag vet inte varför för det är ju mörkt på både morgonen och kvällen :p. Kanske det är någon känsla man har eftersom man alltid har kollat på julkalendern på morgonen när man åt frukosten när man var yngre och när man väl har kollat på årets julkalender så klart.
Vilken tid föredrar du att kolla på kalender? ^^
 
Har även bakat en egen nyttig och enkel Mandelpaj som man kan välja lite på vad man vill ha för typ av vaniljfyllning till pajen beroende på vad man är sugen på ^^. En kombination som aldrig kan gå fel ;D. Passar till fikat eller mellanmålet till en eller cirka 2 portioner :).
Själv så testade jag att laga denna till frukost men det är nog mer fika eller dessert aktigt :P.
 
 
 
 
 
 

Mandelpaj med vanilj & kanel-äpplen!


1 portion eller ca. 2 bitar
 
Pajskal:
2 msk Mandelmjöl
2 msk Valfritt mjöl, (jag använde pofiber denna gång)
1 msk Äppelmos eller pumpapuré
2 krm-0,5 tsk Bakpulver
1 msk Kvarg eller yoghurt
Några droppar sweetdrops amaretto alt. 1-2 tsk Sötning
ca. 1 tsk Valfri vätska

 Vaniljfyllning x3:
ca. 75g Kvarg
el.
2 msk Kvarg & 2 msk Philadelphia
el.
ca. 0,7 dl Kvarg + 0,25 dl Keso
 
Välj någon av bas blandningarna och till sätt några droppar vanilla cream stevia sweetdrops, alt. 0,25-1 tsk sötning plus vaniljarom eller pulver efter smak.
 
Önskad mängd äppelbitar
Kanel
 
 
  • Sätt ugnen på 200-225 C grader. Blanda samman alla ingredienserna till pajskalet efter smak i en liten skål. Tryck ut botten i en liten ungsform alternativt en liten tartlett form med löstagbar botten.
  • Välj sedan en av "kräm" blaningarna och eventuellt mixa ifall du väljer den med keso i, tillsätt sedan sötning och vanilj efter smak. När du är nöjd så häller du ner fyllningen i pajskalet. Grädda med eller utan äppelbitar i ugnen (jag tillsatte dem sedan) i ca 9-15 minuter tills fyllningen "stelnat" och skalet fått fin färg.
  • Om du inte har toppat med äppelskivor så lägger du önskad mängd äpple i en liten katrull med lite vatten i ca 2. msk. Strö sedan på kanel och lägg på ett lock och låt det koka några sekunder tills äppelbitarna har mjuknat. När pajen har gräddats klart så toppar du den med de varma kanel-äpple skivorna och sen är den klar att ätas! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)

Banankaka med jordnötsfrosting!

Hejhej! :)
 
I tidigare inlägg så har jag ju nämnt en Banankaka med jordnötsfrosting som jag hade som nödlösning till födelsedags fikat i lördags när det inte blev som planerat med pajen. Dock så har jag löst det nu och har bakat den så den ska nog smakas av minsan, recept kommer också at komma fram över ;).
Kakan är en nyttig sockerfri Banankaka med jornötsfrosting som man även kan göra vegansk genom att använda växtbaserad mjölk istället för vanlig muh muh mjölk, haha :).
 
Den gillades inte av alla som har testat den men jag tycker den var mumsig och saftig kaka/dessert ^^, men dem är ju inte vana heller vid att äta annorlunda och nyttiga versioner av fikabröd :p. Detta recept var också från den jätte duktiga Fanny! :)
 
 
 
 

Banankaka med jordnötsfrosting!


1 Kaka
 
Ingredienser:
1 dl Kokosmjöl
1 dl Sojamjöl, eller valfritt (jag tog fullkornsmjöl)
3 msk Pofiber
1,5 dl Mosad banan
5 msk Äppelmos (jag tog sockerfri)
2 dl Mjölk
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Bakpulver
6 msk Socker (jag använde sötin)

Jordnötsfrosting:
350 g Silkestofu, (ca 1 pkt)
4 msk Jordnötssmör (gärna med crunch)
1 Liten banan
 
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 170 grader. Blanda torra ingredienser i en skål.
  • Mixa banan, äppelmos och mjölk till en jämn smet. Häll smeten på den torra blandningen och rör ihop.
  • Smörj en ugnsfast form med valfritt fett och häll i. För att förenkla kommande steg kan du med fördel fetta ett bakplåtspapper, lägga det i en djup plåt och hälla smeten där i. På så vis slipper du skära lager av kakan senare, vilket kan bli knepigt då kakan blir rätt kladdig.
  • Grädda i 25 minuter (ev kortare tid om du gör en större, plattare kaka från början) och gör under tiden frostingen genom att mixa tofu, banan och jordnötssmör. Ställ in i kylen och låt den tjockna till.
  • När kakan har gräddats klart ska den fortfarande vara lite kladdig, men inte lös, ta sedan ut den och låt svalna. Om du gjorde en högre kaka skär sedan lager, om du gjorde en plattare skär istället ut lika stora rutor. Varva kakan med jordnötskrämen, avsluta med kräm och toppa gärna med bananskivor och jordnötter.
 
 
(kopierat från sidan med några ändringar i texten)
 
Kram Johanna! :)

Mandelkaka med saffran & clementin

Här kommer ett recept på den gudomligt goda Mandelkakan med clementin och saffran som jag testade att baka i lördags till fikat. Passar utmärkt nu till jul, ett nyttigt alternativ för en smarrig saftig julkaka till julfikat! ;D
 
Rekomenderas verkligen, den är riktigt god! ^^
 
 
 
 
 
 

Mandelkaka med saffran & clementin!


1 Kaka
 
Ingredienser:
0,5 tsk Saffransarom eller 1/4 tsk vanlig saffran
2,4 dl Mandelmjöl
0,5 tsk Bakpulver
1/4 tsk Bikarbonat
1 Nypa salt
1,2 dl Äppelmos (jag tog sockerfri)
1 dl Mandelsmör
1,2 dl Socker (jag använde sötin)
2 små ägg, eller 2 stora äggvitor (2/3 dl)
1,2 dl Kvarg, crème fraîche eller tjock yoghurt
1,25 msk Saften från ca 0,5 clementin
 

  • Sätt ugnen på 175 grader och smörj och ströa en form (jag använde en springform som är ca 22 cm i diameter).
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt en en skål. 
  • Vispa eller mixa med stavmixer äppelmos och mandelsmör i ca 3 minuter tills det är krämigt. Tillsätt socker lite pöompö och “slå” tills det är fluffigt. Tillsätt ägg, ett i taget. Ha mjöl-blandning och kvarg/créme fraiche/yoghurt om vartannat, avsluta med mjöl-blandningen.
  • Tillsätt slutligen saffran och saft från clementinen (om du använder “vanlig” saffran så rör ut i en sked mjölk som du värmer över vattenbad. Låt svalna och tillsätt i smeten).
  • Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter (jag fick grädda min kaka i ca 40 minuter tills den gräddats klart), tills en provsticka kommer ut ren.
Servera med eller utan tillbehör, tillexempel kanske en klick kokos eller vanlig grädde! ^^
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Kanel & pumpa muggkaka med vanilj & chokladsås!

Hallå där! :)
 
Ahopp det var värst dagen är tydligen här då man fyller 19, jösses tiden går verkligen fort ibland man hinner inte med allt och livet. Det finns så mycket man missar när man är sjuk och är inne i sina tankar och begränsningar. Tragiskt att slösa ett liv på en sådan sjukdom som denna tyvärr... :(
 
Imorse efter man kollat på årets julkalender för första gången så testade jag ett recept på en Kanel och pumpa muggkaka som Sanna har gjort tillsammans med en vanilj och choklad kräm. Inte den bästa jag har smakat men den var god :). I orginal receptet så är det egentligen en questbar men jag äter ju inte en sådan så jag skippade den men den kommer att vara med i orginal receptet nedan som jag har kopierat x) (a).
 
Förresten är det någon annan som har kollat in årets julkalender, eller tycker ni är för gamla? :p
Men då kan jag bara säga er att man aldrig är för gammal för barnprogram/filmer osv, det är sinnet som avgör och inte siffrorna :)
 
Idag så kommer det bli lite ytterligare firande som jag har nämnt tidigare, min faster kommer på besök och kanske eventuellt någon av kusinerna också kanske :p. Du bjuds det på fika och mor min blev sugen på att köpa smörgåstårta så det kommer vi också bjuda på ^^.
 
 
 
 
 

Pumpkin cinnamon roll muggkaka

 

med vanilj- & chokladsås !


1 portion
 
Ingredienser:
1,25 dl (40g) Havregryn
1 msk Kokosmjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö/sukrin
1 tsk Kanel
  0,5 dl (50g) Pumpapuré
2 Äggvitor
2,5 msk Osötad mandelmjölk
Valfritt: 1/2 Cinnamon roll Questbar
 
Vanilj- & chokladsås:
75 g lättkvarg/kesella
2 msk Philadelphia extra light, eller valfri fetthalt
1 tsk Vaniljarom
1 tsk Stevia

  • Blanda ihop alla ingredienser utom Questbaren med en stavmixer. Bryt Questbaren i bitar och blanda i smeten. Häll i en smord stor mugg eller skål. Ställ in i micron och kör på full effekt i ca 1-2 minuter. håll koll så det inte svämmar över.
  • Lägg över på en tallrik och toppa med vaniljsås. Chokladsåsen är Walden Farms chokladsås eller dipp men det går lika bra med kakao blandat med lite mandelmjölk.

 
 
 
Kram Johanna! :)

Chunky orange overnight oats with vanilla and cinnamon touch!

Hejhej! :)
 
Igår så kommer det några gäster på besök så jag hann inte uppdatera mig något alls för jag höll på och bakade och donade massa till dem kom. På fredags kvällen så gjorde jag min egna Apelsin davos "gröt" med kanel och vanilj smak samt med härliga apelsin bitar i som jag åt till frukost igår, mums!
Blev jätte nöjd med smaken, riktigt gött ;p. Till det så toppade jag med lite extra apelsin, nötter, lite choklad samt sockerfri pannkakssirap. Sirapen tog jag på efter fotot och den passade mycket bättre än choklad dippen tycker jag, det blev verkligen toppen över i:et! ;)
 
 
Jag hade tänkt att baka en vegan chocolate cream pie men igår men det blev inte som planerat så jag fick skippa det och bakade två andra jätte smarriga och goda recept, en Mandelkaka med saffran och clementin och en Banankaka med jordnötsfrosting. Den som jag och alla andra gillade bäst var mandelkakan. Recept kommer men vi får se om jag hinner publicera ett idag eller ej för jag har en hel del skolarbete som måste göras tyvärr :(. Jag kan lova att jag kommer åtminstone att publicera dem för dessa måste man ju bara dela mig sig ^^, men när det kommer att ske får vi se.
 
 Hoppas alla har haft och har en fortsatt trevlig helg och första advent! :)
 
 
 
 

Apelsin davos med kanel & vanilj!


1 portion
 
Ingredienser:
1,2 dl (40g) Havregryn
2 tsk Psyllium- , lin eller chiafrön
0,5 dl Nypressad apelsinsaft alt, apelsinjucie men vet ej om det blir lika gott.
1,5 dl (150g) Kvarg/kesella
1 dl Valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk)
ca. 0,5- tsk Kanel, efter om du vill ha mer kanelsmak
1 tsk Vaniljarom
Rivet apelsinskal, önskad mängd
3 tsk Stevia, mer om du vill ha sötare
ca. 70g Apelsinkött i bitar, (3/4-1 apelsin beroende på storlek)
 
  • Blanda alla ingredienserna på kvällen innan i en skål, tillsätt apelsin bitar i önskad storlek. Häll sedan "smeten" i en burk med lock eller skål (vad du nu har och vill använda), låt den stå i kylen över natten täck med plastfolie ifall du använder skål och servera den direkt på morgonen i skålen tillsammans med lite extra apelsin, kanel, sockerfri sirap och nötter! ^^
OBS! Jag har dubblat min portion till en mer normal storlek men om man vill ha mindre så är det bara att göra hälften som jag gjorde! :p
 
 
Hoppas det smakar,
Kram Johanna! :)

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0