Kåldolmar med gräddsås i vegetarisk tappning!
![](https://cdn2.cdnme.se/4131103/7-3/vegkaldolmar_52793740e087c31ce46252e1.jpg)
Vegetariska kåldolmar med
gräddsås & rårörda lingon!
ca. 4 portioner
1 Vitkålshuvud
300 g Vegetarisk/vegansk färs
(eller dubbla mängden svamp och tillsätt 100 g mixade hasselnötter och 1 extra ägg)
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
200 g Champinjoner
1 msk Sojasås
1,5 tsk Stött kryddpeppar
0,5–1 tsk Salt
1 dl Alpros tjocka soya yoghurt på burk, alt. crème fraiche
2 Ägg
Smör
Persilja
2,5 dl Grädde eller havre-, soyagrädde
1 tsk Sojasås
1 tsk Worcestershiresås
Salt & peppar
- Skär bort roten på vitkålen och lägg den i saltat vatten med botten upp. Koka tills bladen börjat mjukna och lossnar lätt. Plocka bort några i taget och lägg dem på hushållspapper för att torka.
- Stek finhackad lök, vitlök och svamp i smör. Lägg i färsen när de fått lite färg. Häll i soja och kryddor. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i soya yoghurt/crème fraiche och smaka av med eventuellt mer salt. Blanda i äggen.
- Skär bort den tjockaste, nedre delen på kålen, som en tårtbit i formen. Lägg en klick av färsen i mitten. Vik in båda sidorna och rulla ihop. Lägg i en smörad form med den fina sidan upp. Lägg på några klickar smör. Stek i ugnen i 200 grader i cirka 15–20 minuter, eller tills de fått lite färg.
- Rör ihop ingredienserna till såsen och låt sjuda till den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda lingon och sötning i en kastrull. Rör runt tills sötningen smält samman med lingonen. Stäng av värmen.
Servera kåldolmarna tillsammans med gräddsås, hackad persilja, lingon och kanske en god sallad.
![](http://nevnarien.blogg.se/tavling/images/2011/separat_174349353.jpg)