Rökt tofu och brysselkålsgratäng!
Brysselkåls gratäng med rökt tofu!
Ingredienser:
500 g Brysselkål
2 msk Mjölkfritt smör
1 Gul lök, finhackad
100 g Rökt tofu, finhackad
2 msk Vetemjöl
2 dl Vatten
1 dl Soja- eller havremjölk
1 dl soja- eller havregrädde
1 Grönsaksbuljongtärning
Vitpeppar
Eventuellt mer salt
- Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten. Fräs gul lök och rökt tofu gyllenbrunt i det mjölkfria smöret. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten, växtbaserad mjölk och grädde, grönsaksbuljongtärning och vitpeppar. Rör runt tills du har en krämig sås och smaka eventuellt av med mer salt. Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform. Täck med den krämiga rökta tofusåsen och gratinera i 225 grader i 15 minuter.
Wow, det där ser ju sjukt gott ut! Var ute på jakt efter billig och god vegetarisk mat, detta är helt perfekt. Var hittar man tofu? Har aldrig använt det (har bara varit vegetarian i åtta år hehe)
Jasså? Trodde tofu var ganska billigt eftersom så många använder det. Jag har varit väldigt lat och köpt färdigmat, ofta saker som majsbiffar osv :) Tänkte börja laga maten själv från grunden, så kan jag bättre kontrollera vad jag använder för råvaror, vill ha dem ekologiska.
Haha jag får se hur bra jag lyckas med att hitta den! Det ser ju olika ut i ALLA affärer. Tack så mycket för hjälpen! :)
En sista fråga; finns det olika märken på tofu? Vilket ska jag i så fall välja?
Kramar
Du har rätt, det är alltid bättre att göra maten själv. Inte minst för miljön. Vill ändå hoppas att de som gör veg.mat är ganska så medvetna, men det blir ju aldrig som när det är hemlagat.
Ska laga receptet ikväll, men har (precis som du) inte hittat rökt tofu. Hur gjorde du med den? Har köpt naturell
Förlåt för att jag är så sen med att svara. Gillar egentligen inte att sitta vid datorer, that's why.
Tänkte egentligen bara ge dig mitt tips, som jag fick av någon annan för att få rökt tofu:
Klipp av lite grenar från random gran/en i närheten, lägg i kastrull, högsta värme med lock på tills det ryker jättemycket, lägg i tofun och stäng av värmen. På med locket och låt stå i minst 20 minuter.
http://aekitsune.blogg.se/2014/january/vegan-roka-tofu.html
Vet inte om det blir lika gott som ditt vis, men lägenheten doftade underbart i alla fall ^^,