Leguminosae Burgare!
Recept 4 portioner:
2 burkar | kidneybönor |
1 st | Rödlök eller gullök (Stor), smaksak helt enkelt. |
2 tsk | Chilipulver (Kan ersättas med paprikapulver) |
1,5 tsk | spiskummin |
3 tsk | salt |
3 tsk | svartpeppar |
1 nypa | kummin |
1 klyfta | Vitlök (Färsk är lite mer smakrik) |
3 tsk | Vinäger (Äppelcider brukar jag använda) |
1 msk | persilja |
1 st | ägg |
1 näve | dinkelmjöl |
1 näve | Rågflingor som krossas i handen. |
1 näve | Krossade Linfrön (Kan ersättas med sesamfrön) |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Stek löken i lite olivolja på svag värme så att den "mjuknar" och se till att röra runt så den inte fastnar och blir torr.
- 2. Mixa kidneybönorna i en matberedare (då skalen är lite hårdare och gärna blir svåra att mosa för hand) tills de blir en någorlunda jämn krämig form.
- 3. Häll över bönröran i en bunke och blanda i 1 ägg samt alla kryddorna utom persiljan.
- 4. Blanda nu i löken du stekte tidigare och slutligen persiljan, se dock till att allt är väl blandat.
- 5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och blanda under tiden ihop paneringens ingredienser och häll ut på t.ex. en plan tallrik.
- 6. Blöt gärna händerna lite innan du börjar att forma bönröran till burgare för att hindra att de kladdar sig fast. Ta lite av paneringen i handen och klappa översta sidan på burgaren du format vänd den och gör samma på andra sidan, du kan gärna upprepa detta en 2-3 gånger tills du upplever dem lite mer "hållbara".
- 7. Lägg sedan i burgaren i stekpannan och stek på medelvärme tills du ser att de reser sig lite & drar ihop sig (tiden är beroende av tjockleken du gjorde på burgarna)då är de dags att vända på dem. Du ser om det börjar se lite torrt ut i stekpannan, skvätt då på lite mer olja men överdosera inte!
Serveringsförslag: Med bröd, klyftpotatis, Ris, Sallad