Fyllig oregano korvpasta!

Till lunch så blev det en snabb rätt som är enkel som jag lagade till mor och mig.
En god vegan korvröra med smak av oregano som jag serverade med zuccinipasta, sallad och lite av waldens farms honey mayo mustard. Självklart så kan man krydda till den lite ifall man vill ha lite kryddigare eller så kan man byta ut kryddorna mot annat men eftersom jag valde att laga denna rätt i sista minuten så blev det som orginalet. Det är en väldigt barnvänlig rätt med mild smak passar alla i familjen! ^^
 
 
 
 
 
 
Ps. Min "korvröra" är lite blekare eftersom jag snålar med olivolja när jag steker.
 
 

Fyllig oregano korvröra!

 
4 portioner
 
Ingredienser:
 300 g Vegankorvar
2 Gula lökar
4 Vitlöksklyftor
½ tsk Salt
Svartpeppar
2 tsk Oregano
2½ dl osötad sojamjölk, mandelmjölk, soja-/havregrädde.

 

  • Finhacka korvarna eller mixa de i en matberedare (jag mixade mina). Finhacka löken och vitlökskyftorna, stek lök och korv i lite olivolja så att det får färg. Krydda med salt, svartpeppar och torkad oregano. Tillsätt sojamjölken/grädden och låt det puttra samman en stund.

Servera med pasta eller grönsakspasta! :)

 
 
 
 
 Kram Johanna! :)

Hot and spicy spinach and lentil casserole with quorn!

Lagade en god, het och kryddig vegetarisk gryta med spenat, böngroddar, röda linser, tomat som man la några quornfiléer i som fick puttra och gotta sig tillsammans! (Y)
I orginal receptet så är det inte böngroddar i men eftersom vi hade fäska hemma som behövdes användas så slängde jag i lite gran, gottigottgott! ;p
 

 

 
 
 
 

Linser med spenat, tomat

 

& heta quornfiléer!

 
4 portioner
 
Ingredienser:
1 Stor gul lök
1 Röd chili
2 Vitlöksklyftor
Spiskummin & Paprikapulver
2 tsk Lantbuljong / grönsaksbuljong
1 tsk Currypasta
1 Burk krossade tomater + 1,5 burk vatten
1 dl Röda linser, okokta
100g (ca. 2 dl) Fryst hackad spenat
4 st Quornfiléer
Salt & Peppar
Valfritt: Färska eller konserverade böngroddar i valfri mängd
 

  • Fräs hackad lök med finhackad chili, pressad vitlök och kryddorna.
  • Tillsätt buljong, currypasta, krossade tomater, vatten och linser. Låt koka på medelvärme i ca 10 min.
  • Lägg ner spenat och qournfiléer i såsen och värm upp i ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Franskabullar med fullkorn!

Hade färsk jäst i kylen hemma som behövdes användas, dock så har jag glömt bort vad jag hade tänkt att använda den till. Istället så löste jag det genom att baka några gamla godingar nämligen franskabullar fast med fullkorns mjöl till familjen nu tidigare på eftermiddagen. Ett enkelt bröd recept med få ingredienser och inga krångligheter som ändå smakar gott! :)
 
Älskar nybakat bröd det är så himla smarrigt, när osten eller smöret smälter på mackan när den fortfarande är ljummen och känna den härliga nybakade doften, det finns inget bättre än färskt nybakat bröd! *heaven* ;D
Är det någon mer som är frälst i precis nybakat bröd? ^^
 
 
 
 
 

Klassiska Franskabullar!

 
ca. 10 små eller 12 större frallor
 
Ingredienser:
4 dl Fingervarmt vatten (37 grader)
1 pkt Färsk jäst eller 1 pkt (12g) Torrjäst
2 msk Olja
1 tsk Salt
1 msk Socker/sötning
ca. 10 dl Fullkorn vetemjöl eller annat mjöl
 
 
Häll vattnet i en bunke, smula ner jästen och rör om tills det smälts. Ha sedan ner socker, salt och olja, rör om. Tillsätt sedan mjöl lite i taget tills degen börjar släppa sig från bunken. Strö sedan lite mjöl över en bänk, rulla sen ut degen till en längd och dela upp det i önskad storlek och antal, forma dem till bollar.
 
Du kan antingen smörja en ungsplåt med fett eller lägg ett bakplåtspapper på. Placera sedan bollarna på plåten och låt dem jäsa under en duk i 30 minuter. När det börjar närma sig slutet av jästiden så sätter du ugnen på 250 C grader (beroende på hur lång tid det tar för ugnen att bli uppvärmd).
 
Grädda dem i mitten av ugnen mellan ca 5-10 minuter beroende på ung och storleken på bullarna. Dem ska vara svagt gulbruna när dem är klara men om du är osäker så kan du känna med en sticka och se ifall dem är kladdiga. Låt dem svalna en stund och ät dem med valfritt pålägg! :)
 
 
 
 
 
 Kram Johanna! :)

Baked Coconut porridge with Blueberries and Black currants!

Godmorgon!
 
Igår så hade man möte med skolan på eftermiddagen om mitt personliga schema. Eftersom jag  bara gör 50% av mina studier så kommer jag inte gå hela dagar precis, har lite strö lektioner här och var med olika klasser, det är det värsta tycker jag med mitt schema att jag är med olika klasser som man inte direkt känner. Sitter själv och glor och inte ha någon att sammarbeta med när man väl måste det i någon uppgift :(. Kommer gå måndagar till torsdagar, ibland så börjar jag inte direkt på morgonen och börjar inte förns eftermiddagen. Det kommer kännas lite annorlunda eftersom man är van vid att alltid börja tidigt men tillslut så kommer jag vänja mig ^^.
 
Aja slut pratat om mig!
Till frukost så gjorde jag en saftig och god ungsbakad kokosgröt med svarta vinbär och blåbär, mumsigt! ;) Denna gröt ska bara bakas mellan 10-15 minuter beroende på hur du vill ha den så den ska inte bakas lika länge som dem vanliga ungsbakade jag har gjort förut.
Try it out and taste it! ;)
 
 
 
 
 

Bakad Kokosgröt med

 

svarta vinbär & blåbär!

 
1 portion
 
Ingredienser:
0,5 dl Havregryn
1 tsk Bakpulver
1 msk Kokosmjöl
1 Äggvita
½ dl Yoghurt, kvarg eller något liknande
1,5-2 dl Blåbär & svarta vinbär eller röda,
en annan kombination som är god är mango och hallon :).
½ dl Kokosmjölk eller grädde funkar med båda
 
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla torra ingredienserna för sig i en skål och de blöta (förutom bären) vispar du ihop i en annan skål. Blanda sedan samman allt och rör sedan ner bären i smeten, häll det i en ungsform. Grädda den mellan 10-15 minuter i ugnen tills du är nöjd med konsistensen/utseendet.
Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Chocolate oats bottom with Banana-Citrus cream cheese topping!

Morgens allesammans!

Till frukosten så gjorde jag en ny version av min cheesecake gröt som blev suuuupper smarrig som den förra, fy vad gott det är med det söta och det syrliga tillsammans, food heaven! ;D

Denna gång gjorde jag en chokladbotten med citrus cream cheese med banan och choklad virvlar,
mumsfilibaba säger jag bara! ^^
Ett förslag om man vill göra en riktig chokladig cheesecake gröt är om man tillsätter lite kakao i cream cheese krämen också för er riktiga choklad lovers! ;)
Det måste jag nog själv prova någon gång :p.

 
 
 
 
 

Choklad botten med

 

Banana-citrus cream cheese!

 
1 portion
 
Botten:
 0,5 dl (15g) Havregryn
0,25 dl Äggvita
½ tsk Bakpulver
2 krm Vaniljpulver
1 msk Yoghurt
0,5 msk Mandelmjölk eller annan mjölk
0,5 msk Stevia/sötning
0,5-1,5 tsk Kakao
(beroende på hur mycket choklad smak du vill ha, jag hade ca 0,75 tsk)
 
Topping:
2 msk Cream cheese
1 msk Yoghurt
0,5-1 tsk Stevia/sötning
Lite mandelmjölk, ca 0,5 msk
ca. ½-1 (30g) Banan, (mer el. mindre bereonde på hur mycket du vill ha och att det får plats)
Walden farms Choklad dipp/sås eller annan chokladsås i önskad mängd
Citronsaft, efter smak
(vet ej direkt hur mycket jag tog men kanske ca 1-1,5 tsk)
Limeskal, efter smak
 
 
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla ingredienserna till botten efter behag, först torra sedan ner med det blöta. Häll smeten i en liten ugnsform.
  • Blanda sedan alla ingredienserna till toppingen förutom bananen och chokladsåsen. Eftersom jag inte vet riktigt hur mycket citronsaft jag tog så får du ta lite pöompö så att det inte blir för mycket men det ska ju smaka lite surt/syrligt. Fördela sedan såsen över chokladbotten så att det blir över hela botten.
  • Du kan antingen mosa bananen eller skiva den i slantar/bitar att toppa med eller både och som jag rekomenderar. Bilda sedan ett önskat mönster över cheesecake gröten med bananen och chokladsåsen. Grädda gröten i ca 15-20 minuter, tills den är tillagad bra.
 
Servera eventullet med valfria tillbehör, själv så tyckte jag inget behövdes för den klarade sig så bra utan något till, den var redan fulländad för mig! ;)  
 
 
 
Kram Johanna! :)

Fresh Salmon pasta with sour sauce!

Här kommer ännu ett sent inlägg kring middagen. Jag var tvungen att dusch efter inlägget innan och sedan var det kvällsmål så jag fick skriva det nu istället, that´s why ^^...
 
Till middagen hade jag tänkt att göra några vegetarisk Biff á lá lindstöm till hela familjen men dock så saknades det tydligen en ingrediens så jag fick skjuta upp det lite men frågade mamma vad hon hade tänkt att laga till henne och pappa då sa hon något med fisk så då tänkte jag passa på att laga en fiskrätt som jag velat göra. Då blev det en riktigt fräsch och smarrig laxpasta som är jätte enkel men otroligt god! Kommer definitivt att lagas om flera gånger fram över. Ett måste att laga för alla fisk och lax älskare! ;)
 
Vi använde heller inte linguine eftersom vi inte hade det hemma så det blev fullkornsmakaroner istället, funkar utmärkt med vilken pasta som helst. Dock så kokade mamma lite mycket bara så det blev lite to much men pappa älskar pasta så det går alltid åt här hemma! ;P
Går även utmärkt att äta rätten utan pasta tillsammans med grönsaker, potatis eller annan gryn sort.
 
Inte min tallrik, jag åt en pastafri version ^^.
 
Laxpastan utan pasta :p
 

Fräsch & krämig laxpasta!

 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
4 Bitar fryst laxfilé
1 pkt Pasta (tex. linguine)
1  Citron
1  Gul lök
1  Vitlöksklyfta
1 burk Kapris
200 g Gröna ärtor
2 dl Crème fraiche
 Svartpeppar
1 kruka färsk dill, funkar med fryst också det använde vi
 
 

  • Koka pastan i välsaltat vatten.
  • Hacka båda lökarna fint, skär laxen i ca 2 cm stora kuber samt hacka kaprisen grovt.
  • Stek löken i en het panna med smör eller olivolja.Tillsätt kaprisen när löken mjuknat.
  • Vänd ner creme fraiche i pannan och blanda runt, sänk värmen så det inte bränns. Riv ner citronskalet (de gula), samt pressa saften ur halva citronen.
  • Salta och peppra laxbitarna och låt dem sedan koka med i såsen. När laxen fått fin färg börjar den bli klar, tillsätt ärtor och hackad dill. Om du tycker att såsen är för tjock, ta lite av det kokande pasta vattnet för att späda ut såsen.
  • När pastan kokat klart, låt den rinna av och slå den över lax och såsen i panna och vänd runt försiktigt. Avsluta med nymalen svartpeppar på toppen!

 

 

 


Kram Johanna! :)

Soft cake-pie with coconut shell filled with lovely, moist bluberry vanilla coconut batter!

Hejhej!
 
Varit i skolan idag, så har inte haft tid att blogga något och när jag väl kom hem från skolan så var jag ganska seg och trött så orkade inte hålla på med datorn något eftersom man nyligen hade gjort det i skolan.
 
För någon dag sedan så hade jag ju tänkt att testa en av mina nya idéer men tiden räckte inte till just den morgonen. Så idag så testa jag min nya skapelse, en mjuk och saftig blåbär-kokos-vanilj fyllning som jag fyllde i ett kokospajskal.
En udda kombination men intressant, själv så tyckte jag den blev god så det är jag glad över! :)
 
 
 
 
 

Mjuk & saftig blåbär-kokos-vanilj

 

fyllning i kokosskal!

 
1 Kakpaj
 
Pajskalet:
30g Banan, mosad
1 msk Kokosmjöl
2 msk Kvarg
 
Fyllning:
1 msk Havregryn
ca 0,5 dl Blåbär
2 krm Bakpulver
0,25 dl Äggvita
0,5 msk Kokosmjöl
25g Banan, mosad
1 msk Kokosmjölk
0,5 krm Vaniljpulver
Valfritt: ca. 0,5-1,5 msk Kokosflingor
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader.
  • Micra först bananen till pajskalet i micron lite gran, rör det sedan samman med kvarg så det blandas. Ha sedan ner kokosmjölet, rör om så att det blandas väl. Smörj eller ha bakpapper i botten i en liten ugnsform med ganska högakanter (jag hade en som var ca 11 cm i diameter), ifall du vill kunna ta upp kakpajen hel på ett fat men om du tänker äta ur formen så spelar det ingen roll. Tryck ut pajdegen i formen men inte för tunt för då kan den gå sönder. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter **.
 
 
** Om du vill och vågar så kan du ju prova att grädda allting med fyllning i direkt istället för att förgrädda pajskalet, men jag vet inte hur det blir för själv har jag inte testat det ännu. Bara ett förslag om ni kanske inte har så mycket tid eller inte orkar göra "många" moment.
.
 
  • Till fyllningen så kan du antingen mixa samman allt eller bara röra om med en sked (förutom blåbären och kokosflingor om du använder det så klart, som du tillsätter sist), det är vilket som, båda alternativen funkar utmäkt. Häll sedan fyllningen i pajskalet och grädda den i ugnen i ca 20-25 minuter (tills fyllningen har stelnat och inte är geggig).
 
Servera med valfria tillbehör, några exempel kokosgrädde/kräm, vaniljkräm, bärfluff osv..
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Krämig "kyckling"-gratäng med basilika, soltorkad tomat & spenat!

Till middagen så gjorde jag en vegansk "kyckling" gratäng som åts med mina traditionella grönsaker. Det smakade väldigt bra och var väldigt enkel att göra. Ett familje vänligt recept som är ett grönt val för världen! :)
Hoppas du blir nyfiken på detta recept och att du kommer gilla den! ^^
 

Man kan ju även testa andra kryddor och smaksättningar om man vill, men själv så ville jag testa orginal receptet först och bli inspirerad vad man kan göra för andra versioner och alternativ ;).
 
 
 
 
 
 
 

Vegansk "kyckling"-gratäng med

 

soltorkade tomater & basilika!

 
4-5 portioner
 
Ingredienser:

ca 400 g Valfritt vegetariskt "kycklingkött"
5 Soltorkade tomater, i mindre bitar
1 Kruka basilika
2 msk Dijonsenap
2 Vitlöksklyftor, fint riven
2 dl Naturell sojayoghurt, jag använde Alpros tjocka på burk
2 dl Osötad sojamjölk
½ msk Flytande grönsaksbuljong
Salt & Peppar

Valfritt: 2 dl Riven veganost

ca. 2 dl Uppstekt fryst spenat (mer el. mindre), färsk funkar också.

 

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Stek vegoköttet i lite olivolja tills det får fin färg. Fördela vegoköttet i botten av en gratängform. Strö över de soltorkade tomaterna och basilikabladen eventuellt spenat om du vill prova med det. Blanda dijonsenap, rivna vitlöksklyftor, sojayoghurt, sojamjölk, grönsaksbuljong, salt, svartpeppar och eventuellt riven veganost i en skål. Gratinera gratängen sedan i 25 minuter i ugnen.
Servera med pasta, ris, potatis, bulgur, grönsaker eller något annat du gillar! :)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Liten men god Choco-Banana Mugcake! :)

Godmorgon!
 
Idag så har man sovmorgon och börjar lite senare, dock så blev inte frukosten riktigt som jag planerat. Hade tänkt att pröva en ny idée som jag kommit på men efter ha vakanat ett antal gånger under natten/morgonen så somnade jag om ganska hårt den sista gången så blev lite längre liggandes i sängen än tänkt.
 
Eftersom jag inte riktigt vet hur lång tid det krävs för att baka frukostpaj-kakan som jag tänkt så fick jag avbryta och gör något som gick snabbare att ordna (har mina tidsmarginaler när jag helst ska ätit eller ska äta eftersom jag äter 6 mål om dagen så vill jag inte att dem ska bli för nära varanadra). Då fick det bli en saftig Choco-Banana mugcake med kräm, hade en halv banan som inte skulle gått åt nu på morgonen så jag tänkte att jag passade på att ta den andra halvan och gör en mugcake av den. Även så tycker jag det aldrig att äta något med choklad till frukost (dock inte för söta grejer) :P.
 
Egentilgen så är det väl mer som ett mellanmål så du kan ju antigen äta den till mellis eller tillsammans med något annat på morgonen ^^.
 
 
 
Här får ni två dåliga bilder på muggkakan som jag stresstog imorse >.<
 
 
 
 
 

Choco-Banana Mugcake!

 
1 portion
Ingredienser:

2 msk Valfritt mjöl
1 krm Vaniljpulver
1 krm Bakpulver
0,5 dl Äggvita / ett ägg
ca. 0,75-1 msk Kakao
0,5-1 Banan, mosad
2 msk Kokosmjölk eller annan mjölk
 
  • Blanda samman alla torra ingredienserna och sedan lägger du i det blöta, rör om. Jag smorde en mugg för säkerhetens skull för att vara säker på att den lossnade helt, så du får välja om du gör det eller inte ^^. Häll sedan smeten i muggen och micra den mellan 2-3 minuter (tills den stelnat).
Servera sedan med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Quick and yummy granola covered fruit pie!

Hellu!
 
Imorse innan man åkte iväg till skolan så gjorde jag en enkel och snabbt granolatäcke med frukt under, i mitt fall fick det bli plommon som jag åt med banankräm och lite färska bär och nötter! :)
 
Nu dem dagarna jag kommer gå i skolan mån-ons så kommer inläggen inte ske förns jag kommer hem och bilderna kommer bara bli några få och snabba, så vet inte hur dem kommer bli. Det kanske blir lite halv taskiga och dåliga, presentationen blir inte så heller fin för har inte direkt tiden för att dona med det på morgonen (det såklart man har om man går upp ännu tidigare men jag skippar nog det).
 
 
 
 
 

Granolatäcke med varm frukt!

 
1 portion
 
Ingredienser:
0,5 dl Havregryn
0,5 dl Granola
0,5 dl Yoghurt/kvarg
Valfri(a) frukt(er) eller bär
 
Förslag på smaksättningar: Sötning, Kanel, kardemumma, kakao, kokosflingor, frön, nötter osv...
(allt är lite beroende på vad för granola och frukt som du använder så jag gav lite exempel på det som man kan använda i smeten, fyllning eller topping)
 
 
  • Sätt ugnen på ca 225 C grader. Blanda samman alla ingredieneserna till smeten. Skiva eller tärna (om det behövs) valfri frukt, lägg det i botten på en lagom ungsform och smaksätt eventuellt med sötning eller krydda (om du inte gjorde det i smeten). Bre sedan över "granolatäcket" över frukten, ställ in den i ugnen och grädda den i ca 10 minuter, för skrispigare yta kan du köra på gilleffekt :) .
 
Nu så har du fixat en god men snabb frukostpaj som du
får servera med vad du vill och njuta! ;)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Enkel chilikorv gryta!

Var lite sugen på "korv" vid middagstiden så då slängde jag ihop en liten vegetarisk korvgryta till mig själv,
som gjordes av lite olika rester från lite konservburkar som man inte har använt allt av som fanns i kylen.
Enkelt men gott blev det med goda grönsaker och sallad! ;)
 
 
 
 
 
 
 

Enkel Chilikorv gryta!

 
Ingredienser:
 Valfri vegetarisk korv, jag använde sojakorv
Créme fraiche
Färska groddar, konserverade funkar också
Minimajs
Lök
Tomatpuré
Het chilisås
Salt & peppar
 
 
Hacka och skiva lök, majs och korven. Stek löken och korven tills de har fått fin färg, tillsätt sedan resten av ingredienserna efter hur mycket du vill ha, krydda och smaka av. Låt det sedan stå och puttra samman en stund eventullt tills groddarn är mjuknat om du använt färska. Servera med valfria tillbehör!
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Banan-cinnamon Pudding with Chocolate swirl!

Hejhej!
 
Ahopp, idag så är det söndag... Dagarna bara flyger iväg i bland (väldigt ofta den senaste tiden).
Här hemma så har vi många bananer som ligger, så gjorde en jätte smaskig ungsbakad banan-kanel pudding av mannagryn med choklad virvlar i som jag gjorde med walden varms choklad dipp (funkar med vanilg chokladsås också) toppat med några bananslantar. En en toppen kombination som är så god ! ;D
 
 
 
 
 
The first bite!
 
 
 

Banan & kanel pudding

 

med choklad virvel!

 
1 portion
 
Ingredienser:
2 msk Mannagryn
Lite salt
2 dl Valfri mjölk (jag tog osötad mandelmjölk)
0,5-1 tsk Kanel
3/4-1 Banan, mosad
1 tsk Bakpulver
½ dl Flytande Äggvita, 1 ägg eller en äggvita
 
Valfritt: Walden farms choklad dipp/sås
(ev. vanlig chokladsås, köpt eller egen)
Några bananslantar till topping eller i gröten
 
Tips! Om du vill att puddingen ska bli lite fastare så kan du tillsätta
1 msk kruskakli/vetekli (för mer fiberrik pudding) eller valfritt mjöl när du kokar gröten.
 
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Koka gröten som vanligt med kanel (kan eventuellt göras kvällen innan), du kan tillsätta den mosade bananen i slutet innan du tar bort gröten från spisen eller om du gör det sen när den har svalant, det är vilket som. Ha sedan ner äggvita/ägget och rör om väll så att det blandas, tillsist rör du ner bakpulvret, blanda.
  • Om du vill ha choklad i så kan du göra på två sätt, antingen så häller du gröten lite pö om pö och mellan varje "lager" så gör du en virvel med chokladsås eller om du vill bara göra det på översta lagret av gröten, det avgör du. Ha eventuellt i några bananslantar eller bara att toppa med! :)
  • Grädda puddingen mellan 15-25 minuter, tiden varierar beroende på mängden ägg, form och ugn så du får kolla lite då och då när du tycker den känns klar. Sen är det bara att äta och njuta! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Krämig sweet and sour fiskgratäng med härliga grönsaker!

Det var ett tag sedan man åt fisk hemma så gjorde en enkel liten fiskgratäng till mig själv nu på kvällen,
saftig och god vit fiskfilé som åts med färska ångkokta grönsaker. Fisken blir så mjuk och saftig när dem ligger i gratäng ^^. Enkelt men super gott!
Älskar fisk och skaldjur, så himmla mumsigt tillsammans med en god sås och grönsaker.
Pure heaven! <3
 
Man behöver verkligen inte krångla till saker om man bara har bra
färska råvaror så kan man gå långt med lite om det blir tillagat rätt :).
 
Hur föredrar du att äta din fisk, som den är, gratäng, fylld osv..?
 
Nedan så får ni receptet jag utgick ifrån(själv så gjorde jag mer på känsla men det är ingredienserna jag använde) och får använda det till vad ni vill om ni vill ha som gratängsås eller servera kall som tillbehör! :)
 
 
 
 
Det ser ju inte så inbjudande kanske, ser ut bara som en klump men ååhå så gott! ;)
 

Allsidig sötstark sås !

 
Sås för 4 portioner:
4 dl Lätt créme fraiche
2 msk Walden farms honungs majonäs *
2 msk Bostongurka
1 tsk Tabasco
En nypa salt
1 msk Chilisås
 
* Om du inte har walden farms majonäsen, så kan du tillsätta honung i vanlig majonäs efter tycke.
 
  • Blanda samman allt till såsen efter smak.
Servera den kall eller varm, beroende på vad du vill använda den till! ^^
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Delicious and moist chocolate heart(s)!

Gjorde några riktigt smaskiga chokladhjärtan till mellanmål, så himla goda och saftiga! :D
Dem är inte bara enkla att göra det går även snabbt att göra, beroende på om du vill ha dem så saftiga och "mojsiga"/krämiga som jag tillagade dem. Man kan tillaga dem längre tid för mer brownie liknande konsistens ^^.
 
Även om man inte kan tro det så innhåller dessa himmelska chokladhjärtan, faktisk innehåller sötpotatis. Man känner inte smaken av dem alls, de är ett minne blott! ^^
Första gången jag faktiskt använder sötpotatis i sötsaker, de funkar utmärkt för att göra det saftigare och som knappt ger ifrån sig smak.
 
Har du använt potatis i efterrätter/sötsaker någon gång eller ofta?
 
Det blev bara ena hjärtat som fick komma med på bild för jag hade redan mumsat i mig den andra! (a) ^^
 
 
 
 

Krämiga Chokladhjärtan!

 
2 små hjärtan
 
Ingredienser:
50g Skalad sötpotatis
0,75-1 msk Kakao
3 krm Bakpulver
ca. 2 msk (10g) Havregryn
2 msk Äggvita / en äggvita
30g Banan,
(ca. 1/4 -1/3 banan beroende på storlek)
ca. 1,5 tsk Stevia/sötning, mer om du vill ha sötare
Valfritt: 1 krm Vaniljpulver
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Skär potatisen i små bitar och koka dem en stund tills dem mjuknat, häll sedan kallvatten över dem så att dem svalnar lite snabbare. Ha i alla ingrediernsera i en skål och mixa till en slät smet. Smörj eventuellt två små aluminium hjärtan eller en liten form, häll sedan i smeten och grädda dem i ugnen i ungefär 10 minuter beroende på form och ugn, testa med en liten potatissticka om det inte fasnar något så är den klar. Om du vill mer fastare brownie liknande konsistens så du kanske få grädda dem upp till 25-30 minuter beroende på för form du använder.
 
Sedan är den klar att ätas, om du tycker det behövs så servera med någon fräsch krämig röra/sås! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Bluberry and vanilla coconut mugcake with banansauce!

God morgon lördag!
 
Tänkte att det var på tiden att man gjorde en mugcake för det var väldigt länge sedan man åt en. Då fick det bli en super smarrig och saftig blåbär och vaniljkokos mugcake mede banansås. Dock så skulle jag helst velat prova att äta mugcaken med min syrliga svartvinbärssås men hade inte keso hemma eftersom det var slut i affärern (den stora förpackningen) men banansåsen funkade utmärkt den med! ;)
 
En smaskig och lätt kaka som går snabbt att fixa på morgonen eller som mellanmål/kvällis.
 
 
 
 
 
 
Det blev inga vidare bra bilder med ljuset från solen :/ ...
 
 
 

Blåbär & vaniljkokos mugcake

 

med Banansås!

 
1 portion
 
Ingredienser:
2 msk Havregryn
1 msk Kokosmjöl
2 krm Bakpulver
1 krm Vaniljpulver
0,5 dl Äggvita eller ett ägg
1/2 Banan, (ca.50g)
2 msk Kokosmjölk
0,5-1 dl Frysta blåbär
 
 
Banansås:
Banan, keso, vaniljarom, ev lite sötning beroede på hur söt bananen är
och som du sedan spär ut med yoghurt.
 
Om du inte har vaniljarom så kan du ta smaksatt vaniljyoghurt istället.
 

  • Mixa alla ingredienserna till muggkakan förutom blåbären, vänd sedan ner dem i smeten. Häll sedan smeten i en smord microvänlig mugg/skål. Micra kakan i mircron i ungefär 2,5-3 minuter eller tills den har stelnat.
  • Mosa eller mixa allt till banankrämen till önskad konsistens och efter tycke och smak. Toppa kakan med banankrämen eller valfri sås och topping och eventuellt lite färska bär för extra lyx! ^^
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Hot and creamy coconut and lentils sauce!

Idag så har man varit och vandrat runt lite på stan sedan handlat mat, till oss själva denna gång ^^. 
Mellanmålet fick bli något smart som jag kunde ta med mig så det fick bli zucchini och blåbärsbröd som jag hade choklad på, mums! Det är alltid bra att ha något gott nedfryst (speciellt för mig, som har lite speciellt med maten osv)...
 
Nu till kvällen gjorde jag en krämig men stark pastasås med linser som jag åt med blomkål, lite sallad och zucchinipasta (som blev lite överkokt). Den gillades av alla i familjen, så tummen upp för det! :) (Y)
 
Den är suuper enkel, inga krångligheter alls! Du bara slänger in alla ingredienserna i kastrullen och låter det koka en stund. Om du vill ha lite matigare sås så kan du tillsätta kokta bönor osv, för att göra den mer fyllig!
Gott och enkelt ska det va! ;)
 
 
 
 

 

Krämig och het linspastasås!

 
ca. 3 portioner
Ingredienser:
2,5 dl Krossade tomater
Lite mer än 2 dl kokosmjölk
0,5-1 msk Red curry paste, beroende på hur starkt du vill ha.
1,25 dl Röda linser, okokta
0,5-1 tsk Salt
½ msk Grönsaksfond eller ½ tärning
Lite svartpeppar
1 Stor morot, riven
1 Lök, riven
 
  • Blanda samman allting i en kastrull och krydda efter smak. Låt det sedan stå och koka mellan 10-20 minuter, tills linserna mjuknat. För ett matigare alternativ så kan du tillsätta några kokta bönor i slutet så att dem bara blir varma!
 
Servera med pasta/potatis/gryn eller det du önskar med grönsaker och en klick créme fraiche eller keso om du tycker det blev för starkt och behöver bryta av med lite syrlighet! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Granola bottom with soft appel filling and other goodies!

Breakfast time!

Igår var det fullfart hela dan, det som bakades var blanda annat kladdkaka, äppelkardemumma kaka med nötter och banan-nougat muffins med touch av ingefära. Det är bara att fråga efter recept om ni är nyfikna! ^^

Visste inte riktigt vad jag skulle laga till frukost idag (jag bestämmer alltid kvällen innan vad jag ska göra för frukost på morgonen och blandar torrvarorna på kvällen, men var ganska trött igår och inte hade så mycket tankar kring mat), men hade ett uppskuret äpple som behövdes användas, så det fick bli en typ av paj med granolabotten (som jag också behöver ta slut på, fortfarande...) som jag fyllde med mosat äpple blandat med kanel, lite pumpa, nötsmör och äggvita som jag toppade med min kära walden farms choklad dipp! (a)
Blev mumsigt det! ^^
 
 
 
 
Granering blev inte så fin med choklad dippen men om jag skulle ha försökt att ta bort det så skulle det bara blivit fulare och kladdigare! >.<
 
 
 
 
 
 
 

Granola botten

 

med äppelröra!

 
1 portion
Botten:

½ dl Granola
0,5 msk Valfritt mjöl
2 msk Mjölk, efter val
Valfri smaksättning om du vill.
 
Fyllning:

2 krm Kanel
1 msk Äggvita
2/3 Äpple, (mer eller mindre beroende på storlek)
Önskad mängd nötsmör
2 krm Bakpulver
Valfritt: 1 msk Pumpapuré
 

  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla ingredienserna till botten och häll det sedan i en ungsform (du kan antigen försöka trycka upp lite "smet" på formens väggar eller bara hälla på botten). Förgrädda botten i ca 10 minuter (tills botten blivit lite mer sammansatt)
  • Du får göra lite hur du vill med äpplet, om du vill mosa det, skära den i små bitar eller riva den. Tillsätt kanel, valfritt nötsmör eventuellt pumpa om du vill det och rör om så det blandas i en skål. Ha sedan ner äggvitan, rör och sist bakpulvret. Häll sedan ner fyllningen över pajskalet, kommer inte riktigt ihåg tiden men mellan 15-20 minuter kanske.
 
Servera med lite chokladsås eller andra goda tillbehör! :)
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Creamy breakfast Cheesecake with freshness!

Godmorgon!
 
Idag så testade jag göra min egena version av en "gröt cheesecake", tänkte först när jag såg hur den blev att detta måste jag nog göra om innan jag lägger ut recept och tänkte skippa att ta kort på den.
Tur som så gjorde jag inte det för även om den inte blev så fin utseende mässigt denna gång när jag ville använde hela plommonet (den hade blivit lite dåligt), så blev den riktigt krämig och saftig med fräsch smak av limen. Jag tror faktiskt att pga av att jag tog så mycket plommon i så hjälper det till att göra den så saftig och krämig eftersom den ger ifrån sig vätska när den gräddas, det var ett stort plus! ;p
 
En succé som jag trodde skulle bli en flopp! ;)
Annorlunda version av cheesecake med sötma och syra. Om man vill så kan man ju göra på ett annat vis så att den inte blir lika "mojsig"/saftig, det är om man förgräddar botten tills den börjar bli lite fast och sedan ta ut den och lägga på toppingen och gräddar den ytterligare ett tag. Själv så tycker jag verkligen att du ska pröva den saftiga versionen så mumsig! (a) ^^
 
 
Vet inte hur uppdateringen kommer bli idag för jag har mycket att göra och ska bland annat, på möte, gå på matstöd och äta lunch, handla och baka massa fika till grannens race som dom ska till imorgon så vet inte om jag kommer kunna laga något "speciellt" till mig själv.
 
 
 
 
 
 

Sötsyrlig Frukost Cheesecake !

 
1 portion
 
Botten:
 
0,5 dl (15g) Havregryn
0,25 dl Äggvita / en äggvita
½ tsk bakpulver
2 krm Vaniljpulver
1 mskYoghurt
0,5 msk Valfri mjölk (använde mandelmjölk)
0,5 msk Stevia/sötning
 
Valfritt förslag: ca. 1 tsk Kakao
(om man vill testa med chokladbotten kanske, jag har inte gjort det)
 
Fyllning:
 2 msk Cream cheese
1 msk Yoghurt
0,5 tsk Stevia/sötning
ca. 0,5 mjölk (mandelmjölk)
ca,0,5-1 tsk Rivet lime skal
ca. 0,5 tsk Limesaft
Ett plommon (80g)
 
(allt är på ett ungefär för jag använde inget mått när jag tog limesaft och skalet, men den ska vara lite sötsur)
 
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda först det torra ingredienserna till botten, tillsätt sedan de blöta. Häll ner det i en ungsform (jag använde en som va 12 cm i diameter).
  • Blanda alla ingredienserna till cheesecake krämen förutom plommonet. Skiva frukten hur du vill, häll krämen ovanpå grötbotten och fördela det så jämnt som möjligt. Lägg sedan på den skivade frukten i önskad mönster. Grädda "kakan" mellan 15-25 minuter (vet ej exakta tiden det tog men jag kan tro att det var runt 20 minuter). Den ska ha fått lite färg och inte vara så "blaskig", det är möjligt att det är lite saft i mitten från frukten.
 
Server eventuellt med valfria tillbehör om du tycker det behövs, och njut! ;D
Jag hade lite walden farms choklad på ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Healthy coconut cookies with 5 different flavors!

Här kommer det recept på några smarriga små nyttiga kokoskakor med fem olika smaksättningar! :)
 
Hoppar du kommer att gilla dem, mina favoriter är hallonpumpa, vanilj och bananpumpa smakerna.
Är inte lika förtjust i kaneläpple, men jag tänkte att jag lägger ut den för någon annan kanske kommer att gilla den ^^
 
Receptet gör bara en liten sats på 6 små kakor men du kan ju alltid dubbla satsen till önskat antal.
Så ni vet så är det ingen bild på bananpumpa om ni försöker leta efter den ;P.
 
 
Vanilj kokoskakorna!
 
Övre kakan är hallonpumpa smak, mörka är chokladhallon och nedre är kanel-äpple smak! :)

Nyttiga kokos kakor x5 !

 
6 små kakor per sats
 
Bas receptet:
2 msk Kokosmjöl
2 msk Valfri mjölk,
(jag använde mandelmjölk till alla)
 
Smaksättningar
Vaniljsmak:
10 droppar stevia amoretto eller vanlig
eller
0,5-1 tsk Sötning
1 krm Vaniljpulver
2 msk Kvarg / kesella
En nypa salt
Några bär att toppa med
Det är riktigt gott med svarta & röda vinbär eller blåbär, mums! ;D
 
Hallonpumpa smak:
1 msk Pumpapuré
1 msk Sockerfri hallonsylt
(jag använde icas sötad med stevia)
Toppa kakorna med små bitar butternut pumpa eller hallon.
 
Chokladhallon:
0,25-0,5 tsk Kakao
2 msk Sockerfri hallonsylt
Toppa med några hallon eller en liten chokladbit
 
Kaneläpple:
2 krm Kanel
2 msk Valfri äppelmos sort
Valfritt: 0,5-1 krm Vaniljpulver
Toppa med små bitar äpple och pudra över liiite kanel
 
Bananpumpa:
1 msk Mosad banan
1 msk Pumpapuré
Valfritt: 1-2 krm Kanel
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Blanda alla torra ingredienserna först, sedan sylten/kvargen rör om så att det inte blir några klumpar och tillsist har du i mjölken, blanda. Forma dem till 6 små bollar eller i önskad storlek. Placera dem i små pappers kolaformar eller silikonformar, toppa kakorna med frukten och det övriga som ska vara till ditt val av smaksättning, tryck eventullet ner med ett finger för att placera toppingen (om det behövs).
  • Grädda kakorna i ca 15-20 minuter, beroende på ugn (jag grädda mina i 20 minuter). Servera dem kalla eller varma, funkar vilket som.
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Choklad gröt med banankräm gömma!

Hejhej!
 
Idag så var det första skoldagen så har inte haft tid att uppdatera mig något idag förns nu. Jag kommer ge er dagens frukost i detta inlägg och dagens mellis i nästa ^^.
 

S
tartade dagen med en enkel och god ungsbakad choklad gröt med banankräm gömma.
Den går även att tillaga på spisen för dem som inte orkar göra det i ugnen eller har tid ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkel bakad choklad gröt

 

med banankräm gömma!

 
1 portion
 
Gröten:
Nästan 1 dl (30g) Havregryn
1 dl Valfri mjölk
1 tsk - 1 msk Kakao
(beroende på hur mycket kakao smak du vill ha. Jag tyckte att en 1 msk bra för den ungsbakade versionen eftersom fyllningen ger ifrån sig mycket sötma)
0,5 msk Stevia/sötning (mer eller mindre)
 
 
Banankrämen:
25g Keso
15g Banan
0,5 tsk Vaniljarom
ca. 1 tsk Stevia/sötning,
mer eller mindre beroende på hur söt bananen är.
 
 
  • Sätt ugnen på ca 200 C grader. Blanda allt till gröten efter tycke och smak.
  • Mosa med gaffel eller mixa alla ingredienserna för fyllningen till önskad konsistens. Häll hälften av havregrynsmeten i en ungsform, lägg sedan i banankrämen i en rund boll (ungefär). Täck sedan med resten av grötsmeten och grädda den i ugnen mellan 15-20 minuter.
 
  • Om du inte gör i ugnen så kokar du havregrynsgröten som vanligt och bara toppar den med banankrämen eller lägger den som ett lager mellan havregrynsgröten ^^.
 
Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Zucchini & blåbärsbröd!

Har inte varit så mycket uppdatering idag men jag tänkte att jag ger er ett recept på zucchinibröd med blåbär som jag bakade för ett tag sedan som Sanna har gjort. Det kan bakas med eller utan proteinpulver.
 
Dem var inte så jätte goda om man bara åt dem som dem var tyckte jagmen dem var smarriga med en vegetarisk röra av marinerad kronärtskocka,
torkad tomat och paprika tillsammans med sallad och tomat :).
Jag tror att pålägget har en betydande roll för mig, för att jag ska tycka det smakar gott (i detta fall) ^^.
Testa och se vad du tycker om dem! ;)
 
Vid lunch så åt jag på sjukhuset så då blir det ingen uppdatering.
Bakade några smarriga kokos kakor vid mellamål som jag ville testa, ni kommer få receptet på dem men jag vill gärna göra några egna versioner först så får ni dem också ^^.
 
 
 
 
 
 Glömde att toppa mitt bröd med solrosfrön ^^.
 
 

Zucchinibröd med blåbär!

 
1 Limpa, ca 12 skivor
 
Ingredienser:
 3 dl Havregryn
2 Skopor (40g) whey complete vanilj
(eller naturellt proteinpulver. Du kan byta mot valfritt mjöl också men blir inte lika lufftig som med proteinpulver)
1 tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
60 g Finriven zucchini (krama ur vätskan)
4 Äggvitor
1 dl Valfri mjölk
25 g Blåbär
Varlfritt: 1 tsk Kanel
1 msk Solrosfrön på toppen

  • Sätt ugnen på 175C.
  • Blanda hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och ha sedan i de blöta ingredienserna. Blanda ihop väl och häll sedan i en smord brödform, ca 1,5 liters stor form.
  • Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
 
 
 
 
 
 Kram Johanna! :)

Fluffy pumpkin and banana pie with chocolate crust!

Morning morning!
 
Har kommit på en super god frukost paj som blev riktigt bra, kanske behöver några ytterst få justreringar för själv så tycker jag det kanske blev lite för mycket deg men det är ju en smaksak förstås. Ska nog öka på fyllningen nästa gång jag gör denna godbit, så att det jämnar ut sig! ;)
Jag var så ivrrig så jag är bara tvungen att lägga ut det för jag tyckte det blev så himla gott.
Ett riktigt bra första resultat vid första försöket! :)
Om man vill kan man ju prova att antingen öka mängden banan och pumpa till fyllningen eller ta bort ca en ½ msk mjöl, då får man gå på mer lita mer på sin känsla och förmåga om man vågar :P ^^.
 
 
OBS! Har du justrerat receptet så det blivit bättre så ni behöver inte bry er om det jag skrivit i texten ovan! ^^
 
 
 
 
 
 
 

Fluffig bananpumpa

 

med chokladbotten!

 
1 portion
 
Botten:
2 msk Havregryn
2 msk Valfritt mjöl ex. mandel eller pofiber
1,5-2 tsk Kakao
1 msk Yoghurt
ca. 1,5 -2 msk Äppelmos
Lite vätska
Valfritt: Lite sötning efter smak
 
Fyllning:
ca. 2/3 Banan, (70g)
3-3,5 msk Pumpapuré
1,5-2 msk Äggvita
0,5 tsk Bakpulver
 
 
  • Sätt ugnen på ca 190 C grader. Mosa bananen och micra den några minuter till en "mojsig gegga", låt det svalna.  Blanda sen de torra ingredienserna till botten först sedan det blöta, degen ska inte vara för kompakt eller för lös så tillsätt ev lite vatten/mjölk för att få den lite blötare. Tryck ut degen i en lagom stor ungsform med höga kanter, knåda ut den jämt i lagom tjocklek.
  • Blanda den geggiga bananen med pumpapurén och äggvitan i en liten skål som sist så tillsätter du bakpulvret lägg det sedan i pajskalet, puddra över lite kanel före eller efter gräddningen. Grädda pajen i ugnen i ca 15-20 minuter (tiden varierar beroende på ungsform och ung).
 
Toppa sedan med lite sockerfri chokladsås eller vanlig,
jag tog waldenfarms choklad dipp! ;)
 
 
 
 
 
Hoppas du gillar den, jag tyckte den var riktigt smaskig!
Kram Johanna! ;)

Vegetarian Moo shu with vegetables and tofu!

Till middagen blev det en kinesisk rätt som jag aldrig prövat dock blev det med mörk soja istället för ljus. Tänkte att det kanske inte är så stor skillnad på smaken men kollade upp det nu på nättet och det var tydligen en skillnad men det var gott ändå men jag tror det blir godare med ljus soja faktiskt. Utseende mässigt så ser det godare ut också med ljus soja :p.
 
Hade inget tortilla bröd till heller så det fick bli salladsblad,
orkade och hade främst inte tid blir bara stressigt för mig.
 
Enkel rätt som inte alls är komplicerad, går snabbt att slänga ihop om man är snabb med knivar! ;)
 
 
 
 
Förlåt för de hemska bilderna och det tråkiga upplägget, var lite stressad (a).
 
 

Moo shu med grönsaker & tofu!

 
4 portioner
 
Ingredienser:

400 g Fast tofu
4 msk Matolja
3 msk Ljus sojasås
1 Gul lök
200 g Champinjoner
salt
2 tsk Riven färsk ingefära
2 Vitlöksklyftor, rivna
200 g Vitkål, strimlad
2½ dl Morötter, rivna
1½ dl Grönsaksbuljong
4 Vårlökar/knipplökar

 

Sås
½ dl Hoisinsås (finns i den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker)
2 msk Sojasås

 

Tortillabröd

 

  • Om du har tid så börjar du med att pressa ut vattnet ur tofun. Det gör du genom att vira in tofun i en handduk och lägger sedan på en skärbräda. På skärbrädan lägger du sedan något tungt, tex. en bok eller gryta. Låt stå i 30 minuter och sedan har du en extra fast tofu att använda. Men det går även bra att använda tofun som den är.
  • Strimla tofun hyfsat fint. Hetta upp hälften av oljan i en varm stekpanna. Släng ner ner tofun i stekpannan och häll på 3 msk sojasås och stek till tofun får fin färg. Vänd på den så att den blir snyggt brynt på alla sidor. När tofun är klar häller du över den i en skål. 
  • Skiva den gula löken fint. Strimla eller skiva champinjonerna fint. Stek lök och champinjoner i resterande olja på medelhög värme. De ska bli mjuka och få lite färg. Tillsätt salt, riven ingefära, riven vitlök, strimlad vitkål, rivna morötter, grönsaksbuljong och resterande två matskedar sojasås. Låt vätskan koka in och grönsakerna bli härligt mjuka och härligt väldoftande. Strimla vårlöken och vänd ner bland grönsakerna tillsammans med den stekta tofun.

Blanda ihop hoisinsås och sojasås.

 

Servering förslag: Värm ett tortillabröd några sekunder i micron. Bre ut ett tunt lager hoisinsåsblandning på brödet och toppa med din nylagade Moo Shu med tofu.
 
(Är lite lat och bara kopierade från hemsidan)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

A delicious plum pie for one!

Gjorde en super smarrig plommon paj med lite chokladkräm till mellanmål, en lagom söt liten paj som är nyttig och innehåller lågt med kalorier och kolhydrater som kan ätas med gott samvete! ;)
 
Tyckte att det var ett smart tillfälle att använda andra halvan av plommonet från i morse och gjorde då denna underbara godingen! ;D.  Den är inte alls svår att göra även om det är lite moment att göra men det är inga svåra grejer ^^. Kommer verkligen att göras om, bör prövas! ;D
 
 
Tips! Du kan även dubbla satsen och äta den till frukost ;).
 
 
 
 
 
 
 

Söt liten plommonpaj för en!

 
1 portion
 
Botten:
2 msk Flytande äggvita
2 msk Havremjöl
0,5 msk Mandelmjöl
 
Fyllning:
2 msk Äggvita
1 msk Kvarg/ kesella
Lite vaniljarom (vet ej exakta måttet, kanske ½ kapsyl)
0,5-1 tsk Stevia
0,5 Stort plommon, i klyftor
 
Chokladkräm:
1,5 msk Kvarg/kesella
ca. 0,5-1 tsk Kakao (efter tycke & smak)
ca. 1 tsk Stevia
 
eller
 
1,5 msk Kvarg
Några droppar stevia english toffee 
Om du vill kakao också
 

  • Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda mixa först 2 msk havregryn till mjöl som blandas med mandelmjölet och äggvitan. Tryck ut degen i en liten form till en jämn botten, grädda den i några minuter verkligen inte mer än 5 minuter (tills den blivit lite fast, får inte gräddas för länge blir då "gummiaktig" kan jag tänka mig, vet ej men det blir inte bra iaf).
  • Fyllningen gör du genom att blanda äggvita, vaniljarom och sötning efter smak. Skär sedan plommonet i några klyftor. När botten har gräddats klart så lägger du plommon klyftorna i botten och häller sedan över äggstanningen. Tiden kan variera beroende på val av storlek av form, men grädda den mellan 15-25 minuter, bara så att fyllningen är fast/stelnat. Under tiden så blandar du chokladkrämen efter smak som du önskar den. När pajen är klar så toppar du med chokladkrämen och njut!
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas det smakar,
kram Johanna! :)
 

Chocolate cake with plums and nuts!

Godmorgon!
 
Idag fick det bli en varm nyttig chokladkaka med färska plommon med nötter och vaniljkräm. Den är jätte enkel att laga men ändå smarrig och chokladig! ;)
 
Som ni märkt så har jag gjort väldigt mycket saker i ugnen den senaste tiden men det är för att jag tycker det blir så gott med ungsbakat och när man ändå är ledig och har den tiden på morgonen,
inte behöver stressa till något eller har tider att passa så utnyttjar jag det när jag kan.
En del recepten går att tillaga på spisen eller micron, men det blir nog inte samma konsistens eller yta på maten...

S
peciellt nu när man börjar i skolan nu på onsdag då kommer man inte göra något på morgonen som är tidskrävande så att det blir streesigt för mig (får inte stressa enligt läkare/psykolog). Jag har ju inget schema ännu så vet inte hur mina dagar kommer se ut eller vilka dagar jag kommer gå i skolan, om det blir alla dagar i veckan eller bara några dagar osv (har lite special lagt schema pga min sjukdom och går inte någon inriktigt så jag läser bara bas ämnen som alla inriktningar gör).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladkaka med nötter & plommon!

 
1 portion
 
Ingredienser:

2 msk Havregryn
2 msk Fullkorns dinkel, (funkar med annat mjöl också)
2 msk Vetekli / kruskakli
0,5 -1 msk Kakao
Sötning efter smak, jag tog ca 3 tsk kanske
3 msk Yoghurt smaksatt eller naturell
3 msk Valfri mjölk (jag använde light soja)

Topping:  ½ Stort plommon (eller annan frukt)
Valfri mängd hackade nötter ex, Cashew, mandel, pistach eller hasselnötter...
(du kan får välja ifall du vill toppa kakan med nötterna eller om du vill blanda i smeten, fast om du tar i smeten så får det bli i mindre mängd bara så att smeten "håller ihop")
 
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla torra ingredienserna först (förutom nötterna) till smeten. Tillsätt det blöta och smaka av hur mycket kakao och sötning du vill tillsätta, ha eventuellt i några nötter om du vill ha i smeten i stället för topping eller både och. Häll smeten i en liten ungsform, skär frukten i i klyftor och lägg dem på chokladsmeten i önskat mönster toppa med hackade nötter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, beroende på hur du vill ha den (jag gräddade min i ungefär 15 minuter, det tyckte jag blev lagom).
 
Servera med gärna med lite vaniljkräm (kvarg/kesella, sötning & vaniljpulver eller vaniljarom)! :)
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Peanut butter and curry stew with a choice!

Till middagen testade jag att göra en curry gryta med jordnötssmör med grönsaker och ett valfritt val av "kött".
 
Den okej tycker jag, enkel och går snabbt att göra. Dock så fick jag ta lite créme fraiche ohc grädde till för jag hade inte tillräckligt med kokosmjölk (hade en som var öppnad så passade på att använda den) och så tyckte jag det behövdes lite mer krämig sås. Jag tror att jag inte blev så jätte förtjust i den för jag snålade med jordnötssmöret (högt kalori innehåll) för att jag vågar inte ta för mycket i. Hade nog blivit godare då...
 
Just det mitt val av "kött" jag använde var soja bitar som är kyckling aktigt, du kan välja vad du vill kött, fisk, tofu osv... Bara att du tycker om det och att det passar för dig :).
Till det serverade jag även sallad och kålspagetti ^^.
 
 
 
 
 
 

Jordnöts- & curry gryta!

 
2-3 portioner
 
Ingredienser:

1 Litet blomkålshuve
1 Liten aubergine
2 dl Kokosmjölk
1 Valfri löksort
Salt
Peppar
Curry
Jordnötssmör
(all krydda efter smak och tycke)
Valfritt "kött" ex: Fisk, kyckling, tofu, vegetariska produkter osv...
 
  • Skär auberginen i bitar och salta dem lite, ställ dem åt sidan under tiden. Hacka sedan löken och stek dem en liten stund. Skär blomkålen i små buketter, lägg ner dem och auberginen,"köttet" stekpannan/grytan, stek dem tills grönsakerna börjar mjukna. Blanda under tiden kokosmjölken med curry och jordnötssmör till önskad smak. Häll sedan ner det i grytan och låt et puttra ett tag till den börjar bli krämig och att allt är tillagat, krydda eventullet med salt och peppar om du tycker det behövs.
 
 
Servera med ris, bulgur eller annan gryn sort eller naan bröd eller vad du vill! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Slim Pumpkin and Cinnamon Heart-cake!

Tidigare på eftermiddagen vid fika dags så gjorde jag en frukostkaka som Sanna gjort fast bara hälften av satsen, (blev då mer kalorisnål med valen jag gjorde) som blir mer lagom för mellis.
Den var god men råkade vara lite för länge i ugnen så blev lite njaaa men den var ändå saftig i mitten tur som, blev mycket bättre med färska bär och vaniljkrämen! ;D

Eftersom jag tänkte att det skulle ta den tiden som det gör med vanliga receptet så höll jag på med andra saker under tiden så då glömde man bort den lite men lyckligtvis så kollade jag till den en gång och fick ta ut den då eftersom den var well done så att den inte blev super torr.
 
Mellis versionen ser också lite annorlundare ut än hela satsen,
förmodligen pga att det bara används äggvita och att jag kom på nu när jag kolla på receptet igen att jag råkade glöma att mixa havregrynet till mjöl, så ni vet ^^ :P.
 

OBS! Jag ger två versioner av receptet både halva satsen som jag gjorde nu vid mellis som är i parantesen och några är det ju ganska självklara, och orginalet före!
 
 
 
 
 
 
 
 

Pumpa & kanel frukostkaka!

 
1 portion
 
Ingredienser:

 1 dl (ca 30 g) Havregryn malt till ett mjöl
1 msk Kokosmjöl
1 msk Stevia strö
1 tsk Bakpulver
1 tsk Kanel
1 Ägg, (inget ägg)
1 Äggvita (Nästan en ½ dl äggvita)
2 msk Valfri mjölk  (jag använde 1 msk soja light)
3 msk (45g) Pumpapuré (0,25 dl)

  • Sätt ugnen på 180 C. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ägg + äggvita luftigt med en elvisp, ca 1 minut. Tillsätt mjölk och pumpapuré och vispa ytterligare 30 sekunder. Blanda till sist i de torra ingredienserna och häll smeten i en smord form (jag använde en liten hjärtformad form).
  • Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter.

Serverings förslag: Lite kesella, proteinfluff, kesokräm eller bara lite varma bär eller färska! ;)
 
 
 
 
 
 
 

Kram Johanna! :)

Incredibly moist and juicy peach and raspberry oatmeal!

Hejhej!
 
Gjorde en otroligt enkel och super mumsig frukt gröt med persika, hallon och en touch av vanilj
smak till frukost. Jätte saftig gröt med få ingredienser, love it!
Till det serverade jag lite vaniljkräm bara för lite extra för egentilgen så behövs det inte något tillbehör tycker jag men, why not ^^.
 
 
 

 
 

Saftig persika & hallon gröt!

 
1 portion
 
Ingredienser:
 
 1 dl Havregryn
0,25 dl Hallonsylt (jag använde Icas som är sötad med stevia) *
2 krm Bakpulver
0,75 dl Valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk)
En liten persika, hackad (ca 62g utan kärnan)
Valfritt: 1 krm Vaniljpulver
 
*Om du inte vill använda hallonsylt så kan du mosa vanliga hallon så det blir som sylt ev med lite sötning.
 

  • Sätt ugnen på 180 C grader. Blanda alla torra ingredienserna först tillsätt sedan det blöta och persika bitarna. Häll smeten i en ungssäker liten form och grädda den mellan 15-20 minuter, sätt gärna på ugnens gilleffekt dem sista fem minuterna för krispigare yta. Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Crispy apple and cinnamon crust filled with chocolatenut and vanilla layer!

 Godmorgon!
Idag så döps lila Felicia sedan blir det fika ute hos min bror, vet dock inte hur länge vi kommer vara där ute så vi får se hur det blir framöver dagen ^^.
 
Igår kom jag på en smarrig paj som jag bara var tvungen att testa nu till morgonen till frukost eftersom många saker jag tycker om finns i en liten lovely paj. Smakerna gifte sig så fint med varandra, pure heaven! Måste prövas!
 
Enkelt recept som ska endast vara i ugnen i 10 minuter, kan inte bli bättre! ;D
 
Du får gärna dubbla satsen om du vill ha mer för jag gjorde
bara en liten paj men det avgör du själv :).
 
 
 
 
 
 
 

Crispy crust with

 

chocolatenut and vanilla filling!

 
1 Liten portion
 
Pajskalet:
 1 msk Valfritt mjöl
2 msk Havregryn
2 krm - ½ tsk Kanel
2 krm Bakpulver
1 msk Kvarg
2 msk Osötad eller vanlig äppelmos
 
Lager 1:

ca. 0,5 Banan, mosad (beroende på storlek)
ca 1 tsk-1 msk Kakao,
Valfritt: Nötsmör tex, mandel-, jordnöts- eller hasselnötssmör (samma mängd som kakaon)
(mer el. mindre beroende på hur mycket banan och hur mkt kakao och nötsmörs smak du vill ha)
 
Två:

½-1 dl Kvarg/kesella
½-1 tsk Sötning
0,5 krm Vaniljpulver
-
Lite vatten, ca 2 msk
Kanel
Äpple
 
  • Sätt ugnen på ungefär 180-190 C grader. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet, tillsätt sedan det blöta. Tryck ut degen i en liten ungsform med kanter i lagom tjocklek.
  • Mosa bananen och tillsätt önskad mängd kakao och nötsmör, micra det i micron liten stund tills det blivit lite geggigt och mer "kompakt". Häll sedan ner chokladröran i pajskalet och grädda den i ugnen i 10 minuter. Under tiden pajen gräddas så blandar du ihop kvarg, sötning och vaniljpulver.
  • Sedan tar du fram en liten kastrull med lock som du häller lite vatten i. Skär sen önskad mängd äpple i klyftor och lägg det i kastrullen, stör över lite kanel över äppelbitarna. Lägg på locket och låt det puttra någon minut tills dem mjuknat, det funkar säkert att lägga klyftorna i micron med lite kanel på och micra tills dem blivit mjuka. När pajen gräddats klart och fått lite färg så brer du över vaniljkrämen och toppar det med de varma kanel bitarna, ev så kan du lägg en liten klick nötsmör på också om du vill ha lite extra sen är den klar att ätas! ^^
 
 
 
 
Hoppas det smakar,
kram Johanna! :)

Asian "Chicken" Tamarind and Pineapple stew

Idag har man haft mycket att göra och inte riktigt haft tid att laga något specifikt (inte för att det är det alla gånger men). Stor handlat och hämta min kära syster på tågstationen, eftersom några kusiner kommer idag och stannar över helgen för imorgon så ska lilla gullungen Felicia döpas så då kommer det bli fika och sånt.
Morgon dagen blir det nog kanske inte så jätte mycket uppdatering, vi får se hur det blir eftersom man inte vet hur länge dopet och det varar och om dem behöver hjälp osv.. :)
 

N
u till kvällen gjorde jag en jätte smarrig vegetarisk sötsur gryta som jag ville prova, blev riktigt god!
Kommer definitivt att göras om :). Den tar inte lång tid att göra och är inte komplicerad heller. Om något skulle vara svårt så skulle det kanske vara att hitta Tamarind pastan om man inte bor i en storstad som har stort utbud i sina mataffärer. Själv så hittade jag inte någon i två stora matbutiker som jag kollade i, men så kom man på att vi ju har en asiatisk liten affär så tursom så hittade man pastan där ^^.
 
 
 
Vi får tacka Mattias för detta lovely recipe! ;D
 
 
 
 
 

Sötsur Tamarind gryta!

 
3-4 portioner
 
Ingredienser:
 
300-400 g vegokött – Fry’s ”chicken” strips, ”Istället för kyckling”, tzay, seitan, sojakött…
(jag använde Quorn strimlor)
1 Liten röd paprika, skuren i mindre bitar
½ Liten zucchini, skuren i mindre bitar
½ Paket sockerärtor, halverade (jag hade det inte i min gryta)
0,5 Röd chili, finhackad
0,5 Burk minimajs, halverade
ca 200 g Ananas i bitar på burk
1 Burk kokosmjölk
1 dl Tamarindpasta (finns i välsorterade matbutiker och asiatiska butiker)
½ dl sweet chili-sås
2 msk mörk sojasås
0,5 msk Flytande grönsaksbuljong
Salt
 
 (Jag skrev halva satsen av orginal receptet så, det är bara att dubbla om du vill ha mer)
 
 

  • Stek först den vegetariska "kyckligen" i lite olja i en stor stekpanna eller kastrull. När du har stekt dem en så lägger du undan det på ett fat eller liknande. Stek sedan paprikan, zucchinin, sockerärtor, majs och chilin tills dem har fått fin färg. Lägg sedan tillbaka "köttet" i grytan och tillsätt det feta lagret av kokos burken och ungefär hälften av kokosmjölken (om du vill ha krämigare så tillsätter du mindre kokosmjölk eller enbart det tjocka lagret, ju mer vätska du tillsätter så blir det mer såsigt). Ha ner resten av ingredienserna och låt det puttra i 10 minuter.
 
 
Servera med ris, bulgur eller annat gryn. Jag år min smarriga gryta med "kålspagetti" det var riktigt gott, zucchini eller blomkålsris tror jag är gott att ha till för ett smalare men gott tillbehör! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Varm yoghurtgröt med bär!

Morning morning!

Idag så testade jag att göra en av mina favisröror ugnen där jag också tillsatte och tog bort några grejer för att det ska funka någorlunda bra ^^ . Man kan variera hur mycket som helst, självklart så skulle jag vilja göra mer och tillsätta mer i mina recept men det är då min sjukdom gör mig begränsad och inte tillåter mig att äta mer än den mängden kcal osv.. Så du får gärna tillsätta mer saker för att göra den lite mer "rolig" men jag tyckte även att denna enkla version var god.

Till min yoghurtgröt så åt jag med lite olika tillbehör eftersom man inte riktigt visste vad som skulle passa att äta till. För mig blev det jordgubbsfluff, vaniljkräm och lite choklad dipp ^^ (fast inte allt samtidigt) , då blev det ännu godare med gröten! :)
 
 
 
 
Det ser inte så jätte gott ut när man inte har något tillbehör på men den var faktiskt god! ^^ (a)
 
 
 

Varm yoghurtgröt med bär!

 
1 portion
 
Ingredienser:
1 dl Smaksatt eller naturell yoghurt
1 dl Havregryn
0,25-5 dl Keso
0,5-1 tsk sötning,
(beroende på vad du använder för yoghurt)
1 tsk Bakpulver
0,5 dl Blåbär
0,5 dl Hallon (kan bytas ut mot andra bär)
Valfritt: ½ tsk Psylliumfrön
 
 Förslag på valfri smaksättning: Nötter, frön, kanel, vanilj, kardemumma osv...
 

  • Sätt ugnen på 200 C grader. Blanda alla torra ingredienserna först, tillsätt sedan resten och rör om. Om du vill kan du även tina bären lite, det gjorde jag och om det blir för mycket vätska så bör du nog hälla av det innan du blandar ner bären. Häll sedan smeten i en lagom stor ungsform. Grädda den mellan 12-20 minuter beroende på hur du vill ha din gröt, servera med valfria tillbehör!
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Creamy vegetables with stir fried cauliflower rice!

När det var middags dags så hade jag glömt bort tiden lite så det var inte långt kvar tills jag skulle äta. Då passade jag på för första gången prova stekt blomkålsris med krämiga grönsaker, väldigt enkelt och gott. En hälsosam lösning på fast-food! :)
 
 
I mitt blomkålsris finner du, svamp, zucchini, rödlök, paprika, kryddor, lite créme fraiche, ajvar relish och vitlök.
 
För dem som inte vet hur man gör blomkålsris så kan du antingen hacka/riva eller mixa det lite slarvigt (inte för mycket så att det blir som en massa) så att det blir som ris. Man kan antingen steka dem i ca 5 minuter till dem mjuknat eller koka dem i lite buljong tillsammans med andra ingredienser :).
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Protein-kakor med blåbär och banan!

Tidigare idag vid mellanmål så tänkte jag prova ett kakrecept från Sanna som innehåller proteinpulver. Då testade jag dem utan proteinpulver men ersatte det med havremjöl istället dock blev det en flopp och dem blev inte så vackra eller goda (kan bero på att jag inte använde en jätte mogen banan så det inte blev lika sött). Dem funkade att äta med en kräm jag hade gjort tidigare, så det fick bli så istället.
 
 Jag ger er orginal receptet, och dem som använder protein pulver får någon nytta av det i alla fall, kanske! ^^
 
 
 
Bjuder på en bild på dem förfärligt fula kakorna! :o ^^
 
 

Blåbär & banankakor med

protein pulver!


 3 st kakor
 
Ingredienser:
50 g Havregryn
1/2 Skopa whey complete vanilj
40 g Mosad mogen banan, ca 1/3 medelstor banan
1/3 dl Blåbär (ca 25g)
1/2 tsk Bakpulver
1/2 msk Kokosmjöl
2 msk Valfri mjölk

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Ha i alla ingredienser i en skål och mosa ihop dem med en gaffel. Forma till 3 stora bollar och lägg dem på en plåt på bakplåtspapper. Platta till dem lite och ställ sedan in i ugnen och grädda i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
 
(kopierat från bloggen)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Crunchy Peanut and Raspberry pie!

Godmorgon!
 
Äntligen så är det så här härligt ute igen, det var ett tag sedan det var sån här skön värme på morgonen. Passade på att äta min Crunchy peanut and raspberry pie ute i den sköna solen! ;D
 
Såg detta recept för ett tag sedan på en blogg, där det bland annat ska användas granola flingor till botten, konstigt att man inte har tänkt på att man kan använda det tidigare. Aja man kan ju inte vara först med allt, det skulle nog inte vara så roligt heller tror jag :/ ^^.
 
Då tyckte jag att det var ett bra recept för jag har massa flingor som egentligen måste ätas upp, det går ju inte åt lika mycket nu när det inte är skola och när man lagar mycket själv.
När skolan börjar så kommer det inte bli lika tidskrävande recept på morgonen för jag bor inte i stan så man måste åka bil eller ta buss för att komma till skolan, men jag kommer definitivt att passa på och göra lite lyxigare frukostar när man inte är i skolan (beroende på hur mitt schema ser ut).
 
Den innehåller få bra ingredienser som passar bra tillsammans, är lätt och går snabbt att göra och smakar gott också! ;)
 
 
Obs! jag gjorde bara hälften av portionen så min är mindre. Om man vill så kan man ju göra hälften av satsen och äta som mellanmål det funkar ju utmärkt det också! :)
 
 
Lite dåligt med bilder idag, orsaken är att ljuset blev hemska på dem andra bilderna jag hade tagit usch dem var för j*vliga så jag kunde inte använda dem. Dock blev det några få med bra ljus och denna är en av dem och som ni ser så fick jag ställa den på sniskan så att man kunde få något ljus över pajen... :/
 
 

Crunchy peanut and raspberry pie!


 1 portion
 
Ingredienser:
1 dl Granola flingor
4 msk Mjök av val (jag använde sojamjölk)
1 tsk Jordnötssmör, crunchy eller vanlig.
1 msk Mjöl
 
 
Fyllning:
1,5 dl Hallon
2 msk Kokosflingor (jag tog bara lite)
2 tsk Honung / agave, eller valfri sötning...
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda alla ingredienserna till botten och häll det sedan i en ungsform (den är lite lös men det blir bättre efter den har varit i ugnen) och förgrädda skalet 10-15 minuter.
  • När pajen har gräddats klart så lägger du först ner hallonen, strör över önskad mängd kokos och häller sedan över honungen/sötningen och gräddar i ytterligare 5-10 minuter. Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Almond and Chocolate Semolina-pudding!

Hejsan!
 
Nu denna morgonstart så blev det ungsbakad Mandel och choklad grötspudding med mannagryns gröt, med soya choklads drycken så klart :p. Den blev väldigt lätt och "fluffig" i konstistensen, god smak men blev ännu smarrigare med lite choklad från walden farms, mhmmh mums filibabba! ;D ^^
 
Man kan även göra den vegan vänlig genom att utesluta ägget. Man bör nog också kunna laga den på spisen men jag tror det inte blir lika fluffigt eller samma sak som när den tillagas i ugnen, men jag har ju inte testat så jag vet ej hur det blir ^^.

En sak som är lite sorgligt är när man gör sån här ungsbakad grötpudding är att den är så hög och fin när den är i ugnen och direkt när man tar ut den men sen så sjunker ihop sig en stund efter och inte är lika slufflé aktig och hög *sad face*, men det kan ju bero på mitt val av ungsform maby, who knows? :P.
Fast det är inte det viktigaste för mig det är smaken för den ser ändå god ut även om den sjunkit ihop lite, tycker jag! :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Mandel & chokladgröts pudding!


 1 port
 
Ingredienser:
 
2 msk Mannagryn
1 dl Soya choklad dryck
1 dl Osötad eller vanlig mandelmjölk (smaksak)
0,5 dl Äggvita eller ett helt ägg
1 tsk Bakpulver
Lite salt
 
 
  • Sätt ugnen på 200 C grader. Koka mannagryns gröten som vanligt kvällen innan eller bara så att den hinner svalna innan det blandas med det övriga ingredienserna. Gröten känns inte lika lätt när du vispar som när du kokar den med vanlig mjölk, den känns lite tyngre så du vet ^^ .
  • När gröten har svalnat så tillsätter du äggvita/ägget och rör om (kan använda handvisp det gör jag) ordentligt så att det blandas, tillsätt sedan bakpulver och rör om så att det blandas. Häll sedan gröten i en lagom stor ungsform och grädda i ca 15-20 minuter. Servera med valfria tillbehör! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Italienska bönbullar med salsa och grönsakspasta!

Till middagen så gjorde jag några super smarriga Italienska bönbullar med salsa men i orginal receptet så skulle man ha en tomatsås till men tyvärr så hade jag ingen färsk basilika så då tog jag av en salsa burk som var öppen istället. Blev riktigt gott det med, egentligen så kan man ju göra villken tomatsås som helst det finns ju flera olika versioner men men, burk salsan funkade som sagt utmärkt det med! ;)
 
 
Det är ett jätte enkelt recept men är full med smak, går fort att göra. Även om jag inte använde tomatsåsen som man var i receptet så tänker jag ge er receptet så får ni göra som ni vill om ni gör just den tomatsåsen eller använder salsa som jag ^^.
 
 
Bjuder på några snap-shots. Mina bilder ganska inte ser så frestande ut eftersom jag har ganska lite av allt förutom grönsaker dock, var även snål med oljan vid stekningen så mina är inte så gyllene som dem bör vara :/.
 
 
 
 
 

Italienska Bönbullar med Tomatsås!


 4 portioner
 
Ingredienser:
2 pkt Kidneybönor
1 Vitlöksklyfta, riven
1 msk Oregano
1 tsk Rosmarin
1 tsk Salt
½ tsk Spiskummin
Peppar
 
Tomatsås:
2 burkar krossade tomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
½ tsk strösocker
1 tsk salt
svartpeppar
1 kruka färsk basilika
 
 
 
  • Bönbullarna gör du först genom att hälla av spat och skölja dem, mixa dem sedan till en slät puré. Tillsätt resten av ingredienserna i skålen med purén, smaka av om du vill tillsätta mer krydda. När jag gjorde halva satsen så använde jag en klyfta vitlök så du kanske vill ha en extra? ;P
Forma dem till små bollar och stek dem i olivolja, så dem blir gyllene.
 
  • Tillagningen av tomatsåsen gör du genom att fin hacka vitlöken och löken, stek dem i olivolja i stekpannan på medelhög värme tills den blivit genomskinlig (ingen färg). Sen är det bara att tillsätta dem övriga ingredienserna (förutom basilikan) och låta det puttra i en halv timme. Som sist så tillsätter du hackad basilika i såsen.
Servera med pasta eller grönsakspasta, blanda eller ha vid sidan om (smaksak)! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Ungsbakad vegan gröt med choklad, äpple & kanel!

Godmorgens!
Hade märkt att vi hade en soya mjölk med choklad smak som var oöppnad men hade gått ut, dock var det faktiskt inte jag som köpte den det var min bror som tyckte att pappa skulle ha den eftersom han är laktos men sånt kommer ju inte han ihåg -_-" :p .
 
Aja jag kommer i alla fall använda den i mycket recept nu framöver tills den tagit slut, eftersom den måste användas och jag tänker inte slänga den när den går att utnyttja! ^^
 
Frukosten blev en super enkel krämig ungsbakad choklad gröt med kanel äpplen serverat med vaniljkräm, MUMS! Enklare kan det inte bli, om du vill så behöver du ju självklart inte göra den i ugnen det funkar utmärkt att göra på spisen också! ;)
 
 
 
 
 
 
Ljuset på bilderna blev lite konstigt så dem ser lite verd ut..
 
 

Ungsbakad vegansk Chokladgröt

 

med kanel-äpplen!


 1 Liten portion
Ingredienser:
 
0,75-1 dl Havregryn
1 dl Soya mjölk med choklad smak
Önskad mängd äppelbitar/klyftor
(jag hade några som jag redan hade skurna så jag passade på att använda dem)
Kanel
Valfritt: 0,5-1 tsk Bakpulver
 
 
  • Sätt på ugnen på 200-225 C grader. Blanda de torra ingredienserna tillsätt sedan det blöta och rör om. Du kan antingen ha i äpplet i smeten eller lägga dem över gröten sen när du har haft i det i en ungsform, du får även välja i fall du vill tillsätta kanel i smeten eller bara strö över (det gjorde jag). Grädda den i ca 15-20 minuter eller om du vill att det ska gå fortare så kokar du den på spisen som vanligt.
 
Servera med någon god vaniljkräm! :)
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 
Ps! Idag är det tisdag så det betyder stöd-lunch på  ätmottagningen sedan så ska jag även passa på att göra några ärrenden i stan så vi får se om jag kommer hinna laga något mellanmål! ^^

Första Blomkåls Pizzan!

Till middag så provade jag att göra en blomkåls pizza som man har sätt lite recept på olika bloggar, så jag tänkte passa på att prova att göra en nu när man har blomkål hemma. Fast det kanske inte var så smart att försöka göra en egen när man aldrig har smakat eller gjort en förrut xD.
 
Resultatet på degen var inte riktigt som jag gillar att en pizza ska vara, helst krispig men nu när jag tänker efter så använde man ju inte direkt såna ingredienser för att få det så. 
Jag vet ju inte själv hur blomkåls recept brukar bli så dem kanske ska vara mjuka inte vet jag? :/ ^^
 
Den var absolut ätbar men man hade ju inte så "roligt" pålägg direkt för jag var lite stressad så jag tog bara lite hafsigt det jag fick tag i så nästa gång ska jag börja lite tidigare med detta. Då så ska jag testa ett recept och inte försöka göra en själv :p.
 
Just det testade en av mina produkter jag beställde nu också till middagen, Walden farms Honungs majonäs.
Jag vet inte riktigt om den smakar som majonäs direkt för det är någon smak som dominerar väldigt mycket av, fast den var ju en smaksatt majonäs som sagt. Den var väl okej att äta men jag tror jag inte ska köpa den igen men den funkar att äta i små mängder tillsammans med annan mat än så länge.
Jag tror också att dem flesta av walden farms produkterna är såna som man kommer vänja sig vid smaken och kanske gilla dem mer efter varje gång man ätit dem, det har jag iaf sätt att en annan tjej tyckte...
 
 
 
 
 

Första blomkåls pizzan!


 1 Pizzabotten
 
Ingredienser:
 
ca. 1,5 msk Kvarg / kesella
0,5-1 msk Fiber husk
2 Äggvitor
ca. 171 g Rå bomkål
Valfria kryddor
 
 
  • Sätt på ugnen på 220 C grader. Mixa blomkålen till en puré, ta/torka bort så mycket vätska som går från blomkålspurén med tillexempel hushållspapper, handuk, kaffefilter och tryck ut så mycket vätska det går.
  • Tillsätt allt förutom fiber husk i puren och blanda, efter du har kryddat så tar du i fiberhusken. Bre ut smeten på en plåt med bakpapper på till en cirkel eller vad du nu önskar för form i lagom tjocklek (inte för tunn eller tjock), grädda den i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta sedan ut pizzan och toppa med valfri fyllning och grädda den i ytterligare 5-10 minuter, tills osten har smält eller något liknande ^^.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Super low carb and calorie Chocolate mugcake with creamy chocolate filling!

Till mellanmål testade jag att göra en mugcake som är jätte kalori och kolhydrat snål, resulatet blev bra dock blev den väldigt söt för min smak, då passar något syrligt till som tillbehör.
Jag testade även Walden farms choklad dipp som jag hade som fyllning tillsammans med bananen.
Choklad dippen var faktiskt god och smakar choklad, själv så var det super länge sedan man åt choklad i huvetaget så jag kommer inte riktigt ihåg hur söt en vanlig choklad är men choklad dippen är lite söt för mig så man behöver inte speciellt mycket ^^.
 
Om man inte är lika nummer fixerad som jag blivit så ger jag lite andra alternativ också på sidan :).
 
 
Förlåt för inlägget blev sent, men var tvungen att avbryta skrivande och börja med maten dock som inte blev så jätte vacker, kunde ha blivit bättre blev bara stressigt :/.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smal choklad mugcake med

 

krämig bananchoklad fyllning


 1 mugcake
 
Ingredienser:
 1,5 msk Vetekli (eller valfritt mjöl)
1,5 msk Äppelmos,
kvarg eller något liknande funkar med.
1 tsk Bakpulver
1 msk Havremjöl
0,25 dl Äggvita / en äggvita
0,5-1 msk Sötning
2-3 msk Vatten/ valfri vätska (om det behövs)
1 tsk Kakao (mer om du vill)
 
 
Fyllning:
25 g Banan
Lite Walden farms choklad dipp,
om du inte har det så kan du ta kakao istället...
 
 

  • Blanda alla torra ingredienserna tillsätt sedan resten till mugg-kakan. Smörj en mugg med lite fett, mosa bananen med gaffel och blanda med chokladen. Häll halva smeten i den smorda muggen och tillsätt sedan banan fyllningen täck sedan resten med smeten som är kvar. Micra mugg-kakan på högsta effekt i ungefär 1-1,5 minut, då får bevaka den väl för det går snabbt i dem sista sekunderna och man vill inte ha en torr mugcake. Typiskt nog så råkade jag värma min lite för hårt så den blev lite hård och torr i kanten/botten.
Servera med valfria tillbehör! ^^
 
 
 
 
 
 
 
 Kram Johanna! :)

Banana-Pancake Pie!

God morgon alla glada! :)
 
Testade en av mina mat idéer som jag nu gjorde till frukost blev riktigt mumsigt, innehåller många grejer som jag personligen gillar! ^^
 
Jag har tänkt på detta ett tag och beslöt mig för att testa fast i smalare version som med alla andra recept jag gör eller skapar ,eftersom jag inte klarar att äta av en viss mängd kalorier osv.. (ibland) Så jag har blivit lite nummer fixerad tyvärr annars så skulle man kunna skit goda recept men då skulle jag själv inte kunna klara av att äta dem tyvärr. Åtminstone i det läge jag är i nu...
 

S
jälv så har jag inte sätt något liknande recept så jag tyckte det skulle vara en kul grej och intressant kombination som funkade utmärkt tillsammans. Man kan säga att det nästan är som en pannkakssmet som jag har fyllt i en pajbotten som jag smaksatt. Jag undrar även om det skulle vara gott att ha carbo eller kakaopulver i botten också, eller i smeten kanske det ska jag nog testa nästa gång ^^ .
 
 
 
 
 
 
The first bite, dock så kanske det inte ser direkt gott ut men låt det inte lura dig! ;)

 

Banana-Pancake Pie!


 1 liten portion, dubbla ifall du vill ha mer
 
Botten:
2 msk Havregryn
1 msk Valfritt mjöl (jag använde dinkel fullkorn)
1 msk Kvarg / kesella
1 msk Osötad äppelmos eller vanlig
ca 1,5 krm Kanel (mer om du vill)
Mellan 1-2 tsk Vatten eller valfri mjölk
1 krm Bakpulver
 
 
Fyllningen:
0,25 dl Flytande äggvita / 1 äggvita
(funkar säker med ett helt ägg också om du hellre vill det)
0,25 dl Keso, mer om du vill
ca. 1/4 - 1/3 Banan, (40g)
1 krm Bakpulver
Hallon efter tycke, jag använde nästan ½ dl
 

  • Sätt på ugnen på 225 C grader, blanda alla torra ingredienserna först till botten och tillsätt sedan det blöta och blanda. Tryck ut smeten i en liten form (en större ifall du gör dubbel sats).
  • Fyllningen gör du genom att först mosa bananen eventuellt keson också eller om du vill ha dem hela (jag mosade min lite slarvigt så att det var både och). Blanda sedan samman alla ingredienserna förutom hallonen, vänd ner dem i smeten innan du häller det i ungsformen eller så kan du lägga ner dem efter du ha hällt i smeten i formen det är vilket som.
  • Grädda den i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills ägget stelat och fått lite färg. Servera med valfria tillbehör, själv så åt jag den som den var. Jag hoppas att du gillar den! ^^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Het tomat & tonfisk röra!

Till middagen så slängde jag ihop lite av det som fanns i kylen och var öppnat, tillslut så blev det en tonfiskt röra med tomat och lite annat grönt som smakade bra dock råkade jag ha i lite för mycket cayennepeppar så det blev lite för dominerande men innan jag råkade ha i för mycket så smakade den bra :p.
 
Den är väldigt snabb och enkel att göra också! ^^
Hade inga mått när jag gjorde detta så jag ger er bara ingredienserna så får ni balansera smakerna själva ^^.
 
 
 
 
 
 

 Het tomat & tonfiskröra!


Ingredienser:
 
Vitlök
Tomater eller krossade på burk
Tomatpuré
Valfri lök
Kronärtskocka
Morot
Tonfisk i vattenlag
Ev lite créme fraiche eller grädde om man vill
Salt
Peppar
Paprikapulver
Cayennepeppar
Franska örter (kan skippas om man vill det)
 
Tror det var allt, till det åt jag ångkokt zucchinipasta och vitkål ^^.
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Afrikans gryta med nordisk touch!

Gjorde en super god vegetarisk gryta idag till lunch till lá familja som är hälsosam och fylld med nyttigheter!
Detta recept tycker jag verkligen att ni ska pröva den var så god, hela familjen gillade den! (Y) :)
 
Grytan innehåller broccoli, linser, kikärter, kokosmjölk, spenat (jag tillsatte även grönkål) och massa andra gottiheter. På receptet så stod det var 4 portioner men jag tycker nog att det kanske är snarare 5-6 portioner, men rätten är svår att sluta att äta för att den var så god (i alla fall för mig) så det kan ju ta slut i ett nafs! ;)
 
 
 
Hade inget ätligt blad hemma så fick ta ett från en buske, tyckte att det såg så tråkigt ut utan (a)
 
 

Afrikansk gryta med nordisk touch!


 5-6 portioner
Ingredienser:

1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
3 cm Färsk ingefära
5 Tomater
olivolja
1 tsk Spiskummin
2 tsk Mald koriander
1 tsk Gurkmeja
½ tsk Chiliflakes
1 dl Röda linser
1 burk Kokosmjölk
1 Grönsaksbuljongtärning
1 Broccoli eller motsvarande mängd fryst
1 Burk (ca 400 g) kikärtor, sköljda
70-100 g Babyspenat ta även i lite grönkål
1 Citron
Salt
 

  • Skär den gula löken i mindre bitar, hacka vitlöksklyftorna, riv ingefäran och skär tomaterna. Släng ner allt i en matberedare eller så kan du använda en stavmixer och mixa till en slät puré.
  • Häll lite olivolja i en gryta eller stor stekpanna och hetta upp spiskummin, koriander, gurkmeja och chiliflakes. Tillsätt grönsakspurén och låt fräsa på i någon minut. Tillsätt sedan de röda linserna, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning och broccoli. Låt koka i 5-10 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt sedan kikärtorna, babyspenaten eventullet grönkål också, samt saften från citronen. Låt det koka samman någon minut och smaksätt med salt eftersmak om du vill eller tycker att det behövs.
Servera som den är eventullt med en klick créme fraiche om du vill,
kan även ha sallad, potatis, bulgur eller annan gryn sort!
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Fruit and Proteinbomb Mugcake!

Godmorgon!
Det blev en väldigt proteinrik frukost denna morgon som är jätte enkel och går snabbt att tillaga.
Var ett tag sedan man gjorde en mugcake så gjorde en med frukter som behövdes/behöver användas som fanns hemma, den har inte den dära vanliga kakaktiga mugcake konstistensen. Jag tycker den blev riktigt god och saftig, hmmhm, så jag är nöjd med resultatet! ;D
 
Mugg-kakan innhåller färsk mango, banan och några hallon (syns dock inte på bilderna) som serverades med varm jordgubbsfluff som innehåller också mycket proteiner. Jag tror också att det skulle vara gott med chokladfluff eller sås om du hellre vill ha det istället för jordgubb, egentligen så behöver man inte något till för den är så saftig och god tycker jag det är bara något extra ifall man vill ha det :).
 
Portionen är ganska liten är nog mer annpassad för mellis men du kan äta den till frukost som jag gjorde fast kanske med någon macka eller något extra till (i fall du inte blev mätt förstås) eller så gör du två mugcakes! ;) ^^
 
 
 
 
 
 
 
 

Frukt & Proteinbomb


 1 Lite portion
Ingredienser för mugg-kakan:

1/2 (50g) Banan
ca. 50g Färsk mango
1 msk Vatten eller valfri mjölk
0,5 dl Flytande äggvita *
2 msk Valfrit mjöl (jag tog fullkorns dinkel)
1 krm Vaniljpulver
1 krm Bakpulver
Valfritt: Några färska hallon, ca 1-2,5 msk (måttade inte så vet inte exakta mängden).
Om du inte har hallon i så kan du servera som tillbehör till mugg-kakan det är också gott! ;)
 
* Om du inte har flytande äggvita så kan du ta två äggvitor eller ett helt ägg.
 
Obs! Om du inte har färska frukter så får du nog hälla av vätskan som kommer när du tinar de frysta bären/frukten. Har inte testat med frysta bär men man tycker ju att det bör funka bara om det inte blir för mycket saft som kommer med ifrån dem, men med mango så är jag lite anti mot fryst för jag tycker den inte är så god smak på (iaf Icas egna).
 
 
Varm jordgubbsfluff:
1 dl Frysta jordgubbar
0,25 dl Kvarg
1,5 msk Flytande äggvita (alternativ 1 äggvita)
1 tsk Sötning,
mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha den
 
 
 
  • Blanda alla torra ingredenserna först i en skål till mugcaken, tillsätt sedan det blöta (förutom hallonen) och mixa samman allt, vänd sedan försiktigt ner hallonen i smeten. För säkerhetsens skull så smorde jag en mugg med lite kokosolja (funkar med annat fett också) för att den inte ska fasna och att den lättare kommer ut. Häll smeten till muggkakan i den smorda muggen och micra den på högsta effekt i ca 2-3 minuter (jag körde min i ca 2,5 minut), värm den bara inte för länge för då blir en förmodligen "stampig" i konstistensen så du får ha ett öga på den.
  • Till jordgubbsfluffet så vispar du först äggvitan till ett hårt skum. Micra jordgubbarna så att dem blir mjuka, mosa eventullet med gaffel eller mixa så att det blir lite mosigt. Ha ner kvargen och de varma jordgubbarna i fluffet, tillsätt sötma efter smak och vispa samman allt så att det blandas. Det blir ganska mycket fluff så du behöver inte använda allt du kan även spara det som blir över det gjorde jag ^^.
  • Lägg upp mugcaken på ett fat och häll sedan över fluffet och servera med några hallon eller några andra önskemål, nu är den klar att ätas!
 
 
 
 
Hoppas du gillar den,
kram Johanna! :)

Nya produkter i skafferiet bla Walden farms!

I ett tidigare inlägg (pannkaks inlägget) så nämde jag att jag hade hämtat hem mina varor som jag hade beställt på nättet. Det är faktiskt första gången jag beställer några livsmedels varor över nättet faktiskt, har velat det länge nu och har funderat i fall man skulle testa dem eller inte men sen tillslut så blev det så.
 
Jag beställde via en svenska sida som heter Rawfoodshop där dem har alla möjliga typer av hälsokost artiklar. Har även tittat på massa engelska sidor men min mor vill inte köpa grejer från ett annat land över nättet men tur som så hittade jag denna sida som ändå har ett bra utbud på produkter. Vissa grejer är ju inte direkt billiga tyvärr. Jag trodde aldrig själv att jag skulle köpa så få mat varor för så mycket pengar så nu får man hoppas på det bästa att det smakar hyfsat bra så att det är ätligt åtminstone (syftar mest på walden farms produkterna), det är som på lotto man har ingen aning om man får vinst eller nitlott.
 
Alla kanske inte vet detta så jag tänkte att jag skriver lite kort om det, men walden farms produkter är helt fria från kolhydrater och kalorier osv. Så man kan ju undra hur det är möjligt men man förstår ju att det är onormalt innehåll (kommer inte på ordet jag är ute efter men ni kanske förstår poängen). Även om det förmodligen inte är bra produkter rent hälso mässigt så blev jag nyfiken på dem och undrar hur det skulle smaka igentligen så jag valde att testa några produkter. Det är ju ens dröm att kunna äta hur mycket som hälst av vad som helst (iaf min)!
 
 
 
 
 
 
De produkterna jag köpte var:
Cavalier Hasselnötskräm som är sockerfri (sötad med stevia)
Ett annat sötnings medel än det jag använder nu som heter Sötin 500g
Walden farms honungs majonäs
Walden farms apelsin marmelad
Walden farms pannkaks sirap
Flytande stevia amaretto 60ml
Waldens farms choklad dipp
(hade tänkt att köpa chokladsåsen men den var slut så jag tog denna istället)
Profiber 500g
 
 
 
 
När jag väl har testat någon av produkterna så kommer jag även skriva
mina åsikter i inlägget om vad jag tyckte om produkten ^^.
 
 
 
 
Ha en forsatt trevlig kväll,
kram Johanna! :)

Sweet citrus beancake!

Har haft mycket att göra så inläggen blir lite sena, men jag lägger ju åtminstone upp dem (a).
 
Till mellanmål så bakade jag faktiskt en kaka med vita bönor i,
brukar inte baka med bönor eftersom man tycker det verkar lite konstigt först (iaf jag) men jag har hittat några intressanta recept med bönor bla detta recept dock så gjorde jag lite annorlunda men ni får orginal receptet tänkte jag :).
 
Kakan var faktiskt god, så jag kommer nog att baka mer med bönor fram över ^^.
Den är väldigt söt (tycker jag, har lätt att tycka att saker är söta) men god och därför så ska man servera med något som är syrligt som tillbehör för att minska på sötman lite, tips på tillbehör kommer uner receptet! :)
Det var inga krångligheter man skulle göra så det är bara full fart framåt och börja laga! ;)
 
När jag tog ut kakan och trodde att den var klar så var den inte det så fick köra in den i ugnen igen, så det är därför min är lite "mojsig" i mitten (spetsen). Den ska bli som i yttre delen, men man får vara försiktig att inte övergrädda den så att den inte blir torr (det var jag rädd för men man måste låta den stå lite längre).
Jag hade även inte en så liten form hemma så jag fick ta den som är ca 20 cm i diameter,  min är blev där med tunnare en orginalet som är mycket högre ^^.
 
 
 
 
 
 

Sweet Citrus Beancake!


 1 liten form, dubbla ifall du gör en "vanlig" stor form.
Ingredienser:

200 g Vita bönor, avrunna och sköljda
1/2 tsk Vaniljpulver
1 mått Steviosa pulver
(motsvarar 2 msk socker – eller sötning som mäter lika)
2 Ägg
1/2 dl Äggvita (≈1,5 äggvita)
2 msk Honung

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée.

 

Tillsätt sedan:

2,5 msk Kokosmjöl, siktat
1 tsk Citronsaft
3/4-1 tsk Rivet citronskal
2 msk Kokosolja, flytande
3/4 tsk Bakpulver
1/2 tsk Bikarbonat
1/4 tsk Havssalt
 

Mixa igen och smaka av och sen häller du ner det i den fettade formen. Gör du som jag en liten kaka räcker 18-20 minuter i ugnen, gör du en dubbelsats (normalstor form) bör 35 minuter vara en lagom tid. Testa med ett snabbt knivjack : kniven ska komma ut någorlunda “okladdig”, men låt den inte bli för torr!
 
Servering förslag: Jordgubb och mango salsa med lime, cashewgrädde, grädde eller glass som är len i smaken eller något liknande.
 
 
(Kopierat från sidan, men några grejer bortagna)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Vaniljkräm med saftiga bärpannkakor!

Lunchen fick det bli något snabbt för vi hade åkt bort och gjort några grejer på förmiddagen,
bland annat så har vi hämtat min beställning på några mat produkter som jag blev sugen på att testa (bild och info kommer mer senare).
 
Jag testade att göra Sannas saftiga bärpannkakor som var goda, dock så hade jag i mer bär än receptet ^^.
Ett bra recept på smala pannkakor som smakar bra ;).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saftiga Bärpannkakor med Vaniljkräm!


 1-2 portioner
Pannkakorna:
1 dl (ca 30g) Havregryn
0,5 msk Kokosmjöl
1 msk Stevia / sötning
1 tsk Bakpulver
1 Ägg
2 Äggvitor
0,5 dl (50g) Minikeso el. vanlig
0,25-0,5 dl Blåbär (beroende på hur mycket du vill ha)
Några jordgubbar i mindre bitar
 
Vaniljkräm:
1 dl Kvarg / kesella
1/2 tsk Vaniljarom
1/2 msk Stevia eller annan sötning
 

Blanda ihop alla ingredienser urom bären till pannkakorna med en stavmixer så du får en slät smet. Lägg i bären. Stek på medelhög värme i en stekpanna med lite fett, ca 1 minut per sida.

Blanda ihop ingredeinserna till vaniljkrämen.
Servera pannkakorna med vaniljkrämen och ringla över lite Walden Farms pannkakssirap eller lite honung.
Typiskt nog så glömde jag att ha på pannkakssirapen som jag äntligen fick idag (igår, på posten, bild kommer senare på min första mat beställning över nättet ;o ) . ^^
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

Ovenbaked raspberry oats with chocolate fillning!

Hejsan,
idag så gjorde jag en egen ungsbakad gröt med hallon och choklad fyllning. Den var god men jag är ändå inte riktigt nöjd med resultatet det var inte riktigt den smaksensation som jag var ute efter så man blev lite besviken :(. Vi får se om jag kommer vidar utveckla detta recept eller om jag kommer ändra allt och gå in på andra banor.
 
Man kan ju inte alltid få perfekt resultat annars så lär man sig inte av sina fel eller vad som funkar bra eller inte!
Jag tänkte att jag lägger upp lite bilder i alla fall även om det inte blir något recept ^^.
 
Har väldigt mycket idéer och tankar som ligger och väntar, dock så vet jag inte om det kommer bli så bra resultat eftersom man inte gjort det förut!  Så vi får se om det kommer bli lika mycket recept inlägg framöver eftersom man inte vet om mina idéer kommer att funka , men jag kommer iaf uppdatera mina resultat ^^.
 
 
 
Choklad fyllningen!
 
 
Hittade även en liten polare som också ville läsa dagens tidning,
dock ingen vidare bild hade rätt objektiv tyvärr! ^^  :/
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Cabbageroll with mixed stuffings!

Igår så var vi bjudna på middag hos min bror, men jag åt hemma som vanlig eftersom dem skulle servera kyckling och jag äter inte kyckling eftersom jag inte äter kött (förutom fisk/skaldjur) så blir det enklare att jag åt hemma.
 
Passade på att utnyttja lite rester som fanns, jag gjorde en Cabbageroll (istället för springroll) av vitkålsblad som jag ångkokade lite lätt tills den var lite mjuk men ändå hade tugg motstånd. Fyllde kålrullen med lite nytt och gammalt bland annat wok grönsaker, vita bönor, heta och krämiga rabarbersåsen som det blev lite över av, stekt svamp, bladspenat och quorn färs som jag blanda samman och värmde upp. Tror det var allt om jag kommer ihåg rätt men det blev riktigt smarrigt ett smart sätt att utnyttja rester av, gjorde även dessa igen idag tillmiddag! ;)
 
 
Ett bra tips att åter använda dina rester och skapa en ny rolig rätt,
eller så kan du ju fylla med nya grejer också! ^^
 
 
 

My Cabbageroll in action! ;p


 
 
 
 
 
 

Ha det bra,
kram Johanna! :)

Healthy Vanilla "Risifrutti" with Strawberry sauce!

Här kommer ett sent inlägg kring dagens mellamål!
 
Som mellis idag så gjorde jag en super enkel men god och nyttig "Risifrutti".
Eftersom jag är en "kesomann" (äter keso nästan dagligen, en eller flera gånger) så tycker jag denna var super smarrig. Fy vad jag älskar keso, ibland skulle jag nästan bara kunna leva på det, och som ni säkert märker så innehåller många recept keso också eller att jag har det som tillbehör till det mesta! (a) ^^
 
Ett bra tips på mellanmål eller frukost (i dubbel sats) om du inte kommer på något att laga eller har lite med tid! :)
 
 
 
 
 
 
 

Nyttig vanilj "risifrutti" !


 1 Liten portion
Ingredienser:
0,5 dl Keso
0,5 dl Kvarg / kesella
½-1 krm Vaniljpulver (jag hade 1 krm) *
0,5-1 tsk Stevia eller annan sötning (efter smak)
 
 
* Du kan ta vaniljsocker ifall du inte har eller använder vaniljpulver fast i större mängd. Då behöver du förmodligen inte någon sötning om du inte vill att den ska vara riktigt söt,den blir heller inte lika nyttig ifall du tar vaniljsocker.
 
 
Sås:
0,5 dl Frysta jordgubbar eller andra bär du gillar
(mer eller mindre beroende på hur mycket sås du vill ha)
Sötning efter smak
Ev. lite vatten eller mjölk om du hellre vill det
 
 

  • Blanda samman alla ingredienserna till "risifruttin" och smaka av så att du får den som du vill ha den. Mixa jordgubbar eller andra bär så att det blir som sås och söta efter behag, tillsätt även vätska om det behövs. Sedan är det bara att hälla över såsen på "risifruttin" och toppa med madelflan eller hackad mandel sen kan du huga in och njuta! :)
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)
 

2 Kinds of Soft-Cookie-Bread!

Hello every body! :)
Kom på ett jätte smaskigt, gott och enkelt recept med olika versioner av ett soft-cookie-bread recept (eller vad man nu ska kalla dem) som jag testade till frukost (blir alltid så ivrig och nyfiken på att testa nya idéer som jag kommit på när det känns bra ^^).
Dem blev riktigt bra faktiskt, det var någon sort jag gillade mer än dem andra men kommer inte ihåg vilken eftersom dem är så lika vandra, men alla tycker jag var goda så det spelar ingen roll igentligen :p.
 
Receptet passar för frukost och mellanmål eller när det behagar! ;)
"Kakorna" är goda att äta som dem är men ännu mumsigare med någon god bär-, vaniljkräm/sås eller chocklad även jordgubbskeson som finns att köpa i mataffären.
Jag åt mina soft-cookies med min egna fräscha skogsbärkräm med hallon och blåbär, blandat med lätt yoghurt, lite kvarg, keso och lite sötning efter smak. Brukar bara gå lite på känn så jag har tyvärr inga exakta mått men någon gång kommer jag att göra den och skriva upp exakta måtten, jag brukar även låta den stå över natten för att det ska bli mer "fast" än när man nyligen rörde ihop den. Enligt mig så tycker jag den blir mycket godare också smak mässigt när det fått stått ett tag och suga åt sig lite av allt ^^.
 
 
 
 
 
 
 

Soft-Cookie-Bread x2


 1 portion
Receptet med pumpa & banan + choklad:

0,75 dl (20 g) Havregryn
ca ½ (45 g) Banan, mosad
2 msk Pumpapuré
0,5 tsk Bakpulver
Valfritt men rekomenderas: 0,5-2 tsk Kakao
(beroende på om du gör till hela eller halva satsen med kakao)
 
 
Receptet med bara pumpa + choklad:

0,75 dl (20 g) Havregryn
1 msk Kvarg / kesella
2,5 - 3 msk Pumpapuré
(kommer inte ihåg exakt hur mkt jag tog men den ska inte vara för torr men inte för kletig)
0,5 tsk Bakpulver
0,5-1 tsk Sötning (mer om du vill ha sötare)

Valfritt men rekomenderas: 0,5-2 tsk Kakao
(beroende på om du gör till hela eller halva satsen med kakao)
 
 

  • Sätt på ugnen på 185 C grader.
  • Blanda alla ingredienserna till den smet du vill göra, om du vill göra halva smeten med choklad så sparar du hälften av smeten innan du klickar ut den på ugnsplåten och tillsätter kakaon efter önskad smak och bre ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper, i ca 2-3 runda "biffar".
  • Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, beroende på hur du vill ha dem (jag gräddade mina i ungefär ca 12 minuter kanske).
Servera med någon god sås eller kräm (som jag skrev i början av inlägget) eller varm mosad bär/frukt i mellan "kakaorna".
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas du gillar dem lika mycket som jag,
kram Johanna! :)
 

Small Currant Pie For One!

Idag så är det inte roligt väder ute, det bara regnar och regnar dock så är det ju perfekt bakväder men själv så har jag inte tid för det idag! ^^
I morse så hade jag tänkt att följa ett recept på en en äppelpaj men ångrade mig när jag hade kommit en bit på vägen, så då fick jag en smet över som jag utnyttjade (dock inte till fullo, tyvärr) bakade då en super enkel Vinbärs kaka/paj som jag tillagade i morse.
  Nu när Lotta från ät kommit tillbaka från sin semster så kommer jag att börja äta lunch där tisdagar och torsdagar som jag gjorde innan. Eftersom jag inte skulle hinna göra något mellamål idag så värmde jag pajen i micron nu till mellanmålet, blev dock lite konstig på väggkanterna men god ändå!
 
Den blev bra för att vara så lite ingredienser men hade kanske velat expreminterat lite mer med denna grund jag hade i morse. Hade nog velat ha en krämig fyllning i och sedan bär ovan det hade nog blivit muma! ;)
Det får bli nästa steg och utveckla den ännu mer men jag ger er receptet ändå ^^.
 
 
 
 
 
 
 

Liten & enkel Vinbärspaj


 1 portion
Ingredienser:
1 msk Valfritt mjöl (jag hade fullkorns dinkel)
2 msk Havregryn
0,25 dl Äggvita
En gnutta vanlijpulver
Ev. ½ tsk Sötning (beroende på för fyllning du använder)
 
 
Fyllning:
0,5-1 dl Röda Vinbär, eller andra bär du gillar (mer el. mindre).
Mixa och blanda hur du vill!
Strö över lite sötning efter tycke och smak
 
  • Sätt ugnen på 225 C grader. Blanda samman alla ingredienser till botten och häll i det i en liten ungssäker form, lägg sedan i önskad mängd bär och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ät den neutrall eller med något krämigt tillbehör! :)
 
 
 
 
 
Just det, vi har blivit bjudna över på middag och min käre bror men jag vet inte om jag kommer laga något själv eller inte, men jag kommer nog inte hinna att lägga upp receptet idag ifall jag lagar något eftersom vi åker dit ut.
 
Kram Johanna! :)

Breakfastpie With Appel And Pumpkin Crust!

Hejhej!
I morse så hade jag tänke att göra ett recept på en frukostpaj med äpple, men så blev det inte direkt. Jag gjorde en helt egen äppelpaj med pumpa skal, blev faktiskt bra tycker jag, en ren och god äppelpaj. Den är jätte enkel att göra med få ingredienser (tycker jag), man kan ju självklart testa med lite kryddor och sånt för att få lite mer smaker men eftersom jag inte visste direkt hur detta skulle bli så höll jag mig ganska "rent" och enkelt.
 Jag tror även att det skulle vara gott med kanel elle lite kakao i pajskalet eller kanske både och! :p ^^
 
Man kan även mosa äpplet eller byta ut det till annan sort av frukt eller blanda. Tror även att det skulle funka bra att lägga frukten i botten och hälla smeten över så att det blir som ett "täcke" över frukten, det ska jag själv testa nån gång! ;)
 
Många kanske blir lite skeptiska till att använda pumpa i många bakrecept som inte brukar äta pumpa eller vet hur det smakar. Själv så tycker jag faktiskt att det inte ger så jätte mycket smak man känner mer en lite touch av pumpa när det används i små mängder, den ger nog mer färg än smak när det används lite.

S
jälv så har jag inte direkt använt pumpa något förut (för ett tag sen) så man var ju lite "sisådär" när man såg det första gången i ett bakrecept som jag ville göra. Eftersom jag inte hittade pumpapuré i affären där jag bor så fick jag istället köpa en hel pumpa (butternut pumpa, så liten som möjligt eftersom man inte vill köpa massa och sedan låta det gå till spillo) och tillaga min egna pumpapuré.
Super enkelt och billigare (som det oftast är med hemlagat :p), man bara kokar upp önskad mängd pumpa bitar tills dem mjuknat och mixar dem till en slät puré sen är det done, enkelt! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelpaj med pumpaskal!


 1 Port
Ingredienser:

2 msk Havregryn
1 msk Fullkorns dinkel eller annan sort
1 msk Kvarg / kesella
1 msk Pumpapuré *
½ tsk Stevia / sötning av val
1 msk Äggvita
Förslag på smaksättning (valfritt): 0,5-2 tsk Kakao , ½ tsk Kanel, 0,5-1 msk Kokosflingor,
Vaniljpulver, lite nötter/frön, nötsmör osv...(du får smaka av för jag har som sagt inte testat)
 
* Bör funka att byta mot samma mängd mosad banan eller äppelmos (behöver förmodligen ingen sötning då om du inte vill ha en söt paj), om du inte vill testa med pumpa.
 
 
Fyllning:
Skivad eller mosad önskad mängd äpple (jag tog ett litet äpple),
funkar att byta ut mot annan sort funkt/bär om du vill det men då är det ju ingen äppelpaj längre som sagt :p.
Valfritt förslag: Strö över kokosflingor, kanel, nötter eller honung efter tyckte och smak
 
 
 
  •  Sätt ugnen på 200-225 C grader. Blanda alla ingredienserna till botten i en skål och tillsätt eventuellt valfri smaksättning (en eller flera) efter tycke och smak. Bre ut smeten i lagom tjocklek i en ungsform, tillsätt skivad/mosat äpple hur mycket du vill. Grädda i ugnen i ungefär 10-15 minuter. Servera med egen vaniljsås/kräm eller något annat gott, eller inget alls funkar också! ;)
 
 
 
 
Hoppas det smakar,
kram Johanna! :)

Lätt rätt med god mat!

Middagen så blev den en inte så mäktig rätt eftersom jag råkade äta lite för mycket så var man inte direkt hungrig. Jag lagade en chilistekt torsk filé med sauterad svamp och spenat tillsammans med lite örtsås och tomat.
Gott men super enkelt!👍
 
 
 
(Mobil bild)
 
 
 
 
 
Skriver på mobilen så jag vet inte riktigt hur detta kommer se ut. Ha det bra, kram Johanna!😊

Oats And Almond Waffles!

Var väldigt länge sedan man gjorde ett recept på våfflor, så till luchen så bestämde jag mig att prova ett annat recept på havrevåfflor som jag gjorde några ändringar på. Dem var okej men gillar det andra havrevåffel receptet mer tror jag, dem är iaf godare att äta något utan till, men med tillbehör funkar det! ;p
 

Som vanliga våfflor så är dem ju väldigt enkla att göra och går snabbt att tillaga! ;)
Bjuder även på två "jätte fina" snap-shots! :p
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Havre & mandel våfflor


 4 st våfflor
Ingredienser:
2 dl Havregryn
2,25 dl Mandelmjölk eller vanlig
1 Ägg eller 0,5 dl äggvita (2 äggvitor)
Valfritt: Mandelarom eller vaniljpulver
 
  • Mixa samman alla ingredienserna till en smet och grädda i våffeljärnet med smör/kokosolja osv...
  • Grädda inte för länge och var försiktigt när du ska lyfta på locket så att den inte går sönder.
 

Exotic ovenbaked selmolina pudding!

Godmorgon!
Har sätt ett antal olika versioner av mannagryns pudding, så idag gjorde jag min egna version.
Det blev en exotisk twist med mango och hallon smak med touch av mandel. Hade tänkt att ha i vanilj också men det glömde jag nu på morgonen men det funkade utmärkt utan vaniljsmaken. Eftersom jag älskar gröt och är svag för det, så tyckte jag denna var jätte smarrig och god!
 
Man kan förbereda gröten kvällen innan och göra resten på morgonen ifall man tänker äta den till frukost, super enkel att göra! ^^
 
 
 
 
 
 

ungsbakad mannagryns pudding

 

med exotisk twist!


 1 port
Ingredienser:

 2 msk Mannagryn
2 dl Mandelmjölk
Lite salt

1 Äggvita eller ett helt ägg
½ tsk Bakpulver
ca. 50 g Färsk mango
(funkar säkert med fryst men själv tycker jag det inte är någon god smak på den)
ca. 0,5 -1 dl Frysta/färska Hallon

Valfritt: Vaniljpulver eller essens
(själv så glömde jag att ta det men jag tänkte att jag skriver det ändå)
 

  • Sätt ugnen på 200 C grader.
  • Koka mannagryns gröten som vanligt enligt förpackningen, låt det svalna. Tina hallonen i en skål och skär mangon i bitar och lägg ner det i skålen, mixa dem sedan lite slarvigt med en stavmixer (inte för stora bitar). Häll ner frukten i den svalna gröten och eventuellt vanilj om du vill, rör om. Tillsätt sedan äggvitan/ägget och bakpulvret, rör om så att det blandas väl. Häll gröten i en lagom stor ungsform och grädda i ca 15-20 minuter.
 
Obs! Om du förbereder kvällen innan så kan du ha i allt förutom ägget och bakpulvret det får du tillsätta på morgonen ^^.
 
Toppa med valfria tillbehör eller ät den som den är, jag åt min med lite "vaniljkräm" och färska bär! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas du gillar den,
 kram Johanna! :)

Sannas Healthy Banana Bread

Till mellis så fick det bli Sannas nyttiga Bananbröd, för vi hade två svarta bananer hemma som behövdes användas så då tänkte jag att jag gör detta recept eftersom det ska vara väldigt mogna bananer för mer smak. Jag tycker inte det är gott att äta mogna bananer eftersom dem blir så sliskiga och söta (enligt mig) men jag kan gärna laga eller baka något med dem :p.
Det är väldigt enkelt att röra samman men tar lite tid i ugnen att tillaga.
 
Den var god men blir nog mer kompakt när man ersätter protein pulvret eftersom det gör det mer lufftigt/fluffigt, men den funkar absolut att äta! :)
Jag hade ersatte protein pulvret med ca 0,6 dl havremjöl istället...
 
Receptet är direkt kopierat från hennes blogg med några tillägg,
så ni får receptet med och utan protein pulver.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sannas Nyttiga Bananbröd


 1 Limpa , ca. 10 skivor
Ingredienser:
1 dl (40g) Mandelmjöl
1 dl (40g) Kokosmjöl
0,5 dl (20g) Whey complete vanilj
(eller mer mandelmjöl eller havremjöl)
2 Väldigt mogna bananer, ca 180 g
65 g Lättkesella eller kvarg
0,5 dl Naturell yoghurt
2 Äggvitor
2 tsk Bakpulver
½ tsk Bikarbonat
1 tsk Kanel
Valfritt: 1 msk Stevia
15 g Valnötter

 
  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Blanda ihop alla ingredienser utom valnötterna med en stavmixer.
  • Smörj en brödform med kokosolja eller naturell olja och strö mandelmjöl eller kokosmjöl i formen (så att brödet inte fastnar). Häll smeten i formen, strö över valnötter och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, låt den sedan svalna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Creamy And Spicy Rhubarb Sauce With Quorn Filé!

Till lunchen idag så testade jag att laga ett mat recept med rabarber som jag tyckte lätt intressant. Dock så gjorde jag några ändringar och gjorde i vegetarisk tappning^^. Det var väldigt udda eftersom man inte är van vid rabarber i vanliga maträtter men det var förvånande gott också! ;)
Den är väldigt enkel att laga och går snabbt med, man kan både göra i ugnen och på spisen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het & Krämig Rabarbersås

 

med Quorn filé


 2 portioner
Ingredienser:
2 dl Rabarber
2 Quorn filér eller annan vegetarisk produkt *
(ta ev. mer om du vill det)
1,5-2 dl Créme fraiche eller soja/vanlig grädde
ca. 2 tsk Sambal oelek
ca. 2 msk Honung eller Stevia (jag hade stevia)
2 Klyftor vitlök
1 Grönsaksbuljong
Ev. lite salt
 
* Kan använda riktigt kycklig men bör då steka den lite lätt med lite salt, kan även ha rabarbersåsen till fisk.
 
  • Sätt på ugnen på 220 grader. Blanda alla ingredienserna i en kastrull (smaka av) förutom "kyckligen" och rabarbern. Koka upp såsen så att buljongen löses upp. Lägg "kyckligen" i en ungsform och strö över rabarbern sedan häller du över såsen på allt. Grädda i ca 10-15 minuter.
Om du gör i stekpannan så blandar du ihop allt till såsen och låter det koka tills rabarbern börjar mjukna sedan tillsätter du den vegetariska produkten (kanske behöver tillsätta lite mer créme fraiche om du använder det, det behövde jag så att det blev mer sås) och låter det puttra tills de blivit lagom mjuka. Man kan även göra såsen för sig och hälla över det sedan när det är klart och värmt/stek osv filén.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

My New Pumpkin-Chocolate Bar With Varm Fruit Filling!

Hejsan alla glada! :)
 
Idag så provade jag en av mina nya idéer som jag har tänkt på för ett tag sedan. Jag provade att göra en chocklad bar med pumpa och frukt fyllning. Själv så tycker jag att det blev bra för att vara första gången jag gjort den. Den blev lite kompakt i själva degen när jag gjorde med 2 msk pumpapuré och 1 msk kvarg men jag tycker den var god att ta ändå (den kanske blir bättre ifall man gör på förslagen nedan), kommer att testa lite fler versioner av denna framöver och se vad som blir bäst.
Jag tycker ändå att den borde provas för det blir en annorlunda kombination av breakfastbar! ^^
 
Om man inte använder pumpa eller inte är så förtjust i det så tror jag att det borde gå att byta ut det mot äppelmos (skrivit där nere i receptet) men själv så har jag inte hunnit att testa det. Jag hoppas att det blir bra *håller tummarna*!
 
 
 
 
 

Pumpkin-Chocolate Bar!

 
  1 Bar
Ingredienser:

2 msk Havregryn
2 msk Valfritt mjöl (jag hade fullkorns dinkel)
1 msk Kvarg/kesella
2 msk Pumpapuré *
ca. 2 tsk Sötning
2 tsk Kakao
2 krm Bakpulver
 
* Om du inte vill använda mycket pumpa så kan du byta ut 1 msk mot 1 msk kvarg eller så kan du använda 1 msk osötad/vanlig äppelmos och 2 msk kvarg. Om du använder äppelmos så kanske du inte behöver lika mycket sötning.
 
Fyllning:
Jag hade ca. 2-3 msk med färsk mango i små bitar, frysta jordgubbar & hallon.
Du kan byta ut frukten om du vill men detta tyckte jag var riktigt smarrigt tillsammans. Man kan mixa frukten/bären eller mosa med gaffel, det är en smaksak :).
 
 
 
  • Ställ in ugnen på 180 C grader.
  • Blanda först samman alla torra ingredienserna, tillsätt sedan de blöta och blanda samman smeten. Lägg i ungefär hälften av smeten i en liten smord ugnsform (helst en rektangulär), tryck ut smeten längs väggarna så att det blir lättare att täcka fyllningen och att baren blir hel. Sedan lägger du i fyllningen och täcker den med resten av smetet som är kvar.
Grädda den i ungefär 10 minuter, låt den svalna lite och vällt sedan upp den på en tallrik och servera med valfria tillbehör och njut! :)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Creamy And Pink Vegetable Pasta In A Salads Bowl

Hellu hellu, 
till lunchen idag gjorde jag ett mat recept som jag sätt, men jag valde att inte lägga upp det eftersom den blev så ful och inte höll ihop. Själv så tyckte jag inte om den alls så det var synd :/...
 
Mellamålet hann jag tyvärr inte tillaga något för vi kom precis hem från mat affären när jag har mitt mellamål, så det fick bli en av alpros soyas vanilj dessert :).
 
Middagen så lagade jag en Grönsakspasta med en kryddig ost-chili-räk sås som jag hade i en sallads skål. Den blev riktigt god! :)
Denna rätt är det mycket man kan variera på just denna gång använde jag palsternacka, rödbeta och morot som "pasta"  och smaken av mjukost så testade jag en med räkor och chili smak på som jag aldrig smaka,t men det kan man ändra och flänga hur man vill beroende på vad man gillar. Smaken på såsen går också att välja och ha andra kryddor och mjukost smak, man kan tillsätta i princip vad som helst bara man får ihop en bra kombination av allt! :)
 
 
 
 
 

Rosa & Krämig Grönsakspasta I Salladskål


 2 portioner
Ingredienser:

1 Morot
1 Rödbeta
En stor tomat
1 Palsternacka
Lök efter val
(jag hade en halva av röd & gul lök, som behövdes användas)
1 tsk Valfritt mjöl
(jag använde fullkorns dinkel)
0,5 dl Mjukost med chili & räkor smak (eller annan sort)
1 tsk Dragon
1 tsk Franska örter
1 dl Mjölk
ca. ½ tsk Salt
Peppar
Några Champinjoner
 
Eftersom våran sallad behövdes användas så fick jag använda den som en skål till min grönsakspasta, annars så hade jag tänkt att använde vitkåls blad som man ångkokar lite. Sallads bladet funkade utmärkt ändå, det passar ju till allt eftersom det är så neutrall smak på isbergssallad.
 
 

  • Skiva grönsakerna i lagom små tjocka stavar, skiva även svampen och löken och grov hacka tomaten.
  • Koka grönsaksstavarna lite lätt eller så kan du steka dem tillsammans med svampen och löken. Stek grönsakerna tills dem fått färg tillsätt sedan tomaten och låt det stå tills tomaterna mojsnat och blivit mjuka. Tillsätt kryddor, mjöl och red sedan av med mjölk. Låt det står och puttra samman en stund så den blir lite mer "kompakt", som sist så tillsätter du mjukosten och låter det puttra tills osten har smält och blandats samman, tillsätt ev mer krydda om du vill det.
Servera pastan som den är, i en salladsskål/ vitkål-skål eller med andra tillbehör du gillar! ^^
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Åland weekend + tips!

Hejsan!
Igår kväll så kom man hem med mor och far från kusinerna på Åland. Mina föräldrar hade fått en Åland weekend hos våra kusiner, där dem hade fått lite aktiviteter som 50-års present förra året. Det var ett besök på fyren "Märket" där finska och svenska riksgränsen går med några släktingar också. Det blev bland annat en "drag-kamp" vid gränsen mellan min faster och far. Det var första gången för mig som jag besökte en fyr, det var väldigt häftig och intressant. Åland har ju många fyrar så det finns mycket att välja på! ;)
 
Lördagen så åkte vi runt och kikade runt lite på ön, gjorde bland annat en snabb visit på Kastelholmen och besökte några loppisar där man hittade lite fina antika grejer(både min mor och jag gillar att kolla på antika loppisar, eftersom jag gillar gamla inrednings grejer som är lantligt, antika osv... ).
 
På kvällen så gick vi på Stallhagens Restaurang och Pub, där vi åt super god middag och fick en rund vandring på brygeriet, det var väldigt intressant. För dem som inte vet så har ju dem en av väldens dyraste champanj flaska som hittades utanför Åland (kommer inte ihåg vart men) så det var intressant att höra om det också. Detta ställe tycker jag verkligen att du ska besöka, dem serverar jätte god mat med mysig miljö samt jätte trevlig personal, hand gjord öl som jag inte kan säga något om eftersom jag själv inte tycker om öl men det är ett eftertraktat märke som växer hela tiden. Dem säljer även jätte goda sorter marmelad, sylt, gele, curd som vi också fick provsmaka på, tyvärr så var dem ju inte direkt billiga men dem var så goda så man var ju bara tvungen att köpa hem två sorter. Vi köpte en Havtornscurd som vi fick ett smakprov på som var super god, sedan en Havtorns-rabarber sylt/marmelad (står inte vad det är på burken), den hade vi inte smakat men det ska bli väldigt intressant. Kommer att skriva vad jag tyckte om den när jag provat den! ^^
 
På söndags kvällen åkte vi hem och underdagen så hittade vi på lite olika grejer.
 
 
Åland är ett landskap med fin mijlö, fina badplatser/stränder, det finns mycket små mysiga fika stället. Det finns mer se värdigheter än vad man tror, själv så har jag igentligen inte sätt så mycket runt om kring ön eftersom vi oftast bara är hos mina kusiner och hälsar på. Jag älskar denna mysiga lilla ön det är alltid härligt att hälsa på sina nära och kära.
Åland är ett perfekt kort resemål för hela familjen, speciellt på sommaren! :)
 
 
 
 
Fyren Märket.
 
Dragkampen mellan faster och pappa! ^^
 
 
Kastelholm..
 
 Stallhagens bil som stog vid parkeringen.
 
Puben
 
 Min rätt som jag åt, smörstekt sik med potatis,sallad & någon sås som jag inte kommer ihåg vad det var, även Sari och mamma tog denna rätt ^^.
 
 Pappa, Thomas & Riina valde Örtfylld karré...
 
 Några tog även dessert efteråt, pappa tog hemma gjord vaniljglass med hallon, honungssås & krispigt havresmul, (kommer inte riktigt ihåg vad rätten hette eller om det exakt vad så men jag tror så). Jag var för mätt för att äta dessert men provsmakade lite, riktigt god! :)
 
 
 Fluffig Fläderpannacotta med krispig havrebotten, den var också god!
 
 
 
 
 Kram Johanna! :)

Chocolatey Chocolate Cake!

Mellanmålet idag blev en jätte smarrig Kladdig Chokladkaka eller vad man nu ska kalla den, var super enkel att göra och går super snabbt att tillaga under en minut! ;D
Den är fluffig men lite kladdig, med mycket choklad smak. Jag gjorde en liten ändrig från receptet jag sätt som Sofie gjort och bytte ut ett helt ägg mot endast äggvita. Den blev väldigt kalorisnål under 100 kalorier, helt sjukt men ändå så god, då kan man ju ösa på lite mer med tillbehören om man vill ha lite mer energi! ;)
 
Rekomenderar denna, du kan verkligen äta denna utan dåligt samvete (speciellt jag själv)! ;D
 
 
 
 
Förlåt för dem tråkiga och dåliga bilderna! (är icke nöjd med dem, gillar inte dem) (a)
 
 

Kladdig Kladdis


 1 "kaka"
Ingredienser:
2 Äggvitor
1 msk Kakao
½ tsk Bakpulver
2,5 tsk Kokosmjöl
1,5 msk Vatten
1 krm Vaniljpulver
1 msk Stevia
 
  • Vispa äggvitorna fluffiga så att du kan vända på bunken utan att det faller ut. Blanda sedan dem torra ingredienserna och ha ner dem i äggvitan rör om försiktigt så att det blandas så bra som möjligt. Tillsist så har du ner vattnet och rör varsamt så att det blandas. Häll fluffet i en microvänlig form och micra den ca 40 sekunder (när den har höjt sig så kollar du om den stelnat).
Tiden kan variera lite beroende på val av form och micro så du får hålla ett öga på den för det går snabbt. Jag använde en liten rund form och den var lite kladdig i botten men om du kör den för länge så blir den torr och det vill man ju inte så det är bättre att den är lite kladdig i botten än för torr. Jag tyckte det blev gott när den var lite kladdig ovanpå.
 

 
 Förslag på enkla tillbehör:
Varma mosade hallon, jordgubbar eller andra frukter/bär du gillar! :)
En klick nyttig jordgubbsglass (recept)
Smältande jordgubbar (recept)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Lowcarb Banana Pancakes!

Till lunchen så fick det bli några bananplättar, som jag har sett ett recept på dock så byta jag ut hela ägg mot endast äggvita och blev riktiga lowcarb pancakes när man gjorde med äggvita istället och den exakta mängden jag gjorde med banan och morot. Dem var goda och jätte enkla att göra, men jag tror nog att det bli mer annorlunda ifall man tar två hela ägg istället med smaken och det :p.
 
Passade på att använda halva bananen från i morse och halva moroten från igår som jag hade till grytan eftersom man åker bort tidigt i morgonbitti och är borta över helgen. Blir även bjuden på mat i kväll av bästa mormor och morfar med familjen så då hade man inte kunnat använda dem då så det fick bli till lunchen ^^.
 
 
 
 
 

Lowcarb Banana Pancakes


 1 portion
Ingredienser:
1 dl Flytande äggvita/ 3 äggvitor
(kan även använda 2 hela ägg om du inte vill kasta gulorna)
½ Banan
1 tsk Kokosmjöl
ca. 0,5 tsk Kanel (mer eller mindre)
Lite Kardemumma, vet ej exakta måttet
1 Liten morot eller ½ stor morot
 
  • Mosa bananen, riv moroten fint och blanda samman alla ingredienserna. Stek dem i kokosolja eller annat fett du använder, servera eventuellt med egen vaniljsås/ vaniljyoghurt osv (jag gjorde min sås med vaniljarom, lättyoghurt och stevia denna gång) och toppa med riven morot! :)
 
 
 
 
 
 
Kram Johanna! :)

Banan And Almond Crust With Rhubarb And Chocobanana Filling!

Hejheej allesammans!
Skapade en ny frukost paj i morse, den blev faktiskt riktigt god plus att det var första gången jag gjorde den. Jag kom även på några andra grejer som hallon och keso som jag tror också skulle vara riktigt gott att ha i som jag tänker testa nästa gång med (kommer att skriva förslagen där nere ifall du också vill testa redan nu) ;).
 
Det blev en liten portion eftersom jag inte kan äta hur mycket som helst ibland, så detta recept nedan är mer anpassat som mellanmål men du kan ju dubbla satsen om du tänker äta pajen till frukost. Du måste inte dubbla satsen om du vill för det är ju bara att du fyller på med mackor eller andra godheter så du bara blir mätt och glad! :)
 
 
 
 
 
 (ute bild)
 
 
 

Banana & Almond Crust With

 

Rhubarb & Chocobanana Filling!


 1 Liten paj
Pajskalet:
0,75 dl Havremjöl
0,5 msk Mandelmjöl
25 g (ca. 1/4) Banan
0,5 msk Mandelmjölk eller vanlig mjölk
Lite mandelarom, efter smak
(använde inget mått)
 
Fyllning:
Ca. 1 dl Färsk rabarber
(eller mer om du vill, själv hade jag nog tagit lite mer)
Ca. 0,5 msk Stevia / sötning
25 g (ca. 1/4) Banan
0,5 - 1 tsk Kakao
 
Valfritt: Kanske ungefär 2-3 msk keso
ca. ½ dl Hallon
 
(Har inte testat med dessa själv ännu men så småningom ska jag själv göra det ^^, det var dessa som jag pratade om i texten där upp som jag tror skulle bli gott att tillsätta)
 
 
  •  Sätt på ugnen på 180 C grader.
  • Mixa havregryn till mjöl, mosa bananen med en gaffel, blanda sedan alla ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en lagom tjocklek i en ungsform (inte för stor eller för liten, jag använde en som ungefär 12 cm i diameter stor) eller så får du ta det du har hemma och göra det bästa av det som går.
  • Skala och hacka rabarbern i bitar, fördela den jämnt över pajskalet, strö på sötning. Mosa banan och blanda med kakao eftersmak, om du vill använde det valfria så mosar du keson med en gaffel och tillsätter det i blandningen. Du kan hälla hallonen över rabarbern eller så kan du blanda ner det i banan röran. Fördela smeten så att rabarbern blir täckt.
  • Grädda i ugnen i ungefär 15-20 minuter. Toppa med några skivor banan och några färska hallon (valfritt).
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppas du gillar den,
Kram Johanna! :D
 
 
 
 
 

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0