Tofu wok

Hej!
Idag så har jag äntligen träffat min lilla Felicia, gud vad hon är gullig det ska bli roligt att följa henne under sin uppväxt och se henne förändras och utvecklas till en fin flicka! (:
 
Det tisdag och även valborg fast jag ska inte göra något speciellt dock :/. Som vanligt så betyder tisdagar stöd lunch på sjukhuset, där tog jag orientalisk fisk med grönsaker som är jätte god!
På kvällen till middagen så fick det bli tofu grönsakswok med krydda. Själv så hade man glömt bort tofun men ibland kollar man i sitt lilla stach och ser om det är något som snart går ut och då fann jag tofun som går ut imorgon så jag fick igår kolla vad jag kunde hitta på av det jag hade hemma men det var inte mycket så jag delade på den och gjorde olika "marinader". Den jag använde idag låg i någon grillolja med chili det blev väl okej men jag hade köpt wok grönsaker i vatten på burk som ica säljer eftersom jag inte hade testat dom men jag kan säga att det inte var speciellt gott smakade konstigt och äckligt så köp inte icas wok grönsaker på burk, fy BLÄÄ!! >.<
Dom grönsakerna sabba hela rätten, så jag åt lite annat plus tofun eftersom det var så äckligt...
 
 
 
 
Första gången faster Johanna (jag) håller i sötaste Felicia! <3
 
 
Fölåt men var bara tvungen att lägga upp två bilder på Felicia för jag är så glad och stolt över att hon äntligen har kommit! (a)
 
 

Hoppas ni får en trevlig valborg, kram Johanna!
 

Chokladbanan pannkaka!

Hej igen!
Till middagen så blev jag sugen på pannkakor eftersom det var några dagar sedan. Då testa jag någon ny variant som jag inte provat, är en av många maträtter jag ska testa. Dessa chokladbanan pannkakor med blåbär röra var goda men jag gillar nog bananpannkaka utan kakao mycket mer, men det är ju som sagt en smak sak. Testa gärna om du är intresserad! ;D
 
 
 
                                  Förlåt för dom dåliga bilderna, tog dom lite snabbt bara :(                        
 
 
Chokladbanan pannkaka 1 port:
1 Mosad banan
½ dl Havregryn
½ - 1 msk Kakao (mer el. mindre, beroende på vad du vill)
Lite honung/sötning
 
Blåbärsås:
1 dl Blåbär
1 dl Kesella/kvarg
Önskad mängd sötning (jag använde honung)
 
  • Blanda samman allting till pannkaksmeten i en skål, stek dom sedan på låg värme tills dom är klara. Du kan göra både stora eller små pannkakor, ifall du gör små så kan du använda såsen som fyllning till en liten pannkakstårta mellan pannkakorna.
 
Ha det bra, kram Johanna! (:
 
 

Purjolökspaj

Hallå där!
Till lunchen så gjorde jag en god purjolökspaj till familjen, dock råka den stå lite för länge så den är lite mörk på kanterna. Det brukar alltid ta mycket längre tid när vi tillagar med äggstanning i vanliga fall men denna gång så blev det motsattsen >.< .Jag antar att det beror på fyllningen eller vilken form man använder så du får bevaka pajen beroende på vilken form du väljer att använda så du inte gör samma misstag som mig. Tur som så smakade den bra i alla fall! :P
 
 
Purjolökspaj serverat med sommargrönsaker, kan även ha en sås till om du vill.
 
 
Purjolökspaj ca 4 port:
 
Deg: 2 dl Grahamsmjöl
2 dl vetemjöl fullkorn el. vanlig
(du kan även ta 4 dl av vetemjöl om du vill skippa grahamsmjölet)
½ tsk salt
2 tsk Bakpulver
50 g Smör
1,5 dl Mjölk
 
Fyllning: 400g Purjolök
3 Ägg
250g Keso
½ tsk Örtsalt el. salt
Ca 2 dl Riven ost, tex västerbotten ost
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla torra ingredienser till degen och rör om, tillsätt smöret och mjölken och knåda ihop allt så det blandas och se till att smöret inte blir massa smörklumpar i degen, att det blir fördelat i massan. När du har blandat ihop till en bra deg så kan du trycka ut den i formen.
  2. När ungen har blivit klar så kan du nagga degen med en gaffel innan den körs in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  3. Under tiden degen förgräddas så kan du skära purjolöken i slantar och koka den i lättsaltat vatten tills dom har mjuknat.
  4. Blanda i keso, krydda, ost, äggen och även purjolöken när den har blivit klar i en skål. Rör om varsamt så allt blandas ihop, du kan krydda med svartpeppar om du vill.
  5. När degen har gräddats klart så tar du en bara ur ugnen och lägger i fyllningen i pajskalet. Ställ in den i ugnen i ca 20 minuter eller tills den känns fast i mitten, beroende på storleken och för form du använder.
Sedan kan du servera den med grönsaker/sallad och någon sås till om du vill te x vitlöksås.
 
 
Hoppas det smakar, kram Johanna! (:
 
 

Jordärtskocka & Svampgratäng

Hej!
Middagen så expremterade jag ihop en liten gratäng av det vi hade hemma. Gratängen består av jordärtskocka, champinjoner, lök, buljong, spenat, grädde, ost, keso och kryddor. Till det hade jag stekt Quorn filé, borde dock ha marinerat den eller kryddat den eftersom det inte är så mycket smak på dom så det rekomenderar jag att du gör om du tänker ha det som tillbehör, hade även min lilla gröna vän herr broccoli ^^.
  Det blev ganska bra kanske lite för mycket smak men jag tror det skulle bli bra om man skippar buljongen och man kan ju minska på vätskan också ifall man inte vill ha så krämig. Det är alltid kul att bara improvisera ihop något även om det inte blir perfekt första gången men jag förväntar mig heller inte perfektion när man inte är så van med att allt och balansera smaker osv.
 
 
 
 
 
 
 
Jordärtskocka & Svampgratäng 1 liten port:
 
1-2 Jordärtskockor (beroende på storlek)
4 Champinjoner
Önskad mängd gul lök
3 bitar hackad fryst spenat ( ca ½ msk )
2-3 Nypor ost
½ tsk Hönsbuljong
(men bör nog skippa det som jag skrev i texten & hoppas att det blir bättre utan)
1 ½ msk Matlagningsgrädde
ca 1 ½ msk Keso
Svartpeppar, salt & franska örter
 
  1. Sätt först ungen på 225 grader. Skala jordärtskockan, skiva den hyfsat tunt men ändå inte för tunt och lägg hälften av allt i botten.
  2. Skär champinjonerna i slantar och stek som sedan i smör i stekpannan tills dom får färg och förlorat lite vätska, på ena sidan av pannan så kan du steka upp spenaten, så blir det mindre disk också :P. Skär löken på längden och lägg ca hälften på jordärtskockan i formen sedan hälften av den stekta svampen ovan på, samt all den stekta spenaten.
  3. Lägg i resten av jordärtskockan, löken och svampen. Krydda önskad mängd salt och peppar.
  4. Blanda samman grädden, osten, keson, buljongen (frivilligt men rekomenderas inte) i en liten skål/kopp och krydda med franska örter efter smak.
  5. Ställ formen i mitten av ugnen och låt den gräddas i ca 20-25 minuter du får känna efter lite, beroende på hur tjocka skivor du skar. Sen när den har gräddats färdigt så kan du äta den med kycklig, kött, vegetarisk produkt eller vad som helst. Glöm inte det gröna på din tallrik också! ;)
Jag hoppas du gillar mitt expriment som jag skrapade ihop. Hoppas att det smakar bättre utan buljongen! (finger crosst)
 
Ha en trevlig forsatt söndagskväll, kram Johanna!
Ps. Vill bara meddela att jag äntligen blivit en stolt faster i lördags åt lilla Felicia, längtar tills jag får träffa den sötnosen! HAPPY HAPPY DAY! ;D (a)
 
 
 

Ostgratinerad Zucchini med ungsbakad tomat

 Hallå hallå!
Idag så blev lunchen inte lagad av mig heller >.<, eftersom International street market är här i stan tills imorgon där dom säljer produkter (mest mat) från olika länder. Tanken var ju att man skulle äta lunch från någon stånd men eftersom det var väldigt dåligt med vegetariska alternativ samt fisk/skaldjur som är lätt för mig att äta så blev det två Subway mackor (för jag hade ett rabatt erbjudande där man får en gratis om man köper en meny) en vegetarisk med någon sojabiff i som jag inte kom ihåg vad namnet på mackan var, men den kan jag rekomendera till alla vegeterianer och dom som gillar vegetariskt den var jätte god ;D. Den andra som jag tog var tonfisk men den har jag ätit förrut men den är också väldigt god så den ska jag ta någon gång under dagen imorgon ^^.
 
 
Middagen blev något väldigt simpelt men gott eftersom man inte var så hungrig på någon rejäl måltid. Ostgratinerad zucchini, ungsbakad tomat med kryddor samt sallad, broccoli och keso fast det blev lite fullt på tallriken så det är inte med på bilden. Även ett äpple som "dessert"  eftesom jag måste äta det enligt mitt "mat schema" eller vad man nu ska kalla det. Förrut när jag var mycket sämre så ville jag helst skippa det och försöka "smita undan" när jag hade ätit klart men nu så äter jag gärna en frukt efter för jag tycker det är gott med något sött efteråt plus så älskar jag frukt! ;D
 
 
 
 
Ha det bra, Kram Johanna! (:

Zucchini & kikärtsbiffar

Hejhej!
Jag vet att jag inte har uppdaterat mig nu på några dagar men det är för att jag inte har lagat något nytt. Eftersom jag har ätit på ät på sjukhuset, i skolan och rester, även igår så blev det smörgåstårta hos mormor eftersom hon fyllde år ^^.
 
Nu till middagen så blev det ifall något nytt. Då lagade jag en av mina vegetariska favorit biffar, jag har inte kommit på receptet men jag har gjort några få ändringar från orginalet.
 
 
 
 Zucchini och kikärtsbiffar serverat med sallad, ångkokt broccoli och ajvarrsås! (:
 
 
Zucchini & Kikärtsbiffar
Recept 4 port:
1 burk kokta kikärter
1 msk Citronsaft
 1 Zucchini
2 Ägg
1  vitlök klyfta
½-2 msk valfritt mjöl
Salt & Svartpeppar
 
  1. Riv zucchinin i ett rivjärn över en bunke el tallrik det är vilket som. Salta rikligt zucchinin och rör om så att allt blir saltat, ställ den sedan åt sidan så att det får ligga och dra ett tag så att all vätska kommer ut.
  2. Häll ut spat från kikärtorna och skölj dom i vatten. Mosa dom sedan med en gaffel eller mixer i en skål, själv så brukar jag mosa med gaffel eftersom jag vill ha den lite "crunchy", plus att det inte krävs någon el för det ^^. Tillsätt sedan citronsaften, den pressad vitlöks klyftan, äggen,  zucchinin men krama ur all vätska först innan du tillsätter det, mjöl (själv så tar jag ca ½ msk för jag tycker den håller redan då men om man vill ha den fastare så bör man ha i mer) och tillsist så kryddar du svartpeppar efter smak, kan även salta lite om du vill, själv så gör jag inte det eftersom man har så mkt på zucchinin.
  3. Klicka sedan ut smeten i en stekpanna med medelhög värme med smör i och forma dom lite så dom liknar ett par biffar, sen är det bara att äta när dom är genom stekta och fasta.
Servera dom med valfritt gryn med sallad eller endast sallad samt ajvarrsås (ajvarr blandat med lite kvarg/creme fraiche) eller tzatziki, sedan kan du bara njuta! (:
 
 
Hoppas det smakar, Kram Johanna! ;D

Super Hallonplättar!

Godagens godagens! ^^
Jag kände i dag att jag var sugen på pannkakor/plättar men jag visste inte vilka jag skulle göra eftersom man har svårt att bestämma sig med det mesta (beslutsångets). Eftersom jag har vissa tider jag ska äta i olika mängder fortfarande pga anorexian så fick jag hastigt välja så det blev dessa super goda Hallonplättar som jag aldrig gjort men är glad att jag äntligen har provat dom för dom var så mumsiga och goda! ;D
 
Bilderna är inte så fina eller upplägget för att det blev så hastigt och dom kallnar ju tyvärr fort också men ni får inte dömma dessa underbara plättar efter bilderna för ni lär inte ångra er när ni har smakat dom! (:
 
Jag vet inte hur många plättar det blir heller för jag har inte stekt upp all smet ännu eftersom pannkakor är godast nystekta tycker jag, men jag kan tänka mig att det räcker till 3-4 personer kanske.
 


Till Hallonplättarna så serverade jag med min älskade keso och så klart mjölk, YUM!
 
Hallonplättar Recept:
1,6 dl Valfritt mjöl
2 Ägg
Önskad mängd vaniljsocker/vanlijpulver
4 msk Honung el. annan sötning (tillsätt mer om du inte är nöjd med smaken)
100g Frysta hallon
1 tsk Bakpulver
 

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Värm hallonen i micron. Mixa sedan dom till en jämn smet med äggen, mjölken och honungen. Häll i mjölblandningen lite i taget så det inte blir klumpar och vispa under tiden.
  • Stek dom i medelhög temperatur i smör (eller vad du nu använder) och ha koll så dom inte blir brända ;P. Servera dom med en klick grädde, keso eller något annat gott du gillar och NJUUT! ;D
 
Ha det bra, önskar Johanna! (:
 
 

Nyttig Pizza!

 
Hej!
Till middag visste jag inte riktigt vad jag skulle välja av allt som måste användas/lagas innan det blir för dåligt. Tillslut så fick det bli en nyttigare version av pizza som jag hittat på internet som jag velat prova ett tag nu.
Den smakade bra faktiskt men det är ju ändå inte riktigt som vanlig pizza men god var den. När jag kom och tänka på den så känns det lite mer omelett aktigt än åt pizza hållet, aja det funkadar bra i vilket fall man behöver i alla fall inte få dåligt samvete efter ha ätit denna pizza jämfört men en vanlig köpt flottig pizza! (a)
Den blev dock inte lika snygg som den bilden jag såg, haha! hoppas ni blir intresserade ändå :) .
 
Den råka bli lite tunn på kanterna som du säkert ser och blev lite brun menmen ^^, shit happens!
 
Nyttig Pizza
Recept, 1 port:
 
Deg :    1 Ägg
                 1 Äggvita
                          2 tsk Havregryn
                              ½ dl Kesella/kvarg
                          1 tsk Fiberhusk
 
Tomatsås:        2 Tomater
                            1 Klyfta Vitlök
                          Salt & peppar
                                                         Färsk spenat el. basilika (om du vill)
 
Topping jag använde:    Lök
                                            Zucchini
                                                  Champinjoner
                                       Tomat
                                                   Lite Mozzarella
                                                Pizza krydda
 
  1. Vispa ägget och äggvitan till skum i några minuter.
  2. Tillsätt havregrynet och kesellan/kvargen försiktigt och sist fiberhusk. Blanda ihop allt snabbt men försiktigt.
  3. Bre ut smeten tunt på bakplåtspapper på en plåt och ställ den i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. När det är klart så tar du ut pizzan ur ugnen och höjer temperaturen till 225 grader.
  4. Värm tomaten och det övriga ingredienserna i en katrull och krydda efter smak, om du gör egen tomtsås eller använder en köpt.
  5. Hacka i ordning din valfria topping till pizzan, sedan brer du ut tomatsåsen över pizza degen och lägger på toppingen.
  6. Sätt in pizzan i ugnen och grädda den tills osten har smält eller tills den har fått färg. Sen kan du äta din pizza med gott samvete! (:
 
 

Kram Johanna!
 

Fiskfilé med äggsås!

Hej alla där ute! (som hittar hit som sagt :P )
Igår så skulle jag ha lagat vit fisk med äggsås men jag kom inte ihåg hur min mamma gjorde den så jag väntade tills hon skulle komma hem jobbet och affären men det tog lite tid. Jag försökt dock ringa henne men hon svarade inte så jag hade ju gjort min fisk ugnen så då fick jag stå där med min klara fisk utan något till. 
Då fick jag slänga några örtbiffar från frysen i stekpannan i sista sekunden.
Det är alltid bra att ha lite mat i frys som i denna situation :) .
Jag fick använda fisken i dag istället eftersom den inte bör ligga för länge i kylen innan den äts! ^^
Jag blev jätte sugen att äta fisk med äggsås för det var så länge sedan sist men fick tillslut det idag iaf! (:
 
Örtbiffarna som jag nämnde är inte några jag hade gjort själv, dom var från Familjen Dafgår. De gör tre olika vegetariska biffar Grönsaksbiffar, Morotsbiffar och Örtbiffar dom är faktiskt riktigt goda tycker jag men Grönsaksbiffarna är inte lika god som dom andra två tycker jag (a).  
 
Vit fiskfilé serverad med äggsås, sallad och broccoli! ;D
 
 
 
Fisken stekte jag i ugnen i 200 grader tills den kändes fast i köttet och hade på citronpeppar på.
Såsen gör med smör, valfritt mjöl, mjölk , hård kokt ägg, salt och vitpeppar.
 
Såsen har jag inga mått på för vi brukar bara göra på känn. Man smälter först smöret och reder av det med mjöl och tillsätter lite mjölk i taget ( bara så såsen inte är för tjock eller för tunn ). Sist så kryddar du efter smak och tillsätter det hackade/mosade ägget och låter det sjuda nån minut eller två.
Jag kan inte säga så mycket mer för allt beror på hur mkt sås som ska göras och då är det ju mängden av allt som avgörs.
 
Ha det bra, Kram Johanna! (:
 
 

Mina fräscha Tonfiskbiffar

Här kommer ett jätte gott recept som jag har gjort och improviserat ihop, blev riktigt nöjd faktiskt.
Jag tycker dom är riktigt mumsiga eftersom jag har lagt i ingredienser som jag tycker väldigt mycket om! (:
Kom ihåg när du väl ska steka dom bör du inte göra för stora eller platta ut dom för mycket för då håller dom inte så bra. Jag kommer heller inte ihåg hur många biffar det blev men det räcker väl till 3-4 personer kan jag tro.
 
 
 
Fräscha Tonfiskbiffar made by me
Recept 3-4 port:
1 burk tonfisk i vatten
½-1 Rivet Äpple (beroende på storlek)
1/3 Rödlök (el. mer)
2 msk keso (går att uteslutas)
1 Ägg & 1 äggvita (kan använda gulan också)
salt & peppar
  • Häll av vattnet från tonfisken, lägg sedan tonfisken i en skål och rör om så det inte är stora klumpbitar. Finhacka rödlöken och tillsätt den i skålen med äggen, rör om tills det har blandats och krydda.
  • Sedan är det bara att tillsätta rivna äpplet och keson men var lite försiktig när du ska röra om så det inte blir mos. Klicka ut röran så dom blir som biffar på en stekpanna i olja/smör och stek på medelvärme eller lägre bara så dom inte bränns och blir fasta.
Servera dom med Tzatziki el. någon annan sås, coscos/bulgur och med en härlig grön sallad. Hoppas det smakar! ;D
 
Kram, Johanna!
 
 
 
 

Quornfärs gryta!

Hej!
Dagens lunch blev en quornfärs gryta, eftersom jag har massa produkter i frysen som måste användas som jag hann köpa på mig innan jag fick mer laga allt själv lust xP.
Grytan består av tacofärs från quorn, oregano, koriander, peppar, krossade tomater, champinjoner, tomatpure och lite kvarg. Jag tror att det var ungefär allt jag slängde i och det serverades med Zucchinipasta (:
 
 
 
Ha en forsatt bra dag, kram Johanna!

Havregrynsvåfflor med äpple & kanel!

Hejhej!
Lunchen fick bli något som var snabbt och enkelt att göra så jag bestämde mig för att göra en annan variation av havrevåfflor som jag inte gjort så det blev med äpple och kanel eftersom jag älskar båda två sakerna och dom är super tillsammans! ;D. Det fick bli så för att både ugnen och spisen var upptagen för min syster har varit här nyligen och fixat lunch till familjen så man hade inte så mycket att välja på men jag tyckte det blev gott iaf och jag tycker även att dom känns mer mättande än vanliga:)
Receptet är är passat för frukost för en så om det ska lagas till fler och det är till lunch eller middag så får du dubbla satsen till önskad mängd våfflor^^.
 
 
 
 
Havrevåffla med smak av äpple & kanel
Recept för 2 våfflor:
1 dl havremjöl (mixat havregryn)
En nypa salt
½ tsk Bakpulver
½ dl Kvarg/kesella
2 msk Mjölk
Lite honung (efter behag eller annan sötning)
½-1  Rivet Äpple (beroende på storlek)
ca 1 msk Kanel (mer el. mindre beroende på hur mkt du vill det ska smaka)
 
  • Mixa havregrynet först sedan är det bara att blanda i alla torra ingredienser och sedan allt annat och tillsist det rivna äpplet.
  • Mina våfflor åt jag med vaniljkvarg/kesella och lite äppelbitar (skulle helst ha varit stekta i kanel då är det mkt godare men det var ju lite fullt på bänken och spisen så det fick bli naturall). Jag tycker också att det funkar att äta dom som dom är för dom är så saftiga och har mycket smak redan eller servera med vispad grädde. Du får känna dig efter vad du tycker passar! (:
 
Kram Johanna! (:
 

Nyttigt Bananbröd!

Hej!
Här får ni ett super smarigt och saftigt Bananbröd recept fast nyttigare än vanligt som jag har hitta och bakat.
Jag använde keso och tog bort en äggula i mitt bröd och istället för att smöra formen så la jag i bakpapper det funkade också bra :) . Rekomenderas till dom som gillar Bananbröd men som vill äta nyttigt! ;D
 
 
Vänster bild är när brödet gräddas, den högra när den är klar (mobil bilder).
 
 
 
TillagningstidTillagningstid: 180 grader i ca 40 minuter i ugnen

IngredienserIngredienser för en limpa

1,5 dl Keso/kvarg/kesella

3 Ägg (ta ev bort en del av gulan)

1 dl Grovt mjöl (kan endast bytas ut mot kokosmjöl)

3 tsk Bakpulver

En nypa salt

Lite honung (efter behag)

1-2 st Bananer

2-3 msk Kanel
 
Ta eventuellt lite vatten för att få det till en jämn smet om det behövs!
 
  • Blanda/elvispa försiktigt alla ingredienser till en smet. Bröa en form och snåla med smöret eller gör som jag gjorde smöra formen först sedan lägg bakplåtspapper i en form som rymmer ca 1,5 liter. Sätt sedan in den i ungen i ca 40 minuter i 180 grader till den känns färdig gräddad
Brödet kommer att vara åt det kladdigare hållet när den har tagits ur ugnen men sen när den har fått svalnat så kommer den likna mer ett bröd.
 
  • Förslag på pålägg som passar keso, skivad/mossad banan, jordnötssmör, endast smör eller så kan du bara äta som den är det funkar också eftersom den är god smak och saftig. Alla tycker ju olika så du kanske har något annat som du tycker är gott att ha som pålägg, men jag tror nog inte vissa vanliga typiska pålägg passar till just detta bröd! ^^
 
Kram Johanna! (:
 

Choklad & kesopannkakor

Heej fredag!
Idag till lunch så blev jag sugen på att göra pannkakor/plättar så det blev ett nytt recept på med keso och choklad med lite ändringar jag gjorde. Dom blev super goda, riktigt mumsiga! ;D
Jag gjorde bara till mig själv och det blev cirka 5 plättar eller om man vill göra större så kanske det blir ca 3 st. Receptet nedan kommer jag att göra i bubbelsats men om du är själv så kan du bara göra hälften. Prova dessa om du gillar pannkakor/plättar och choklad. Själv så känner jag att jag är lite i ett pannkakstadie och vill laga mycket olika sorter men hoppas det låter intressant och att du blir sugen på att prova!
 

(Mobil bilder)
 
Kesoplättar med chokladsmak
Recept för ca 12 plättar eller 4-6 stora pannkakor:
 
2 Ägg
2 dl Keso
3 msk Havremjöl (el. valfritt mjöl)
1 krm Salt
1 krm Bakpulver
1 msk Kakao
1 msk Honung (el. annan sötning)
 
  1. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa det till en slät smet med mixer.
  1. Stek dom i låg värme så dom inte bränns. Stek tiden är längre än vanliga pannkakor.
Serverings tips:  Jag varvade mina plättar med vaniljkvarg/kesella och varma mossade hallon, det blev riktigt smarigt det :D. Om det inte passar så kan du blanda ihop röror hur som helst av det du gillar tex banan, jordnötssmör eller någon annan bärsort/frukt. Vlariationen är oändligt eller någon chokladsås, you name it! Hoppas du gillar dom!
 
 
Kram Johanna! (:
 

Problem med designen! -_-"

Just det glömt att säga att designen som jag har laddat ner har krånglat och vill inte visa min profilbild eller text/info om mig själv. Har skrivit till bloggen men det dom sa att jag skulle göra funka inte och just nu så prioiterar jag inte att fixa detta nu för jag orkar inte vara vid datan specielt länge innan jag blir trött/ont i huvudet men ska försöka fixa det eller välja någon annan design när jag inte har något att göra. För jag tycker själv att det ser tråkigt ut och man får inte reda något om mig men ska försöka ordna det.
 
Mvh, Johanna!

Enkla bönbiffar med svartabönor i ugn

Hejhej!
Torsdagar så äter jag stödlunch på ätmottagningen på sjukhuset så då blev det lax med romsås och grönsaker, mumsigt var det. Jag älskar fisk det är nyttigt och suupper gott (beroende på hur den tillagades)! ;D
Senare till middagen så gjorde jag svartabönbiffar till mig själv och familjen. Första gången jag gjorde just dessa biffar och receptet hittade jag på sidan ät mer vegetariskt. Dom var väldigt enkla att göra och det blev heller inte kladdigt när man skulle forma dom till biffar. Det tog inte lång tid att laga dom det är bara gräddningen i ugnen som tar tid men då behöver man ju inte göra något förns dom sista fem minuterna då dom måste vändas. Även kryddningen var god, dock det dåliga var med dessa biffar var att dom blir lite smuliga när man ska äter dom (går isär väldigt lätt) men det beror nog på för det inte är något direkt binande medel/vätska i.
 
 
 
Till biffarna så åt jag dom med sallad, broccoli, keso och lite krämig spenat från igår!
(Mobil Bilder)
 
 

PortionerRecept för 6 burgare.

TillagningstidTillagningstid: 50 minuter, inklusive 25 minuter fikapaus när burgarna är i ugnen.

IngredienserIngredienser

  • 2 burkar svarta bönor (ca 450 g avrunnen vikt)
  • 3 små lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 tsk tomatpuré
  • 3 tsk senap jag föredrar Dijon senap
  • 1 tsk sambal olek eller chilipulver
  • 1 dl havregryn

TillagningsmetodHur man lagar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj 2 burkar svarta bönor och mixa dem i en matberedare eller med en stavmixer.
  3. Hacka 3 små lökar och pressa 2 klyftor vitlök och blanda med bönorna.
  4. Blanda i 4 tsk tomatpuré, 3 tsk senap och 1 tsk sambal olek. Blanda väl.
  5. Blanda ner 1 dl havregryn.
  6. Forma till 6 biffar och lägg på ett bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Baka i ugnen i 20 minuter innan du vänder dem och låter dem bakas på andra sidan i 5 minuter till. De ska vara krispiga på utsidan.
  8. Servera i hamburgerbröd med en god sallad.
Eller med bulgur eller annant gryn som du gillar med någon god sås/dressing till så blir det inte så tort.
 
 
Baserat på en burgare:
Kalorier: 152
Kolhydrater: 33 g
Fett: 1 g
Protein: 10 g

 

 

                                                                                                          (kopierat från hemsidan)

 

Ha det bra, kram Johanna! (:

 

Krämig spenat med sojakorv & grönt

Hellu hellu!
Till middag så blev det något enkelt och gott eftersom jag bara skulle fixa mat till mig själv så blev det sojakorvar med krämig spenat och broccoli, mums!
Ser dock lite trist ut med det är väldigt gott tycker jag, dessa korvar är också från det super braiga matmärket Hälsans Kök (Y), dom gör väldigt goda färdiglagade produkter om du inte har testat så borde du! (a)
 
 
Sorry för den dåliga mobil bilden!
 
 

Hade bra, kram Johanna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyttigare Chokladbollar

Hejhej!
Vem älskar inte hederliga hemma gjorda chokladbollar, ingen vad jag vet :P. Det var alltid något man bakade ihop när man var mindre, både söt och super enkelt att göra bättre kan det inte bli tänkte man. Tyvärr så är det ju inte direkt nyttigt men jag hittade ett nyttigare recept på chokladbollar som jag blev intresserad av att prova så det blev det som mellanmål idag. Inte lika söta som orginalet och så var det mkt kaffe smak för mig eftersom jag inte gillar kaffe men ska själv prova på några fruktbollar som jag har tänkt skulle vara gott så småning om och se om det blir något bra resultat. Man bör testa dessa om man gillar choklad och kaffe smak :) .
 
 
 
 
 
 

Chokladbollar
1,5 dl havregryn
2-3 msk kakao
3 msk sötning (stevia, honung, agave, socker)
2 msk svart kaffe
Vaniljpulver/ vaniljsocker (om man vill)
50 g kvarg
Kokosflingor

 

Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Ställ in i kylen ett tag innan servering!

 

Kram Johanna! (:

Het räkriksås!

Hejsan!

Idag provade jag att laga en het räksås som jag aldrig hade gjort eftersom jag var tvungen att använda halva purjolöken som var kvar innan den blir dålig, men den var väldigt god och kryddig. Den passar till dom som gillar kryddig mat och skaldjur. Jag åt den med zucchinipasta och broccoli, det passar väldigt bra ihop det kan man välja att äta till om man vill har lite smalar mat annars så rekomenderade hon som jag tog receptet ifrån att spenatfettuchine var väldigt gott ihop. Om man inte gillar något av förslagen så funkar nog vilken pasta som helst att äta till. Jag använda också citron istället för lime eftersom vi inte hade de ena hemma, plus så köpte jag ett paket med räkor med skal kvar som vägde 1000g istället för färdig skalade för jag tycker det är mycket mer smak på dom med skal kvar så jag vet inte rikigt hur mycket det blev när jag hade skalat alla men det gör inget för mig för jag älskar räkor ^^.
 

 
(Mobil Bilder)
 

Het räksås med spenatpasta (3-4 pers)
500g skalade räkor

½ purjolök

3 finhackade vitlöksklyftor

1 torkad chili

1 tsk torkad koriander

½ tsk sambal oelek

Svartpeppar/salt efter smak

några droppar lime

2,5 dl matlagningsgrädde (mer vid behov)

500g färsk spenatfettuchine, zucchinipasta el. pasta

 

1. Fräs skivad purjolök och finhackad vitlök tills de mjuknat. Hacka chilin och tillsätt sedan dessa.

2. Tillsätt grädden, limen och kryddorna. Låt småputtra i cirka 5-10 minuter

3. Koka upp pastan

4. Lägg i de skalade räkorna och värm upp (OBS! ej koka)

 

 

Hoppas det smakar, kram Johanna! (:

Ungsbakad Bananpannkaka med fyllning!

Hej söndag!

Eftersom vi hade lite övermogna bananer så tänkte jag passa på att prova ett recept på Bananpannkaka som jag har hittat. Det blev det till lunch för mig idag för ingen av oss gillar att äta övermogna bananer som dom är >.<, så då passade jag på att använda en av dom för jag gillar inte att slänga mat som man kan använda och göra något åt(a). Dom är väldigt enkla med få ingredienser beroende på vad du väljer att göra för fyllning till och är väldigt smarriga. Rekomenderar dessa om du älskar pannkakor och banan eller om du endast vill lyxa till frukosten utan ansträngning ;).
Jag gjorde en med olika fyllningar i två mindre formar en med kanel och keso som var godast och mer matig. Den andra hade jag också kanel i med äppel bitar också den var också okej men keso var bäst eftersom jag älskar keso ;D.
Dessa pannkakor passar också att äta till frukost eller brunch för kanske 2 till 3 personer beroende på hur mycket man häller i varje form eller om man gör i en ända stor, men om man tänker äta den till middag/lunch så är det mer bara för en portion.
 
Bananpannkaka med äpple & kanel fyllning.
 
Bananpannkaka smaksatt med keso serverat med vanilj kvarg, MUMMS!
(Mobil bilder)
 

UGNSBAKAD BANANPANNKAKA

1 banan
1 ägg
1 nypa salt
1 krm bakpulver

Valfritt: 0,5 dl keso (kan bytas ut mot mjölk också)
Valfri smaksättning: kokosflingor, kardemumma, kanel, jordnötssmör, nötssmör, kakao etc.

 

Blanda samman alla ingredienser i en mixer. Smaksätt dina pannkakor om du vill med något av exemplena ovan eller vad du själv gillar. Du kan också tillsätta keso om du nu gillar det annars så kan du byta ut det mot mjölk. Grädda i en ugnsfast form på 225 grader 15-20 minuter. Servera med valfria tillbehör. Jag åt dom tillsammans med vanilj kvarg/kesella och det blev jätte gott! ;D

Ha en trevlig söndag!

Kram, Johanna!

 

Lax & Zucchinilasange!

Hej!
Idag till lunch så provade jag en Zucchinilasange med rökt lax som var suupper god det rekomenderar jag till dom som gillar lax och massa grönsaker! Den kommer jag definetivt göra om och även göra några egna liknande variationer . Jag använde purjolök istället och 1dl fryst hackad spenat så det går lika bra det! ^^
 
 
 
 
 
 

Dom två översta är direkt från ugnen sedan dom andra är upplagda på fat.  (Mobil Bilder)
 
Recept 1 port
Ingredienser:
 
ca. 1 liten zucchini 
1 ½ dl keso
2 tsk pesto
2 soltorkade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
ca. ½ dl spenat (fryst hackad spenat går lika bra men då tog jag 1dl spenat)
ca. ½ dl blomkål
ca. ½ dl broccoli
1/4 salladslök (vanlig lök el. purjolök går lika bra)
ca. 20-30g varmrökt lax
Kryddor (salt, peppar, basilika..)

 

1. Gör zucchiniplattor genom att skära strimlor av zucchinin med en osthyvel.
2. Koka broccolin och blomkålen så att de blir mjuka
3. Stek vitlök, spenat, finhackade soltorkade tomater och hackad salladslök i en stekpanna med olja och blanda ihop till en röra. 
4. Blanda peston med 1 dl keso i en skål.
5. Olja en ugnssäker form och lägg ett lager zucchiniplattor i botten. Häll ½ dl pestokeso över plattorna och fördela sedan spenatröran över keson. Lägg på ett nytt lager med zucchiniplattor och häll ½ dl pestokeso över plattorna. Hacka den kokta blomkålen och broccolin och fördela detta över pestokeson tillsammans med laxen. Lägg på ett sista lager zucchiniplattor och toppa till sist med ½ dl keso och lite kryddor efter smak.

6. Grädda i ugnen cirka 30 minuter på 200 grader

 

Hoppas du gillar det för det gjorde jag, kram Johanna! (:

Frukost!

Godmorgon!

Just nu så är det inte så mycket variation med frukosten. Standard frukosten är Paulúns müsli/granola och medium kokt ägg. Jag passade på att köpa alla sorter som fanns i butiken för ett tag sedan när det var extra pris på dom eftersom dom är så himla dyra i vanliga fall. Det tycker jag är synd för dom är verkligen goda och nyttigare än vanliga standard flingor utan massa tillsatser och extra socker.
 
 
Flingorna som äts just nu! (Mobil bilder)
Hoppas ni har en mysig lördag morgon, kram Johanna! (:
 

Vitkål & svamppanna!

Hellluu every body! (:
 

Till middag så gjorde jag en vitkål och svamppanna som jag åt med sallad och en vegetarisk soja filé som jag har köpt av Hälsans Kök, den är jätte god och påminner om kyckling ^^. Receptet hittade jag på Arlas hemsida, den är väldigt enkel och tar inte lång tid, man behöver heller inte göra speciellt mycket och den är så klart också god(: . Det står att man kan äta den som en ensam med bröd, med kyckling eller rökt skinka.
 
(Mobil Bild)
 
Recept 4 port
ingredienser:
300g Champinjoner
250g Vitkål
310g Arla kökets skogssvamppanna
½ dl färsk persilja
(Fryst går lika bra, det använde jag)
 

Gör så här:
Skär vitkålen och hacka svampen stek dom sedan i smör tills dom börjar mjukna. Tillsätt svamppanna röran och låt det koka till det börjar bli krämigt och tillsätt tillsist persiljan och sen är det bara att servera och njut!
 
Kram Johanna! (:
 

Dagens Produkt Tips!

Alpro Soya dessert, ljus choklad och vanilj. MUUMMS!
(Mobil Bild)
 
Hejsan folket!

Nu så tänkte jag tipsa om en alpro soya produkt som jag tycker är super god. Den passar att äta som mellanmål och man har bråttom eller inte orkar göra i ordning något. Igentligen så står det att det är en dessert men själv så äter jag det själv som mellanmål ibland om man är sugen på något sött men man får ju göra som man själv vill ^^, den är dessutom mycket nyttigare än vanliga desserter så man behöver inte känna någon ångest när man har ätit dessa godsaker!
Vad jag vet så finns det bara mörk, ljus choklad och vanilj smak här i sverige. Jag har testat alla dom förutom den med mörk choklad för jag är inte ett så stort fann av mörk dessutom så tror jag det skulle bli ganska mäktigt men dom andra är suuuppeer goda enligt mina smaklökar ;). Jag tycker att du borde testa dessa dom är bara så goda men lite dyra dock men det kostar ju som vanliga små portioner av yoghurt ^^.
 
KRAM Johanna! (:

Grönsaksbiffar Expriment

Hej!

Idag blev det mina grönsaksbiffar som jag bara slängde ihop igår till middag. Det blev ganska många så det blev dom till lunch också eftersom jag är den som mest äter vegetariskt av oss alla eftersom jag inte äter kött, mor kan äta men pappa kan äta kanske en gång sedan äter han helst något annat >_<.
Dom blev goda men jag är inte riktigt nöjda med dom ändå så jag vill inte lägga upp recept på dom för jag inte är så nöjd med dom och inte vill att alla ska äta dom eftersom jag inte är riktigt nöjd(a)
Grönsaksbiffarna består av vitkål, morötter, lök, ägg, kvarg, fiberhusk och kryddor! (:
 
 
Grönsaksbiffarna åt jag med sallad, ajvarsås blandat med lite kvarg sedan en av mina favoritgrönsaker herr broccoli ^^ (mobil bild)
 
Kram, Johanna! (:
 
 

Leguminosae Burgare!

Hejsan!
Idag så blev det lunch i skolan en av mina två skoldagar i veckan, eftersom jag har lite speciell skolupplägg pga min sjukdom. Då var det Chili con qourn med fullkorns ris, gräddfil och det stora utbudet av salladsbordet. Det är tur att man går på en resturang skola där elever/lärare lagar maten då får man god mat iaf och lite lyx (: .
 
Till middagen visste inte jag riktigt vad jag skulle göra av alla recept som jag vill testa, så det blev dessa vegetariska Leguminosae burgare som jag hitta på kokaihop.se, fast jag gjorde för två istället för fyra portioner. Dom gick snabbt att göra, smakade kanske lite för mycket salt med dom var okej ändå. Hade inte så mycket panering som man skulle på dom bara lite gran det är därför dom ser lite annorlunda ut jämfört med orginalet. Jag åt dom med sallad, kvarg och min kära herr broccoli. En syrlig/fräsch sås passar till burgarna för dom är väldigt kryddiga ^^.
 
 

Recept 4 portioner:
 
2 burkar  kidneybönor
1 st  Rödlök eller gullök (Stor), smaksak helt enkelt.
2 tsk  Chilipulver (Kan ersättas med paprikapulver)
1,5 tsk  spiskummin
3 tsk  salt
3 tsk  svartpeppar
1 nypa  kummin
1 klyfta  Vitlök (Färsk är lite mer smakrik)
3 tsk  Vinäger (Äppelcider brukar jag använda)
1 msk  persilja
1 st  ägg
Lätt Panering
1 näve  dinkelmjöl
1 näve  Rågflingor som krossas i handen.
1 näve  Krossade Linfrön (Kan ersättas med sesamfrön)
 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Stek löken i lite olivolja på svag värme så att den "mjuknar" och se till att röra runt så den inte fastnar och blir torr.
  2. 2. Mixa kidneybönorna i en matberedare (då skalen är lite hårdare och gärna blir svåra att mosa för hand) tills de blir en någorlunda jämn krämig form.
  3. 3. Häll över bönröran i en bunke och blanda i 1 ägg samt alla kryddorna utom persiljan.
  4. 4. Blanda nu i löken du stekte tidigare och slutligen persiljan, se dock till att allt är väl blandat.
  5. 5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och blanda under tiden ihop paneringens ingredienser och häll ut på t.ex. en plan tallrik.
  6. 6. Blöt gärna händerna lite innan du börjar att forma bönröran till burgare för att hindra att de kladdar sig fast. Ta lite av paneringen i handen och klappa översta sidan på burgaren du format vänd den och gör samma på andra sidan, du kan gärna upprepa detta en 2-3 gånger tills du upplever dem lite mer "hållbara".
  7. 7. Lägg sedan i burgaren i stekpannan och stek på medelvärme tills du ser att de reser sig lite & drar ihop sig (tiden är beroende av tjockleken du gjorde på burgarna)då är de dags att vända på dem. Du ser om det börjar se lite torrt ut i stekpannan, skvätt då på lite mer olja men överdosera inte!

Serveringsförslag: Med bröd, klyftpotatis, Ris, Sallad

 
 
 
Hoppas det smakar, kram Johanna! (:

Lunch ute & middag hemma!

Hejhej!
Idag så var jag och min mor och shoppade lite matgrejer till mig av pengarna jag fick som presentkort från några av mina föräldrars vänner när jag fyllde förra året (: ,så jag köpte lite grejer som jag ville ha och piffa upp uppläggningen av maten, plus lite redskap.
 

(Mobil Bild)

Dagens lunch blev på någon restaurang i centrum som jag dock inte kommer ihåg vad den hette, jag tänkte inte så mkt på det heller menmen ^^ . Då valde jag några fiskbiffar av någon vitfisk som var blandat med rökt lax som serverades med potatis stomp, sås och gröna ärter. Dom var saftiga och goda så det var tur det för det är aldrig kul att få torr mat^^.

 

Vid Middagen så provade jag några Kesoplättar som jag hittade på en blogg med min syrliga Hallonsås. Dom smakade egentligen inte så mycket, blev lite besviken faktiskt men det var ju princip ett grund recept tycker jag så får man tillsätta egen smak/krydda men jag ville testa och se hur dom smakade som dom var så nästa gång jag tänker göra Kesoplättar så tänker jag göra min egna version, så det ska bli kul och intressant och se om man lyckas få ihop något bra (: . Receptet kommer nedan!
 


Kesoplättar  1port

1 Ägg
1 dl Keso
1/2 msk Fiber husk

Hallonsås
Kvarg, värmda hallon och lite honung.
 
  • Blanda samman alla ingredienser till smeten och låt det stå och dra en stund.Klicka upp små plättar eller två stora i pannan och stek dom i medelvärme. Ha inte för bråttom med att vända dom för man måste steka dessa längre än vanliga plättar. Du märker på ytan när ägget börjar stelna då bör du kunna vända dom. Servera dom sedan med hallonsåsen för då tyckte jag det blev mycket godare att äta dom, det blev pricken över i:t för dessa plättar! (:
 
  • Hallonsåsen får du göra i önskad mängd. Först så ska du värma hallonen och om du inte vill ha så rinnig sås så bör du hälla av vätskan som blir när man värmer frusan bär. Blanda sedan i kvargen och lite honung men om du vill ha en sötare sås så bör du ha i lite mer honung.
 
 
Hoppas detta faller dig mer i smaken än vad det gjorde för mig!
 
Kram Johanna! (:
 
 
 
 
 
 

Dagens Middag!

 
(Mobil Bild)
 
Dagens middag fick det bli sesam nuggets med ångkokt broccoli, keso och tomatsalsa. Eftersom jag var tvungen att använda salsan och inte glömma bort dom färdiga vegetariska produkterna som jag har köpt på mig som ligger i frysen för ett tag sen.
 
Sesam nuggetsen består av soja som är gjorda av Hälsans Kök. Dom kan jag starkt rekommendera för dom är jätte goda och påminner om kycklingsmaken trots att det inte är kyckling. Passar att äta ifall man inte orkar laga något eller har lite bråttom. Servera dom gärna med ris, salsa och grönsaker , så blir det super! ;D
 
 
Många kramar från mig! (:
 

Improviserade ihop ett par Rödbetsbiffar!

 
(Mobil Bild)
  

Idag så blev det rester av mina rödbetbiffar som jag bara slängde ihop lite improviserande för några dagar sedan. Dom blev faktiskt bra tycker jag, men ett tips ifall du tänker göra dom så bör du smaka av för eftersom jag inte hade några mått och körde lite på kän så kanske inte måttet stämmer in så bra men jag hoppas det faller dig in i smaken (: .Just det jag åt mina med tzatsiki, keso och kvarg det tyckte jag passade bra ihop med biffarna  dom gångerna jag åt dom och med grönsallad till, eftersom jag har svårt att äta potatis/pasta/gryn som du kanske kommer märka om du blir intresserad av att följa mig ^^.
 
 
          Rödbetsbiffar:
 
  • 2 stora rödbetor
  • ca 1- 1 1/2 tsk Örtsalt
  • Timjan eftersmak kanske 1 msk el. 1 1/2 tsk
  • lite gul lök
  • 1 ägg
  • ca 2 msk havregryn
 
  1. Skölj och gör rent rödbetorna och koka sedan dom i vatten till dom är lagom mjuka och du kan sticka dom med en potatis sticka tillexempel utan att dom känns hårda.
  2. Under tiden medans dom kokar kan du finhacka löken. När rödbetorna är klara så ska du skala dom med en kniv eller potaisskalare, vilket du tycker känns bäst. Skär också bort det fula om det finns något. Riv sen rödbetorna grovt på ett rivjärn och lägg det i en skål.
  3. Blanda i alla övriga ingredienser i skålen och rör samman det, du kan låta havregrynet suga åt sig lite men jag tror det går ändå.
  4. Stek dom sedan i smör/olja eller vad du nu använder . Servera det med grönsallad/grönsaker eller potatis/gryn.
 
 
Hoppas det smakar, kram Johanna! (:

Ny Matbloggare på gång!

 
Hejhej!
Jag kommer förmodligen komma igång så snabbt som möjligt med mitt bloggande och hoppas ni gillar det.
Design bloggen kommer nog ta sin tid men nu får detta duga för jag orkar inte hålla på med det när jag inte kommer ihåg hur man gör så får nog be en vän om hjälp sen.

Mvh Johanna (:

myveggiesandi.blogg.se

Matlagning med anorexian vid min sida...

RSS 2.0